Misschien ben je momenteel al in het bezit van cryptocurrencies, maar heb je niet echt een plan. Je weet eigenlijk niet zo goed of je nu cryptocurrency wilt kopen voor de korte termijn of toch liever voor de lange termijn.
Iemand die cryptocurrency bezit, weet hoe onstuimig koersen kunnen zijn. Het rendement wat je op een dag kan pakken, kan extreem hoog zijn en daarom is het logisch dat veel beleggers winst pakken door hun cryptocurrency te verkopen.
Neig je meer naar een langetermijnstrategie? Ook dat kan gunstig uitpakken. Al is deze conclusie wel op basis van gegevens uit het verleden. De toekomst van crypto kunnen we helaas niet voorspellen, maar de stijgende lijn die Bitcoin sinds de geboorte in 2009 heeft laten zien, is indrukwekkend. We kunnen wel zeggen dat crypto en dan met name Bitcoin volwassen begint te worden.
Cryptocurrency is veel in het nieuws en iedereen wil er natuurlijk het maximale uithalen. Maar wat kies je dan, ga je voor de korte of lange termijn? Weet jij het al? Zo niet, dan weet je het na het lezen van dit artikel wel! Zo direct weet je exact wat de verschillen zijn tussen handelen op korte termijn en investeren op de lange termijn. Ook zal ik je een aantal crypto tips meegeven en deel ik mijn crypto koers verwachting voor zowel de korte als lange termijn.
Zoek je nog een betrouwbaar en voordelig platform waar je crypto kunt kopen, verkopen en bewaren? Een platform waar veel Nederlanders gebruik van maken (waaronder ik zelf) is Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse exchange met ongeveer 150 verschillende cryptocurrencies.
Inhoudsopgave
De ontwikkeling van Bitcoin en andere crypto
Ik kan mij voorstellen dat wanneer je crypto hebt gekocht, je afvraagt of het slim is om snel winst te pakken of dat het beter is om voor langere tijd aan te houden. Feit is dat je met allebei de manieren geld kunt verdienen! Gaan we terug in de tijd, dan hadden we natuurlijk liever jaren geleden al in Bitcoin geïnvesteerd. Maar ja, dat is achteraf.
Of is het nog helemaal niet te laat om in te stappen? Om voor jezelf te bepalen of je wilt investeren in crypto voor de korte of lange termijn, kunnen een aantal feiten je helpen.
Ten eerste het feit dat Bitcoin en sommige andere crypto door de jaren heen zijn gegroeid. De koers van Bitcoin is geen lineaire lijn omhoog, maar de ondergrens wordt wel steeds hoger. En hoewel we geen zekerheid kunnen geven dat dit zich blijft herhalen, is men vol verwachting over het koersverloop van Bitcoin. Die verwachting is er niet alleen door wat Bitcoin tot nu toe heeft laten zien, maar vooral ook vanwege het schaarse karakter waar Bitcoin om bekend staat.
Ongeveer eens in de vier jaar vindt er de Bitcoin halving plaats. Miners, die o.a. transacties controleren en verifiëren op de blockchain, krijgen als beloning Bitcoins. Na elke 210.000 blokken wordt de beloning gehalveerd. Slim bedacht van deze anonieme bedenker, want het tempo waarin nieuwe Bitcoins op de markt komen, neemt af. En ook al wordt de beloning minder, zolang de prijs van een Bitcoin blijft groeien, is het voor een miner rendabel.
Wat ook vast staat is dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop komen. Dit betekent dat wanneer de vraag naar Bitcoin toeneemt, de prijs zal stijgen. Helemaal omdat er dus een maximaal aantal Bitcoins in een steeds lager tempo beschikbaar komen.
Crypto lange of korte termijn
Het schaarse karakter van Bitcoin kan een goede reden zijn waarom je voor de lange termijn in Bitcoin investeert. Overigens komen er niet alleen bij Bitcoin een beperkt aantal munten in omloop. Bij bijvoorbeeld Litecoin en Ripple is dat ook het geval, maar Ethereum daarentegen weer niet.
Maar ja, wat bedoelen nou eigenlijk met de korte en lange termijn? Hebben we het over de korte termijn, dan spreken we van handelen. Investeren daarentegen past meer bij de lange termijn. Wanneer men crypto koopt voor de korte termijn, worden de munten vaak snel weer doorverkocht, uiteraard met als doel om winst te behalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan daytraders die op dezelfde dag aandelen of cryptomunten kopen en verkopen.
De korte termijn is geen vast gegeven, maar voor beleggers is dat meestal een periode tot twee jaar. Alles langer dan twee jaar wordt investeren genoemd en valt onder de lange termijn.
Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met crypto op de korte termijn. Een manier is dat je bijvoorbeeld op Bitvavo crypto koopt en vervolgens verkoopt voor een betere koers. Maar een manier die vaker wordt toegepast is het handelen met een hefboom.
Bij financiële producten als CFD’s en futures koopt men niet direct crypto, maar wordt er gespeculeerd over de koers. Je gokt als het ware op een koersstijging of daling. De prijsafspraken worden vastgelegd in een contract. En met een hefboom vergroot je je inleg, waardoor je rendement ook hoger kan uitvallen. De risico’s bij deze manier van handelen is een stuk hoger.
Crypto korte termijn
Ga je op de korte termijn handelen in crypto, dan zal je ook meer kennis moeten hebben dan wanneer je investeert voor de lange termijn. Vooral het handelen in CFD’s en futures is zeer complex. Begin daar nooit zomaar mee, ook niet na het kijken van een paar YouTube filmpjes. Koop en verkoop je crypto op de korte termijn bij Bitvavo, dan ben je ook aan het handelen en hoewel je bij hen geen contract afsluit, blijft het evengoed risicovol.
Al met al komt er bij het kopen en verkopen van crypto op de korte termijn, meer bij kijken. Sowieso ben je veel actiever met o.a. het volgen van de koersen. Misschien ga je dan geen cursus of training volgen, toch zal je proberen de juiste kennis op te doen zodat je timing bij het kopen en verkopen van crypto zo goed mogelijk is.
Maar misschien vind je het toch interessant om kennis op te doen over crypto en in het bijzonder traden. Een dame die je hier uitstekend bij kan helpen is Madelon Vos. Madelon is inmiddels al bijna 10 jaar met crypto bezig en heeft ook het vak technische analyse gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam. Wil je een aantal belangrijke lessen van haar leren? Ik zou zeggen probeer de gratis Crypto Trading Academy uit!
Leren handelen in crypto op korte termijn?
Probeer nu de GRATIS Crypto Trading Academy van Madelon Vos!
Wil je liever meer weten over Madelon en over haar cursus? Lees dan het artikel: Leren traden bij Madeon Vos. Hierin bespreken we de Crypto Trading Academy en natuurlijk Madelon zelf.
Crypto lange termijn
Een strategie die ook vaak wordt toegepast is “HODL”. Hold On for Dear Life! Betekent niets anders dan vasthouden en nog eens vasthouden. Klinkt makkelijk, maar om deze strategie toe te passen zal je een ijzeren wil moeten hebben. Stel je hebt een paar duizend euro winst, de markt stort in en al je winst is weg. Wat doe je dan? Verkoop je alles of hou je vast aan je strategie?
Veel beleggers zijn gevoelig voor de volatiliteit van de cryptomarkt. Maar heb je die uitschieters eenmaal eerder meegemaakt, dan weet je dat dat erbij hoort en schrik je er ook niet meer van. Correcties in de cryptomarkt zijn heel normaal, maar wanneer de koersen maar blijven dalen, willen we vaak redden wat er te redden valt.
Uit angst worden cryptocurrencies vaak verkocht, zelfs met dik verlies. Degenen die al langer met crypto bezig zijn, weten ook dat wanneer de koers van een cryptocurrency hard daalt, automatisch ook snel weer corrigeert. Gaat de koers (te) snel omhoog, dan gebeurt hetzelfde.
Ga je in crypto investeren voor de lange termijn, dan kan je uiteraard wel af en toe winst pakken. Je hoeft niet perse je cryptocurrency voor tien jaar of meer in een wallet te bewaren. Je kan namelijk tijdens een bullmarkt ook op bepaalde levels je winst pakken en later in de bearmarkt weer goedkoop inkopen.
Crypto verwachting korte termijn
Over de bullmarkt gesproken; daar zitten we middenin. Misschien zitten we zelfs al wel in de laatste fase. Zoals ik al eerder noemde is er elke vier jaar een Bitcoin halving. De periode van vier jaar heet een cyclus en bestaat uit de Bearmarkt (lange periode van koersdaling of consolidatie) en de Bullmarkt (lange periode van groei, met als hoogtepunt een enorme koersexplosie in slechts een paar weken). Elke keer heeft de halving een positief effect op de prijs gehad. Maar het grootste effect hebben we de voorgaande keren pas gezien, na ongeveer 1,5 jaar nadat de Bitcoin is gehalveerd.
De Bitcoin is pas drie keer gehalveerd en niemand weet hoe het deze keer zal gaan verlopen, maar tellen we even terug, dan was 11 mei 2020 de datum waarop de Bitcoin halving plaatsvond. Op het moment van schrijven is het reeds anderhalf jaar later en is het wachten op die koersexplosie. Of loopt het in deze cyclus toch allemaal even anders?
Daar wordt druk over gesproken en velen geloven inderdaad dat de piek inzicht is, maar er is ook twijfel. Sommigen denken namelijk dat het verloop van deze cyclus anders zal zijn dan eerdere cycli.
Crypto verwachting lange termijn
Een reden waarom er gedacht wordt dat deze cyclus wel eens anders kan gaan verlopen, is omdat Bitcoin steeds meer wordt geaccepteerd. Tijdens de piek in 2017, was Bitcoin een enorme hype. Het waren destijds vooral particuliere beleggers die massaal instapte. In die tijd was men ook wel van mening dat Bitcoin en andere crypto alleen zouden kunnen overleven wanneer ook institutionele partijen zouden instappen. Daar was het dus wachten op.
In 2020 gebeurde dat gelukkig en hebben veel grote investeringsfondsen Bitcoin gekocht, maar ook verzekeraars en zelfs pensioenfondsen willen een deel van hun kasreserves omzetten in Bitcoin. Maar dat is nog niet alles. Denk ook aan landen zoals El Salvador die Bitcoin al geaccepteerd hebben als wettig betaalmiddel. Veel landen in Zuid Amerika en Afrika overwegen hetzelfde. Duidelijk is dat de acceptatie groeit en daardoor ook steeds meer geld richting de cryptomarkt stroomt, wat weer kan lijden tot stijgende koersen.
Niet dat er nu minder interesse is bij particuliere beleggers, nee integendeel, maar doordat er al langere tijd meer mensen en bedrijven instappen kan het ook zo zijn dat de koers zich rustiger gaat gedragen. In het artikel Crypto koers verwachtingen ga ik overigens wat uitgebreider in op de verwachting van Bitcoin.
Crypto investeren (tips)
Op het moment dat je in crypto gaat investeren moet je uiteraard voorzichtig zijn en zelf ook goed onderzoek doen. Je moet jezelf eigenlijk telkens toetsen. Waar sta ik en neem ik niet teveel risico? Is de cryptowereld totaal nieuw voor je of bezit je al een redelijke basiskennis? Iemand die meer kennis heeft, kan ook wat meer risico nemen, maar het advies blijft altijd om alleen dat geld te gebruiken, wat je kan missen.
Iedereen die geld heeft en in crypto wilt investeren, heeft daar de mogelijkheid voor. Er zijn ook verschillende type beleggers en veel platformen waar je cryptocurrency kunt kopen en verkopen. Maar niet iedereen is even handig met computers en voelt zich vertrouwd met het online handelen. Bedrijven spelen daar uiteraard goed op in wat resulteert in verschillende mogelijkheden om in crypto te beleggen. Ik noem twee voorbeelden:
1.Indirect in crypto beleggen.
Indirect in crypto beleggen betekent dat je zelf geen cryptomunten koopt. Sommige mensen willen wel in crypto beleggen, maar vinden het kopen van munten op een exchange maar niks. Men is er niet mee bekend en met crypto in een wallet bewaren al helemaal niet. Voor deze mensen is er dan toch een mogelijkheid om te beleggen in crypto, zij het indirect.
Zo kan je bijvoorbeeld bij DEGIRO indirect beleggen in crypto. Dat kan via een ETF. Zo’n ETF bestaat dan uit allerlei bedrijven die voor een deel in Bitcoin of Ethereum investeren en ook een deel van hun balans hebben omgezet naar crypto. Stijgt crypto, dan stijgt de waarde van de ETF ook en dus ook jouw rendement!
2. Direct in crypto beleggen.
Jij weet hoe het allemaal werkt en vindt het geen probleem om zelf te gaan handelen in cryptocurrencies? Je zou dan op een platform als Bitvavo aan de slag kunnen. Bitvavo is gebruiksvriendelijk en tevens heel voordelig!
Crypto kopen bij Bitvavo?
Beleg veilig en voordelig in crypto! Open gratis een account en ontvang een welkomstbonus (€1000 gratis handelen)
Veilig beleggen bij DEGIRO?
Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)