Bitcoin halving: De gevolgen en verwachtingen op een rij

Bitcoin halving countdown

De laatste Bitcoin halving was in 2020. Op 11 mei van dat jaar halveerde de Bitcoin voor de derde maal in de geschiedenis. Uit het verleden blijkt dat op en rond het moment dat de Bitcoin zo’n halvering meemaakt, je dit niet meteen terug ziet in de prijs. Er gaat wat tijd overheen voordat we dit effect wel zien.

Nu, een klein jaar verder, mogen we toch al concluderen dat er veel is gebeurd. De stijging van de prijs van Bitcoin zal waarschijnlijk niet alleen te maken hebben gehad met alleen de halvering, gezien wat er zich het afgelopen jaar allemaal heeft voorgedaan in de wereld. In ieder geval heeft hetgeen wat er is gebeurd, een positief effect gehad op de prijs van Bitcoin. De prijs is in een jaar tijd met ruim 600% gestegen.

Wil je precies weten wat de Bitcoin halving is? In dit artikel leg ik je uit wat de Bitcoin halving is. Ook kom je te weten wanneer de volgende halving ongeveer plaats gaat vinden. Gemiddeld vindt deze eens in de vier jaar plaats, de precieze datum is alleen niet vast te stellen. Verder duik ik wat meer de diepte in over het effect van de halving op de prijs en wat dit voor de toekomst kan betekenen. Om de term ‘Bitcoin halving’ beter te begrijpen zullen we even terug in de tijd moeten gaan.

Zoek je nog een veilig en betrouwbaar platform om Bitcoin en andere crypto te kopen? Kijk dan eens naar de Nederlandse exchange Bitvavo. Bitvavo is de bekendste én goedkoopste! Ze hebben een aanbod van ruim 120 verschillende cryptomunten. Hieronder kan je je gratis aanmelden!

Waar het allemaal begon?

Om uit te leggen wat de Bitcoin halving is, lijkt het mij handig om te beginnen bij het begin. Vanaf 3 januari 2009 was het voor het eerst mogelijk om Bitcoins te kopen. De wereldberoemde, maar anonieme Satoshi Nakamoto, is degene die Bitcoin en de onlosmakelijke blockchain technologie heeft bedacht.

Bitcoin was het eerste digitale betaalmiddel waarbij een centrale tussenpartij, zoals een overheid of bank, buitenspel werd gezet en dus ook geen invloed kon hebben op transacties. Banken en overheden werken altijd op basis van een centraal digitaal netwerk waarbij de macht en controle dus altijd bij één groep of één persoon ligt.

Vanuit dit oogpunt ontwikkelde Satoshi een decentraal netwerk, om minder afhankelijk te hoeven zijn van overheden en banken. Deze nieuwe technologie die satoshi ontwierp, (de blockchain technologie) is een open en transparant decentraal netwerk waarbij alle transacties die op het netwerk worden gedaan, ook door alle gebruikers of computers worden gecontroleerd. Alle gebruikers of computers hebben evenveel verantwoordelijkheid om een transactie goed te keuren. Dit zorgt ervoor dat men niet afhankelijk is van één partij en wordt het voor hackers ook steeds moeilijker om toegang te krijgen tot het netwerk.

Maximaal 21 miljoen Bitcoins

Los van het idee dat overheden en centrale banken minder macht zouden moeten hebben, voegde Satoshi een heel belangrijk kenmerk toe aan de Bitcoin. In het script van Bitcoin legde hij vast dat er nooit méér dan 21 miljoen stuks in omloop zullen gaan komen. Dit dus in tegentelling tot fiatgeld ( fiatgeld is het geld waarmee we betalen, giraal of contant). Het zal je niet ontgaan zijn dat er continu geld wordt bijgedrukt. Dit zorgt wereldwijd voor een toenemende inflatie.

Met het besluit om nooit méér dan 21 Bitcoins in omloop te brengen, wist Satoshi dat dit automatisch voor schaarste zou zorgen. Bij gelijkblijvende vraag, laat staan een groeiende vraag, betekent dit dus dat de prijs zal stijgen.

De vergelijking wordt hierin vaak gemaakt met goud. Uiteindelijk is er ook maar een bepaalde hoeveelheid goud, want goud is niet na te maken of bij te drukken. Overigens is Bitcoin niet de enige cryptocurrency waarbij er een maximum aantal in omloop komt. Altcoins als Litecoin en Zcash hanteren hetzelfde principe.

Het verwerken van transacties

Bitcoin halving timer

De blockchain technologie is een aaneengeschakelde ketting van blokken gevuld met data. Elk blok bevat een aantal transacties die op het netwerk zijn uitgevoerd en goedgekeurd. Krachtige computers met genoeg rekenkracht kunnen pas een nieuw blok met transacties aan de blockchain toevoegen wanneer ingewikkelde sommen zijn opgelost.

Tevens zorgt dit proces er ook voor dat het netwerk steeds veiliger wordt. Om en nabij de 10 minuten wordt er een nieuw blok toegevoegd. In het script is ook vastgelegd dat na elke 210.000 blokken de beloning voor het toevoegen van zo’n blok wordt gehalveerd.

De mensen of bedrijven die met deze krachtige computers transacties verwerken, noemen we miners. In ruil voor het verwerken van deze transacties ontvangen de miners Bitcoins. Bij de start in 2009, kregen miners nog 50 Bitcoins als vergoeding voor het verwerken van een blok. In 2012 werd dit aantal teruggeschroefd naar 25 en in 2016, na de tweede halving, kregen miners nog maar 12,5 Bitcoins als vergoeding.

De derde Bitcoin halving ligt inmiddels ook al een tijdje achter ons. Nu ontvangen miners nog 6,25 Bitcoins per toegevoegd blok. De volgende halvering zal naar verwachting plaatsvinden begin maart 2024.

Via een Bitcoin halving countdown, of een Bitcoin halving timer kan je de tijd zien weg tikken en weet je hoe lang het ongeveer nog duurt tot de volgende halving. Over 15 jaar, wanneer het 2036 is, zal de beloning voor een blok nog maar 0,390625 zijn en is het te hopen dat miners hier nog flink voor beloond worden. In 2140 zullen dan alle 21 miljoen Bitcoins vrij gegeven zijn.

Wat heeft de halving voor effect op de prijs?

Satoshi wist wat het gevolg zou zijn voor de prijs, wanneer de beloning voor miners om de zoveel blokken omlaag zou gaan. Helemaal met de wetenschap dat er ook steeds minder en langzamer Bitcoins vrij zouden komen. De rest is inmiddels geschiedenis en wat staat ons nog te wachten? Hoe ver gaat Bitcoin nog stijgen?

We zoomen even in op wat eerder gebeurde:

  • Op 28 november 2012 was de eerste Bitcoin halving een feit. De prijs op dat moment schommelde rond de €9,53. In de grafiek die je hieronder ziet, staat aangegeven wat de prijs van één Bitcoin was in december van dat jaar. De momenten waarop de Bitcoin halveringen plaatsvonden in november 2012, juli 2016 en in mei 2020, heb ik ook in de grafiek opgenomen. Ruim een jaar na de halving in 2012 bereikte Bitcoin zijn piek. In de grafiek zie je dat de prijs eind december op €667,96 lag, maar begin december werd al een prijs genoteerd van €960. Resultaat: x 100.
  • Op 9 juli 2016 vond de tweede Bitcoin halving plaats. Je betaalde toen ongeveer €613 voor één Bitcoin. Na de tweede halving duurde het zo’n anderhalf jaar voordat Bitcoin zijn piek bereikte. Dit werd een record, Bitcoin tikte op 17 december 2020 €16458 aan. Resultaat: x 26.
  • Op 11 mei 2020 heeft zoals je weet de derde halving plaatsgevonden. Toen betaalde je nog een slordige €9000 voor één Bitcoin. De prijs is ondertussen al meer €51000 waard geweest.
Bitcoin halving 2020

Nu we ons al een tijdje in een bull-run bevinden, (dit is een langere periode waarin de koersen stijgen) vragen we ons natuurlijk af wanneer deze ophoudt? Niemand durft en kan dit met 100% zekerheid voorspellen. Het is niet de vraag óf de bull-run een keer gaat stoppen, maar wanneer? Misschien denk je, de piek na de eerste halving was na één jaar. De piek na de tweede halving was pas na anderhalf jaar, dan zou de piek na de derde halving best weleens na twee jaar kunnen zijn.

Op het internet doen zich genoeg theorieën en ideeën voor, over de verwachtingen van Bitcoin en andere cryptocurrencies in combinatie met de blockchain technologie. Het is daarom ook aan te raden om altijd te kijken vanuit meerdere invalshoeken en niet zomaar één iemand blindelings te volgen.

Bitcoin heeft de aandacht van beleggers

Wanneer je het nieuws rondom crypto al een tijdje volgt, dan wordt duidelijk dat de interesse in Bitcoin de laatste tijd voor een groot gedeelte vanuit de beleggerswereld komt. Investeringsfondsen, verzekeraars, maar ook toonaangevende bedrijven als Microstrategy kopen Bitcoins. De aandacht die er nu is, is mede te danken aan de Bitcoin halving, maar de Coronapandemie heeft hierin misschien nog wel een grotere rol gespeeld.

Steeds meer institutionele beleggers nemen Bitcoin en andere crypto serieus. Doordat Bitcoin belangrijker wordt en in waarde blijft toenemen, zie je dat dit soort partijen ook aanhaken. Zij kopen Bitcoins o.a. voor een betere spreiding van hun portefeuille en om inflatie af te dekken.

Terwijl Bitcoin voor beleggers steeds interessanter wordt, moet de impact die de achterliggende blockchain op onze toekomst zal hebben, niet worden onderschat en vergeten. De blockchain wordt vergeleken met net zoiets revolutionairs als toen het internet zijn intrede deed. Sommige verwachten dat de impact zelfs nóg groter zal zijn.

Verwachtingen

Doordat crypto en blockchain relatief jong zijn, is het best moeilijk voor te stellen dat dit over dertig jaar helemaal geïntegreerd is in ons leven. Waar de blockchain nu voornamelijk nog wordt gebruikt voor het verwerken van transacties, is de verwachting dat de blockchain bijvoorbeeld ook goederenstromen inzichtelijk maakt.

Zo maken sommige sectoren zoals de voedselketen al gebruik van de blockchain. In werkelijkheid zou je de QR-code van een pak koffie kunnen scannen. Deze stuurt jou door naar een website waar alle gegevens over deze koffie te vinden zijn. Dus uit welk land en van welke plantage komt de koffie vandaan, wanneer zijn de bonen geoogst, op welke datum is het verpakt en wanneer en door wie is het vervoerd?

Deze manier waarop informatie decentraal wordt vastgelegd zorgt voor vertrouwen en geeft iedereen de mogelijkheid om de informatie te controleren. Elke schakel of bedrijf in de keten van koffieboon naar consument vult zijn eigen gegevens in op de blockchain. Elke deelnemer of bedrijf ontvangt vervolgens een digitale kopie van alle gegevens samen. Klopt er in de gegevens ergens iets niet? Dan kan iedereen dit meteen zien. Ook qua voedselveiligheid biedt dit open netwerk uitkomst. Er kan veel sneller worden achterhaald wanneer er iets mis zou zijn met bijvoorbeeld een partij eieren die in supermarkt liggen.

Samenvattend

Dat de Bitcoin halving een positief effect heeft gehad op de prijs, laat de historie zien. Al is nooit helemaal achteraf met zekerheid te zeggen dat de halving ook daadwerkelijk de oorzaak was. Vaak komt er op dit soort momenten meer aandacht voor Bitcoin en besluiten meer mensen om erin te investeren, wat vervolgens weer de prijs opdrijft.

Er zijn mensen die sceptisch zijn wat betreft crypto en geloven dat dit iets tijdelijks is. Misschien krijgen ze gelijk, maar in mijn ogen gaat crypto en de onlosmakelijke blockchain technologie een enorme (positieve) rol in onze wereld innemen.

Sommigen geloven dus niet dat crypto nog lang stand houdt. Bepaal zelf jouw menig hierin. Het grappige, is dat niemand in 2009 had gedacht dat één Bitcoin ooit $1000 waard zou worden. Vervolgens was het al helemaal ondenkbaar dat je eind 2017, toen één Bitcoin $20.000 waard was, deze drie jaar later zou kunnen verkopen voor het drievoudige.

Beleggen in crypto is en blijft risicovol en daarom kan je snel geld verliezen. Wil je ook Bitcoins of ander crypto kopen? Lees je zelf goed in en beleg met je verstand.

Bitcoin kopen?

Er zijn veel brokers of exchanges waar je Bitcoin en andere crypto kan kopen. In “De 5 beste crypto brokers en echanges wereldwijd” beschrijf ik waar je in mijn ogen en volgens anderen het best Bitcoin kan kopen.

Mijn favoriet is Bitvavo. Hier heb ik ook een review over geschreven! Bitvavo hanteert lage handelskosten, maar is daarnaast ook heel gebruiksvriendelijk en vooral heel veilig. Daarnaast is er een ruim aanbod van cryptocurrencies waaruit je kan kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *