In de loop der jaren zijn menig Bitcoin-bezitters de wachtwoorden van hun wallets kwijtgeraakt. Diegenen die hun wachtwoorden kwijt zijn, zijn nu mede door de koersstijging van Bitcoin, meer dan ooit wanhopig opzoek naar hun private keys. Vinden ze hun private keys niet terug, dan moeten ze gokken.
Het nadeel is alleen, dat je maar tien pogingen hebt om je wachtwoord te raden. Zo kwam begin dit jaar de Duitser Stefan Thomas nog in het nieuws omdat hij nog nog maar twee pogingen over had om toegang te krijgen tot zijn 7.002 Bitcoins. Omgerekend is dit nu bij elkaar een slordige 225 miljoen euro.
Heeft het dan wel zin om een Bitcoin wallet aan te maken vraag je je misschien af. Wel, laten we vooropstellen dat een (Bitcoin) wallet juist heel veilig is om je Bitcoins te bewaren, mits je jouw private keys dus goed bewaart en geheim houdt voor anderen. De kans dat jouw wallet op deze manier wordt gehackt, is nihil.
Ben je ook van plan om Bitcoin of andere cryptocurrencies te gaan kopen, maar is het hele wallet verhaal voor jou onduidelijk, of weet je gewoon niet zo goed welke Bitcoin wallet je moet gebruiken? Ik ga het je hier allemaal uitleggen. Zo direct weet je welke soorten wallets er zijn en welke wallet het beste bij jou past. Uiteraard laat ik je ook zien hoe je een Bitcoin wallet kunt aanmaken en waar je op moet letten.
Wat is een (Bitcoin) wallet?
Een wallet kan je het beste vergeleken met een bankrekening. Alleen bij een bankrekening heeft ook de bank toegang tot jouw account. Bij een wallet is dit net even anders. Het verschil is, dat niet alleen dat jij de enige bent die verantwoordelijk is voor het beheer ervan, maar jij ook überhaupt de enige bent die toegang heeft.
Er zijn alleen veel verschillende soorten Bitcoin wallets en voor beginnende crypto beleggers is het vaak lastig om te bepalen wat de beste Bitcoin wallet is. Nu zijn er wallets die alleen geschikt zijn voor het opslaan van Bitcoins, maar op de meeste wallets kan je ook gewoon andere cryptocurrencies opslaan. Hoewel er wel wallets zijn om alleen Bitcoin op te slaan, wordt de naam “Bitcoin wallet” voornamelijk gebruikt, omdat Bitcoin de bekendste en grootste munt is en omdat er op het internet het meest naar wordt gezocht.
Wanneer je naast Bitcoin een paar andere cryptocurrencies wilt kopen en deze wilt opslaan, dan is een wallet waar je alléén Bitcoin kan opslaan natuurlijk niet zo handig. Liever ga je geen 10 verschillende wallets downloaden of aanschaffen, maar heb je alles overzichtelijk onder één dak.
Ingebouwde wallets
Voor veel beginnende cryptobeleggers is het crypto kopen zelf al een uitdaging op zich. Niet dat het aanmeldingsproces nou heel ingewikkeld is, maar het is allemaal nieuw en zodra er geld bij komt kijken komen er ook vaak twijfels of het wel veilig is. Hebben mensen zojuist op een exchange euro’s gestort en deze omgewisseld voor Bitcoins of andere cryptocurrencies, dan kan dit voor sommigen onduidelijk zijn hoe je deze digitale valuta’s naar een (externe) crypto wallet moet gaan verzenden en andersom. In de video’s die je verderop in dit artikel tegenkomt, wordt dit duidelijk.
Wil je liever geen Bitcoin wallet aanmaken of downloaden? Geen probleem, de Nederlandse exchange Bitvavo biedt hier namelijk een oplossing voor. Je account bij Bitvavo is tegelijkertijd een ingebouwde wallet, dit wordt een cold wallet genoemd. Het overgrote deel van de digitale valuta’s van klanten wordt door Bitvavo veilig offline opgeslagen in kluizen. Vanwege de veiligheid wordt dit niet op één locatie opgeslagen, maar op meerdere locaties.
Wil je bij Bitvavo je cryptocurrencies verzenden naar een andere wallet, dan kan dit uiteraard wel. Een platform als Bitvavo wordt steeds veiliger en de kans op een hack daardoor ook kleiner. Wil je toch liever zelf die controle houden en niet afhankelijk zijn van een andere partij, dan kies je dus voor bijvoorbeeld voor een externe Bitcoin wallet hardware. Maar er zijn meer mogelijkheden…
Verschillende type wallets
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je Bitcoins en andere cryptocurrencies op te slaan. Maar wat is dan een goede wallet? De beste Bitcoin wallet is een Bitcoin wallet hardware. Dit is een externe, fysieke wallet waarop je cryptocurrencies offline kan opslaan. Je Bitcoins of andere cryptocurrencies zijn dan gescheiden van jouw computer.
In principe is een Bitcoin wallet hardware ook een cold wallet (het type wallet wat Bitvavo dus gebruikt). Bij beide worden de digitale valuta’s van een exchange gehaald en offline bewaart, alleen is Bitvavo nog steeds een tussenpartij. Naast een hardware wallet worden software wallets en mobiele wallets ook veel gebruikt. De verschillen tussen deze drie type wallets zal ik toelichten.
- Hardware wallet
- Software wallet
- Mobiele wallet
Hardware wallet
Een hardware wallet wordt dus beschouwd als de veiligste manier om Bitcoin en andere cryptocurrecies te bewaren. Maar een hardware wallet kent ook nadelen. Ten eerste is dit type wallet nooit gratis. Ten tweede kun je een hardware wallet ook zien als een USB-stick, vaak in de vorm van klein apparaatje die je dus ook kwijt kan raken. Heb je de pincode en de 24-word seed (recovery phrase) netjes genoteerd en veilig opgeslagen, dan ben je je cryptocurrencies niet kwijt. Wanneer je hardware wallet kapot is, of gestolen, dan kan je met de “recovery seed” altijd op een nieuw apparaat inloggen.
Er wordt vaak gekozen voor een externe hardware wallet wanneer men een groot bedrag aan cryptocurrencies bezit. Doordat de hardware wallet niet in verbinding staat met een computer, wordt er niet blootgestaan aan virussen of hacks. Een hardware wallet van bijvoorbeeld het merk Ledger, koop je vanaf ongeveer €69. Ledger is dan wel wereldleider op het gebied van hardware wallets, maar ben je van plan om maar een paar honderd euro per jaar te gaan investeren in cryptocurrencies, dan kan je je afvragen of deze investering jou waard is. Je zou ook kunnen kiezen voor een Bitcoin wallet app, of een gratis software wallet.
Hoe werkt een hardware wallet
Een ander bekend merk hardware wallet is Trezor. De merken Ledger en Trezor behoren tot de beste hardware wallets voor crypto. Deze hardware wallets kan je het voordeligst kopen bij hardwarewalletonline en Bol.com. Omdat Ledger de meest gebruikte hardware wallet is, laat ik je hier een video over zien waarin wordt uitgelegd hoe de Ledger Nano X en de Nano S werken.
Software wallet
Een software wallet is eigenlijk een programma wat je op je laptop of computer downloadt. Wanneer je een Bitcoin wallet downloadt, dan kan je dit het beste doen vanaf de originele website, dit om virussen te voorkomen. Zowel bij een hardware wallet als een software wallet staan cryptocurrencies niet op de wallets zelfs, maar bieden deze wallets enkel toegang tot deze digitale munten. De digitale munten staan op de blockchain en alleen met de juiste private key heb je toegang tot de blockchain.
Eigenlijk is het een bewijs dat de munten op de blockchain van jou zijn. De private key hou je natuurlijk voor iedereen geheim. De private key gebruik je ook om cryptocurrencies van jouw wallet over te maken naar een andere wallet. De private key gebruik je dus voor het verzenden. Daarnaast heeft een wallet ook een public key voor het ontvangen van cryptocurrencies. Deze public key is zoals de naam al zegt, niet geheim, maar openbaar.
Een bekende gratis software wallet is Exodus. Deze software is super gebruiksvriendelijk en je kan hier veel verschillende digitale munten opslaan. Via Exodus kan je zelfs ook cryptocurrencies kopen. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je Exodus gebruikt.
Mobiele wallet
Een Bitcoin wallet app is zoals je vast begrijpt een mobiele wallet. Wanneer je een Bitcoin wallet download beheer je alle digitale munten via een app op je smartphone. Kijk je in de Play Store, dan kom je ontzettend veel Bitcoin wallet apps tegen. De een is net wat gebruiksvriendelijk dan de ander en sommige apps bieden ondersteuning voor meerdere digitale munten. De volgende apps worden veelvuldig gebruikt en krijgen een hoge waardering.
- Mycelium Bitcoin wallet
- Exodus Crypto Bitcoin Wallet
- Coinbase
- Coinomi Wallet
Liever geen gedoe waarbij je cryptocurrencies vanaf je exchange gaat versturen naar je wallet op je smartphone? Misschien is de BLOX-app dan een goede oplossing voor jou. Via deze app kan je cryptocurrencies kopen en verkopen en is het tegelijkertijd ook je wallet. Vergelijk het met Bitvavo, waar je wallet ook is ingebouwd en waar je cryptocurrencies veilig en automatisch offline worden opgeslagen.
Koop je via de BLOX-app cryptocurrencies, dan worden deze automatisch door BTC Direct bewaard. BTC Direct is het bedrijf wat de BLOX-app heeft ontwikkeld. De digitale munten die jij koopt worden in een kluis bewaard. BTC Direct heeft dan in principe jouw private key. Hoewel BTC Direct een Nederlands bedrijf is en een goede naam heeft, willen de meeste beleggers (vooral ervaren), hun private keys het liefst in eigen beheer hebben.
Aandachtspunten voor een wallet
- Let op dat je de software altijd downloadt via de officiële website.
- Zorg ervoor dat je altijd je recovery phrase veilig bewaart. Doe dit nooit digitaal, maar schrijf het op papier en bewaar dit op een veilige plek.
- Op het moment dat je cryptocurrencies gaat verzenden, controleer altijd of dit adres klopt met de adresgegevens van de wallet waar je dit naar toe wilt sturen.