Beleggen in de S&P 500 Vanguard ETF

Vanguard S&P 500 ETF

ETF’s zien we steeds vaker als een belangrijk onderdeel van een portfolio. ETF’s zijn er in alle geuren en smaken, maar één van de bekendste is toch wel de Vanguard ETF. Veel mensen kiezen dan met name voor het beleggen in de S&P 500 Vanguard ETF.

Overweeg je ook om te gaan beleggen in deze ETF? Lees dan even verder! In dit artikel neem ik de S&P 500 Vanguard ETF onder de loep. Waarom verkiest men bijvoorbeeld de S&P 500 Vanguard ETF, boven een andere ETF? Welke bedrijven zitten er in S&P 500 en wat is het rendement over de afgelopen vijf jaar? Allemaal vragen die ik hier ga beantwoorden.

Ook benoem ik nog even kort de voordelen van een ETF en waarom het dus zo’n interessant beleggingsproduct is. Als (beginnende) belegger wil je zo min mogelijk kosten hebben. Kies je voor (in dit geval) het beleggen in de S&P 500 Vanguard ETF, dan maak je automatisch weinig kosten.

Om rendement te maken moet je in ieder geval twee zaken op orde hebben. Zoek een ETF met een hoog gemiddeld rendement en ga voor een voordelige en betrouwbare broker. Dit klinkt logisch, maar niet iedereen doet goed research. Het gevolg kan zijn dat men belegt in een risicovol product, wat eerder tot verlies zal leiden. Het tweede punt is dat men vaak ook een broker kiest die vrij duur is. Het begint dus altijd bij het kiezen van een voordelige en betrouwbare broker!

Twee uitstekende platformen die ik aanraad zijn eToro en DEGIRO. Wil je het liefst beleggen in ETF’s bij een Nederlandse broker, kies dan voor DEGIRO!

Let op: beleggen is risicovol, je kan je inleg verliezen

Opmerking: de S&P 500 Vanguard ETF en de S&P 500 ucits ETF Vanguard, zijn verschillende namen, maar zijn dezelfde ETF. Bij DEGIRO vind je deze ETF onder de naam S&P 500 ucits ETF Vanguard (Tickersymbol VUSD) en bij eToro onder de naam S&P 500 Vanguard ETF (Tickersymbol VOO).

Ben je eigenlijk wel nieuwsgierig naar de overeenkomsten en verschillen tussen beide brokers? In eToro vs DEGIRO leg ik beide brokers naast elkaar. Zo kan je ze makkelijk met elkaar vergelijken!

Wat is een ETF?

Even een korte uitleg voor degenen die niet precies weten wat een ETF is. Een ETF kan men het beste omschrijven als een mandje met aandelen. Met een ETF beleg je in meerdere bedrijven tegelijk. Dit kan betekenen dat je met één ETF in 25 verschillende Nederlandse bedrijven belegt. Wil je specifieker zijn? Dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een duurzame ETF of een gaming ETF. Zo beleg je met één ETF in de grootste en duurzaamste bedrijven ter wereld of enkel in bedrijven die in de gaming-industrie werkzaam zijn.

Een ETF volgt zo nauwkeurig mogelijk een index. Dit kan bijvoorbeeld de Nasdaq of de AEX zijn. In dit geval zijn dit twee indexen die zijn gebaseerd op de grootste beursgenoteerde bedrijven van dat land. Zo is de Nasdag (Amerika) gebaseerd op de 100 grootste bedrijven en de AEX (Nederland) op de 25 grootste.

Zo bestaat er ook daadwerkelijk een AEX ETF. Deze ETF bestaat uit aandelen van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Zo beleg je met één ETF ook gelijk in meerdere sectoren. Grote voordelen van beleggen in ETF’s zijn de lage kosten, spreiding en de flexibiliteit. Een ETF wordt gewoon verhandeld als een aandeel en kan je dus op elk moment kopen of verkopen.

Wat is de Vanguard S&P 500 ETF?

De Vanguard S&P 500 ETF is een ETF waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zijn opgenomen. Omdat er bedrijven uit verschillende sectoren inzitten, geeft dit ook een aardig beeld van hoe Amerika er economisch voorstaat. In deze ETF wordt wereldwijd veel belegt wat zorgt voor een enorme liquiditeit. ETF’s met een lage liqiditeit kunnen eerder afwijken van een index. De S&P 500 Vanguard ETF heeft dit probleem dus niet en volgt vrij nauwkeurig de index.

Niet elk bedrijf kan zomaar in de S&P 500 worden opgenomen. Hier gelden een aantal voorwaarden voor. Zo zijn het alleen Amerikaanse bedrijven die in aanmerking komen. Bovendien moeten deze bedrijven ook een bepaalde marktwaarde hebben, willen ze in aanmerking komen.

Een andere voorwaarde is dat er minimaal vier kwartalen op rij winst wordt gemaakt. Eind 2020 is bijvoorbeeld Tesla in de S&P 500 opgenomen nadat ze voor het eerst vier kwartalen op rij winst hadden gemaakt. Misschien kijk je hiervan op, maar het was Tesla inderdaad nog niet eerder gelukt om vier maal op rij winst te behalen. De reden waarom Tesla nog relatief weinig winst heeft gemaakt, heeft voornamelijk te maken met de investeringen die het bedrijf heeft moeten doen.

Welke bedrijven zitten er in de S&P 500?

Dat de S&P 500 ETF bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, weet je inmiddels. Tesla is er één van en misschien weet je er zelf ook wel een paar namen te noemen. Laten we ze niet alle 500 nagaan, dat is voor nu waarschijnlijk niet zo interessant.

Wat denk ik wel interessant is om te vertellen, is dat er in de S&P 500 ETF, naast de grote technologiebedrijven als Apple, Alphabet, Amazon en Facebook, ook bedrijven inzitten uit hele andere sectoren. Bij elkaar is de S&P 500 een mix van ongeveer 90 verschillende sectoren. Grootste sectoren zijn : technologiebedrijven,(22%) gezondheidszorg, (16%) en bedrijven in de financiële dienstverlening (14%). Hieronder een kleine greep uit de S&P 500:

  • Domino’s Pizza
  • Etsy
  • Ford Motor
  • HCA Healthcare
  • Ralph Lauren Corp
  • Pfizer Inc

Overigens is het zo dat de lijst jaarlijks kan veranderen. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven worden namelijk gerangschikt. Apple staat momenteel op nummer 1, Apple heeft momenteel namelijk de hoogste marktwaarde. De bedrijven worden gerangschikt in volgorde van marktwaarde.

S&P 500 ucits ETF Vanguard kosten en rendement

Op het moment van schrijven betaal je voor deze ETF ongeveer €71. ETF’s koop je eigenl ijk altijd per stuk, dit in vergelijking met indexfondsen. Indexfondsen zijn altijd in fracties aan te kopen. Sommigen vinden dit nu eenmaal handiger, omdat je met losse aandelen of ETF’s altijd moet zorgen dat er voldoende geld op je account staat.

De voornaamste reden waarom beleggers vaak voor de Vanguard S&P 500 ucits ETF gaan, is vanwege het hoge rendement. Het rendement is ruim 14% over de laatste vijf jaar. Beleggen brengt kosten met zich mee en dat geldt ook voor het beleggen in ETF’s. Alleen het mooie is dat de Vanguard S&P 500 ucits ETF een uitzondering is.

Bij zowel eToro als DEGIRO betaal je over deze ETF namelijk géén transactiekosten. De S&P 500 Vanguard ETF, behoort tot DEGIRO’s kernselectie. Bij DEGIRO kan je een ETF uit de kernselectie commissievrij aankopen. Bij eToro betaal je overigens wel valutakosten. Dat heeft te maken met het omwisselen naar dollar. Bij iedere koop en verkoop worden jouw euro’s omgezet naar dollar en andersom.

Ga je beleggen bij een traditionele bank als de Rabobank en koop je zo’n zelfde ETF, dan ben je veel duurder uit. In plaats van de commissievrij beleggen bij DEGIRO en eToro, rekent de Rabobank gerust tussen 1 en 2%. Let dus goed op de kosten bij het kiezen van een broker.

ETF’s bij DEGIRO (tip)

Bij DEGIRO bestaat dus zoiets als de kernselectie. De kernselectie van DEGIRO is een hele lijst van ongeveer 200 verschillende ETF’s die je zonder transactiekosten (volgens een aantal voorwaarden) kunt aankopen. Ideaal voor de lange termijn belegger.

Net zoals beleggingsfondsen, behoren ook veel ETF’s tot de minst risicovolle beleggingsproducten. En als je dan elke maand een ETF kunt aankopen zonder transactiekosten te hoeven betalen, dan scheelt dat toch weer. In werkelijkheid kan je dus bij DEGIRO gratis een account aanmaken en elke maand een ETF aankopen, zonder dat je kosten maakt.

Nu is het voordeel dat de S&P 500 Vanguard tot kernselectie behoort, maar er zijn nog wel meer ETF’s die interessant zijn. Klik hier om de hele kernselectie te bekijken!

Koop je zo’n zelfde ETF bij een grote bank of een andere aanbieder, dan betaal je soms als snel tientallen euro’s. Het is maar dat je weet!

Veilige manier van beleggen

Of je nu een ervaren belegger bent of op het punt staat je eerste belegging te doen, voor beiden zijn ETF’s een uitstekende belegging. Natuurlijk zitten er in een ETF soms ook bedrijven die het minder goed doen. Een ervaren belegger zal daarom liever zelf z’n aandelen uitkiezen. Mits de ervaren belegger dit aspect uiteraard goed beheerst en hier zin in heeft.

Maar ja, heb je hier geen verstand van en wil je hier ook geen energie insteken? Dan is de keuze voor een ETF zoals de S&P 500 ucits Vanguard ETF, een slimme zet. Door het kiezen van een goede ETF zoals de S&P 500 kan je mooie rendementen behalen, zonder dat je echt kennis hoeft te hebben van beleggen.

Niet alle ETF’s zijn natuurlijk veilig om in te beleggen. Beleg je bijvoorbeeld in een specifieke ETF die zich richt op één sector, dan zal je eerder risico lopen wanneer bedrijven in deze sector het zwaar hebben. Wees je daar dus van bewust.

Waar beleggen?

Platformen maken het (beginnende) beleggers gelukkig heel aantrekkelijk. Naast DEGIRO en eToro biedt ook BUX Zero bijvoorbeeld de mogelijkheid om ETF’s te kopen zonder dat je transactiekosten hoeft te betalen. Zonder deze kosten zal je rendement natuurlijk hoger zijn en dat motiveert enorm. BUX Zero is ook een Nederlands bedrijf, maar alleen in app-vorm beschikbaar. Overigens is het wel een hele overzichtelijke en gave app.

Conclusie

‘S werelds bekendste ETF, de S&P 500 Vanguard ETF, is niet voor niets zo bekend. Met een enorme spreiding en een mooi gemiddeld rendement wordt de S&P Vanguard als een uitstekende belegging gezien. Beleggen voor de lange termijn is het meest veiligst. Maar ook al zie je over een langere periode een mooie groei, we kunnen de toekomst niet voorspellen.

Wanneer je gaat beleggen is het daarom wel verstandig om zelf ook de ontwikkelingen in de gaten te houden. Dat kan via mijn platform geldoogsten.nl, maar uiteraard ook via andere bronnen.

Wil je beleggen bij eToro?

Beleg ook op één van de grootste handelsplatformen ter wereld! Aandelen altijd commissievrij beleggen!

Let op, je vermogen loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Benieuwd welke ETF’s nog meer goed presteren? Lees daarvoor Beste ETF’s voor 2022!

(Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen)

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leren beleggen? Ontvang dit gratis boek "In 10 stappen succesvol beleggen"