Beleggen in goud en zilver wordt vaak een beetje bestempeld als een saaie belegging. De cryptomarkt is spannender, een stijging of daling van 15% op één dag, is geen uitzondering. Dat zie je bij goud en zilver zelden gebeuren. Maar bij het beleggen in goud en zilver kijk je ook niet naar de korte termijn, maar richt je je op de lange termijn, laten we zeggen 15 à 20 jaar.
We weten dat zowel goud als zilver al duizenden jaren bekend staan als betaalmiddel. Hoe mooi is het eigenlijk, dat deze edelmetalen al zolang geleden uit de grond zijn gehaald en nog steeds in goede conditie zijn. Overweeg je ook om te beleggen in goud of zilver en vraag je je af welke beter is?
Dat komt dan mooi uit, want in dit artikel gaan we bekijken waarom goud en zilver een goede belegging is. Maar ik ga ook in op de huidige economische situatie en wat dat voor invloed kan zijn op de koersen. Natuurlijk kan je op verschillende manieren in goud en zilver beleggen. Deze manieren ga ik uiteraard toelichten zodat je kunt ontdekken welke het beste bij je past. Wordt het beleggen in zilver of beleggen in goud? Of misschien zelfs wel in allebei?
Inhoudsopgave
Beleggen in grondstoffen
Goud en zilver vallen zoals je weet onder grondstoffen. Nu zijn er naast deze twee bekende edelmetalen ook een hoop andere grondstoffen waar je in kan beleggen. De belangrijkste reden waarom men graag belegt in grondstoffen is omdat ze in de regel schaars zijn. Ik heb het dan niet over het beleggen in grondstoffen via derivaten zoals futures, maar over de fysieke grondstoffen.
Sowieso zien we de vraag naar grondstoffen elk jaar toenemen, maar daarnaast wordt het ook steeds lastiger om grondstoffen te winnen. Het resultaat? Inderdaad, hogere prijzen. Maar toch vallen de prijzen van sommige grondstoffen en dan met name zilver een beetje tegen. Dat de zilverprijs zo laag is, zou ook te maken kunnen hebben met manipulatie. Nou ja sterker nog, het is namelijk bewezen dat een aantal grote banken al jaren lang op grote schaal de prijs van zilver manipuleren.
Op het moment dat de koers van zilver stijgt, dumpen commerciële banken soms grote hoeveelheden zilver waardoor de koers weer daalt. Of en hoe vaak dit nog plaatsvindt durf ik niet te zeggen. In ieder geval werd in 2020 de Amerikaanse bank JP Morgan hier nog voor gestraft. Als je dit eenmaal beseft, dan voel je je toch wel een beetje in de maling genomen… Maar goed, laten we om die reden zilver als belegging niet meteen uitsluiten.
Beleggen in zilver
Om te bepalen of beleggen in zilver verstandig is, moeten we misschien ook kijken naar de huidige economische situatie. Wat als banken in elkaar storten? Nu we in een economische crisis zitten en de schulden alsmaar oplopen is dat zeker niet ondenkbaar. Als banken instorten, dan zal de prijs van zilver door het dak gaan.
Over het onderwerp schuldencrisis zou ik ook een apart artikel kunnen schrijven, maar ik vind het belangrijk om te benoemen dat je op het moment dat je gaat beleggen of je vermogen wilt beschermen, de schuldencrisis meeneemt. Ik doel dan niet alleen op het specifiek beleggen in goud en zilver, maar eigenlijk in elke vorm van beleggen.
We weten natuurlijk dat er extreem veel geld is bijgedrukt de afgelopen tijd. Overigens gebeurde dit vóór corona ook al, alleen door de stimuleringspakketten van de overheid is dit proces extreem versneld. Het gevolg? Geldontwaarding, oftewel inflatie. Dit is natuurlijk niet alleen in Nederland gaande, maar is een wereldwijd probleem. Tegelijkertijd is de rente nul. Geld lenen is makkelijk, het is namelijk goedkoop om te lenen en hierdoor kan men nog makkelijker grotere schulden maken. Het enige wat centrale banken kunnen doen om de inflatie te laten afnemen is de rente omhoog gooien.
Nu heeft de FED (Amerikaanse Centrale bank) ook aangekondigd dit te gaan doen. Wanneer de rente naar 1% gaat, zijn de gevolgen voor de meesten misschien nog te overzien. Maar wordt het meer dan 1 of 1,5%, dan zullen heel veel mensen en bedrijven in de problemen komen. Conclusie: Blijft de rente laag, dan zullen we het huidige inflatiecijfer van 6,4% steeds vaker zien. Wordt ervoor gekozen om de rente op te laten lopen, dan gaat dit heel veel mensen pijn doen.
Waarom in zilver beleggen?
Het is bekend dat in economisch slechte tijden de prijs van zowel goud als zilver het goed doen. En daarom benoem ik ook de financiële situatie waar we in zitten. Aan de andere kant zie je wel weer dat beleggen in goud en zilver, in betere tijden, minder rendement oplevert. Beleggen in zilver en goud kun je daarom ook het beste doen voor de lange termijn.
Wist je trouwens dat zilver, na olie, de meest veelzijdige grondstof ter wereld is? Waar vroeger zilver alleen als betaalmiddel diende, wordt zilver tegenwoordig als industrieel materiaal gebruikt. En niet zo’n klein beetje ook! In zowat alle apparaten die worden gefabriceerd, zit zilver. Zilver heeft geleiding als belangrijke eigenschap, maar heeft bijvoorbeeld ook een antibacteriële werking.
Is beleggen in zilver dan verstandig? Nou, gezien het feit dat de vraag naar zilver toeneemt en de productie afneemt, ja! Helemaal als je bedenkt dat er momenteel ook nog geen goed alternatief is voor zilver. De vraag is natuurlijk ook of er ooit een alternatief voor wordt gevonden?
Beleggen in goud
Hoe zit het dan met het blinkende goud? Goud kent natuurlijk iedereen en of je het nou mooi vindt of niet, het is niet verkeerd om er een klompje van te hebben. Goud is meer waard dan zilver, maar goud wordt verder niet echt gebruikt voor industriële doeleinden. Je kan zeggen dat goud nu, maar ook vroeger, meer werd gebruikt als oppotmiddel of spaarmiddel. Zilver daarentegen werd echt gebruikt als betaalmiddel. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal talen waar zilver ook daadwerkelijk geld betekent en werd zilver verwerkt in de Nederlandse gulden.
Als je in goud wilt beleggen, dan kan dat door fysiek goud te kopen. Het goud moet dan alleen wel veilig worden opgeslagen. Je zou het thuis kunnen opslaan, maar dat zorgt misschien juist voor ongemak of zelfs een onveilig gevoel. In ieder geval ben je ook kosten kwijt aan het aanschaffen van een nieuwe en goede kluis.
Vind je het belangrijk om je vermogen te beschermen en zou je dat graag willen doen door in fysiek goud of zilver te beleggen? Kijk dan eens naar het Nederlandse bedrijf Gold Republic. Je kan bij hen al voor bijvoorbeeld een klein bedrag per maand goud of zilver kopen. Je krijgt een officiële registratie dat jij de juridische eigenaar bent en zij slaan het edelmetaal ook nog veilig voor je op!
Waarom beleggen in goud?
Goud is natuurlijk schaars en het wordt daarnaast ook steeds moeilijker om het uit de grond te halen. De reden dat men in fysiek goud belegt is omdat het een koopkracht beschermende functie heeft. In de meeste gevallen, afhankelijk van het koopmoment, dek je daarmee inflatie af. Goud heeft ook gewoon een bepaalde waarde die niet meer verdwijnt. Sterker nog, het word meer waard. Hoewel de prijs van goud ook wel mindere jaren kent, zie je over een langere periode een mooie groei.
Kijk, goud en zilver zijn niet na te maken of bij te drukken, dit in tegenstelling tot onze euro. Als je kijkt naar de waarde van één kilo goud tijdens de introductie van de euro, dan betaalde je daar destijds een kleine €8.000 voor. Nu ruim 20 jaar later betaal je voor diezelfde kilo meer dan €50.000.
Maar misschien nog wel opvallender is dat de euro ten opzichte van goud, in die 20 jaar, 45% van z’n koopkracht heeft verloren. Experts beweren ook dat uiteindelijk de euro en alle andere valuta’s terug zullen keren naar de intrinsieke waarde van nul. Bij goud zal dit niet gebeuren, behalve als iedereen op deze wereld plotseling besluit dat goud waardeloos is. Als je kijkt naar de waardevastheid van goud ten opzichte van de euro, dan is beleggen in goud heel verstandig!
Hoe kun je beleggen in goud en zilver?
Je kan op verschillende manieren beleggen in goud en zilver. De bekendste vorm is door fysiek goud of zilver te kopen bij bijvoorbeeld Gold Republic. Een andere manier is door te beleggen in een ETF. Een ETF is de afkorting van Exchange Traded Fund. Wil je meer weten over ETF’s en wat de voordelen hiervan zijn? Lees dan Beleggen in ETF’s.
Naast fysiek goud of zilver kopen én beleggen in goud en zilver via een ETF, kan je ook nog kiezen om aandelen goud te kopen. Dit noemen we goudmijnaandelen. Zo kan je bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf dat werkzaam is in de goud- en zilversector.
De koers van een goud- en zilvermijnaandeel beweegt normaal gesproken in de richting van de spotprijs, de goud- of zilverprijs zelf. Alleen zijn er best veel factoren die de koersen kunnen beïnvloeden. Denk aan omgevingsfactoren zoals een natuurramp die de werkzaamheden in mijnen stil kan leggen of dat uiteindelijk blijkt dat een goud- of zilvermijnbedrijf er financieel slecht voorstaat.
Door specifiek aandelen van een bedrijf te kopen dat werkzaam is in de edelmetaalsector, neem je behoorlijk wat risico. Aan de ander kant, wanneer goud en zilver de wind in de rug hebben, kan je hier ook hele hoge rendementen mee behalen. Wil je in goud- en zilvermijnaandelen beleggen, maar heb je geen idee wat de beste aandelen zijn? Kijk dan eens naar het goudaandelen rapport én het zilverrapport.
Beleggen in een goud- en zilver ETF
Beleg je in een goud- of zilver ETF, dan beleg je ook in aandelen net zoals bij de goudmijnaandelen hierboven beschreven. Alleen beleg je met één ETF (één aankoop) in meerdere bedrijven tegelijk. Hierdoor zorg je voor meer spreiding van je risico. Voor het indirect beleggen in goud en zilver raad ik je aan om eens te kijken bij DEGIRO. Deze bekende en vertrouwde Nederlandse beleggingsbank biedt de mogelijkheid om te beleggen in goud- en zilver ETF’s.
Wil je niet direct beleggen in goud en zilver, maar liever indirect, dan zijn ETF’s een goed alternatief. Hoewel goud en zilver over een langere periode in waarde stijgen, ontvang je bij het kopen van fysiek goud of zilver geen rente of dividend. Dat vinden sommigen een nadeel. Fysiek goud of zilver in bezit hebben brengt verder namelijk niks op. Het enige rendement dat is te behalen is wanneer de koersen stijgen. Kies je bijvoorbeeld voor een zilver ETF, dan krijg je mogelijk dividend uitgekeerd.
Beleggen in goud bij DEGIRO
Op het moment dat je wilt beleggen, is het goed om na te denken over de invulling van je portefeuille. Stel dat je maandelijks €100 wilt gaan beleggen. Dan zou ik niet alleen maar fysiek goud of zilver kopen, maar bijvoorbeeld ook een deel beleggen in een goud of zilver ETF. Je hebt dan wat meer spreiding. Nog beter zou zijn om je niet alleen te richten op goud en zilver, maar ook te kiezen voor andere ETF’s, zoals de S&P500. De S&P 500 Vanguard behoorde in 2021 zelfs tot één van de beste beleggingsproducten!
Bij DEGIRO heb je ontzettend veel keus uit verschillende ETF’s. Een leuke bijkomstigheid is dat je bij DEGIRO een hele hoop ETF’s kunt aanschaffen zonder transactiekosten. We hebben het hier over de kernselectie. Degiro’s kernselectie bestaat uit ongeveer 200 ETF’s, waaronder drie goud ETF’s. Dit zijn ze:
- iShares Gold producers UCITS ETF
- VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF
- VanEck Vectors Junior Gold Miners UCITS ETF
Bij DEGIRO kan je sowieso ook beleggen in een zilver ETF, alleen behoort deze momenteel niet tot de kernselectie. De lijst wordt wel af en toe aangepast, dus kan het zijn dat een zilver ETF later wel aan de kernselectie wordt toegevoegd.
Beleggen in zilver of goud: wat is beter?
Als we de balans opmaken, dan is er niet perse een duidelijke winnaar. Toch neig ik wel iets meer naar zilver. Zilver blijft qua koers een beetje achter en volgens experts zou de prijs van zilver momenteel viermaal hoger moeten liggen. Als je kijkt naar het beleggen in grondstoffen, dan doen bijvoorbeeld olie en palladium het beter.
Misschien moeten we gewoon geduld hebben. Belangrijk in dit verhaal is juist de toenemende vraag naar zilver. De jaarlijkse industriële vraag is groter dan de hoeveelheid zilver dat jaarlijks uit de grond wordt gehaald. De grote vraag naar zilver komt onder andere door de energiehervorming die gaande is. Denk aan zonnepanelen en elektrische auto’s.
Aan de andere kant is goud niet minder belangrijk. Al eeuwen lang bewijst het waardevast te zijn. Wanneer je nu een klompje goud in handen hebt en dat later aan je kinderen geeft, dan zal het niet anders aanvoelen of er er anders uitzien. Het goud zal dan nog steeds in topconditie zijn. Het enige verschil is dat het waarschijnlijk veel meer waard is!
Als laatste opmerking is het dus goed om even te kijken . Alleen beleggen in fysiek goud en zilver of bijvoorbeeld ook een deel beleggen in aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen? DEGIRO biedt dit soort beleggingsproducten overigens allemaal aan!
Beleg in goud en zilver bij Gold Republic!
Koop fysiek goud en zilver bij Gold Republic en zij slaan het veilig voor je op!
Indirect beleggen in edelmetaal bij DEGIRO?
Beleg je liever indirect in goud en zilver? Dat kan bij DEGIRO! Beleg in de beste goud-ETF’s!
Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.