Crypto Beleggen voor Beginners: een snelle handleiding

Crypto beleggen voor beginners

Wil je starten met crypto beleggen, dan is een goed begin het halve werk. Nu je hier toch bent raad ik je aan om even de tijd te nemen. Crypto beleggen voor beginners biedt een overzicht van de basisprincipes, betrouwbare bronnen en tips voor een flitsende start.

Hoe meer kennis, des te beter je risico’s kunt managen en hoe makkelijker het wordt om beleggingskansen te zien.

Crypto beleggen voor beginners leert je dus hoe je snel en duidelijk kunt beginnen met beleggen in cryptovaluta, zelfs als je een beginner bent!

Wat is crypto beleggen?

Het concept van crypto beleggen is vergelijkbaar met traditioneel beleggen op de beurs, maar in plaats van aandelen of obligaties te kopen, koop je cryptocurrencies. Het doel is om deze cryptocurrencies te kopen wanneer de prijzen laag zijn en ze later te verkopen wanneer de prijzen gestegen zijn, waardoor je winst kunt maken.

Crypto beleggen biedt de mogelijkheid om te profiteren van de volatiliteit van de cryptomarkt. De prijzen van cryptocurrencies kunnen enorm schommelen, wat kansen biedt voor snelle winsten maar uiteraard ook voor verlies kan zorgen.

Bij het beleggen in crypto voor beginners, is het belangrijk om wat onderzoek te doen. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om vertrouwd te raken met de verschillende cryptocurrencies en hoe de markt werkt. Daarnaast is het belangrijk om te leren hoe je met de risico’s omgaat en begrijpt hoe je kunt handelen op platforms.

Waarom beleggen in crypto?

Enorme winstmogelijkheden is uiteraard één van de belangrijkste redenen. In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe sommige cryptovaluta exponentiële groei hebben doorgemaakt, waardoor beleggers flinke winsten hebben behaald. Natuurlijk brengt beleggen in cryptovaluta ook risico’s met zich mee, maar het potentieel voor hoge rendementen maakt het aantrekkelijk voor veel beleggers.

Zo is crypto beleggen een geweldige manier om je financiële vrijheid te vergroten. Stel je voor dat je genoeg geld verdient met je crypto-investeringen om je reguliere baan op te zeggen en te gaan doen wat je echt leuk vindt. Of misschien wil je gewoon wat extra geld verdienen om je droomvakantie te kunnen betalen. Met crypto beleggen kunnen al deze dromen werkelijkheid worden.

Een ander belangrijk aspect van beleggen in cryptovaluta is de decentralisatie. Cryptovaluta zijn gebaseerd op blockchain-technologie, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die het systeem controleert. Dit geeft individuele beleggers de mogelijkheid om hun eigen financiële beslissingen te nemen, zonder afhankelijk te zijn van banken of overheden.

Crypto beleggen voor beginners

Image by storyset on Freepik

Crypto beleggen voor beginners: de stappen

Dan nu naar de stappen! Beleggen in crypto voor beginners is niet altijd makkelijk, volg daarom deze handleiding zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Stap 1. Onderzoek en leer

Een van de eerste stappen die je als beginner moet nemen bij het beleggen in cryptovaluta is het doen van onderzoek en het vergaren van kennis. Het is van essentieel belang om te begrijpen hoe de cryptomarkt werkt voordat je je geld investeert. Mijn artikel lezen is sowieso een goed begin!

Er zijn meerdere goede bronnen die je helpen om de basisprincipes omtrent cryptovaluta uit te leggen. Er zijn vele boeken en artikelen die je kunt lezen, maar wat misschien nog wel leuker is, is de basis tot je nemen in een videovorm. Een aanrader op dit gebied is de gratis Crypto Summit. Hierin wordt je door het team van AllesOverCrypto in 5 gratis lessen klaargestoomd om te beginnen met crypto.

Begrijp de basisprincipes van cryptovaluta

Bij crypto beleggen voor beginners is het essentieel om de basisprincipes te begrijpen voordat je begint. Cryptovaluta, zoals Bitcoin en Ethereum, zijn digitale valuta die gebruik maken van cryptografie om transacties te beveiligen en het creëren van nieuwe eenheden te reguleren. Hier zijn alvast enkele belangrijke concepten die je moet begrijpen:

  • Decentrale technologie: In tegenstelling tot traditionele valuta’s worden cryptovaluta niet beheerd door een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid. In plaats daarvan worden ze ondersteund door een gedistribueerd grootboek, bekend als een blockchain, dat wordt beheerd door een netwerk van computers over de hele wereld.

  • Wallets: Om cryptovaluta te bezitten en te beheren, heb je een digitale portemonnee nodig, ook wel een wallet genoemd. Een wallet bestaat uit een uniek adres dat je kunt gebruiken om cryptovaluta te ontvangen en te verzenden.

  • Private en public keys: Bij het gebruik van een wallet ontvang je een set van private en public keys. De private key is een geheime code die je moet beschermen, aangezien het toegang geeft tot je cryptovaluta. De public key is een adres dat je kunt delen met anderen om betalingen te ontvangen.

  • Volatiliteit: Cryptovaluta staan bekend om hun volatiliteit, wat betekent dat hun prijzen sterk kunnen schommelen. Dit kan kansen bieden voor winst, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en alleen te investeren wat je bereid bent te verliezen.

Leer over verschillende cryptomunten

Crypto beleggen voor beginners

Als beginner in crypto beleggen is het essentieel om meer te weten over de verschillende cryptomunten die beschikbaar zijn op de markt. Zo is het belangrijk om te begrijpen dat elke cryptomunt zijn eigen unieke eigenschappen, doel en technologie heeft.

Sommige munten zijn gericht op snelle transacties, terwijl andere zich richten op privacy of het uitvoeren van complexe slimme contracten. Het is aan jou om te bepalen welke munten het beste bij je beleggingsdoelen en risicobereidheid passen.

Bitcoin was de allereerste munt ooit en nog altijd de grootste. Maar naast Bitcoin zijn er genoeg andere bekende cryptomunten zoals Ethereum, Ripple en Litecoin. Ethereum is een open-source blockchain-platform dat de mogelijkheid biedt om slimme contracten te creëren en uit te voeren. Ripple is een platform voor betalingen en valutatransacties, terwijl Litecoin vaak wordt gezien als het zilver tegenover het goud van Bitcoin.

Door jezelf vertrouwd te maken met de verschillende cryptomunten en hun kenmerken, kun je een beter begrip krijgen van de cryptomarkt en welke munten het meest geschikt zijn voor jouw beleggingsstrategie.

Stap 2. Kies een betrouwbare cryptobeurs

Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare cryptobeurs om ervoor te zorgen dat je geld en persoonlijke gegevens veilig zijn. Wereldwijd zijn er verschillende platformen waarop je cryptovaluta kunt kopen. Zelf beleg ik al sinds 2019 bij het Nederlandse Bitvavo, een zeer veilig platform met bovendien een goede reputatie.

Wil je beginnen met crypto en je eerste munten kopen, dan raad ik altijd Bitvavo aan. Bitvavo is een voordelige exchange en een ideaal platform om je crypto-avontuur te starten. De Nederlandse exchange is super gebruiksvriendelijk, heeft een groot aanbod en staat bekend om z’n lage kosten.

Ontdek hieronder het platform en open gratis een Bitvavo-rekening.(nu tijdelijk met een bonus van maar liefst €10.000 transactietegoed)

Bitvavo exchange

Cryptobeurzen onderzoeken

Of je nu een beginner bent of de cryptomarkt al goed kent, Bitvavo is een uitstekende keus.

Heb je zelf andere platformen op het oog, dan is het verstandig om deze cryptobeurzen met elkaar te vergelijken en goed onderzoek te doen. Niet elke cryptobeurs biedt dezelfde cryptomunten aan. Zo kan het zijn dat je een bepaalde cryptomunt op het oog hebt, maar deze munt niet wordt aangeboden bij Bitvavo. Dit kan een reden zijn om je aan te melden bij een ander platform..

Een aantal punten waar je dan op moet letten.

  • Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een platform is de veiligheid. Je wilt er zeker van zijn dat je geld en cryptocurrencies veilig zijn opgeslagen. Onderzoek welk beveiligingssysteem elke beurs gebruikt en hoe ze omgaan met eventuele beveiligingsincidenten in het verleden. Ook kijk je uiteraard naar de reputatie en recensies waar je een hoop uit op kunt maken.
  • Een ander aspect om te overwegen is de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Als beginner wil je een platform dat gemakkelijk te begrijpen en te navigeren is. Binance bijvoorbeeld, vind ik zelf niet prettig, maar dat is persoonlijk. Je kunt er bijvoobeeld niet met iDEAL betalen. Onderzoek ook hoe intuïtief de gebruikersinterface van elke beurs is en of er voldoende educatief materiaal en ondersteuning beschikbaar is voor nieuwe gebruikers.
  • Wat ook zeker de moeite waard is, is om de handelskosten en transactiesnelheid van elke beurs te onderzoeken. Sommige beurzen brengen hogere kosten in rekening dan andere, dus het is belangrijk om te begrijpen welke kosten je kunt verwachten bij het handelen. Daarnaast kan de transactiesnelheid ook variëren tussen beurzen, dus als je snel wilt handelen, is het belangrijk om te kiezen voor een beurs die snelle transacties biedt.

In principe koop je crypto op een exchange of een broker. Bitvavo en Binance zijn exchanges. Het grote verschil met een broker is dat een exchange de munten op de beurs heeft staan en daadwerkelijk in bezit heeft en een broker slecht bemiddelt. Een bekend voorbeeld van een broker is eToro. Naast aandelen en obligaties kun je bij deze broker ook eenvoudig beleggen in crypto.

Je cryptomunten opslaan en bewaren

Het veilig kunnen bewaren van je cryptomunten hangt uiteraard samen met de beveiligingsprotocollen en de reputatie van het platform, maar natuurlijk ook van jezelf. Daarbij moet je denken aan het gebruik van unieke wachtwoorden en het instellen van de beveiligingsmethode 2FA (Two-Factor-Authentication).

Wanneer je cryptomunten koopt dan kun je ervoor kiezen om de munten op de beurs te laten staan of de munten te bewaren in een wallet. Een cryptobeurs kan in werkelijkheid failliet gaan en door de munten dus veilig te bewaren in een wallet, kan er niks mee gebeuren. Je moet alleen je code of wachtwoord niet kwijtraken.

Ga je bij Bitvavo crypto kopen? Dan hoef je geen eigen wallet te beheren. Bitvavo biedt klanten namelijk hosted wallets aan. Dit betekent dat jouw cryptomunten automatisch worden opgeslagen in beveiligde kluis. Je hoeft geen software te downloaden en je kunt handelen wanneer je wilt. Je merkt er dus niks van, maar je cryptomunten zijn wel altijd goed beveiligd.

Toch gebruiken beleggers vaak een crypto wallet om verschillende redenen. Een populaire crypto wallet is MetaMask. Wil je meer weten over deze wallet? Bekijk dan hieronder de video.

Stap 3. Crypto beleggen voor beginners: budget en doelen vaststellen

Nu je een beter begrip hebt van crypto beleggen, is het belangrijk om je budget en doelen vast te stellen. Het beleggen in cryptovaluta kan namelijk erg volatiel en risicovol zijn. Door een budget en doelen vast te stellen, kun je jezelf beschermen tegen onnodige verliezen en gerichter werken naar je financiële doelen.

Bedenk in eerste instantie hoeveel geld je bereid bent te investeren en hoeveel je kunt missen zonder in de problemen te komen. Het is verstandig om alleen geld te investeren dat je kunt missen, aangezien de markt onvoorspelbaar kan zijn en je investeringen in waarde kunnen dalen.

Vervolgens is het belangrijk om specifieke en vooral realistische doelen te stellen voor je crypto beleggingen. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn winst maken of ben je bereid om voor de lange termijn te investeren? Door specifieke doelen te stellen, kun je je beleggingsstrategie beter afstemmen en gefocust blijven.

Het is ook verstandig om regelmatig je budget en doelen te evalueren en aan te passen indien nodig. De crypto markt is immers erg volatiel en kan snel veranderen.

Stap 4. Begin met beleggen

Heb je je eenmaal verdiept in de basisprincipes van crypto en een bedrag bepaald? Dan kun je gaan beginnen met beleggen. Heb je je aangemeld bij Bitvavo, dan is het tijd om te bepalen in welke cryptomunten je wilt beleggen.

Onthoud dat beleggen in cryptocurrencies niet alleen gaat om het kopen en verkopen van munten. Het is ook belangrijk om de markt en de trends in de gaten te houden, en om je investeringen regelmatig te evalueren en aan te passen.

Kies de juiste cryptomunten

Dan is het nu tijd voor de hamvraag: welke cryptomunten ga ik kopen? Er zijn momenteel duizenden cryptomunten op de markt en welke moet je dan kiezen? Toen ik in 2019 instapte kreeg ik het advies om Bitcoin, Ethereum en eventueel Ripple te kopen. Dit is trouwens nog steeds een veel gehoord advies. Lees eventueel ook het artikel Beste cryptomunten lange termijn. Hierin ga ik wat dieper in op de functionaliteit van de munten.

Ben je nieuw in de cryptomarkt en wil je gaan beleggen, dan worden Bitcoin en Ethereum dus nog altijd aangeraden, Het zijn de 2 grootste munten en worden als relatief veilig gezien. Zo nemen Bitcoin en Ethereum samen, 75% van de totale market cap voor hun rekening en dat zegt dus wel iets over hoe groot zij zijn.

Hoewel je nog steeds rijk kunt worden met de grote bekende munten, wordt de kans in der loop der jaren wel minder. Met sommige kleinere en onbekendere munten daarentegen, kun je doorgaans meer en sneller rendement maken, maar gaat uiteraard ook gepaard met meer risico. Dat is dus vooral een afweging die je moet maken.

AllesOverCrypto

Geen idee welke cryptomunten je moet kopen voor het beste rendement?

Leer in 10 minuutjes hoe zij de beste rendementen behalen!

Ja, dat wil ik!

Welke beleggingsstrategie kiezen?

Bij crypto beleggen voor beginners is het belangrijk om bekend te raken met verschillende beleggingsstrategieën. Door het gebruik van verschillende strategieën kun je je kansen vergroten en je risico’s beheren.

Buy and Hold strategie

Een van de meest populaire strategieën is de “buy and hold” strategie. Hierbij koop je cryptovaluta en houd je deze voor een langere periode vast, in de hoop dat de waarde ervan in de toekomst zal stijgen. Deze strategie is geschikt voor beleggers die geloven in de groei van de cryptomarkt op de lange termijn.

Daytraden

Een andere strategie is de “day trading” strategie. Bij day trading koop en verkoop je cryptovaluta binnen dezelfde dag, met als doel te profiteren van prijsvolatiliteit. Deze strategie vereist echter een grondige kennis van de markt en technische analysevaardigheden.

Swingtraden

Een derde strategie is de “swing trading” strategie. Bij swing trading probeer je te profiteren van kortetermijntrends in de markt door cryptovaluta te kopen en verkopen gedurende een paar dagen tot enkele weken. Deze strategie vereist geduld en het vermogen om trends en prijspatronen te identificeren.

Crypto wallet

Het is belangrijk om te onthouden dat elke beleggingsstrategie risico’s met zich meebrengt en dat er geen garantie is voor winst. Het is verstandig om jezelf goed te informeren, de markt te volgen en alleen te investeren wat je bereid bent te verliezen.

Stap 5. Monitor en pas aan

Stel dat je kiest voor de buy and hold strategie en dus cryptomunten koopt voor de lange termijn, dan is het wel belangrijk om geregeld je beleggingen te monitoren en zo nodig aan te passen.

Een van de beste manieren om je investering te monitoren, is door gebruik te maken van handelsplatforms en apps die real-time informatie bieden over de prijzen en trends van verschillende cryptocurrencies. Deze tools kunnen je helpen om op de hoogte te blijven van de marktbewegingen en te bepalen of het nodig is om wijzigingen aan te brengen in je portfolio.

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de ontwikkelingen in de crypto-industrie. Nieuwsberichten en aankondigingen kunnen invloed hebben op de waarde van cryptocurrencies, dus het is essentieel om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen of gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op je investering.

Het monitoren en aanpassen van je crypto-investering is een continu proces. Het vereist discipline en geduld, maar kan ook zeer lonend zijn. Door regelmatig je investering te evalueren en aan te passen waar nodig, kun je je kansen op succes vergroten en je portefeuille optimaliseren.

Conclusie – Crypto beleggen voor beginners

In deze stapsgewijze handleiding hebben we de basisprincipes van crypto beleggen voor beginners behandeld. We hebben geleerd wat cryptocurrencies zijn en waarom het een interessante beleggingsmogelijkheid kan zijn.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat deze handleiding slechts een introductie is tot crypto beleggen. Er is veel meer te leren en te ontdekken op dit gebied. Blijf jezelf informeren, volg het nieuws en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de crypto markt.

Nu je deze handleiding hebt gelezen, heb je een goede basis om te beginnen met crypto beleggen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en begin je reis naar financiële vrijheid met crypto beleggen! Open alvast gratis een rekening bij Bitvavo >>

En meld je aan voor de Gratis Crypto Summit →

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *