
Het is waar dat crypto en criminaliteit vaker hand in hand gaan. Zo gebruiken criminelen bijvoorbeeld bepaalde cryptocurrency om geld wit te wassen. Maar er zijn ook andere vormen van criminaliteit. Denk aan ransomware, wat in het Nederlands gijzelsoftware betekent.
Meestal is deze schadelijke software verpakt in een email. Door te klikken op een verleidelijke link in de email wordt er software op je computer gedownload met als gevolg dat bestanden op je computer worden versleuteld.
Crypto en criminaliteit kent verschillende vormen. Daarom een kijkje in de wereld van (internet) criminelen. Waarom is cryptocurrency vaak het doelwit en waarom gebruiken criminelen het graag als betaalmiddel?
Dat criminaliteit rondom crypto groeit is niet vreemd, er beleggen immers steeds meer mensen in crypto. Maar hoe vaak gaan criminelen er dan met andermans crypto vandoor en hoe doen zij dat?
Hoe zit dat bij jou, is jouw computer goed beschermd?
Inhoudsopgave
Waarom is crypto interessant voor criminelen?
Criminelen gebruiken steeds vaker crypto om betalingen mee te verrichten. Omdat crypto niet gereguleerd is door overheden en banken, voelen criminelen zich veiliger. Hoewel cryptocurrency dan vrij anoniem lijkt, zijn inlichtingendiensten steeds beter instaat om geldstromen te volgen zodat ze kunnen achterhalen wie de eigenaren zijn. Transacties zijn namelijk gekoppeld aan een crypto-adres en dit adres is weer gekoppeld aan een persoon.
Bij beleggingsfraude of bij verschillende soorten cybercriminaliteit kan je computer worden gehackt of laat men zich verleiden door nepadvertenties. De reden waarom crypto interessant is voor criminelen heeft natuurlijk te maken met de waarde ervan. Als je door middel van crypto diefstal 100 Bitcoins in bezit kunt krijgen, dan is dat voor criminelen een interessante business.
Ook weten de meeste mensen dat je met Bitcoin en andere crypto snel en veel geld kunt verdienen. Daar wordt graag misbruik van gemaakt.
Misschien ken je de Bitcoin scams wel waarin afbeeldingen (en zelfs gefakete video’s) van bekende Nederlanders werden gebruikt in nepadvertenties. In deze nepberichten vertellen zij dat ze met één simpele investering mega rijk zijn geworden. Vervolgens verleiden ze je om zo’n zelfde investering in Bitcoin te doen als de BN’ers. En de rendementen die worden beloofd maken het uiteraard een onweerstaanbaar aanbod.
Crypto als onderdeel van geldstromen
Criminelen zijn vaak vindingrijk en doen er alles aan om zo anoniem mogelijk te blijven. Crypto is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van. Hoewel crypto toch al zo’n 13 jaar bestaat, is het voor het grote publiek en ook voor overheden lange tijd onbekend terrein geweest. De kennis ontbrak en criminelen profiteerden door telkens een stapje voor te zijn. Tegenwoordig is er door wet- en regelgeving het één en ander veranderd en beschikken inlichtingsdiensten over steeds meer expertise.
Dat crypto als onderdeel wordt gebruikt voor criminele geldstromen is vrij logisch, maar dat zegt nog niks over hoe vaak het wordt gebruikt. Criminele activiteiten vinden plaats op grote schaal en contant geld is daarin nog steeds het belangrijkste middel. Hoewel er genoeg nadelen te noemen zijn over contant geld, is het anoniemer dan crypto. Daarom is het ondenkbaar dat criminelen massaal de meeste van hun transacties zullen uitvoeren via crypto en de blockchain.
We weten niet hoeveel geld er in het criminele circuit wereldwijd omgaat, dat is lastig te beoordelen. Hoeveel het percentage aan cryptobetalingen is ten opzichte van het totale criminele betalingsverkeer, is dus niet bekend, maar het wordt geschat op zo’ n 2,5%.
In veel criminaliteitsvormen speelt crypto een rol

De georganiseerde misdaad maakt van meerdere geldstromen gebruik en dus niet alleen van crypto. Bankrekeningen en cashgeld zullen evengoed belangrijk zijn. Wanneer iemand aan de andere kant van de wereld moeten worden betaald, dan doe je dat liever niet met cash. Zo’n operatie brengt teveel risico’s met zich mee.
Via crypto zou dat anoniem kunnen al wordt dat steeds lastiger. Zowat elke exchange of broker stelt een koper en verkoper van crypto namelijk verplicht om zich te legitimeren. Maar ook daar vinden sommige criminelen wel een oplossing voor. Zo worden bijvoorbeeld transacties nooit twee maal met hetzelfde adres verzonden. Hierdoor wordt het uiteraard moeilijker om iemand te traceren.
Ook is Monero (een cryptocurrency) erg populair onder criminelen vanwege z’n extreem hoge privacy kwaliteiten. Bij betalingen met Monero in combinatie met het Tor-netwerk is een identiteit moeilijker vast te stellen.
De laatste tijd is cybercriminaliteit in Nederland veel in het nieuws. Maar wat betekent cybercriminaliteit, of wat zijn cybercriminelen? Eigenlijk zien wel al langere tijd dat de criminaliteit verschuift van de fysieke wereld naar het internet. Vandaar de naam cybercriminaliteit.
Malware (zoals ransomware), spoofing en phishing mails zijn daar voorbeelden van. Van gedupeerden wordt er vaak informatie ontfutseld of losgeld geëist. Vroeger ging dat meestal om briefgeld, maar sinds kort is dat dus ook crypto. Andere criminaliteitsvormen waar crypto ook steeds meer opduikt zijn:
- Drugshandel
- Mensenhandel
- Wapenhandel
- Darkweb
- Identiteitsfraude
- Belastingontduiking
Zitten de inlichtingendiensten er echt bovenop?
In november 2021 kwam er een bericht dat de FIOD, de recherche en het OM beslag hebben gelegd op een bedrag van 25 miljoen euro aan cryptocurrencies, voornamelijk Bitcoins en Ethereum. Het gaat om tientallen mensen die worden verdacht van geld witwassen. Om beslag te kunnen leggen op tegoeden in wallets worden exchanges en brokers geacht mee te werken. Zij zijn zelfs verplicht om verdachte transacties aan de FIOD te melden.
Cybercriminaliteit nieuws:
Doordat instanties er meer bovenop zitten wordt het lastiger om met crypto onder de radar te blijven. Maar aan andere kant lezen we ook berichten dat cybercriminaliteit enorm toeneemt. Dat heeft o.a. te maken met zwakke beveiligingen van netwerken. Er wordt steeds vaker gewaarschuwd voor de kwetsbaarheid van de huidige software. Er zijn grote beveiligingslekken in verschillende webapplicaties en systemen en dat is best zorgelijk. Cybercriminelen hebben zo vrij spel.
Dat de inlichtingendiensten beter instaat zijn om criminelen op te sporen en tegoeden kunnen bevriezen is een goed teken, maar wanneer de beveiliging van informatiesystemen achterblijft, wordt de schade door cybercriminaliteit alleen maar groter.
Op grote schaal worden er op het internet verschillende vormen van criminaliteit gepleegd, waaronder cryptodiefstal. Het is wel goed om onderscheid te maken tussen criminelen (zoals de georganiseerde misdaad) die crypto als betaalmiddel gebruiken en criminelen die een andere vorm van criminaliteit plegen waarbij crypto het doelwit is.
Beleggen in Bitcoins verstandig?
Nu kan ik mij voorstellen dat wanneer je voor het eerst wilt gaan beleggen in Bitcoin of in een andere munt, jezelf afvraagt hoe veilig en betrouwbaar crypto is? Op de eerste plaats is het goed om te beseffen dat er op internet altijd enige vorm van risico is, ook toen crypto nog niet bestond.
Tegenwoordig wordt alles gedigitaliseerd en dat biedt criminelen steeds meer mogelijkheden. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van onze computers en dus ook voor onze cryptomunten. In principe kan je in Nederland veilig Bitcoin kopen en bewaren, maar je zult wel voorzichtig moeten zijn zodat cybercriminelen er niet makkelijk bij kunnen.
Cryptodiefstal hoor je steeds vaker. Soms gaat het om kleine bedragen van particuliere beleggers, maar soms ook om bedragen van tientallen miljoenen euro’s. Op de één of andere manier kunnen computers worden geïnfecteerd met een malware waardoor je kan worden gehackt. Hoe je het wendt of keert, ergens zal de beveiliging niet op orde zijn geweest.
Digitale wallets zijn daarom kwetsbaarder. Met een externe wallet tackle je dit probleem. Wil je hier meer over lezen? Lees dan het artikel over de verschillende type wallets.
Veilig beleggen in Bitcoin
Wil je beleggen in Bitcoin of in andere crypto, dan heb ik hier een aantal tips voor je! Als eerste is het belangrijk om je software up-to-date te houden en is er een goede virusscanner nodig om malware te kunnen bestrijden. Daarnaast is het goed om backups te maken van belangrijke bestanden. En hoe veilig zijn je wachtwoorden? Kijk hier kritisch naar, sowieso is het slim om geregeld van wachtwoord te wisselen.
Is je computer veilig, dan staat het licht op groen en kan je veilig cryptocurrency gaan kopen. Uiteraard bij een veilig platform! Heb je geen idee welk platform je moet kiezen? Zelf handel ik bij Bitvavo. Dit is een bekende Nederlandse exchange en kan ik iedereen aanraden. Ik heb er ook een review overgeschreven.
Bitvavo is een platform waar je zelf crypto koopt en beheert. Je kan er voor kiezen om je cryptomunten offline te bewaren in een eigen externe wallet of dat je het laat opslaan door Bitvavo zelf. Zij slaan cryptomunten van klanten namelijk offline op. Dit is ook een veilige manier.
Zie je het niet helemaal zitten om zelf crypto te kopen en te bewaren, dan kan je er ook voor kiezen om op een indirecte manier te beleggen in crypto. Bij indirect beleggen wordt je dus géén eigenaar van crypto, maar beleg je in een financieel product (zoals een ETF) dat de onderliggende waarde volgt. In dit geval dus een bepaalde cryptomunt. Indirect in crypto beleggen kan bijvoorbeeld al bij DEGIRO. Ik zou zeggen ontdek welke manier het beste bij je past!

Crypto kopen bij Bitvavo?
Beleg veilig en voordelig in crypto! Open gratis een account en ontvang een welkomstbonus (€1000 gratis handelen)

Veilig beleggen bij DEGIRO?
Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)
Anderen lezen ook: Bitcoin en belasting, hoe zit het precies én Gaat Bitcoin naar 100K in 2022?