ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn populaire beleggingsproducten en passen bij een gespreid portfolio. Het aantal Exchange Traded Funds blijft ook hard toenemen. Wist je dat het aanbod van ETF’s momenteel zelfs vele malen groter is dan het aanbod van losse aandelen? Ook is er in het eerste kwartaal van 2021 voor een recordbedrag geïnvesteerd in Exchange Traded Funds, er werd namelijk voor bijna 50 miljard euro in belegd.
Maar wat is een ETF eigenlijk en welke ETF’s kan je dan het beste kopen? Welke ETF het beste bij jou past hangt af van een aantal factoren. Het is daarom wel verstandig om hier een beetje van op de hoogte te zijn. Wil je dus graag beleggen in ETF’s, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen en waar je op moet letten? Ik zou zeggen lees dan vooral verder!
Dit artikel staat helemaal in het teken van ETF’s. Zo direct weet je wat ETF’s zijn en weet je ook naar welke punten je kan kijken om de beste ETF te selecteren. Ik zal sowieso een paar belangrijke ETF’s noemen die je vervolgens ook zelf kan kopen. Twee veilige en voordelige platformen om ETF’s te kopen, zijn DEGIRO en eToro.
Inhoudsopgave
Exchange Traded Funds betekenis
Een ETF (Exchange Traded Fund) is een financieel beleggingsproduct wat een markt of een index volgt. Een ETF volgt specifiek de prijzen van bijvoorbeeld grondstoffen, aandelen, obligaties, valuta’s of een combinatie van deze. Omdat ETF’s een index volgen worden ze ook wel trackers genoemd. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de prijs van een onderliggende waarde.
Exchange Traded Funds uitleg
Wanneer je belegt in een ETF, dan smeer je met één transactie jouw belegging uit over meerdere bedrijven. Hierbij kan je onderscheid maken tussen het kiezen van specifieke ETF’s die gericht zijn op een bepaalde sector of ETF’s waarin honderden verschillende bedrijven van over de hele wereld inzitten. Zo’n ETF is dan een mix van grote bedrijven uit verschillende sectoren. De reden waarom een belegger kiest voor spreiding is logischerwijs omdat men niet al teveel risico wilt lopen.
Exchanged Traded Funds worden passief gemanaged waardoor de kosten meestal een stuk lager zijn dan bij een beleggingsfonds. Bij een beleggingsfonds ben je juist afhankelijk van de prestaties van een fondsmanager. Zo’n fondsmanager moet eigenlijk de markt verslaan. Pas dan kan er gerekend worden op een mooi rendement. Alleen het probleem is dat ruim driekwart van de fondsmanagers dit niet voor elkaar krijgt. Om deze reden zijn ETF’s bedacht zodat beleggers niet afhankelijk zijn van de kwaliteiten van hen, maar tegelijkertijd wel “verzekerd zijn” van een goed rendement.
Vaak zijn de resultaten beter wanneer een index gewoon wordt gevolgd in plaats van dat er wordt geprobeerd deze te verslaan. Als voorbeeld heb je de AEX ETF. De AEX bevat de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. De ETF die de AEX volgt, bestaat dus ook uit aandelen ván deze 25 bedrijven. Een uitgever probeert met zijn ETF zo dicht mogelijk in de buurt van de waardes van de onderliggende producten te zitten, in dit geval dus de aandelen.
Welke ETF kopen?
Omdat je uit zoveel ETF’s kan kiezen en er ook steeds meer bijkomen, vraag je je misschien af waar je nu precies op moet letten. Voordat je gaat beleggen in een ETF is het verstandig om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Hoe lang is je beleggingshorizon?
- Wat is jouw risicoprofiel? (Een broker zal d.m.v. een aantal vragen jouw risicoprofiel vaststellen).
- In welke sector of sectoren wil je graag beleggen en in welke absoluut niet? Vind je bijvoorbeeld duurzaamheid heel belangrijk en wil je alleen beleggen in bedrijven die duurzaam bezig zijn? Dan kan je dus kiezen voor duurzame ETF’s.
Hoe lang is je beleggingshorizon?
De meeste beleggers beleggen voor hun pensioen. Daarom is het ook belangrijk dat je voor jezelf weet hoeveel jaar je hiervoor uitrekt. Heb je lang de tijd, dan kan je namelijk wel wat meer risico’s nemen. Over het algemeen beleg je met een ETF in een specifieke sector zoals in de bouw of in vastgoed. Zo heb je bijvoorbeeld een ETF met aandelen van de 25 grootste vastgoed bedrijven ter wereld, of een ETF bestaande uit 1100 bedrijven wereldwijd die een hoog dividend uitkeren.
Een ETF bestaat meestal uit aandelen, grondstoffen of obligaties en heel soms uit een combinatie van deze drie.
Ben je nog jong en durf je wel wat meer risico te nemen, dan je kan je het beste voor aandelen ETF’s kiezen. Met aandelen is het rendement nu eenmaal hoger. Binnen de aandelen kan je ook weer onderscheid maken tussen verschillende typen aandelen, de één voor wat meer zekerheid en de ander voor juist meer risico. Zo bestaan er o.a. groeiaandelen, cyclische aandelen, waarde-aandelen en dividendaandelen.
Beste ETF’s
Wat de beste ETF’s voor de lange termijn zijn hangt eigenlijk af van hoe lang je horizon daadwerkelijk is. Stel je hebt 25 jaar de tijd, dan kan je in de eerste jaren, zoals ik net hierboven noemde, wel wat meer risico’s nemen. De beste ETF’s in deze fase, zijn in mijn ogen, ETF’s die bestaan uit aandelen. En dan het liefst een combinatie van de verschillende typen aandelen die ik zojuist noemde om je risico te spreiden.
Vervolgens geven experts dan vaak het advies dat naarmate je ouder wordt en je dus dichter bij je pensioenleeftijd komt, het verstandiger is om het risico af te bouwen. In de laatste tien jaar zou je de verhouding tussen aandelen en obligaties kunnen terugbrengen naar 50/50. En mogelijk later zelfs nog naar een verhouding van 10% aandelen en 90% obligaties. Tegen die tijd kies je dan voor een groot gedeelte obligatie ETF,s en een klein gedeelte aandelen ETF’s.
Staatsobligaties worden gezien als het meest veiligst. Een land gaat niet zo snel failliet, dus je lening krijg je gegarandeerd terug en je weet ook wat je maandelijks aan rente ontvangt. Met staatsobligaties heb je een rente percentage afgesproken, deze krijg je gegarandeerd.
Wat is jouw risicoprofiel?
Wanneer je in een ETF gaat beleggen bij DEGIRO of eToro, dan zal er aan de hand van een aantal vragen een risicoprofiel worden opgesteld. Hoe lang jouw horizon is speelt hierin een belangrijke rol, maar ook hoeveel geld je te beleggen hebt. Uiteraard weet je voor jezelf ook of je meer een type bent dat wel van gokje houdt en dus niet wakker ligt van rode cijfers, of dat je meer een type bent die gaat voor een belegging waarbij zekerheid het grootst is, ook al is het rendement maar 1,5 %.
Kennis en ervaring omtrent beleggen speelt ook mee. Ook al ga je vrij passief beleggen, je zult je alsnog bewust moeten zijn van de risico’s die je loopt. Hoe meer je zelf gaat beleggen, hoe meer inzicht en kennis je nodig zult hebben.
Misschien is actief zelf beleggen juist wel iets wat jij heel graag zou willen. Op korte termijn kan je namelijk ook veel geld verdienen met beleggen. Ervaren beleggers weten bijvoorbeeld heel goed hoe zij op basis van een technische en fundamentele analyse, winst kunnen maken.
Lijkt het je leuk om door middel van een gratis training te ontdekken of dit iets voor jou is? Niet geschoten altijd mis. In de basis gaat het bij beleggen natuurlijk om rendement maken en dit is ook precies wat de experts jou gaan leren. Met hun kennis en ervaring leren ze jou, hoe je ook met een kleine portefeuille, op jaarbasis tussen de 7,4% en 20,7% rendement maakt.
Welke sector?
Omdat je met een ETF niet in één bedrijf belegt maar soms in 3000 tegelijk, zorgt dit voor spreiding. Maar beleg je vervolgens maar in één specifieke sector, dan loop je natuurlijk meteen veel meer risico op het moment dat bedrijven in deze markt het economisch zwaar hebben.
Een betere verhouding zou zijn om bijvoorbeeld 60% van je totale belegging in een All-World ETF te stoppen, 20% in opkomende markten, 10% in REITS (Vastgoed) en 10% in groeiaandelen. Ook is het verstandig om ongeveer 10% aan cash op je beleggersrekening te hebben. Op het moment dat de koersen zakken kan je ervoor kiezen om extra goedkoop bij te kopen. “Buy the dip”, zoals er dan vaak wordt gezegd. Uiteraard geheel op eigen risico, dit is namelijk geen advies van mij, maar het kan wel dienen als onderdeel van jouw strategie.
Daarnaast zou je dus ook kunnen kiezen voor een percentage opkomende markten. De verwachting is dat landen als India, China, Indonesië, maar ook Polen het de komende jaren economisch goed zullen doen. Door de alsmaar groeiende huizenprijzen ligt het ook voor de hand om een gedeelte te beleggen in een vastgoed-ETF. Groeiaandelen zijn aan de andere kant ook interessant omdat deze bedrijven in potentie nog veel ruimte hebben om te groeien.
Speel je liever op safe? Dan is de vrij defensieve ETF, De Vanguard FTSE ALL-World, een goede optie. Deze ETF bestaat uit maar liefst 3400 bedrijven. 3400 grote bedrijven, verdeeld over allerlei sectoren, waarbij het rendement de afgelopen vijf jaar rond de 3,8% lag.
Exchange Traded Funds cryptocurrency
Cryptocurrencies bestaan nog niet zo lang, maar beleggers investeren er maar al te graag in. Cryptocurrencies staan bekend om hun hevige koersschommelingen waardoor je er in korte tijd veel geld mee kunt verdienen. Dit is ook de reden waarom men hier graag in belegt. Alleen niet elke financiële instelling mag zomaar cryptocurrencies aanbieden. Hier is een vergunning voor nodig en niet elke instelling kan deze vergunning zomaar aanvragen.
Een Exchange Traded Funds cryptocurrency aanbieden mag daarentegen wel. De instelling of het bedrijf beheert dan niet zelf de cryptomunten, omdat het hier dus geen vergunning voor heeft, maar heeft dit in werkelijkheid ondergebracht bij bijvoorbeeld een exchange als Coinbase.
DEGIRO is op dit moment een van de weinige brokers die zo’n crypto-ETF aanbiedt. Officieel gezien biedt DEGIRO een Bitcoin- en Ethereum ETN aan. Een ETN staat voor Exchange Traded Note. Het verschil tussen deze twee is dat een ETF een beursgenoteerd beleggingsfonds is en een ETN een schuldcontract of lening is. Een nadeel van een ETN is dat wanneer jij je geld uitleent aan bijvoorbeeld een bank, je naar je geld kan fluiten wanneer de bank failliet gaat.
Twee ETN’s die DEGIRO aanbiedt:
- VanEck Vectors Bitcoin ETN
- VanEck Vectors Ethereum ETN
ETF kernselectie
Om te kunnen handelen betaal je bij elke broker of exchange kosten. Deze kosten kunnen erg van elkaar verschillen. Beleggers kijken dan ook goed naar wat zij aan kosten verwachten kwijt te zijn.
Nu is het voordeel dat je in een ETF kan beleggen bij de DEGIRO zonder dat je hier transactiekosten over hoeft te betalen. We hebben het hier over de beste ETF DEGIRO kernselectie. Uit deze lijst (meer dan 200 stuks) kan je kiezen uit de beste ETF’s van 2021. Eens per maand kan je zo’n ETF dus kopen of verkopen zonder dat je hiervoor transactiekosten voor hoeft te betalen. Sterker nog, alle volgende transacties kunnen ook gratis zijn, mits dit transacties zijn van minimaal €1.000 en in dezelfde richting gaan. Dus alle transacties zijn allemaal kooporders, of juist allemaal verkooporders. Hoeveel de eerste ETF kost, doet er niet toe. Dit mag er ook één zijn van een paar tientjes.
Zo kan je als (beginnende) belegger elke maand minimaal één gratis transactie doen. Wel zo fijn om geregeld iets te investeren zonder dat je daar meteen veel kosten aan kwijt bent. Dit is de lijst waar het omgaat. Drie interessante ETF’s heb ik er even uitgepikt.
- IShares AEX – (25 bedrijven met een rentepercentage van 6,29 over de laatste vijf jaar)
- Vanguard S&P 500 – (500 bedrijven met een rentepercentage van 8,13 over de laatste vijf jaar)
- FTSE ALL-World – (3400 bedrijven met een rentepercentage van 3,83 over de laatste vijf jaar)
Beleggen in ETF’s iets voor jou?
Inmiddels ben je al heel wat meer te weten gekomen over ETF’s en misschien weet je ook al of beleggen in ETF’s iets voor jou is. Voor het overzicht heb ik de kenmerken/voordelen over beleggen in ETF’s nog even op een rijtje gezet. Passen deze punten goed bij je, dan is een Exchange Traded Fund een ideaal beleggingsproduct voor jou.
- Je wilt graag op een makkelijke manier beleggen met veel spreiding
- Je vindt het leuk om een markt of index te volgen of in ieder geval om deze zelf uit te kiezen
- Lage kosten bij het beleggen is voor jou belangrijk
- De ETF wil je elk moment van de dag kunnen verhandelen
- Je vindt het leuk om je eigen portefeuille te managen
- Je kan je focussen op de lange termijn (bijvoorbeeld een horizon van 25 jaar). Maar jouw doel kan natuurlijk ook zijn dat je over tien jaar een wereldreis wilt maken en dat je iets offensiever gaat beleggen omdat je tegen die tijd €50.000 wilt hebben
Naast DEGIRO en eToro is BUX Zero ook een geschikt platform om te beleggen in ETF’s. Let wel: BUX Zero is alleen beschikbaar via de app. BUX Zero is van Nederlandse bodem en je kan via de overzichtelijke en veilige app in aandelen, ETF’s en CFD’s handelen. (Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen)
Bux Zero – beste beleggingsapp!
Download de app en ontvang direct een gratis aandeel! (t.w.v. max €200)
Veilig beleggen bij DEGIRO?
Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)
Wil je beleggen bij eToro?
Beleg ook op één van de grootste handelsplatformen ter wereld! Aandelen altijd commissievrij beleggen!
Let op, je vermogen loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees