Bitcoin vs Goud

In welke kan ik het beste investeren, of beter allebei?

Goudstaaf met verschillende cryptomunten

Beleggers zijn altijd al geïnteresseerd geweest in goud en vooral in tijden waarin economieën het wereldwijd zwaar hebben. En mede door Corona zitten we weer in een crisis en moeten de grootste klappen waarschijnlijk nog gaan komen. Naast goud wordt ook Bitcoin steeds meer gezien als een middel voor waarde opslag om zo bijvoorbeeld inflatie af te dekken. Bitcoin wordt daarom ook wel het “digitale goud” genoemd.

Misschien loop je ook met de vraag rond “is Bitcoin en goud kopen verstandig?” Wanneer je een investering overweegt, dan is het goed om na te denken hoe je het best en met zo min mogelijk risico kan investeren. Vaak durven mensen zich er niet aan te wagen omdat de kennis ontbreekt. De gene die wel durven nemen vaak onnodig veel risico’s.

Toch hoeft het allemaal niet zo heel ingewikkeld te zijn. Belangrijk is wel om het een en ander te lezen en goed te onderzoeken waar je in wilt gaan beleggen. Zijn goud en Bitcoin een goede investering en welke beleggingsmogelijkheden zijn er. Zodra je dat weet kan door te spreiden met het geld wat je kan missen langzaam je investeringen doen laten groeien. Grote kans dat je over 30 jaar een mooie winst hebt behaald.

Als je al kijkt naar de prijs van goud de afgelopen 20 jaar, dan was deze rond de eeuwwisseling zo’n 300 dollar per (troy ounce) en nu in 2020 ligt de prijs rond 1800 dollar per (troy ounce). Een troy ounce is de bekende gewichtsmaat van goud, 31,1 gram en een beetje. Natuurlijk zijn er altijd dalingen maar de prijs van goud is in 20 jaar niet meer in de buurt gekomen van die 300 dollar. Anderzijds was de periode tussen 1980 en 2000 weer een stuk minder gunstig voor de goudprijs. Er zitten dus ook periodes bij waarin de prijs meer zakt dan stijgt.

Investeren een goede keus?

Misschien heb je weinig of geen kennis over hoe je investeert in Bitcoin en goud en wil je wel graag begrijpen wat de mogelijkheden hierin zijn en zo kan bepalen of dit het moment is om ook actie te ondernemen. Het is altijd goed om eerst onderzoek te doen en er over te lezen.

In de rest van het artikel zal ik je vertellen waarom in mijn ogen zowel Bitcoin als goud een goede investering kan zijn. Ik zeg niet dat jij hier ook in moet gaan beleggen, ik ben namelijk zeker geen expert op dit gebied. Wel heb ik zelf enige ervaring omtrent beleggen. Belangrijk is daarom dat je zelf ook de mogelijkheden inziet welk rendement zowel goud als Bitcoin potentieel in zich hebben.

Lange termijn

De meeste beleggers investeren in goud voor de lange termijn. Ook al zijn er soms jaren waarin de goudprijs daalt, over de hele linie stijgt de prijs ervan. Vanaf 2001 tot aan nu is de prijs van goud gestegen van zo’n €10.000 per kilo naar €48.000 per kilo. Er zijn genoeg tekenen dat de prijs ook de komende jaren zal blijven stijgen.

Neem bijvoorbeeld het massaal bijprinten van geld door Centrale banken. Mede door de Coronacrisis zal de Amerikaanse staatschuld hierdoor “gevaarlijk” hoog worden. Deze schuld zal naar beneden moeten worden gebracht. Maar de vraag is of dat gaat gebeuren?

Om deze staatschuld betaalbaar te houden zal de Amerikaanse rente laag blijven. Belastingen zullen ook niet snel worden verhoogd, omdat dit weer ten koste zal gaan van economisch herstel. De uitgaven daarentegen beperken is ook lastig. Om de Amerikaanse economie te herstellen zal er juist nog lang staatsteun nodig zijn.

De oplopende staatschuld zal de komende jaren dus nog wel even doorgaan.

Naast angst is een stijgende inflatie (wat weer wordt veroorzaakt doordat de waarde van een valuta daalt), een belangrijke reden waarom er meer vraag komt naar goud. Door de stijgende inflatie die niet tegen te houden is, zal de vraag naar goud dus alleen maar toenemen. Een investering in goud op lange termijn laat zien wat er in twintig jaar mogelijk is. En tel daar wat ik hier net boven heb verteld bovenop.

De valkuilen ontdekken bij het investeren in gouden en zilveren munten? Download hieronder de gratis handleiding.

Verschillende manieren om te investeren in goud

Je kan op verschillende manieren geld investeren in goud. Ik laat hier een aantal mogelijkheden zien.

  • Fysiek goud kopen
  • Beleggen in goud door middel van ETF’s of CFD’s
  • Beleggen in goudmijnen

Fysiek goud kopen

3 Goudstaafjes

Fysiek goud kopen kan op twee manieren. Je kan goud kopen en thuis in een kluis bewaren of je koopt goud bij een partij die het ook veilig voor je opslaat.

Mensen kiezen vaak om een deel van hun vermogen om te zetten in goud. Dat noemen we natuurlijk investeren of beleggen in goud. Goud is waardevast en daarom kan het slim zijn om daarmee een deel van je vermogen veilig te stellen.

Sommige mensen hebben liever hun goud binnen handbereik. Op die manier is het voor mensen tastbaar en hebben ze altijd direct toegang tot een deel van hun vermogen mocht er wereldwijd een crisissituatie ontstaan. Het nadeel is natuurlijk wel dat het bewaren van een grote hoeveelheid goud je een onveilig gevoel kan geven.

Maar goed, goud is wel een interessante investering omdat het ook een goede reputatie heeft. Door de eeuwen heen heeft goud zich wel bewezen. Het nadeel van fysiek goud kopen is wel dat je geen rente of dividend ontvangt. Het enige rendement wat je kunt behalen is wanneer de koers van goud stijgt.

Beleggen in goud door middel van ETF’s of CFD’s

Fysiek goud kopen blijft de veiligste manier. Dit om reden dat je niet afhankelijk bent van een tegenpartij. Een ander manier om in goud te beleggen is door middel van ETF’s (Exchange Traded Fund) of CFD’s (Contract For Difference), ook wel derivaten genoemd. Handelen in ETF’s is de veiligste van de twee. Een ETF kun je zien als een indexfonds die gekoppeld is aan de goudprijs, net zoals bij aandelen. Hierdoor heb je meer spreiding en loop je minder risico.

CFD’s zijn behoorlijk populair omdat er veel geld mee verdient kan worden. CFD’s werken op basis van hefboomconstructies. Dit betekent dat je in kan stellen om bijvoorbeeld jouw inleg te verdubbelen, of om zelfs te vertienvoudigen. Omdat het complexe financiële instrumenten zijn en risicovol is, wordt hier veel geld mee verloren. Het zijn financiële producten die vragen om veel kennis en ervaring. Voor beginnende beleggers is dit dus zeker niet aan te raden.

Derivaten worden voornamelijk door ervaren beleggers gebruikt. Er wordt gespeculeerd over prijsschommelingen en tussen twee partijen worden er koop of verkoopafspraken vastgelegd in een contract (ook wel futures genoemd). Door gebruik te maken van derivaten kun je met kleine investeringen grote winsten maken maar ook veel verliezen, dus is dit wel risicovol.

Deze grote winsten en verliezen komen altijd tot stand door hefboomconstructies waarbij de belegger zelf kan bepalen hoe groot de hefboom moet zijn. Als de hefboom een werking heeft van 1:10 dan betekent dit dat het ingelegde geld keer 10 gaat bij een koersstijging. Het nadeel hierbij is dat als de prijs meer dan 10% daalt bij een dergelijke constructie, je al je inzet kwijt bent.

Wil je beleggen in een goud ETF? Dan raad ik je eToro of BUX Zero aan. Het platform eToro is het grootste en bekendste handelsplatform ter wereld. BUX Zero is een Nederlandse bedrijf waar je o.a. kan handelen in aandelen, ETF’s en CFD’s, waaronder ook crypto. BUX Zero is een app en dus alleen beschikbaar voor een smartphone. (Let op: “beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen”).

Beleggen in goudmijnen

Goudmijn winning

Goudmijnaandelen stijgen en dalen enorm mee met de prijs van fysiek goud en zijn daarmee een stuk volatieler. Op goudmijnaandelen kan je in principe hogere rendementen behalen, maar ook grotere verliezen. Je ziet wel vaker grote prijsschommelingen in de goudmijnaandelen waardoor dit risicovoller is om in te beleggen.

Het is zeker geen garantie dat wanneer de prijs van goud stijgt, de goudmijnaandelen ook meestijgen. Zo kan een goudmijn te maken krijgen met verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs.

Sowieso wordt goud delven steeds moelijker omdat de “makkelijke plekken” waar dit is gedaan, inmiddels zijn afgevinkt. Een goudmijn kan te maken krijgen met tegenvallende boorresultaten, maar een natuurramp of een politieke gerelateerde staking kunnen er ook voor zorgen dat de koersen flink dalen. Positief nieuws is wel dat fysiek goud en aandelen in goud in 2020 beter presteerden dan de gehele aandelenmarkt.

Bitcoin

Dan is het nu tijd om Bitcoin eens onder de loep te nemen en te vergelijken met goud. Terwijl goud al duizenden jaren dienst doet als betaalmiddel en oppotmiddel, lijkt er zich een concurrent aan te dienen. Hoewel Bitcoin nog vrij jong is, wordt het nu al gezien als het “digitale goud.”

De Bitcoin is tijdens de vorige crisis van 2008 bedacht door een zeer intelligente man met de verzonnen naam Satoshi Nakamoto (niemand weet dus wie dit is). Dit pseudoniem kwam met een oplossing waarbij het doel was dat banken minder macht zouden krijgen bij het versturen van geld tussen twee partijen of mensen.

Naast Bitcoin zijn ook alle andere cryptocurrencies digitale munten. Deze kunnen jij en ik naar elkaar versturen zonder tussenkomst van een derde partij. Een krachtige eigenschap die zowel goud als Bitcoin hebben, is schaarste. Er zullen namelijk nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop komen. De Bitcoin halving zorgt ervoor dat er minder Bitcoins op de markt komen. Blijft de vraag naar Bitcoin stijgen? Dan heeft dit zoals we tot nu toe steeds hebben gezien, een positief effect op de prijs.

Inmiddels zijn we zo’n 12 jaar verder en krijgt Bitcoin steeds meer aandacht.

In de afgelopen jaren schommelde de prijs enorm, maar nu lijkt de koers wat stabieler te blijven. Dit komt mede door de acceptatie en doordat men begint in te zien hoe waardevol Bitcoin (en vooral de achterliggende blockchain technologie) is. Het is nu al mogelijk om er kleine betalingen mee te doen zoals een koffie afrekenen bij Starbucks. Los van de nog hoge kosten die hier mee verbonden zijn, is het sowieso de vraag of we dit in de toekomst gaan gebruiken als betaalmiddel. Zo lang de prijs niet stabiel is, zal men er niet graag mee willen betalen.

Wil je graag meer lezen over de Bitcoin voorspelling en crypto verwachtingen in het algemeen? In een ander artikel ga ik daar dieper op in. Lees daarvoor “Bitcoin & Crypto verwachting 2021-2025“.

Ben je van plan om geld te investeren in Bitcoin omdat je gelooft dat dit naast goud ook veel in waarde gaat stijgen in de toekomst? Hieronder zal ik een aantal manieren bespreken waarbij je geld kan verdienen met Bitcoin, de één wat makkelijker dan de ander. Let wel, het is geen garantie dat je hier geld mee verdient, maar de moeite waard om je hier eens in te verdiepen.

De volgende 3 manieren die ik zal toelichten zijn:

  • “Fysiek” Bitcoin kopen
  • Handelen in Bitcoin
  • Staken of staking

“Fysiek” Bitcoin kopen

Bitcoins of andere cryptocurrencies kun je niet fysiek kopen, in die zin, er zijn geen fysieke munten van. Dat is een groot verschil met goud. Bitcoin en andere cryptocurrencies noem je ook wel virtueel geld. De meeste mensen die geld in Bitcoin of andere cryptocurrencies willen steken melden zich aan bij een exchange of broker. Vervolgens wordt hier geld op gestort en kan dat geld worden omgewisseld voor cryptocurrencies die zij graag willen hebben en waarvan zij denken dat deze rendement gaat opleveren.

De achterliggende blockchain technologie die volgens kenners een ware revolutie teweeg gaat brengen én de schaarste van de munt, zijn in mijn ogen de belangrijkste redenen waarom ik in Bitcoin investeer.

Eind 2017, toen de Bitcoin koers naar 20.000 dollar schoot, waren het voornamelijk particuliere beleggers die in Bitcoin investeerden. Velen stapten op het laatste moment in toen iedereen het er over had en het welbekende FOMO in werking trad (Fear Of Missing Out) Nu staat het er toch anders voor. Steeds meer institutionele beleggers zoals beleggingsfondsen, pensioenfondsen en verzekeraars omarmen Bitcoin. Er wordt vaker gekozen voor een portefeuille dat ook een klein percentage Bitcoin of andere cryptocurrencies bevat.

Wil je graag Bitcoin kopen? Dan kan ik jou de meest veilige en gebruiksvriendelijke exchange van Nederland aanraden, namelijk Bitvavo. Aanmelden is zo geregeld, binnen een paar minuten heb je een account aangemaakt. Het is gratis en misschien vind je het sowieso leuk om te zien hoe dit eruit ziet. Bitvavo is geliefd bij veel beleggers vanwege de lage handelskosten. Via de link hieronder betaal je sowieso over de eerste €1000 geen handelskosten.

Handelen in Bitcoin

Handelen in Bitcoin vereist meer kennis over o.a. hoe de markt verloopt, hoe je grafieken leest en bepaalde vaardigheden die je moet kennen. Er zijn veel verschillende manieren om te handelen in Bitcoin. In dit geval wil ik twee manieren toelichten en die ook grote verschillen hebben.

  1. Handelen in Bitcoins
  2. Handelen in Bitcoins op basis van derivaten

1) Handelen in Bitcoins

Als we het hebben over handelen dan betekent dit dat we op korte termijn kopen en weer verkopen. Soms gebeurt dit op dezelfde dag, binnen een paar uur of zelfs binnen een paar seconden. Handelen in Bitcoins doet men bij een exchange of broker.

Heb je via een exchange of broker cryptocurrencies voor euro’s omgewisseld dan kun je nu Bitcoins snel kopen en verkopen en zo heel snel reageren op prijsstijgingen en dalingen. Dit betekent wel dat je veel achter je computer moet zitten. Je moet snel kunnen kunnen reageren en goed weten wat je doet. Veel beleggers (die weinig kennis hebben van handelen) kiezen ervoor om Bitcoin en cryptocurrencies voor langere tijd vast te houden. Dit noem je “HODL-en.” Zij hopen bijvoorbeeld dat hun inleg over 10 jaar een paar jaarsalarissen waard zal zijn.

Een broker of exchange is dus een partij die jou als belegger toegang biedt tot de beurs. De beginnende cryptokoper of handelaar kiest liever voor een gebruiksvriendelijk en voordelig platform. Daarom is de Bitvavo exchange zeer geliefd, mede ook door de Nederlandse support. Je kan hier eenvoudig Bitcoins met Paypal kopen of met iDEAL.

2) Handelen in Bitcoins op basis van derivaten

Deze manier van handelen wordt vaak gedaan via een exchange. Handelen op basis van derivaten betekent zoals ik eerder al noemde speculeren over en het vastleggen van prijzen in zogenaamde futures Zo is het dus ook mogelijk om geld te verdienen bij een koersdaling, omdat je daar dus als het ware op kan wedden. Het voordeel hiervan is, dat in werkelijkheid hier geen sprake is van fysieke Bitcoins en deze dus ook niet veilig hoeven worden bewaard in een wallet.

Staken of staking

Bij staken of staking hou je één of meerdere cryptocurrencies voor langere tijd vast. Je bent dus aan HODL-en. Bij Bitvavo bijvoorbeeld kan je van de ruim 50 cryptocurrencies, 16 ervan staken. Je kan dit zien als dividend of rente. De percentage verschillen wel enorm. Zo krijg je bij Bitcoin 1,22% op jaarbasis en bij ICON 10,5%.

Dit staken of anders gezegd vasthouden van jouw cryptocurrencies zorgt ervoor dat het netwerk waar dit staken plaatsvindt wordt verbeterd en beter wordt beveiligd. Dit is dus een win-win situatie waardoor je hier een behoorlijk rendement mee kan behalen. Andere bekende staking coins zijn Cardano, Polkadot, Ethereum enTezos. Naast het rendement of de beloning die je krijgt bij het vasthouden, kan natuurlijk ook de waarde van de cryptocurrency zelf toenemen, het mes snijdt dus aan twee kanten.

Conclusie

Goud heeft al duizenden jaren zijn waarde bewezen. Bitcoin daarentegen is nog vrij jong, maar heeft nu al mooi dingen laten zien. Hoe kijken we over 100 jaar naar Bitcoin, andere cryptocurrencies en de blockchain technologie? Laten we eerst goud erbij pakken en opsommen waarom dit een goede investering kan zijn.

Goud

Om te beginnen zie je in de afbeelding hieronder welke stijging goud de afgelopen 20 jaar heeft doorgemaakt.

Bron: Goldrepublic

Zoals eerder gezegd is fysiek goud kopen in principe het veiligst, gevolgd door een belegging in een goud ETF. Hoewel je een ETF eigenlijk ook kan bestempelen als een veilige belegging, met een ETF beleg je immers in honderden verschillende bedrijven tegelijk. Hierdoor heb je veel spreiding waardoor je je risico’s minimaliseert. Beleggen in goudmijnen, maar vooral handelen in CFD’s vragen om het hebben van de juiste kennis.

Als je naar de periode tussen 2002 en 2011 in de grafiek kijkt, dan had iemand die in 2002 fysiek goud had gekocht in 2011 een winst van ongeveer 400%. Goud scoort (over een langere periode) vele malen beter dan de AEX-Index. Die moet het gemiddeld doen met een paar procent.

De belangrijkste voor- en nadelen van goud op een rijtje:

  • Goud is waardevast

  • Goud is schaars

  • De prijs van goud stijgt altijd in slechte tijden

  • Goud vergaat niet

  • Goud heeft aantrekkingskracht, het zal niet ineens waardeloos worden gevonden

  • Fysiek goud thuis bewaren is niet ideaal

  • Goud valt onder je vermogen, je betaalt hier dus belasting over (behalve over het rendement)

  • Met name beleggingen in CFD’s en goudmijnen brengen grote risico’s met zich mee

Bitcoin

En dan Bitcoin… Wanneer je weinig tot vrijwel niks afweet van Bitcoin en de achterliggende blockchain technologie, dan blijft het moeilijk om voor te stellen dat Bitcoin de rol van goud gaat overnemen. Ondanks het prille bestaat van Bitcoin is er geen ander beleggingsproduct dat zoveel rendement maakt. Maar de grote vraag blijft of dit in toekomst zo zal blijven. Wanneer er meer acceptie komt en meer mensen instappen, dan zal de koers ook meer stabieler worden.

Voorlopig lijkt het einde niet in zicht. Beleggers hopen daarom ook dat ze de komende jaren nog flink kunnen profiteren van de koersschommelingen. Interessant is te zien of en hoe de blockchain technologie geïntegreerd gaat raken in onze wereld. Deze technologie die ervoor zorgt dat wij Bitcoins naar elkaar over kunnen maken, is een technologie die ook al in andere sectoren wordt gebruikt.

De blockchain zorgt voor en totaal andere manier van dataopslag. Het wil niet zeggen dat de blockchain het huidige systeem gaat vervangen, maar eerder elkaar zal gaan versterken. Wanneer steeds meer bedrijven en overheden zullen gaan werken met de blockchain technologie, dan zullen Bitcoin en ook andere cryptocurrencies mee groeien.

De belangrijkste voor-en nadelen van Bitcoin op een rijtje.

  • Bitcoin is schaars (max 21 miljoen)

  • Geen kosten van een bank

  • Veilig, kan niet snel worden gehackt

  • Anoniem en transparant

  • Gedecentraliseerd

  • Goedkoper en sneller betalingsmiddel vergeleken met een internationale overboeking

  • Net als bij elke belegging is ook beleggen in BItcoin risicovol

  • Veel volatiliteit

  • Bitcoin heeft geen onderliggende zoals goud wel heeft

  • De toekomst van Bitcoin is nog onzeker

  • Strenge regelgeving kan zorgen voor minder interesse door beleggers

In mijn ogen zijn zowel goud als Bitcoin een goede investering, maar ik kies hier wel voor de lange termijn. Sowieso is spreiding altijd veiliger, dus probeer ook verder te kijken naar andere manieren van beleggen.

Wanneer je gelooft dat beide zullen blijven groeien, begin dan met een klein beetje te investeren. Verkoop de boel dan niet wanneer de koersen na twee maanden ineens zakken, maar richt je op de lange termijn. Toen eind 2017 1 Bitcoin ongeveer €16.000 waard was, geloofde niemand dat diezelfde Bitcoin €50.000 waard zou worden. Investeer vervolgens bijvoorbeeld eens per half jaar een bedrag wat je kan missen, zo wordt jouw kans op een mooi rendement steeds groter.

3 Gratis Bitcoin trainingen

Crypto is vrij nieuw en voor velen dus onbekend terrein. Gelukkig zijn er experts die hiervoor ontzettend goede trainingen en cursussen hebben ontwikkeld. Deze bevatten de belangrijke basiskennis over wat Bitcoin nou precies is, tot aan hoe en wanneer verkoop ik crypto?

Omdat de koersen in de crypto markt per dag erg op en neer kunnen gaan, betekent dit ook dat hier veel geld mee te verdienen valt. Alleen je moet goed weten wat je moet doen. Misschien vind je het leuk en interessant om hier alles over te leren. Wie weet heb jij de kennis straks wel in huis om winstgevend te zijn met handelen in crypto!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *