3 slimme manieren van investeren in 2021

Hoe je zonder veel risico's mooie rendementen kan behalen op de lange termijn!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Man is aan het lassen

Soms hoor je wel eens schrijnende verhalen over mensen die de pensioenleeftijd voorbij zijn, maar niet in staat zijn om te stoppen met werken. Bij sommigen is het maandelijkse inkomen van het pensioen en AOW samen te weinig om van te leven. Hebben zij pech gehad of zijn zij niet slim met hun geld omgegaan? Of is investeren en het ontwikkelen van een lange termijn visie gewoon niet voor iedereen weggelegd? Gelukkig kunnen we wel stellen dat veel mensen in Nederland slim met hun geld zijn om gegaan.

Het kopen van een huis is misschien wel de meest gangbare investering die mensen doen. In Nederland is ongeveer 60% van alle woningen een koopwoning. Toch is het kopen van een huis niet voor iedereen weggelegd. Mijn opa bijvoorbeeld, durfde geen huis te kopen. Toen mijn vader (zijn zoon) van plan was om zijn eerste huis te gaan kopen, raadde mijn opa hem dit ten strengste af.

Zolang er geen mensen in jouw omgeving zijn die zich bezig houden met investeren, zal de kans ook kleiner zijn dat je hier zelf naar op zoek gaat. Wanneer je wel op zoek gaat en je richt op de lange termijn, dan kom je meerdere investeringsmogelijkheden tegen. Tegenwoordig zie je ook het zoekvolume naar verschillende investeringsmogelijkheden groeien. Met een rentepercentage van 0% op je spaarrekening is dat ook niet gek.

Wil je ook graag je vermogen laten groeien? Misschien dat één van deze 3 slimme manieren om geld te investeren jou aanspreekt. Zoals bij elk soort investering kleven ook hier risico’s aan. Het is dus van belang dat je je altijd goed verdiept in de mogelijkheden en risico’s, bij welke vorm van beleggen dan ook.

Inhoudsopgave

1) Geld investeren in vastgoed

Geld investeren in vastgoed is in de regel gewoon een veilige investering met vaak goede rendementen. Van de mensen die een woning kochten vóór het jaar 2000, heeft 99% een overwaarde. Meer dan een derde heeft een overwaarde van minimaal een ton. Juist nu, met de enorm lage rentes is dit een uitgelezen moment om in vastgoed te investeren.

Een misvatting is dat men er van uitgaat dat er een groot eigen vermogen nodig is bij het investeren in vastgoed. Ook denkt men dat er daadwerkelijk een fysiek pand of huis moet worden gekocht. Gelukkig hoeft dat niet perse en zijn er ook andere mogelijkheden om te investeren in vastgoed. Tegenwoordig kan je ook al beginnen met investeren met kleinere bedragen zoals met €50, €1000 of €2500.

Hoe kan je investeren in vastgoed? Grofweg zijn er eigenlijk twee manieren van investeren in vastgoed:

  • Je koopt fysiek vastgoed.
  • Of je investeert in vastgoed zonder dat je daadwerkelijk een fysiek pand of iets dergelijks koopt.

a) Je koopt fysiek vastgoed

Wanneer je fysiek vastgoed wilt gaan kopen zal je wel moeten beschikken over een eigen vermogen. Heb je dat niet? Dan zou je als alternatief gebruik kunnen maken van de overwaarde van je huis. De overwaarde van je huis wordt dan ook gezien als eigen vermogen. Wil je bijvoorbeeld een tweede huis kopen dan vraagt de bank 20% eigen inleg, de resterende 80% financiert de bank.

Naast het investeren in vastgoed zoals een huis of een appartement, kan je ook denken aan garageboxen. Je kan juist ook investeren in commercieel vastgoed, zoals winkelpanden of kantoren.

b) Indirect investeren in vastgoed

Heb je geen eigen woning of een groot eigen vermogen dan is investeren in vastgoed met weinig geld toch mogelijk. Je kan ervoor kiezen om deel te nemen aan vastgoed beleggingsfondsen. Deze fondsen kunnen zoals ik net hierboven noemde verschillende objecten bezitten waar jij in kan beleggen.

Als eigenaar van fysiek vastgoed komt er veel verantwoordelijk en regelwerk op je af. Dat heb je absoluut niet, wanneer je indirect in vastgoed investeert. Een interessante manier om in vastgoed te beleggen zonder daadwerkelijk eigenaar te worden, is door te beleggen in Real Estate Investment Trusts (REIT’s).

Bij DEGIRO (Nederlands handelsplatform) kan je voordelig beleggen in ETF’s. DEGIRO heeft een kernselectie met daarin ruim 200 ETF’s. Deze ETF’s kan je kopen en verkopen zonder dat je hier handelskosten over betaald.

(Let op: zoals je weet kent beleggen risico’s, dus wees je ervan bewust dat je er ook geld mee kunt verliezen).

Investeren in vastgoed is bedoeld voor de lange termijn. Heb je de ambitie om hier alles over te weten en succesvol te worden als vastgoedbelegger? Misschien lijkt jou het volgen van een cursus dan wel interessant. Een complete cursus is ‘De Vastgoed Academy’. Hier leer je de kennis die nodig is en krijg je alle tools om succesvol te worden als vastgoedbelegger.

Martijn van den Berg, een vastgoedexpert, heeft de Academy opgericht. Ik heb een review geschreven over de Vrijheid Vastgoed cursus van de Vastgoed Academy. Mocht je die willen lezen, dan kan dat hieronder!

2) Geld investeren in aandelen

Bij het investeren in aandelen kan je onderscheidt maken tussen twee manieren. Bij de eerste manier koop je als actieve belegger zelf je aandelen en verkoop je deze vervolgens wanneer jij dat een geschikt moment vindt. De tweede manier is dat je jouw investering of belegging overlaat aan een gespecialiseerd bedrijf. Zij gaan voor jou beleggen volgens een risicoprofiel wat bij jou past.

De actieve belegger

Een actieve belegger vindt het interessant om kennis op te doen over beleggen en wil graag met deze kennis zelf aan de slag. Een actieve belegger durft geleerde strategieën toe te passen. Door het vertrouwen in wat men heeft geleerd durft dit type belegger ook vaak meer risico’s te nemen. De belegger houdt graag de koersen in de gaten en gekochte aandelen worden soms in dezelfde week of zelfs nog op dezelfde dag verkocht. Beleggers die een positie innemen op een aandeel en deze dezelfde dag nog verkopen, noemen we daytraders.

Vraag jezelf af of jij iemand bent die hier tijd in wilt en gaat steken. Naast aandelen zijn er vele andere beleggingsvormen. De één is wat risicovoller dan de ander, maar ze vragen allemaal wel om het hebben van een basiskennis.

Wil je gaan beleggen in aandelen? Dan wil je vast antwoorden op de volgende vragen: Wat zijn de beste aandelen om te kopen? En waar kan ik het beste aandelen kopen? Ook wil je weten welke strategieën er zijn en met welke strategie je het meeste rendement kan behalen.

Kortom, je begrijpt dat wanneer jezelf aan de slag wilt gaan, je op zijn minst geïnteresseerd moet zijn in beleggen. Er is hier veel informatie over te vinden op het internet. Daarnaast zijn er genoeg boeken die je kan lezen om kennis op te doen, maar je zou ook een training kunnen volgen. Mocht je dit interessant vinden dan heb ik hier een gratis training die je kunt volgen.

In deze gratis training ga je ontdekken hoe je (ook met weinig geld) elk jaar rendement maakt op de beurs. En dan niet 1% rendement, maar tussen de 7% en 20%!

Niet-actieve belegger

De niet-actieve belegger heeft weinig of geen kennis over beleggen en/of wil hier eigenlijk ook geen tijd aan spenderen. Dit type belegger wil wel graag investeren in aandelen of andere financiële producten en rendement opbouwen, maar laat dit liever over aan gespecialiseerde bedrijven. Je laat anderen dus voor jou beleggen. Bedrijven die dit voor jou kunnen doen zijn bijvoorbeeld vermogensbeheerders, banken of beleggingsfondsen.

Houdt er rekening mee dat hier kosten aan zijn verbonden. Je doet namelijk een beroep op hun expertise. Waar de actieve belegger zich richt op zowel de korte termijn als de lange termijn heeft de niet-actieve belegger juist het doel om zijn investering voor langere tijd vast te zetten.

Kies je ervoor om om zelf te beleggen? Dan betekent dit niet direct dat je ook ‘actief’ bent als belegger. Het is maar hoe je de term interpreteert. Het kan zijn dat je zelf een beetje marktonderzoek doet en aan de hand daarvan een keus maakt in welke aandelen of welke beleggingsvorm dan ook je gaat investeren. Laat je jouw investering vervolgens voor 10, 20 of 30 jaar staan? Dan ben je eigenlijk ook een niet-actieve belegger. Het eventuele feit dat je dagelijks of wekelijks de koersen volgt, verandert hier dan niet zoveel aan.

Twee voorbeelden van Nederlandse bedrijven waarbij je kan beleggen of laten beleggen.

Goudstaaf wordt geraspt
  1. Brandnewday is gespecialiseerd in sparen en beleggen. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en bestaat ongeveer 10 jaar. Zij beheren ruim 3,8 miljard euro voor ruim 350.000 klanten. Brandnewday is geen onderdeel van een andere bank of verzekeraar. Het team achter Brandnewday heeft genoeg kennis en ervaring in huis want dit team is namelijk verantwoordelijk voor de oprichting van Binckbank. Je kan bijvoorbeeld een beleggingsrekening openen en daarmee jouw risico bepalen. Kies je voor het meest defensieve risicoprofiel, dan is je rendement gemiddeld 3,62%. Bij het meest offensieve risicoprofiel is het rendement gemiddeld 8,20%.
Koffie cup met smartphone beleggersapp

2. Misschien komt Peaks je bekend voor? ‘Beleggen met kleingeld”, daar zijn o.a. bekend van en bieden daarmee een laagdrempelige manier om te beginnen met beleggen. Zo hebben zij bijvoorbeeld een app waarbij je kan instellen dat betalingen die je met je pinpas doet worden afgerond naar boven.

Dus moet je bij de bakker €4,25 afrekenen? Kan je instellen dat er in totaal €5 wordt afgeschreven waarvan €0,75 direct naar jouw Peaks beleggingsrekening gaat. Uiteraard kan je zelf allerlei instellingen naar jouw wens aanpassen. Bij Peaks bepaal je zelf waar je in gaat beleggen. Bij hen draait het vooral om duurzame indexfondsen. Zij kiezen de bedrijven uit die hoog scoren op het gebied van duurzaamheid. Zo kan jij met jouw beleggingen deze bedrijven weer steunen. Bij Peaks is je geld ook veilig. Stichting Beheer Derdengelden beheert het geld. Wat er ook gebeurt met Peaks, het geld blijft van jou.

3) Investeren in cryptocurrencies

Zoals je misschien weet is de wereld van cryptocurrencies nog vrij jong. Beleggen in vastgoed en aandelen bestaat daarentegen al veel langer waardoor we een beetje weten waar we op kunnen rekenen qua rendementen over de langere termijn. Doordat de markt van cryptocurrencies nog vrij jong is hebben we vaak te maken met flinke koersschommelingen. Dat betekent dat je in korte tijd veel winst kan pakken, maar ook veel geld kunt verliezen.

Hoewel de toekomst niet is te voorspellen, is het wel duidelijk dat de acceptatie van cryptocurrencies en dan met name de onderliggende blockchain technologie groeit. Dit is te zien aan de enorme prijsstijging van Bitcoin het laatste half jaar. De groei heeft als belangrijke oorzaak dat nu steeds meer institutionele beleggers de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrencies inzien.

Nu de waarde van Bitcoin zo snel stijgt, vraag je je misschien af: kan je nog rijk worden met crypto? Ik snap je vraag. Toen Bitcoin €500 waard was, dacht niemand dat deze ooit €16000 waard zou gaan worden. Inmiddels is de prijs van één Bitcoin €40.000 en kan je misschien moeilijk voorstellen dat prijs nog verder zal stijgen en bijvoorbeeld €280.000 waard zal worden. En toch is dit best mogelijk volgens experts. Tegenwoordig zal de kans om met Bitcoin veel geld te verdienen waarschijnlijk wel kleiner zijn dan vroeger vanwege de hoge instapprijs. Dat neemt niet weg dat je hier in de toekomst nog steeds een mooi rendement mee mee kan behalen.

Er zijn ook veel altcoins zoals Ethereum, Cardano, Vechain en Monero die meeprofiteren van de waardestijging van Bitcoin. Als je bedenkt dat Bitcoin het ‘digitale goud’ wordt genoemd, dan hebben cryptocurrencies een mooie toekomst voor de boeg. Het is wel verstandig om bij het investeren in cryptocurrencies niet te wedden op één paard. Net zoals bij het beleggen in een indexfonds waar jouw geld wordt belegt in meerdere bedrijven zodat je jouw risico’s spreidt, zo kan je deze manier van beleggen ook toepassen op cryptocurrencies. Je kan naast Bitcoin bijvoorbeeld een paar altcoins kopen.

Dé plek waar ik zelf cryptocurrencies koop, is Bitvavo. Dit is de bekendste en goedkoopste exchange van Nederland. Hier heb ik ook een review over geschreven.

Mocht je nieuwsgierig zijn en meer willen leren over Bitcoin, cryptocurrencies en de nieuwe blockchain technologie die er achter zit? Via de button hieronder kan je je aanmelden voor een gratis Bitcoin training.

Slot

Soms is het gewoon goed om wat verder vooruit te kijken zodat je later niet zegt: Had ik toen maar geïnvesteerd. Verdiep je eens in de manieren van investeren die ik heb beschreven, maar nogmaals, wees je bewust dat er altijd risico’s kleven aan dit soort investeringen. Doe altijd goed je eigen onderzoek hierin en wees niet naïef. Investeer alleen dat geld wat je op dit moment kan missen terwijl je accepteert dat er een risico is om alles kwijt te raken.

Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close