Beleggen in zorgvastgoed met vaste rente

Beleggen in zorgvastgoed met vaste rente

Heb je een lange horizon en ben je op zoek naar een stabiele belegging met een vaste rente, dan is beleggen in zorgvastgoed wellicht een goede optie.

Nu is beleggen in vastgoed, zoals het kopen van een huis, doorgaans een veilige en stabiele belegging, maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan. Beleggen in zorgvastgoed is relatief veiliger.

Zo heeft zorgvastgoed bijvoorbeeld minder last van veranderingen in de economie. Met andere woorden: omdat zorgbehoefte er altijd zal zijn, zal dit type vastgoed zijn waarde niet snel verliezen, integendeel.

Wil je daarom in zorgvastgoed beleggen, dan is het goed om te kijken op welke manier je dat het beste kunt doen. En met welke factoren moet je zoal rekening houden? Beleggen in zorgvastgoed met vaste rente is nu eenmaal aantrekkelijk, maar is dit een belegging die bij je past?

Om dit te kunnen beoordelen bespreken we, aan welke voorwaarden je moet voldoen om te beleggen in zorgvastgoed. Daarnaast kijken we ook naar de voor- en nadelen en bij welke partij je veilig in zorgvastgoed kunt beleggen.

Waarom investeren in zorgvastgoed?

Eén van de redenen waarom beleggers investeren in zorgvastgoed noemde ik zojuist al in de inleiding. Namelijk dat zorgvastgoed nauwelijks onderhevig is aan bijvoorbeeld een zwakke economie. Het verleden laat zien dat zorgvastgoed minder gevoelig is voor inflatie dan bijvoorbeeld aandelen of crypto. Maar er zijn ook andere redenen waarom beleggers investeren in zorgvastgoed.

Beleggen in zorgvastgoed met vaste rente is meteen het volgende argument. Bedrijven die zorgvastgoed in bezit hebben, zijn vrij zeker van stabiele huurinkomsten. Met die huurinkomsten kunnen zij beleggers dus een vaste rente bieden. Als belegger is het natuurlijk prettig om direct te worden beloond voor een investering en daarnaast weet je ook precies hoeveel je ontvangt.

Investeren in zorgvastgoed doet met ook vanwege de lage risico’s. De reden dat bedrijven stabiele huurinkomsten hebben, komt doordat zorgcentra etc. doorgaans uit betrouwbare huurders bestaan, er is weinig leegstand. Ook de huurovereenkomst die met een zorginstelling wordt afgesproken, is er vaak één voor de lange termijn. Dreigt een zorginstelling failliet te gaan, dan is de kans op een overname ook groot.

Geld beleggen zonder risico’s

Geld beleggen gaat natuurlijk altijd gepaard mét risico’s, geld beleggen zonder risico bestaat niet. De reden van deze subtitel is omdat mensen hier toch naar zoeken en alleen willen beleggen met zekerheid, maar je kan risico’s nooit uitsluiten. Wel kan je uiteraard kijken hoe je kunt beleggen met weinig risico.

Beleggen in zorgvastgoed gaat meestal via fondsen. Tegen een bepaald bedrag kun je dan deelnemen in een fonds en zo’n belegging wordt dan uitgegeven als obligatie. Een obligatie is in werkelijkheid gewoon een lening of schuldbewijs, maar wel verhandelbaar. Dit is een vorm van geld verdienen met geld uitlenen. Voor het uitlenen ontvang je dus een vergoeding en aan het eind van de looptijd krijg je jouw investering terug. Althans, dat geldt voor een staatsobligatie.

Zorgvastgoedobligaties daarentegen worden uitgegeven via bedrijven. Daarbij heb je niet de garantie dat je je totale investering terugkrijgt. De waarde van het zorgvastgoed kan namelijk dalen. Er kunnen zich bijvoorbeeld faillissementen voordoen, wat weer kan leiden tot leegstand. Dit soort zaken hebben dan een negatief effect op een fonds waardoor niet alleen je rendement, maar ook je investering risico loopt.

Beleggen bij Cortese Capital

Cortese Capital ervaringen

Een partij bij wie je kunt beleggen in zorgvastgoed is Cortese Capital Management B.V. Cortese bestaat sinds 2010 en is gevestigd in Hilversum. Al ruim 12 jaar initieert, structureert en beheert het bedrijf verschillende vastgoedproducten. Via deze producten wordt direct of indirect belegd in duurzame en lang verhuurde objecten in Nederland. Hierbij ligt de focus op eerstelijnszorg.

Cortese richt zich voornamelijk op kwalitatief en hoogwaardig zorgvastgoed met energielabel A. Wanneer er door Cortese zorgvastgoed wordt aangekocht zonder het energielabel A, dan worden er duurzaamheidmaatregelen doorgevoerd. Daarnaast beheert Cortese ook haar eigen zorgvastgoed en verzorgen ze ook het assetmanagement aan derden als full-service dienstverlener.

Terwijl het bedrijf duurzame zorgvastgoedfondsen opzet en aanbiedt, ontwikkelt Cortese ook zorgvastgoed. Binnen het bedrijf zorgt het onderdeel development zich op het ontwikkelen van eerstelijns zorgvastgoed. Bij de ontwikkeling van eerstelijnszorgvastgoed wordt ook gekeken naar een combinatie tussen wonen werken.

Cortese Capital beschikt over de expertise en ervaring op commercieel, juridisch, financieel/bancair, fiscaal en technisch gebied. Teven beschikken zij over een uitgebreid netwerk voor de aan- en verkoop van het vastgoed. Vandaar dat zij de beleggingspanden in hun fondsen in eigen beheer hebben.

Wat is eerstelijnszorg?

Eerstelijnszorg gaat over de zorg die voor iedereen toegankelijk is, zoals een huisarts, apotheek, verloskundige of fysiotherapeut. Tegenwoordig zie je dat zorgverleners uit de eerstelijnszorg, gezamenlijk opereren vanuit één gebouw. Dit zorgt voor een betere samenwerking onderling en patiënten hoeven maar naar één locatie, ongeacht welke zorg nodig is.

Cortese is momenteel het enige zorgvastgoedfonds dat investeert in eerstelijnszorg. Ook wordt deze zorg door de Rijksoverheid gestimuleerd. De meeste kosten in de eerstelijnszorg worden vergoed door de overheid en de overheid wil ook dat zoveel mogelijk mensen worden voorzien van goede zorg. In de eerstelijnszorg kunnen veel gezondheidsproblemen worden verholpen en bovendien is het efficiënter en goedkoper dan ziekenhuiszorg.

Beleggen met vast rendement

Beleggen in zorgvastgoed met vaste rente biedt een bepaalde zekerheid. Dit is ook het geval bij Cortese. De gemiddelde vaste rente van alle fondsen ligt zo rond de 5 à 6% per jaar. Maar omdat Cortese winstdelende obligaties aanbiedt, is het jaarlijkse rendement meestal hoger. Wanneer het bedrijf winst maakt, wordt er naast de vaste rente een extra rente uitbetaald. Op deze manier zijn de rendementen op sommige fondsen wel 8 à 10%.

Aan de andere kant heeft het investeren in zorgvastgoed wel een nadeel, namelijk een hoge instap. Meestal kan je pas in zorgvastgoed beleggen vanaf €100.000. Zorgvastgoed is of eigenlijk was, voorheen voornamelijk weggelegd voor institutionele beleggers, maar bij Cortese bieden ze met hun fondsen nu ook mogelijkheden voor particuliere beleggers. Dat betekent dat je al vanaf €10.000 kunt deelnemen aan een fonds.

Eén van de laatste fondsen die succesvol is voltekend is het Cortese Healthcare VIII fonds. In dit fonds is allerlei zorgvastgoed aangekocht. Denk aan medische huurders als apothekers, doktersposten en fysiotherapeuten e.d. De totale investering van dit fonds bedroeg €12.585.837,-. In totaal zijn er 498 obligaties uitgegeven à €10.000 pers stuk. Inmiddels bestaat de vastgoedportefeuille van Cortese uit meer dan 50 gezondheidscentra. Deze liggen verspreid door Nederland, zie afbeelding.

Investeren in zorgvastgoed
Beleggen in zorgvastgoed

Cortese voorwaarden

De laatste jaren worden zorgvastgoedobligaties steeds vaker genoemd. Voor institutionele beleggers is zorgvastgoed beleggen natuurlijk niet nieuw, maar onder particulieren wordt het wel als een nieuwe investeringsvorm gezien. Nu je bij Cortese kunt beleggen in zorgvastgoed met weinig geld, is er een bredere groep die kan profiteren van de waardestijging van vastgoed.

Wil je bij Cortese Capital investeren in zorgvastgoed, dan moet je aan slechts twee voorwaarden voldoen.

 • Beschikken over een minimale inleg van €10.000.
 • Je kan het bedrag lange tijd missen. De looptijd ligt zo rond 7 à 10 jaar.

Beleggen in zorgobligaties kan dus vanaf €10.000. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het kopen van zorgobligaties. Je kan niet vroegtijdig uitstappen, maar de fondsen zijn wel vrij verhandelbaar.

Ik kan mij voorstellen dat €10.000 voor sommigen toch iets te hoog gegrepen is. Maar er zijn gelukkig goedkopere alternatieven om te beleggen in vastgoedfondsen. In het artikel Beste vastgoedfondsen beschrijf ik de drie beste vastgoedfondsen van 2022. Dit zijn fondsen met gemixt vastgoed waardoor je juist ook een prima spreiding hebt. Bovendien kan je bij deze fondsen al vanaf €100 beleggen.

Risico’s:

Beleggen in vastgoedfondsen brengt risico’s met zich. Dat geldt ook wanneer je belegt bij Cortese. Er is bijvoorbeeld altijd een risico van marktwaarde daling, leegstand (her)financiering en rentefluctuaties. De waarde van de belegging kan daardoor dalen en beleggers dienen zich te realiseren dat zij mogelijk minder terugkrijgen dan zij hebben ingelegd.

Cortese Capital ervaringen

Ondanks dat Cortese een ervaren partij is op de vastgoedmarkt, zijn er eigenlijk nauwelijks ervaringen te vinden. Maar als Cortese Capital een onbetrouwbare partij zou zijn, dan zouden we daar ook berichten over moeten vinden. Ik geloof daarom ook wel in de uitspraak: geen bericht is goed bericht.

Cortese is sinds 2010 actief en beheert 9 zorgvastgoedfondsen. Deze fondsen bestaan momenteel uit ruim 50 vastgoedobjecten. Onlangs is het Cortese Healthcare VIII fonds voltekend en zijn er aantal nieuwe fondsen opgestart. We hebben hier dan ook te maken met een zeer professionele partij.

Cortese Capital AFM

Wat ook goed is om te vermelden, is dat je bij Cortese buiten AFM-toezicht belegt, Ook heeft Cortese Capital géén vergunning- en prospectusplicht. Ik mij kan voorstellen dat er bij sommige beleggers nu een belletje gaat rinkelen. En dat is ook goed, want dat geeft aan dat je bewust nadenkt en de regels kent. Je zou verwachten dat een bedrijf dat obligaties uitgeeft, een prospectus moet laten goedkeuren door de AFM.

En dat is in principe ook zo, alleen soms geldt er een vrijstelling van toezicht. Dit is het geval wanneer er investeringen worden aangeboden vanaf €100.000. De AFM is van mening dat bij zulke hoge bedragen de belegger wel verstand moet hebben van de investering. Cortese heeft dus een vrijstelling van toezicht. De aanbieder, in dit geval dus Cortese, moet dit ook duidelijk vermelden op haar website.

Vastgoedportefeuille Cortese

Om je toch een idee te geven welk soort zorgvastgoed Cortese Capital aankoopt, duiken we even in het trackrecord. Naast de ontwikkeling van zorgvastgoed heeft Cortese ook een aantal transformatieprojecten in Nederland uitgevoerd. Zo heeft Cortese een bestaand kantoor, gelegen in Utrecht, omgevormd tot 550 huurwoningen. Dit project is in 2017 gestart en in 2018 zijn alle huurwoningen opgeleverd.

In opdracht van de gemeente Amsterdam, heeft Cortese in 2017 een middelbare school (met extra zorgvraag) gebouwd en gerealiseerd. Het gebouw is duurzaam en maakt gebruik van zonnepanelen. In september 2017 is de school in gebruik genomen. Dit project is inmiddels verkocht

Andere projecten:

 • Gezondheidscentrum Drostenburg in Amsterdam
 • Project Buitenduyn, 8 grote luxe vakantiewoningen met zorgfunctie (Ameland)
 • Gezondheidscentrum Utrecht-Oost
 • Gezondheidscentrum de Groote wielen in Rosmalen

Vanaf medio 2016 heeft Cortese het Healtcare I fonds opgestart. Inmiddels zijn de Cortese Healthcare fondsen I tot en met VIII voltekend en zijn ze bezig met het opstarten van de fondsen VIIII en X. Daarnaast is er ook een nieuw fonds opgestart. Dit fonds is speciaal gericht op zorgwoningen.

Kernpunten Cortese

Beleggen in zorgvastgoed met vaste rente zien sommigen als een manier van beleggen met garantie. Met een vaste rente, die meestal elk halfjaar of elk kwartaal wordt uitbetaald, weet je waar je aan toe bent. Eén van de kernpunten of voordelen van beleggen in zorgvastgoed is dus de vaste rente. Voor het overzicht zetten we de belangrijkste kernpunten/voor-en nadelen op een rij.

 • Ervaren speler op de zorgvastgoedmarkt

 • Solide huurders, weinig leegstand

 • Langlopende huurcontracten

 • Vast rendement (5 à 6%)

 • Vraag naar zorg neemt landelijk toe

 • Maatschappelijk verantwoord beleggen

 • Hoge instap, deelnemen vanaf €10.000

 • Je kan niet uitstappen, de obligatie kan wel vrij worden verhandeld

 • Ondanks dat zorgvastgoed een bepaalde zekerheid biedt, heb je weinig spreiding

Iets voor jou, beleggen in zorgvastgoed?

In Nederland is er een tekort aan zorgwoningen en verpleeghuizen. Daarnaast neemt het aantal 65-plussers de komende jaren fors toe en daarmee ook de specialistische zorg. Ook zijn bestaande zorgvastgoedobjecten veelal verouderd en moeten daardoor worden gemoderniseerd. Al met al wordt de zorgvraag specialistischer en dat vraagt om allerlei vernieuwingen in de zorg.

Investeren in zorgvastgoed is wat dat betreft een interessante belegging. Wanneer je geld wilt beleggen in vastgoed, dan is een zorgvastgoedfonds zoals Cortese een goede optie. Bij Cortese betekent dat beleggen met vast rendement. De vaste rente is een vergoeding voor je inleg. Met een zorgobligatie bij Cortese heb je een looptijd tussen de 7 en 10 jaar. Na de looptijd krijg je je investering terug. Let wel: door eventuele waardedaling van het vastgoed en leegstand etc. kan het zijn dat je minder terugkrijgt dan dat je hebt ingelegd.

Cortese Capital ervaringen

Beleggen in zorgvastgoed met vaste rente?

Cortese Capital is een ervaren speler en gespecialiseerd in zorgvastgoed! Benieuwd naar de fondsen?

Bezoek de website
Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *