Beleggen in indexfondsen: belangrijke aandachtspunten

Let op, beleggen gaat gepaard met risico's

Beleggen in indexfondsen

Voor iemand die weinig kennis heeft van beleggen is het niet makkelijk om de juiste aandelen te selecteren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor cryptomunten. Vaak belegt men zomaar in vage coins of aandelen in de hoop dat ze veel, en vooral ook snel rendement opleveren. Het resultaat? Meestal verlies. Wil je liever niet tot deze groep behoren, dan kan je beter beleggen in indexfondsen.

Beleggen in indexfondsen is dan misschien niet zo spannend, maar wel minder risicovol en de kans op een goed rendement is in ieder geval een stuk groter. Beleggen in indexfondsen is een vorm van indexbeleggen die zowel professionals als beginnende beleggers toepassen. Zoek je bijvoorbeeld een alternatief voor sparen, maar wil je ook weer niet te veel tijd kwijt zijn aan beleggen? Welllicht dat indexbeleggen iets voor je is!

Bij elke vorm van beleggen zijn er punten waar je op moet letten, zo ook bij indexfondsen. Het leek me daarom handig om de belangrijkste aandachtspunten te bespreken. Zo weet je precies waar je op moet letten als je gaat beleggen in indexfondsen.

Wat zijn indexfondsen en wat is indexbeleggen?

Bij indexbeleggen beleg je niet in één of twee aandelen, maar in een gehele beursindex. Wereldwijd zijn er verschillende indexen zoals de S&P 500 en de AEX. Wanneer je wilt beleggen in aandelen die in de S&P zijn opgenomen, dan kan je deze los kopen. Maar bij indexbeleggen beleg je met één transactie in alle 500 aandelen tegelijk.

Indexbeleggen wordt ook wel omschreven als “passief beleggen“. Maar wat is passief beleggen dan precies? Bij passief beleggen volg je dus een index en wordt er niet geprobeerd deze te verslaan. Het rendement zal dus normaal gesproken altijd om en nabij gelijk zijn aan de desbetreffende index. Het voordeel van het volgen van een index is dat je nauwelijks kennis nodig hebt over beleggen en automatisch veel spreiding hebt. Daarnaast zijn de kosten bij passief indexbeleggen extreem laag wat weer ten goede komt aan het rendement.

Indexbeleggen kan dus door middel van indexfondsen, maar bijvoorbeeld ook via ETF’s. Beide beleggingsproducten volgen namelijk een beursindex, maar omdat dit artikel speciaal over indexfondsen gaat, richten we ons vooral hierop.

Waarom beleggen in indexfondsen?

Passief beleggen in indexfondsen heeft een aantal voordelen. Zo noemde ik net al dat de kosten bij indexbeleggen laag zijn, de spreiding hoog is en er weinig kennis is vereist. Deze voordelen hebben dus betrekking op passieve indexfondsen. Naast passieve indexfondsen heb je namelijk ook actieve indexfondsen.

Bij actieve indexfondsen wordt er actief gehandeld in aandelen of andere instrumenten. Een beleggingsinstelling koopt en verkoopt bijvoorbeeld aandelen in een fonds met als doel een beter rendement te behalen dan de index. Dit gebeurt op basis van de kennis en ervaring van een fondsmanager. Ondanks dat een fondsmanager behoorlijk bedreven is, is het niet makkelijk om een beter resultaat te halen. Sterker nog, actieve indexfondsen behalen maar zelden betere resultaten dan passieve indexfondsen.

Als het aan Warren Buffet ligt, zou iedereen in indexfondsen moeten beleggen. Warren, misschien wel de bekendste belegger en één van de rijkste mensen op aarde, adviseert te beleggen in indexfondsen in plaats van in losse aandelen. De lage kosten zijn volgens hem één van de belangrijkste argumenten. De kosten bij passieve indexfondsen liggen zo tussen de 0,10% en 0,60%, Bij actief beheerde fondsen gaat dat al gauw richting de 2%.

Dekking en spreiding

Hoewel indexfondsen in vergelijking met losse aandelen een verstandigere keuze lijken, betekent het niet dat elk indexfonds ook automatisch een goede keus is. Anders gezegd: niet alle indexfondsen geven een positief rendement. Indexfondsen kunnen bijvoorbeeld breed gespreid zijn qua hoeveelheid aandelen, maar wanneer deze aandelen maar één sector vertegenwoordigen, loop je toch risico. Uiteraard kan dit goed uitpakken, maar een spreiding over meerdere sectoren en landen is veiliger.

Daarnaast lijkt het vaak vanzelfsprekend dat je met een ETF of indexfonds een goede spreiding hebt, maar als je kijkt naar de dekking, dan kan dat best eens tegen vallen. Met dekking bedoelen we voor hoeveel procent een aandeel meeweegt. Als je kijkt naar de AEX, dan wordt het rendement al voor de helft bepaald door de vier grote bedrijven Shell, Unilever, ASML en ING. Deze vier bedrijven bepalen dus al voor 50% jouw rendement, terwijl in de AEX 25 bedrijven zijn opgenomen.

Volgens InDelta, een Nederlandse beleggingsinstelling, kunnen indexfondsen beter worden samengesteld op basis van gelijk-gewogen. Bij dit principe krijgen alle aandelen en obligaties dezelfde weging. InDelta heeft zelf 9 unieke indexfondsen samengesteld die elk bestaan uit 50 aandelen of obligaties. Elk aandeel of obligatie wat is opgenomen in het fonds heeft een dekking van 2%.

Wil je meer weten over InDelta en de fondsen?

Indexfondsen vergelijken

Beleggen in indexfondsen bij InDelta?

Bekijk de unieke gelijk-gewogen fondsen die zorgen voor een optimale spreiding!

Dit is een reclame. Raadpleeg het prospectus en essentiële informatiedocument van InDelta voordat u een beleggingsbeslissing neemt.”

Bekijk de fondsen bij InDelta

Indexbeleggen en indexfondsen vergelijken

Zoals ik al eerder zei zijn niet alle indexfondsen of ETF’s geschikt om in te beleggen. Wanneer we indexfondsen vergelijken, dan heb je in werkelijkheid keus uit meer dan 100.000 soorten. Elk indexfonds is weer anders van samenstelling en ja wat zijn dan precies de beste indexfondsen? De kunst is om de juiste beleggingsproducten te selecteren waarmee je het meeste rendement maakt en waarbij je het minste risico loopt. Maar let op, ook al kies je de beste indexfondsen, de garantie op een goed rendement heb je natuurlijk nooit.

Wat je in ieder geval wel kan doen is afgaan op indexfondsen die historisch gezien een goed trackrecord hebben en daardoor relatief veiliger zijn. Cijfers laten bijvoorbeeld zien hoe een beleggingsproduct over een langere periode scoort. Wanneer je indexfondsen gaat vergelijken, is het dan ook van belang dat je jezelf de tijd gunt. Hoe langer hoe beter! Beleggen in indexfondsen doe je dan ook het liefst voor minimaal 10 jaar. Nu je weet dat je bij InDelta kunt beleggen in 9 unieke indexfondsen, is het ook goed om te kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn. Als we indexbeleggen vergelijken dan kan je wereldwijd bijvoorbeeld kiezen uit meer dan 100 beurzen.

Op elke beurs vind je één of meerdere indexen. Misschien wel de bekendste index is de S&P 500. Je kan in deze index beleggen op verschillende beurzen. Zo kan je in de S&P 500 beleggen op de NYSE (New York Stock Exchange) in Amerika, maar ook op de AEX in Amsterdam. Dit kan je dus doen in de vorm van een indexfonds of ETF.

Vanguard S&P 500

Als we nog even verder inzoomen op de S&P 500 dan vind je talloze indexfondsen of ETF’s die deze index volgen. De S&P 500 vertegenwoordigt de 500 grootste bedrijven van Amerika die aan de beurs genoteerd zijn. Nu is de S&P één van de bekendste indexen ter wereld en een grote uitgever van indexfondsen en ETF’s is Vanguard.

Omdat deze index enkel is gericht op de Amerikaanse economie, zou je kunnen zeggen dat de spreiding niet optimaal is. En dat klopt, alleen de S&P heeft wel een uitstekend trackrecord. De S&P 500 is in plaats van gelijk-gewogen, markt-gewogen. Dat betekent dat de weging per aandeel niet gelijk is zoals bij InDelta, maar in volgorde komt qua grootte van marktwaarde. Het bedrijf met de grootste marktwaarde staat op één en wordt het zwaarst meegewogen.

Bij de Vanguard S&P 500 betekent dit dat de de vier grootste bedrijven, Apple, Microsoft, Amazon en Tesla samen voor 18% verantwoordelijk zijn voor het rendement, terwijl er 500 bedrijven in zijn opgenomen. De Vanguard S&P 500 bestaat sinds 2012 en heeft een gemiddeld rendement van ruim 10% per jaar.

Rendement indexfondsen

Uit cijfers blijkt dat het rendement op Amerikaanse aandelen (over de afgelopen 100 jaar) boven de 10% ligt. Wanneer je zo’n zelfde rendement wilt behalen, mag je portefeuille eigenlijk geen slechte aandelen bevatten. Althans in het geval je losse aandelen koopt. Kies je voor beleggen in indexfondsen, dan is het niet erg als een aantal aandelen slecht presteren. Door de grote mix van honderden of misschien wel duizenden aandelen wordt het risico van een minder presterende sector daarmee afgedekt.

Daarnaast weten we dat het rendement bij indexfondsen ongeveer gelijk is aan het rendement van de onderliggende index. Als het rendement van de AEX op 7% ligt, dan probeert een AEX-ETF of indexfonds hetzelfde resultaat behalen. Vaak lukt dat ook wel, maar het rendement is wel afhankelijk van de kosten. Want bij welke broker of partij ga je beleggen? Maar het belangrijkste aandachtspunt bij de keuze van een indexfonds of ETF, is de fondsgrootte.

Wanneer een indexfonds weinig vermogen heeft dan kunnen er liquiditeitsprobleem ontstaan. Een fonds of ETF waar weinig in wordt gehandeld kan in sommige gevallen moeilijk van de hand worden gedaan. Ook kan een lage fondsgrootte ervoor zorgen dat de beheerder failliet gaat. Een indexfonds vanaf ongeveer €100 miljoen wordt gezien als veilig. Zelf gebruik ik altijd justetf.com om dit te controleren. Zo heeft bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500 ETF een fondsgrootte van ongeveer €5 miljard.

Ook hangt het rendement natuurlijk af van het instapmoment. De meeste mensen die in 2021 zijn begonnen met beleggen, zullen in de rode cijfers staan. 2022 was namelijk een slecht jaar voor de beurs.

 

Zo is in 2022 alleen al de AEX met 20% gedaald. Maar zolang ook zij beleggen met een lange horizon, wordt het verlies op den duur een keer goedgemaakt. Beleg je ook voor langere tijd, dan stap je natuurlijk liever in op het moment dat de koersen lager staan.

Pensioen beleggen (vergelijken)

Of je nu wilt gaan beleggen in indexfondsen vanwege de hoge inflatie of met als reden een extra potje voor later? Het is goed om vooraf te bepalen hoe je dit gaat doen. In de eerste plaats kan je namelijk beleggen in indexfondsen bij een gespecialiseerde partij als InDelta of bij een broker zoals eToro en DEGIRO. In dat geval open je een “gewone” beleggingsrekening. Zo’n rekening geeft je bijvoorbeeld meer flexibiliteit als het gaat om storten en opnemen.

Maar de tweede optie is om te beleggen voor je pensioen. Je kan dus ook beleggen in indexfondsen voor je pensioen, op een daarvoor speciale pensioenrekening. Het nadeel daarvan is wel dat dat potje ook echt bedoeld is voor later. Het geld dat je via deze rekening belegt moet je dus kunnen missen. Er zit ook grens aan hoeveel je jaarlijks op deze rekening mag storten. Dit wordt jaarruimte genoemd.

De maximale jaarruimte hangt af van iemands inkomen en uiteraard van het feit of er in een bepaald jaar al iets op de rekening is gestort. Maar de meeste Nederlanders hebben een pensioentekort en mogen wel duizenden euro’s per jaar belastingvrij storten. Dat is dus meteen hét grote voordeel! Het geld wat je jaarlijks inlegt op een pensioenbeleggingsrekening, mag je aftrekken bij de aangifte van je vermogensbelasting.

Iets voor jou, beleggen in indexfondsen?

Je hebt kunnen lezen wat indexfondsen zijn en waar je op moet letten. Beleggen in indexfondsen kan erg slim zijn omdat je bijvoorbeeld weinig kennis hebt. Wanneer je er ook niet teveel mee bezig wilt zijn, maar wel kans wilt maken op een goed rendement, kunnen indexfondsen en eventueel ETF’s, een goede keus zijn.

De indexfondsen bij InDelta zijn een goede mogelijkheid, maar wil je liever op een pensioenrekening beleggen, neem dan eens een kijkje bij Brand New Day. Brand New Day is een bekende Nederlandse pensioenbank. Inmiddels sparen of beleggen al ruim 200.000 klanten bij Brand New Day en hebben zij ruim €4,5 miljard in beheer.

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *