Beste ETF’s voor 2022

5 ETF's met een uitstekend track record

Welke ETF's kopen

Jaar in jaar uit kiezen mensen er steeds vaker voor om in ETF’s te beleggen. Deze trend is al gaande vanaf het jaar 2000 en zowel beginnende als gevorderde beleggers voegen Exchange Traded Funds steeds vaker aan hun portfolio toe. Maar ja, wat zijn ETF’s ook alweer en welke ETF’s kopen beleggers dan? En nog belangrijker, wat voor rendementen behalen ze daarmee?

Wel, ETF’s zijn er in alle geuren en kleuren en sommigen geven uitstekende rendementen, maar sommige ETF’s zijn juist ook risicovol waardoor resultaten vaak uitblijven. Weet je de beste ETF’s voor 2022 te vinden, dan zit je voor dit jaar goed! Nog beter is het om te beleggen in ETF’s die een goed trackrecord hebben.

ETF’s passen uitstekend bij een lange termijn strategie en daarom wil je het liefst een paar ETF’s in je portfolio hebben die wat meer zekerheid bieden. Ik doel dus op de ETF’s die elk jaar gemiddeld een procent of 8 à 12 groeien. Wil je ook graag beleggen in ETF’s, dan heb ik hier de beste ETF’s voor 2022 voor je klaar liggen.

De beste ETF’s voor 2022 heb ik geselecteerd op basis van behaalde resultaten uit het verleden en mijn eigen mening. Of deze ETF’s wederom een top jaar tegemoet gaan kan ik natuurlijk niet beloven. Dit artikel is dan ook niet bedoeld als financieel advies, maar kan je wel als leidraad gebruiken wanneer je je portfolio samenstelt of bijstelt.

Wees niet afhankelijk

Wat ik zelf belangrijk vind is om niet (te) afhankelijk te zijn van anderen. Op het moment dat je in ETF’s wilt beleggen, is het juist goed om niet zomaar een ETF te kopen, maar eerst onderzoek te doen, zoals het raadplegen van mijn platform. Een artikel lezen en goed geïnformeerd worden is natuurlijk altijd beter dan lukraak in een ETF beleggen. Alleen kan het helpen wanneer je zelf ook een beetje begrijpt waar je precies in belegt.

Heb je daar geen tijd voor of geen zin in? Geen probleem, maar dat betekent wel dat de resultaten afhankelijk zijn van de kennis van die persoon.

Een ander puntje wat ik nog even wilde aankaarten is het volgende: 2021 was natuurlijk een geweldig jaar voor onder andere aandelen en ETF’s. Veel beleggers en mensen die juist nú willen starten met beleggen, vragen zich dan ook terecht af hoe 2022 zal gaan verlopen. In 2021 kon je met verschillende ETF’s met gemak 25% rendement behalen. Het is realistisch om er vanuit te gaan dat 2022 anders zal verlopen, maar wat de resultaten zullen zijn weten we natuurlijk pas achteraf.

Maar het is goed om te kijken of er eventuele factoren zijn die van invloed kunnen zijn op de koersen. Wanneer je macro-economisch nieuws volgt en bewust bent van hoe we er momenteel economisch voorstaan, dan kan je anders tegen dingen aankijken. De lage rente is dé reden waarom mensen de afgelopen tijd zijn gaan beleggen. En hoewel de Fed (Amerikaanse Centrale Bank) heeft aangekondigd halverwege maart de rente te verhogen, hebben aandelen en dus ook ETF’s volgens experts nog voldoende ruimte om te groeien. Lees hier het volledige artikel van rtlnieuws.nl over de kansen van beleggers in 2022.

ETF betekenis

Wat zijn ETF’s nou precies? Voor degenen die deze populaire beleggingsproducten nog niet kennen, een korte uitleg: Met een ETF, ook wel tracker genoemd, beleg je met één enkele transactie in meerdere aandelen tegelijk. Het aankopen van een los aandeel en een ETF gaan op dezelfde manier. Beide producten zijn makkelijk te verhandelen.

Alleen een ETF beleggen is gunstiger omdat je direct zorgt voor risicospreiding. Aan de andere kant wordt je met het kopen van een los aandeel wel een stukje eigenaar van een bedrijf, dit in tegenstelling tot het beleggen in ETF’s. Een ETF (wat je kunt zien als een mandje aandelen) volgt altijd een bepaalde onderliggende waarde.

Dit kan een index zijn zoals de S&P 500 of de Dow Jones. Een bedrijf zoals de Vanguard stelt dan bijvoorbeeld een ETF samen door alle aandelen te kopen van bedrijven die zijn opgenomen in de S&P 500. Zo’n ETF bootst dan als het ware de index na en meestal is het in staat om de index vrij nauwkeurig te volgen. Het doel van een ETF is dus om een weerspiegeling te zijn van een onderliggende waarde. Groeien de bedrijven of beter gezegd groeit de index? Dan groeit een ETF mee!

1. S&P 500 Vanguard UCITS ETF

Laten we de S&P 500 er maar meteen bij pakken. De S&P 500 Vanguard UCITS ETF, zou zomaar eens tot de beste ETF’s van 2022 kunnen behoren. De S&P 500 bestaat al sinds 1957 en de vermogensbeheerder Vanguard sinds 1975. Vanaf 2012 kan je in deze populaire ETF van Vanguard beleggen. In 2021 behaalde je met de S&P 500 Vanguard UCITS ETF een rendement van ruim 39%. Nu was het in 2021 niet zo moeilijk om met ETF’s goede resultaten te behalen. Veel ETF’s gaven een hoog rendement.

Maar zoals ik al zei, bespreek ik niet de ETF’s die één jaartje goed hebben gepresteerd, maar die hun waarde in het verleden hebben bewezen. Wat goed is om te beseffen, is dat ondanks dat het track record van de S&P 500 Vanguard uitstekend is, er ook af en toe een minder jaar tussen zit.

In de S&P 500 zijn de grootste Amerikaanse bedrijven opgenomen. Dit zijn bedrijven met de hoogste marktwaarde. Niet elk bedrijf kan overigens worden opgenomen in de S&P 500, er gelden namelijk een aantal strenge voorwaarden.

De bedrijven die zijn opgenomen in de S&P 500 Vanguard ETF bevinden zich ook in verschillende sectoren. Dit geeft uiteraard (op welk moment dan ook) een goed beeld van de Amerikaanse economie. Daarnaast heb je een mooie spreiding, want met één transactie beleg je in 500 verschillende bedrijven tegelijk. Wil je meer lezen over deze ETF? Ik heb er een speciaal artikel over geschreven. Lees daarvoor: Beleggen in de S&P 500 Vanguard ucits ETF.

BrokerDEGIROeToro
TickerVUSAVOO
Rendement 202139,08%39,08%
Rendement afgelopen 10 jaar15,52%15,52%
Transactiekosten€0,00€0,00 (excl.€5,00 opnamekosten)

Let op, je kapitaal loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

2. VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF

VanEck, een grote naam in de beleggingswereld, is een Amerikaanse vermogensbeheerder. Het bedrijf bestaat inmiddels al ruim 60 jaar. Deze vastgoed ETF bestaat sinds 2011. Een huis kopen is over het algemeen een goede investering, want kijk je naar de huizenprijzen, dan gaan deze één kant op en dat is omhoog. Maar kan of wil je om wat voor reden dan ook niet direct beleggen in vastgoed? Geen zorgen, gelukkig zijn er tegenwoordig ook best wat mogelijkheden om indirect te beleggen in vastgoed.

Zo bestaan er bijvoorbeeld REIT’s. Benieuwd wat dan zijn? lees dan: Beleggen in Real Estate Investment Trusts.

Indirect beleggen in vastgoed kan dus ook via de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF. Deze ETF bestaat uit de grootste vastgoedaandelen. Deze vastgoedaandelen zijn grote bedrijven die over de hele wereld vastgoed bezitten en exploiteren.100 van dit soort bedrijven zijn opgenomen in deze ETF. Er is genoeg spreiding omdat de bedrijven verdeeld zijn over verschillende sectoren, zoals woningen, hotels, industrieel vastgoed, kantoren en gezondheidszorg.

Een vastgoed ETF in je portfolio is mijn ogen altijd slim. Vastgoed wordt alsmaar meer waard en er zal ook altijd vraag naar blijven. De huizenprijzen stegen in 2021 ontzettend hard en dat zag je ook terug in het rendement van deze ETF, deze noteerde namelijk een rendement van 39,22% over 2021.

BrokerDEGIROeToro
TickerTRETNiet te koop bij eToro
Rendement 202139,22%
Rendement afgelopen 10 jaar9,62%
Dividend per jaar1,79%
Transactiekosten€0,00

3. SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF

Dit is ook een interessante ETF. Je hebt gewone aandelen, maar ook dividend aandelen. De SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF is een ETF, gevuld met de grootste bedrijven uit de S&P 500 die al gedurende 25 jaar op rij hun dividend verhogen.

De SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF bestaat dus niet uit 500 aandelen zoals de S&P 500 Vanguard, maar alleen uit de bedrijven die zich mogen rekenen tot de Aristocrats. Alleen Amerikaanse bedrijven die al minimaal 25 jaar oprij het dividend verhogen en een minimale marktwaarde hebben van 3 miljard dollar, kunnen in deze index worden opgenomen. Het bekendste bedrijf die in deze ETF is opgenomen, is The Coca-Cola Company.

In de ETF zijn momenteel ongeveer 70 bedrijven opgenomen. Het aantal bedrijven wisselt voortdurend. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat bedrijven soms besluiten te stoppen met het uitkeren van dividend of niet meer voldoen aan de eisen of voorwaarden die de uitgever van deze ETF aan de bedrijven stelt.

BrokerDEGIROeToro
TickerSPYDUDVD
Rendement 202135,15%35,15%
Rendement afgelopen 10 jaar13,98%13,98%
Transactiekosten€0,00€0,00 (excl.€5.00 opnamekosten)

Let op, je kapitaal loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

4. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD

iShares bestaat ook een tijdje en zij hebben een behoorlijk staat van dienst als het gaat om het aanbieden van ETF’s. De iShares Core MSCI World UCITS ETF bestaat sinds 2009 en is de breedst gespreide ETF van alle vijf. Deze ETF behoort zeker tot de kanshebbers voor de beste ETF’s voor 2022. Er zitten 1550 verschillende aandelen in. Technologie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, cyclische consumptiegoederen en industrie vormen samen ongeveer 70% van alle aandelen.

Een zeer gespreide ETF dus. 20% van de 1550 aandelen zijn technologie aandelen De grote namen als Apple, Amazon en Microsoft zitten uiteraard ook in deze ETF. Ruim twee derde van alle aandelen zijn van bedrijven die ook in Amerika zijn gevestigd. De rest is terug te vinden in Europa, Japan, Verenigd Koninkrijk en andere delen van de wereld.

De technologie staat niet stil en dat is ook te zien aan de groei die deze bedrijven doormaken. Nu zou je ook specifiek in een ETF kunnen beleggen waar alleen technologie aandelen inzitten, maar dan neem je wel wat meer risico omdat je belegt in één sector. Dat is dus altijd de afweging die je moet maken. Enkel in gespreide ETF’s beleggen? Of neem je wat meer risico door ook paar specifieke ETF’s te kopen?

BrokerDEGIROeToro
TickerIWDASWDA
Rendement 202132,08%32,08%
Rendement afgelopen 10 jaar13,02%13,02%
Transactiekosten€0,00€0,00 (excl.€5,00 opnamekosten)

Let op, je kapitaal loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

5. L&G Battery value-chain UCITC ETF

De laatste ETF wijkt toch een beetje af van de andere vier. Waar ik bij de andere ETF’s goed gekeken heb naar spreiding en vooral ook naar het gemiddelde rendement over de laatste 10 jaar, komt de keuze voor deze ETF op een andere manier tot stand. De keuze van de L&G Battery value-chain UCITS ETF is puur toekomstgericht.

De vraag naar batterijen stijgt al jaren en dat gaat alleen maar meer worden. In 2030 zal naar verwachting één op de vijf auto’s in Nederland elektrisch aangedreven zijn. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de de plannen om de co2-uitstoot te verminderen. Het kabinet wil dat Nederland in 2050 klimaat neutraal is. Dit zijn niet alleen plannen die in Nederland worden gemaakt, maar ook in andere delen van de wereld. De vraag naar batterijen zal hierdoor onverminderd hoog blijven.

De ETF bestaat sinds 2018, maar noteert nu al een gemiddeld rendement van 30% over drie jaar. Er zitten 32 bedrijven in die zich richten op de ontwikkeling en de productie van batterijen. Onder andere Tesla is onderdeel van deze ETF, maar bijvoorbeeld ook het Nederlandse bedrijf SolarEdge.

BrokerDEGIROeToro
TickerBATTNiet te koop bij eToro
Gemiddelde rendement 3 jaar30,63%
Transactiekosten€0,00

Met de L&G Battery value-chain ETF beleg je dus indirect in grondstoffen. Grondstoffen waaronder lithium worden steeds schaarser. Zo groeit ook de interesse in goud en zilver de laatste tijd weer. Mocht je beleggen in goud en zilver interessant vinden, dan raad ik je aan om het volgende artikel te lezen: Beleggen in goud of zilver? Hierin vergelijk ik de twee bekendste edelmetalen met elkaar en laat ik zien op welke manieren je het beste in goud en zilver kunt beleggen.

De vijf beste ETF’s voor 2022, naar mijn inziens, kan je in ieder geval bij DEGIRO zonder transactiekosten aankopen. Dat kan trouwens ook heel goed bij eToro. Alleen zag ik helaas dat eToro twee ETF’s niet aanbiedt. Een ander puntje om even rekening mee te houden is dat je bij eToro altijd €5.00 aan opnamekosten betaalt.

Ook wordt er bij eToro altijd gehandeld in dollar. Op het moment dat je euro’s stort, betaal je valutakosten voor het omrekenen naar dollar. Beide brokers zijn overigens heel geschikt om bij te beleggen. Hoewel eToro in dit voorbeeld iets duurder is, zijn er genoeg situaties waarin eToro voordeliger is. Dat hangt een beetje af van waar je in belegt en hoe vaak. Voor meer informatie over deze twee brokers verwijs ik je naar het volgende artikel: eToro vs DEGIRO.

Wil je beleggen bij eToro?

Beleg ook op één van de grootste handelsplatformen ter wereld! Aandelen altijd commissievrij beleggen!

Let op, je vermogen loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Let op: beleggen kent risico’s, je kan een deel van je inleg verliezen!

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *