Binance vs Bitvavo – wat is de beste crypto exchange?

Bitvavo of Binance

Je zoekt de beste crypto exchange? Tja, welke is dan beter, Bitvavo of Binance? Beide zijn bekende crypto exchanges, maar qua naamsbekendheid is Binance vele malen groter. Sterker nog, Binance is de grootste exchange ter wereld. Bitvavo is dan wel wat minder bekend bij het grote publiek, maar Bitvavo mag zich wel de beste crypto exchange van Nederland noemen.

Zijn er dan veel verschillen tussen deze twee? Ja nogal, want ook al zijn het beide veilige crypto exchanges, bij het inloggen zie je al direct de eerste duidelijke verschillen. Daarover straks meer.

Misschien sta je op het punt om je eerste crypto te kopen of beleg je momenteel al via een ander platform, maar wil je graag switchen naar Bitvavo of Binance. In dit artikel – Binance vs Bitvavo, vergelijken we deze twee exchanges met elkaar. Zo kan je voor jezelf goed bepalen wat voor jou de beste crypto exchange is!

Wat is een exchange?

Heb je vaker gehoord van een exchange en een broker? Op het internet worden deze twee termen geregeld met elkaar verward, Niet dat dat perse heel erg is, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen een broker en een exchanges. Wel zo handig wanneer je de verschillen kent. Een broker is in vergelijking met een exchange duurder, gebruiksvriendelijker en heeft een beperkt aantal trading tools.

Een exchange heeft juist vaak meerdere technische tools waar een actieve belegger eigenlijk niet zonder kan. Daarom zal de wat actievere belegger en de ervaren handelaar altijd kiezen voor een exchange. Een nog belangrijker argument waarom een ervaren belegger voor een exchange kiest, zijn de kosten. Omdat crypto-traders geregeld handelen, willen ze natuurlijk zo min mogelijk handelskosten hebben.

Een ander belangrijk verschil is dat een broker eigenlijk een tussenpartij is en een exchange daadwerkelijk cryptomunten in bezit heeft. Een broker is niet bevoegd om cryptomunten in bezit te hebben en plaatst orders door naar de exchange waarmee wordt samengewerkt. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom een broker duurder is.

Bitvavo in het kort

Het platform van Bitvavo werd pas in 2018 gelanceerd, maar is in korte tijd hard gegroeid. Voor de beeldvorming: Bitvavo heeft ruim 1 miljoen actieve gebruikers verdeeld over 27 verschillende Europese landen. Het maandelijkse handelsvolume ligt boven 10 miljard euro. Bij Binance is dat eerder 2 biljoen euro, om maar even het verschil aan te duiden. Niet dat dit nou een belangrijk argument is om voor Binance te kiezen, maar dan heb je een beetje een idee hoe

Bitvavo is zoals gezegd een exchange, maar ze zijn ooit wel gestart als broker. Het fijne aan Bitvavo is dat ze nu niet ineens een heel complexe en onoverzichtelijke interface hebben. Integendeel, na de switch van broker naar exchange hebben ze het gebruiksgemak, waar een broker om bekend staat, behouden. Zo biedt Bitvavo het beste van twee werelden: lage tarieven van een exchange én een super overzichtelijk en gebruiksvriendelijk platform.

In het begin waren de hoeveelheid coins beperkt, maar tegenwoordig komen er op Bitvavo geregeld nieuwe coins bij. Zo kan je momenteel al kiezen uit ruim 120 verschillende coins.

Binance in het kort

Binance bestaat sinds 2017 en is opgericht in China. Overigens zit Binance niet meer in China. Waar is Binance dan wel gevestigd, vraag je je misschien af? Wel, dit is een interessante. Landen als Malta, Singapore en de Kaaimaneilanden, werden al eens genoemd als nieuwe vestigingsplaats.

Interessant feitje: Binance blijkt overigens helemaal geen hoofdkantoor te hebben. Dat ze uit China vertrokken zijn klopt. Dit had te maken te hebben met het feit dat de overheid in China exchanges wilde verbieden. Dat China het überhaupt niet zo op crypto heeft, moge duidelijk zijn. Geregeld komen er uit China weer berichten dat er alles aan wordt gedaan om crypto te verbieden.

En op de vraag waarom Binance geen hoofdkantoor heeft, heeft volgens de oprichter Chang Zhao te maken met dat het bedrijf decentraal wil werken. Om die reden is er geen centraal kantoor. Anderen zijn van mening dat Binance probeert om onder de regelgeving vandaan te komen.

Bitvavo vs Binance groei

Als we het aspect “groei” bij Bitvavo vs Binance vergelijken, dan zien we dat Binance de grootste groei heeft doorgemaakt. In korte tijd is het platform uitgegroeid tot de grootste exchange ter wereld. Het is niet voor niets dat zoveel mensen wereldwijd gebruik maken van Binance. Het platform kent namelijk enorm veel mogelijkheden. Uiteindelijk hangt de keus of je voor Bitvavo of Binance kiest, ook af van je doel. Hoe wil je bijvoorbeeld geld verdienen met crypto en in welke munten wil je investeren?

Het aanbod bij Binance is groot, je kan in ruim 300 verschillende cryptomunten handelen. Ook de kleinere munten, zoals “hypecoins”, vind je als eerste bij Binance. Dit maakt het platform heel interessant voor beleggers die opzoek zijn naar nieuwe cryptomunten. Daarnaast heeft Binance het snelste platform en zijn de kosten heel laag.

Maar de groei die Bitvavo heeft doorgemaakt is ook niet mis. In Europa kiezen steeds meer beleggers voor Bitvavo. Met extreem lage kosten en een gebruiksvriendelijk dashboard, is dat ook niet zo gek. Overigens zorgt de adoptie van crypto natuurlijk ook voor de groei van een platform als Bitvavo of Binance.

Bitvavo dashboard

Bitvavo vs Binance
Bitvavo vs Binance

Zo ziet het dashboard bij Bitvavo eruit. Je ziet hoeveel je digitale valuta’s samen waard zijn en wat het koersverloop is. Daaronder zie je welke coins er in je wallet staan. Het is lekker overzichtelijk! Wil je geld storten, dan druk je op de linker knop. Met iDEAL maak je binnen twee minuten geld over van je bankrekening naar je account. Wil je geld opnemen, dan kies je de rechter knop.

Dit kan je natuurlijk alleen doen wanneer je je hebt aangemeld bij Bitvavo en je account is geverifieerd. Dit is een proces wat bij elke broker of exchange plaatsvindt. Een account aanmaken en laten verifiëren is super eenvoudig en duurt hooguit een kwartiertje.

Naast “dashboard” staat in het menu “geavanceerd”. Deze interface biedt wat meer mogelijkheden voor ervaren beleggers. Zo kunnen er allerlei orders worden ingevoerd. Je kan bijvoorbeeld door middel van het instellen van een limit en een stop limit, ervoor zorgen dat op bepaalde prijsniveaus automatisch de desbetreffende cryptomunten worden gekocht. Het voordeel is dat je een betere prijs kunt vastleggen. Jij bepaalt op welke koers je de cryptomunten wilt kopen of verkopen.

Binance dashboard

Binance vs Bitvavo - wat is de beste crypto exchange?
Binance vs Bitvavo - wat is de beste crypto exchange?

In de afbeeldingen hierboven zie je hoe het dashboard er bij Binance uitziet. Dit is overigens niet het enige wat je te zien krijgt. Er zijn namelijk ontzettend veel pagina’s en knoppen met allerlei informatie en mogelijkheden. Zelf vond ik dit als starter overweldigend. Geen idee waar ik moest beginnen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen dezelfde ervaring zal hebben, het heeft misschien ook te maken voorkeur.

Ik moet zeggen dat ik Binance ook niet veel gebruik. De reden dat ik naast Bitvavo óók voor het platform Binance koos, was omdat ik een bepaalde coin wilde kopen. Deze vond ik destijds alleen bij Binance. Overigens heeft Binance het handelen in crypto voor beginners laagdrempeliger gemaakt. Er is een app ontwikkeld (Binance Lite app) waar je ook zonder alle poespas in crypto kunt investeren.

Binance Smart Chain

Een van de grote verschillen als je kijkt naar Bitvavo vs Binance, is dat Binance een eigen blockchain heeft. Deze wordt de Binance Smart Chain genoemd. Misschien heb je wel eens gehoord van de termen dApps en DeFi. Deze termen worden meestal direct in verband gebracht met Ethereum.

Waar Bitvavo in de basis enkel een exchange is om cryptomunten te kopen en verkopen, biedt Binance veel meer dat. Binance heeft net als Ethereum een eigen munt en een eigen blockchain. Niet alleen mensen die in crypto willen beleggen kiezen voor Binance, maar ook ontwikkelaars van decentrale apps kunnen terecht bij Binance.

Het aantal dApps en DeFi-toepassingen groeit en het ziet ernaar uit dat deze in de toekomst steeds belangrijker gaan worden. De blockchain van Binance kan worden gebruikt door ontwikkelaars om dApps op te bouwen. Ook wordt de blockchain van Binance gebruikt voor de groeiende vraag naar DeFi-oplossingen.

Binance vs Bitvavo kosten

Zoals ik al eerder noemde zoekt een actieve handelaar (bijvoorbeeld een daytrader) altijd een platform met lage (handels)kosten. Maar voor beginnende beleggers zijn lage (handels)kosten eigenlijk net zo belangrijk. Er zijn brokers waarbij er 1 tot 2 procent handels kosten worden berekend. Dat is al redelijk aan de hoge kant en vaak zijn er nog meer kosten. Wanneer je bijvoorbeeld bij Bitcoinmeester je crypto verkoopt en laat uitbetalen in euro’s, dan houdt het platform nog eens 3,5% van je portefeuille in. Terwijl Bitcoinmeester (Nederlandse broker) verder een prima platform is, is het toch een beetje zonde.

Bitvavo kosten

Bitvavo rekent maximaal 0,25% handelskosten en dat zijn echt prima tarieven. Omdat een exchange ook goedkoper is als een broker, zullen grotere partijen ook eerder kiezen voor Bitvavo. Institutionele beleggers die op maandbasis voor miljoenen euro’s handelen, krijgen daarom korting. Hoe meer er wordt gehandeld, hoe meer korting. Handelt een investeringsbedrijf boven een miljoen euro, dan gaan handelskosten omlaag (0,10%). Benieuwd tot hoe ver de korting doorloopt? Bekijk hier het hele overzicht.

De eerste afbeelding van Bitvavo (een stukje naar boven) is een screenshot van mijn account. Je ziet daar een bedrag staan. Maak je dit bedrag over naar je rekening, dan ontvang je alles. Dit in tegenstelling tot Bitcoinmeester.

Binance kosten

Als je moet kiezen tussen Bitvavo of Binance en je kijkt puur naar de handelskosten, dan is Binance de goedkoopste crypto exchange. Bij Binance betaal je 0,10% handelskosten. Ook bij Binance geldt: hoe meer handel, hoe meer korting. Wederom pas interessant voor de grotere jongens, want deze korting begint pas wanneer het handelsvolume gelijk is aan 50 Bitcoin of meer.

Koop je de Binance coin, (BNB) dan kan je ervoor kiezen om met deze coin de handelskosten te verrekenen. Als kleinere investeerder geniet je dan alsnog van 25% korting op de handelskosten, ook al handel je maandelijks niet voor 50 BTC. Binance biedt een aantal betaalmogelijkheden om geld te storten van je bankrekening naar je Binance-account, maar helaas kost dit wel geld.

Tot voor kort kon je nog met IDEAL betalen, (wat ook geld kostte) maar het geld stond dan wel direct op je rekening. Vanwege het niet goed volgen van de regels heeft Binance iDEAL-betalingen in juni 2021 stop moeten zetten. Niet kort daarna volgde ook de SEPA-betalingen. Voor Nederlanders is dat toch een domper en wordt het handelen in cryptomunten op Binance steeds minder aantrekkelijk.

Het kan natuurlijk nog steeds en is het ook veilig, alleen zal je een andere betalingsmogelijkheid moeten kiezen en geduld moeten hebben. Aan jou de keus! Heb je geen haast, dan kan je natuurlijk prima voor Binance kiezen. Jouw korting op de handelskosten kan je zelfs laten oplopen naar 45% wanneer je je hier onder aanmeldt. Jij kan als nieuwe klant gebruik maken van deze korting!

Wie heeft de beste wallet?

Daar zit eigenlijk geen verschil in. Zowel Bitvavo als Binance hebben een ingebouwde wallet. Dit type wallet is behoorlijk veilig en is ideaal voor degenen die niet zo goed weten hoe ze hun eigen crypto op een wallet moeten zetten. Bitvavo en Binance bewaren het grootste gedeelte van de cryptomunten van klanten in beveiligde kluizen. Dit betekent natuurlijk wel dat jij hier min of meer geen controle over hebt.

Wil je toch je cryptomunten van een exchange halen omdat je het liever in eigen beheer hebt, dan kan je kiezen uit verschillende wallets. Wil je daar meer over weten? In een ander artikel bespreek ik een aantal verschillende wallets. “Een Bitcoin wallet kiezen“.

Passief geld verdienen op Binance en Bitvavo

Als het gaat om passief geld verdienen met crypto, zal je bij Binance veel mogelijkheden tegenkomen. Bij Bitvavo is er eigenlijk maar één manier en dat is staking. De voorwaarden voor staking kan per platform verschillen. Bij Bitvavo werkt het in ieder geval heel makkelijk. Sommige munten hebben de optie staking. Over de munten die je koopt ontvang je wekelijks een vergoeding. Percentages lopen uiteen. Zo kan je gerust tussen de 4 en 14% rendement op jaarbasis ontvangen.

Bij Binance heb je echter ontzettend veel mogelijkheden om naast het kopen van crypto, ook passief geld te verdienen. Sommige zijn overigens niet zonder risico. Naast staking kan je bijvoorbeeld ook sparen, of je cryptomunten in een launchpool parkeren. Op deze manier ontvang je naast rente ook nog eens nieuwe coins.

Een andere mogelijkheid is Liquid Swap. Door jouw cryptomunten uit handen te geven kan de liquiditeit op het platform worden verhoogd. Hoe meer mensen dit doen, hoe hoger de liquiditeit en hoe kleiner de kans zal zijn op grote koersschommelingen. Grote verkopen kunnen soms de koersen beïnvloeden en met een hoge liquiditeit heeft dit minder effect.

Binance vs Bitvavo overzicht

Misschien heb je ondertussen al een duidelijke voorkeur en misschien overweeg je beide exchanges wel. Beide exchanges zijn in principe veilig genoeg. De keuze hangt waarschijnlijk erg af van je situatie. Ga je je eerste cryptomunten kopen en twijfel je tussen Bitvavo of Binance, dan zou ik beginnen met Bitvavo. Ben je meer ervaren en wil je meer tools en een groter aanbod van cryptomunten, dan is Binance een goed platform om ernaast te hebben.

In het overzicht hieronder heb ik de verschillen nog even op een rijtje gezet.

OVERZICHTBINANCEBITVAVO
GebruiksvriendelijkRedelijkJA
Handelskosten0,10%0,25%
Cryptomunten300+120+
Betalen met iDEALNEEJA
Ingebouwde walletJAJA
Voor beginnersNEEJA
Voor ervaren beleggersJAJA
StakingJAJA

Conclusie

Hopelijk heb je een duidelijk beeld over de twee beste crypto exchanges en weet je ook waar je voorkeur naar uitgaat. Als beginnende crypto belegger zou ik kiezen voor Bitvavo. Lekker voordelig, genoeg keus en een Nederlands sprekende klantenservice.

Ben je meer ervaren en wil je een platform met meer mogelijkheden, dan zou je zeker voor Binance kunnen kiezen.

Kies je voor Bitvavo?

Klik dan hieronder om een gratis account aan te maken!

JA, IK KIES Bitvavo!

Liever Binance?

Klik dan hieronder om een gratis account aan te maken!

Ja, ik kies Binance!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *