DEGIRO vs Binck

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
DEGIRO of Binck

Beleggen was nog nooit zo makkelijk. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die de afgelopen tijd is begonnen met beleggen. Deze trend is misschien wel voor het grootste gedeelte ontstaan uit noodzaak. Door onder andere de lage rente en inflatie zoeken we naar mogelijkheden om ons vermogen te beschermen.

De huidige situatie is dan ook vrij zeldzaam. Nog niet zo lang geleden waagde de gemiddelde Nederlander zich niet op de beurs. Naast dat er minder noodzaak was, was beleggen op de beurs vroeger ook verre van toegankelijk.

Inmiddels is die drempel weggenomen en kan je op een groot aantal platformen eenvoudig beleggen. Twee bekenden namen zijn DEGIRO en Binck. Beide platformen zijn Nederlandse bedrijven. Wil je ook starten met beleggen en twijfel je tussen DEGIRO of Binck? Dan is het goed om te kijken welke van de twee jou het meeste voordeel oplevert. In deze DEGIRO vs Binck leg ik de bedrijven naast elkaar en laat ik je de verschillen en overeenkomsten zien. Wel zo handig toch? Zo wordt jouw keuze vast makkelijker.

Inhoudsopgave

DEGIRO vs Binck introductie

Voordat ik wat specifieker inga op de mogelijkheden tussen beide partijen, even een klein voorstelrondje.

DEGIRO:

DEGIRO was ooit enkel een platform voor professionele beleggers. Dat was in 2008, maar DEGIRO staat nu voornamelijk bekend als de grootste Nederlandse broker voor particulieren beleggers. DEGIRO is in 2021 gefuseerd met het Duitse flatex. De twee bedrijven vormen samen de grootste online broker van Europa. Bij elkaar is het platform in 18 Europese landen actief met in totaal ongeveer 1,9 miljoen beleggers.

BinckBank naar Saxo Bank Nederland:

BinckBank bestaat al sinds 2004 en is in 2019 overgenomen door de Saxo Bank. Het Deense bedrijf is net als BinckBank ook een online beleggingsbank. Vanaf juli 2021 worden bestaande klanten van BinckBank naar Saxo Bank overgezet. BinckBank is verleden tijd, want open je vanaf nu een rekening bij BinckBank, dan kom je ook automatisch uit op de officiële website van de Saxo Bank Nederland.

Zo zie je dat zowel BinckBank en Saxo Bank, als DEGIRO en flatex hun krachten hebben gebundeld. De reden is om een sterkere marktpositie te creëren. Een andere belangrijke reden waarom DEGIRO en flatex zijn gefuseerd, is omdat flatex een banklicentie heeft. Dat betekent dat bij een eventueel faillissement van de bank, je verzekerd bent tot een bedrag van €100.000. Open je bij DEGIRO een rekening, dan zijn jouw tegoeden wettelijk beschermd door het Depositogarantiestelsel. Dit geldt ook voor de BinckBank, zij hadden deze licentie namelijk al.

Hoe wil je beleggen?

De keuze tussen DEGIRO of Binck kan afhangen van de manier waarop jij wilt beleggen. In de beleggingswereld wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen actief en passief beleggen.

Actief beleggen houdt in dat men probeert de markt verslaan. Een particuliere belegger kan ervoor kiezen om dat zelf te doen. Op basis van onderzoek en ervaring koop je bijvoorbeeld speciefieke aandelen. Je verwacht dat de aandelen gaan groeien en je beheert je eigen portefeuille. Maar je kan dit ook overlaten aan een fondsbeheerder. Iemand met kennis van zaken probeert dus met jouw geld een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Bij passief beleggen daarentegen is de tactiek anders. Er is geen intentie om de markt te verslaan. In de regel houdt passief beleggen in dat je in grote indexfondsen of ETF’s belegt. Je belegt dan niet in één of twee specifieke aandelen, maar juist in honderden of zelfs duizenden tegelijk. Dat is natuurlijk veel minder risicovol door de enorme spreiding.

De indexfondsen staan ook bekend om hun constant gemiddelde rendement. Heb je een lange horizon en geen of nauwelijks kennis over beleggen, geen probleem, want door op deze manier te beleggen kan je relatief veilig een mooi vermogen opbouwen.

Nu kan je bij zowel DEGIRO als BinckBank zelf beleggen in bijvoorbeeld aandelen, ETF’s en indexfondsen. Bij BinckBank (Saxo Bank) kan je daarnaast ook nog kiezen voor beheerd beleggen, ook wel “laten beleggen” genoemd. Bij DEGIRO kan dit niet. Je belegt daar enkel op basis van “execution only”. Dat betekent dat er vanuit wordt gegaan dat je als particuliere belegger voldoende kennis hebt van beleggen en dus geen adviseur nodig hebt om een financieel product af te sluiten.

Binck DEGIRO vergelijken

In deze DEGIRO vs Binck wil je natuurlijk ontdekken waar je het beste kunt beleggen. Om Binck en DEGIRO te vergelijken, kijken we naar een paar belangrijke aspecten. Denk aan aspecten als gebruiksvriendelijkheid, kosten en beleggingstools. Wanneer je gaat starten met beleggen zijn vooral de eerste twee belangrijk. Een actieve en meer ervaren belegger zal eerder kijken of het platform de juiste tools heeft en of de kosten laag genoeg zijn.

DEGIRO of Binck, wat zijn de verschillen? En welk platform zou voor jou het beste zijn? We beginnen met de BinckBank (Saxo Bank).

BinckBank (Saxo Bank)

Voor de mensen die al bij de BinckBank belegde, was het even wennen. Niet alleen de naam is veranderd maar ook de interface. Maar hoewel die omschakeling toch even wennen was, wordt het huidige beleggingsplatform van de Saxo Bank toch als prettig en gebruiksvriendelijk ervaren. In de afbeelding hieronder zie je een gedeelte van het dashboard.

Binck Bank naar Saxo Bank

Wat je ziet is het dashboard van de SaxoInvestor. Eigenlijk heeft de Saxo Bank drie verschillende soorten platformen. De SaxoInvestor voor de beginnende belegger, de SaxoTraderGo voor actieve beleggers en de SaxoTraderPro voor professionele traders.

Daarmee hebben we ook meteen het derde aspect (beleggingstools) benoemd. De verdeling van deze drie platformen met een groot aanbod aan geavanceerde functionaliteiten, laat zien dat de BinckBank/Saxo Bank geschikt is voor zowel beginnende beleggers als voor echte pro’s.

Als actieve belegger kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van fundamentele en technische analysetools, maar je krijgt daarnaast ook nieuws en onderzoeksresultaten van experts en deskundigen. Ook een belangrijke onderdeel van het SaxoTraderGo dashboard is het uitgebreide grafiekenpakket. Deze live geïntegreerde grafieken die allerlei functies bevatten, zijn onmisbaar voor de actieve belegger.

Kijken we naar de kosten dan zijn deze verdeeld over drie pakketten. De allround belegger (Green), de actieve belegger (Blue) en de professionele daytrader (Black). Laten we in dit geval even alleen puur kijken naar de kosten in het groene pakket.

Maandelijkse service fee:

 • Per maand €3,50 + 0,01% van je portefeuillewaarde (maximaal €48,50 per maand aan service fee).

Valutakosten:

 • 0,25% per transactie (Amsterdamse en de Brusselse Euronext zijn gratis)

Transactietarieven:

 • EU-aandelen en Amerikaanse aandelen 0,15%, maar let op: minimale transactie is €8.
 • ETF’s 0,10% met een minimale transactie van €6.

Maak je per maand meer dan 75 betaalde beurstransacties of kom je tot een totaal van €500 aan transactiekosten, dan wordt de service fee niet in rekening gebracht.

DEGIRO

DEGIRO is ook vooral internationaal gerenommeerd en heeft verschillende awards gewonnen. DEGIRO staat bekend om z’n lage kosten. Zo zijn zij in 2020 nog beoordeeld als beste beleggingsplatform en beste beleggingsapp. Daarmee bieden ze haar klanten, zoals ze zelf zeggen, het beste van twee werelden. Hier zie je een screenshot van DEGIRO.

DEGIRO vs Binck Bank

Voor velen startende beleggers is de beleggingswereld een onbekend terrein. Het belangrijkste wat dan telt is om een veilig platform te kiezen en in één opslag te begrijpen hoe het platform werkt. En dit is nou precies hoe de meesten het platform van DEGIRO ervaren.

Kijk, de meesten mensen die starten met beleggen kiezen in principe voor een lange termijn strategie en daar heb je geen geavanceerde beleggingstools voor nodig. Als passieve belegger investeer je bijvoorbeeld op vaste momenten of een paar keer per jaar en pas op latere leeftijd, wanneer je vermogen lange tijd heeft kunnen renderen, laat je het bedrag (of een deel ervan) uitkeren. Maar actieve handelaren daarentegen proberen juist rendement te maken op korte termijn. Om goed in te kunnen schatten wat de koersen gaan doen, wordt er gebruik gemaakt van allerlei tools. Belangrijke tools heeft DEGIRO simpelweg niet en zal een ervaren handelaar waarschijnlijk eerder kiezen voor bijvoorbeeld eToro.

Hoe zit het dan met de kosten bij DEGIRO? Om het verschil tussen DEGIRO en Binck overzichtelijk te houden, richten we ons alleen even op de kosten die ze hanteren op de meest verhandelde producten. Dat zijn aandelen en ETF’s. Uiteraard kijk ik ook naar de accountkosten. Dus wat ben je per jaar kwijt om op hun platform te mogen beleggen? Klik hier over het hele overzicht.

Transactiekosten voor aandelen:

 • Amerikaanse of Canadese aandelen – €0,00
 • Nederlandse of Belgische aandelen – €2,00
 • Duitse, Franse en aandelen uit nog 15 andere Europese landen – €3,90
 • Japanse en Australische – €5,00

Transactiekosten ETF’s:

 • ETF’s uit de kernselectie – €0,00
 • ETF’s wereldwijd – €2,00
 • ETF’s Tradegate – €3,90

DEGIRO aansluitingskosten en kosten aan derden:

 • DEGIRO rekening openen – €0,00
 • DEGIRO beurskosten – €2,50 per beurs per jaar (Amsterdamse en de Brusselse Euronext zijn gratis)
 • DEGIRO kosten van derden – €0,50 per transactie (Geldt niet voor futures, opties en ETF’s uit de kernselectie)

Valutakosten:

 • 0,25% per transactie (Amsterdamse en de Brusselse Euronext zijn gratis)

DEGIRO vs Binck rekenvoorbeeld

Zo op het eerste oog lijken de kosten bij DEGIRO hoger te zijn. In ieder geval zijn het er een stuk meer. Ik laat je door middel van een rekenvoorbeeld zien wat het verschil in kosten is tussen DEGIRO en Binck. We gaan in dit voorbeeld uit van een investering van €1.200 per jaar. We leggen maandelijks €100 in.

Van die €100 kopen we Nederlandse aandelen (€25), Amerikaanse aandelen (€25) en investeren we de resterende €50 in ETF’s.

Binck/Saxo Bank beleggen kosten

Voor de Nederlandse aandelen betaal je €8 aan transactiekosten (de minimale transactiekosten).

Over de Amerikaanse aandelen betaal je ook nog 0,25% valutakosten. 0,25% van €25 is €0,0625.

Voor de ETF betaal je bij de Binck Bank (Saxo Bank) de minimale transactiekosten van €6.

De maandelijkse kosten voor de service fee is €3,50.

Totale kosten bij Binck zijn per maand €17,56. Voor en heel jaar komt dat neer op €210,75.

DEGIRO beleggen kosten

We beginnen met het kopen van de Nederlandse aandelen. Het budget is hetzelfde, namelijk €25. Deze transactie kost ons €2.00 + €0,50 vaste kosten (kosten aan derden). Samen €2,50.

Amerikaanse aandelen kan je bij DEGIRO commissievrij aanschaffen. Deze transactie kost ons dus €0,00 + €0,50 vaste kosten + 0,25% valutakosten. Samen €0,5625.

De resterende €50 investeren we in een ETF. Wereldwijde ETF’s kosten €2.00 per transactie (uitgezonderd Tradegate), maar ETF’s uit de kernselectie zijn zelfs gratis. Ook in dit geval geef ik twee rekenvoorbeelden. Ik betaal of elke maand €2.00 transactiekosten voor een wereldwijde ETF of ik kies elke maand één ETF uit de kernselectie! Kosten: of maandelijks €2.00 of €0,00.

Als laatste moeten we de beurskosten op jaarbasis meerekenen. Stel dat je in één jaar op vier verschillende beurzen handelt, inclusief de Amsterdamse Euronext. Dan kost dat je 3 x €2,50. Samen €7,50. De Nederlandse beurs is gratis, dus die tellen we niet mee. De maandelijks beurskosten zijn dus omgerekend €0,625.

Totale kosten bij DEGIRO per maand zijn dus €5,69, maar kies je elke maand een ETF’s uit de kernselectie, dan betaal je per maand €3,69. Voor een heel jaar komt dat neer op respectievelijk €68,25 en €44,25.

DEGIRO vs Binck overzicht

Hieronder een duidelijk overzicht met de verschillen en overeenkomsten tussen DEGIRO en Binck

DEGIROBinck Bank (Saxo Bank)
Veilig & betrouwbaarJaJa
Registratie DNB (De Nederlandse Bank)JaJa
Beleggingsproducten (Aandelen, obligaties en ETF’s )JaJa
CryptoJa (indirect)Nee
Hefboomproducten JaJa
TradingtoolsMinimaalVeel mogelijkheden
Beheerd beleggenNeeJa
KostenLaagDuur
Commissievrij beleggenJa (kernselectieNee
BeleggersacademieAanwezigAanwezig

Conclusie

Waar ga jij het liefst beleggen, bij DEGIRO of Binck? Op basis van de informatie in dit artikel weet je nu wat je kan verwachten. Je hebt de verschillen en overeenkomsten tussen DEGIRO en Binck kunnen ontdekken. Beide platformen zijn in principe een goede keus, maar kijk voor jezelf welk platform het beste bij jouw wensen aansluit.

Dat je bijvoorbeeld bij DEGIRO in crypto kunt beleggen (voor de korte en lange termijn) kan voor de één interessant zijn, maar niet als je daar op een directe manier in wilt beleggen. Maar misschien vind je beleggen in crypto wel te risicovol. Het belangrijkste is in ieder geval dat je zorgt dat je op de hoogte bent van de risico’s per product. Mis je toevallig nog informatie over één van beide brokers? Laat dan gerust een reactie achter!

Zelf maak ik gebruik van DEGIRO en dat heeft alles te maken met de lage kosten. Kijk je op Trustpilot naar ervaringen over Saxo, dan lees je daar momenteel best veel negatieve reacties. Dit heeft voornamelijk te maken met het overzetten van klanten van de Binck Bank naar Saxo Bank. Helaas gaat dat niet helemaal soepel, maar laat je daardoor niet direct afschrikken. Het lijkt mij daarom wel goed om dit in perspectief te zien en te beseffen dat nieuwe klanten hier geen problemen mee ervaren.

Let op: beleggen is niet zonder risico’s, je kunt je inleg (of een deel) verliezen!

Veilig beleggen bij DEGIRO?

Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Beleggen bij de Saxo Bank?

Start vandaag nog en ontvang een welkomstbonus! (€200 transactietegoed)

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close