Deze 6 crypto’s zijn begin 2021 het hardst gestegen!

Ben je nog op tijd om in te stappen? Zo ja, hoe kan je met zo weinig mogelijk risico het meeste rendement halen?

Een paar Bitcoin munten

In maart 2020, een jaar geleden dus, crashte de koersen op de beurs en vrij snel daarna volgden ook Bitcoin en andere crypto. Nu, een jaar verder, is Bitcoin met ongeveer 1400% gestegen. Het zal je niet ontgaan zijn dat er wereldwijd steeds meer aandacht is voor crypto. De aandacht is er niet alleen in Europa en de VS, maar juist ook in landen zoals Venezuela en Argentinië. In landen als deze, waar het fiatgeld steeds minder waard wordt, zoeken mensen naar alternatieven om hun vermogen te beschermen tegen inflatie.

Zo las ik laatst het volgende bericht van een man uit Argentinië: “Mijn moeder snapt niks van Bitcoin, maar dankzij de stijging is mijn inleg van 30 dollar nu 35 dollar waard. Bitcoin biedt ook mij de mogelijkheid om mijn vermogen te vermeerderen”

Niet alleen Bitcoin is het afgelopen jaar hard gestegen. Veel bekende-, maar ook onbekende altcoins zijn bezig met een mooie opwaartse beweging. Een behoorlijk aantal altcoins is in het afgelopen jaar al keer 10, 20 of zelfs keer 100 gegaan.

Dit leek mij wel een goed moment om de balans op te maken over welke crypto’s begin 2021 het hardst zijn gestegen. De zes die het hardst zijn gestegen zal ik hier één voor één uitlichten. Ook lees je hier of je naar mijn mening nog op tijd bent om ook in te stappen. Zo ja, hoe je dan op een verantwoorde manier en dus met zo weinig mogelijk risico het meeste rendement kan behalen.

Ben je ook geïnteresseerd in crypto’s en ben je benieuwd welke het hardst zijn gestegen? Veel liever waren we natuurlijk een jaar geleden door iemand getipt om één van deze zes crypto’s te kopen, zodat we nu een mooie winst te pakken zouden hebben. Wanneer ik namelijk een crypto mega hard zie stijgen terwijl ik deze zelf niet in mijn portefeuille heb, denk ik vaak bij mijzelf; had ik die maar gekocht. De keus om deze crypto te kopen heb ik natuurlijk nog steeds, alleen de kans om met het kopen van deze crypto mega veel rendement te behalen wordt natuurlijk wel steeds kleiner.

De hoogste tijd dus om ze snel door te nemen.

Disclaimer:

Alle informatie die hier ik deel, moet ten aller tijden nooit als advies worden opgevolgd. Ik vind crypto boeiend en schrijf hier graag over. Alleen ben ik geen expert, doe daarom dus ook altijd zelf goed onderzoek!

Welke 6 crypto’s zijn het hardst gestegen?

In totaal zijn er duizenden verschillende crypto’s of altcoins. De zes crypto’s die vanaf 1 januari 2021 het hardst zijn gestegen zijn gebaseerd op de top-100 crypto’s. In de top-100 staan een paar grote namen die de meeste aandacht krijgen in de media. Ze beschikken ook over een grote marktkapitalisatie (de Engelse term ‘market cap’ wordt hier vaak gebruikt) en hebben over het algemeen ook echt iets toe te voegen in de markt van blockchaintechnologieën.

Wanneer je net je allereerste cryptocurrencies wilt gaan kopen dan kies je er waarschijnlijk niet zo snel eentje uit die een lage marktkapitalisatie heeft en ook niet zo snel één die op nummer 946 staat. Je zal er waarschijnlijk eerder één kiezen die je van naam kent.

De zes die ik hier benoem zijn op het moment van schrijven het hardst gestegen vanaf 1 januari 2021 tot aan nu. De markt verandert continu, dus wanneer jij op een later moment dit artikel leest dan is het goed mogelijk dat andere crypto’s nog harder zijn gestegen.

1) Voyager token

Voyager token is vanaf begin dit jaar de snelst groeiende uit de top-100. Deze crypto staat momenteel op plaats 62 en heeft een marktkapitalisatie van ruim 1,2 miljard euro. Voyager token wordt nu per stuk verhandelt voor €4,36. Een jaar geleden betaalde je hier zelfs nog maar €0,02 voor.

Wat is Voyager token? Voyager is eigenlijk een platform of broker waar je als belegger meer dan 50 verschillende crypto-activa kunnen verhandelen. Via het platform of de app kan je 100% commissievrij handelen. Op stablecoins kan je op jaarbasis tot 10% rente krijgen en op Bitcoin 7,25%. Het bewaren van je Voyager tokens in je wallet levert je op jaarbasis ook nog eens 3% rente op.

Bij Voyager zijn ze ervan overtuigd dat crypto-activa de toekomst zijn van financiën en beleggen. Hun missie is om elke belegger vertrouwd te laten raken met deze nieuwe en voor veel mensen onbekende markt.

Wanneer je echt wilt gaan handelen en vanuit de app een transactie doet, dan wordt er verbinding gemaakt met de veiligste en betrouwbaarste beurzen van de wereld. Voyager heeft een slimme router die automatisch de goedkoopste prijs vindt. Bijkomend voordeel; er worden geen handelskosten berekend bij transacties.

Heb je ook interesse om Voyager tokens te kopen? Voyager token koop je veilig en voordelig bij Bitvavo. Bitvavo is een bekende Nederlandse exchange met een groot aanbod (+200 cryptomunten)

2) Chiliz

Chiliz logo rode kleur

Tweede uit deze lijst is Chiliz. Deze crypto is eigenlijk pas vanaf begin maart als een raket omhoog geschoten. Op 1 januari werd Chiliz nog verhandeld voor minder dan €0,02, maar op dit moment schommelt de koers rond de €0,52. De piek lag zelfs even op €0,71. Chiliz zien we nu terug op plaats 30 en heeft een marktcapaciteit van ruim 2,7 miljard euro.

Wat is Chiliz precies? Chiliz biedt sportfans de ultieme interactie met hun favoriete club of team. Zo zijn er grote voetbalclubs zoals Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain, maar ook clubs als Fortuna Sittard die zich hebben aangesloten bij het Socios.com-platform. Fans kunnen op dit Socios.com-platform, tokens kopen waardoor men stemrecht krijgt. Alle clubs die zich aanmelden op dit platform krijgen een beperkt aantal fan tokens.

Als fan kan je je aansluiten bij een pool. Tegen een betaling (in fan tokens) kan jij als supporter mee beslissen over bijvoorbeeld het shirtontwerp, een nieuwe naam van het oefenterrein, maar zelfs ook spelersoefeningen die wel of niet moeten worden ingevoerd.

Naast het stemrecht fungeren de fan tokens ook als een soort lidmaatschap. De Chiliz fan tokens bieden dan ook toegang tot exclusieve ervaringen zoals een meet&greet met één van je helden, gesigneerde officiële truien en VIP-uitnodigingen.

De fan tokens zijn zogenaamde ERC20-tokens. ERC20-tokens, zijn tokens die op het Ethereum-netwerk zijn gebouwd. Dit betekent dat ze vrij kunnen worden ingewisseld voor een andere activa op zowel het Socios.com platform als op een andere fan token-uitwisselingsprovider. Chilliz beslist of zo’n platform of provider hier geschikt voor is en dus groen licht krijgt om op de Chiliz blockchain te mogen werken.

3) Polygon

Nummer drie is Polygon (MATIC). Deze crypto ging live in april 2019. Op 1 januari 2021 betaalde je ongeveer anderhalf eurocent voor 1 Polygon. Nu betaal je daar ongeveer €0,33 voor. In de top-100 vinden we Polygon terug op plaats 51 met een marktkapitalisatie van ruim 1,6 miljard euro.

Wat is Polygon? Polygon is een protocol en een framework waarop projecten eenvoudig een speciaal blockchain-netwerk kunnen creëren. De beste functies van verschillende zelfstandige blockchains worden hier verbonden met Ethereum. Polygon ondersteunt hierin twee belangrijke soorten Ethereum-compatibele blockchain-netwerken. Dit zijn: zelfstandige netwerken en netwerken die gebruikmaken van ‘security as a service’.

Klinkt heel technisch allemaal, maar dit houdt voornamelijk in dat Polygon zeer hoog scoort op het gebied van veiligheid, maar ook een oplossing biedt tegen het schaalbaarheidsprobleem waar men tegen loopt.

Polygon is een beetje te vergelijken met Polkadot. Als je naast de factoren als veiligheid en schaalbaarheid kijkt, dan scoort Polygon ook goed op Ethereum-compatibiliteit en ervaren ontwikkelaars Polygon als zeer positief. Polygon is gebouwd door ontwikkelaars en voor ontwikkelaars. Het ontwikkelen van applicaties gaat gepaard met het verzamelen van veel gegevens en het verwerken ervan. Het verzamelen en verwerken van deze gegevens kost veel tijd. Het platform van Polygon neemt hier dus een belangrijke taak voor ontwikkelaars uit handen.

4) Terra Luna

Terra Luna is een vrij nieuwe crypto. Begin van dit jaar betaalde je voor 1 Terra €0,52. Inmiddels is de prijs gestegen naar €10,97. Van de zes die ik hier beschrijf, heeft Terra de grootste marktkapitalisatie, namelijk ruim 5,5 miljard euro en is daarmee terug te vinden op plaats 17.

Wat is Terra Luna? Het blockchain-protocol van Terra maakt gebruik van stablecoins en ondersteunt stabiele programmeerbare betalingen en open financiële infrastructuurontwikkelingen. Kort samengevat richt Terra zich op het veranderen van het huidige gecompliceerde betalingsverkeer zoals bij creditcardnetwerken en banken. Dit gebeurt natuurlijk op basis van de blockchain.

Kijk deze video voor een uitgebreidere uitleg.

5) PancakeSwap

Er komen niet alleen veel nieuwe crypto’s bij, maar de namen die eraan worden gegeven worden ook steeds gekker. PancakeSwap is er zo één. Pas sinds september 2020 is deze crypto op de markt te koop. Op 1 januari van dit jaar betaalde je nog €0,52 voor één Cake token, maar de prijs steeg op 19 februari zelfs al even naar een piek van €15,34. Ondanks een behoorlijke correctie vinden we de jongste crypto uit dit rijtje van zes terug op plaats vijf. Je betaald op dit moment ongeveer €8,28 voor één Cake token.

Wat is PancakeSwap? PancakeSwap is een gedecentraliseerde exchange. Net zoals op elke andere exchange kan je ook hier handelen in verschillende digitale activa’s. Alleen omdat PancakeSwap is gebouwd op de Binance Smart-Chain, wordt er dus gehandeld in BEP20-tokens in plaats van de ERC20-tokens afkomstig van het Ethereum netwerk-netwerk.

6) Orbs

Orbs, de laatste uit dit rijtje, bestaat sinds april 2019. Begin van dit jaar betaalde je iets meer dan €0,01 voor één Orbs. Vandaag betaal je hier zo’n €0,24 voor. Orbs vinden we terug op plaats 92 en heeft nu een totale marktwaarde van 545 miljoen.

Wat is Orbs? Orbs combineert schaalbaarheid en lage kosten met een eersteklas ervaring voor ontwikkelaars en slimme contracten in meerdere talen. Ontwikkelaars voor apps die van de Orbs-blockchain gebruikmaken ervaren een perfecte mix van prestatie, lage kosten, uitstekende beveiliging en gebruiksgemak.

Een van de problemen waar het blockchain-netwerk van Bitcoin en ook Ethereum mee te maken hebben, is dat het netwerk moeite heeft om veel transacties te verwerken. Daarnaast zijn de kosten van deze transacties ook nog eens hoog. Uiteraard wordt er continu aan gewerkt om deze problemen op te lossen, denk aan Ethereum 2.0. Ook andere crypto’s spelen hier op in om dit schaalbaarheidsprobleem op te lossen. Er zijn al blockchains ontworpen door andere crypto-bedrijven die daarmee beweren dit probleem te hebben opgelost.

Orbs doet dit dus ook. De drukte op het netwerk wordt ontzien door transacties niet op het huidige netwerk te laten plaatsvinden, maar op een aparte laag er boven. Dit gaat overigens niet ten koste van de beveiliging of het decentrale karakter.

Ben je nog op tijd om in te stappen?

Deze vraag kan ik helaas niet met een volle 100% ja beantwoorden. Het is wel duidelijk dat vooral de laatste maanden de koers van Bitcoin en andere crypto’s hard zijn gestegen. Daarnaast is het een feit dat er zich in markten altijd patronen voordoen waarin periodes van groei worden opgevolgd door periodes waarin de koersen dalen. Dit worden cyclussen genoemd.

Als we de technische analisten mogen geloven lijkt het erop dat we nog steeds in een opwaartse beweging zitten en dit laten de koersen vooralsnog ook zien. En ja, dan zou dit nog steeds een goed moment kunnen zijn om in te stappen. Een jaar geleden, toen de markt een dieptepunt bereikte, was het natuurlijk een beter moment geweest om in te stappen. Maarja, misschien ben je pas net bekend geworden met crypto.

Het is goed mogelijk dat de opwaartse beweging nog wel een tijdje aanhoudt. Net zoals niemand de koers kan voorspellen, zal ook mij dit niet lukken. Toch gok ik, met de voorgaande cycli in mijn achterhoofd, inclusief mijn verwachting van crypto in de toekomst en dan met name de achterliggende blockchaintechnologie, dat de piek ergens in het vierde kwartaal van 2021 zal komen te liggen.

Verantwoord crypto kopen

Doordat er steeds meer (media) aandacht is voor crypto zullen er ook meer particulieren zijn die overwegen om hun spaargeld in te wisselen voor digitale activa. Wanneer jij dit ook overweegt, dan is het belangrijk om te onderzoeken waar je crypto of andere digitale activa het best kan kopen. Vervolgens wil je ook gaan bepalen in welke crypto’s jij wilt investeren en voor hoeveel.

Leg in ieder geval nooit méér geld in dan dat je kan missen en probeer crypto te kopen op de momenten nadat de koersen zijn ingestort en er een relatief negatief sentiment heerst. De crypto-markt heeft een hoge volatiliteit en dat betekent dat de koersbewegingen extreem kunnen zijn. Stel dat de koersen op een bepaald moment aan het stijgen zijn en de meeste crypto’s in de groene cijfers staan. Dan kan je soms beter even een paar dagen wachten voordat je tot kopen overgaat. Vaak zie je een paar dagen later een correctie volgen en kan de prijs zo 15% zakken. Het kan hier om grote verschillen gaan en daarom is het belangrijk om scherp te zijn op het timen van die koopmomenten.

Wat kan je het beste doen om crypto te kopen?

Bitvavo exchange

a) Uiteraard bepaal je eerst waar je crypto gaat kopen. Ik koop mijn cryptomunten bij Bitvavo, de enige Nederlandse exchange. Finst, eveneens van Nederlandse bodem, is een goed alternatief. Finst is een broker (tussenpersoon). Vergeleken met een exchange ben je bij een broker meestal duurder uit, maar dat geldt dus niet voor Finst.

b) Vervolgens ga je een bedrag bepalen om te investeren, uiteraard een bedrag dat je kunt missen. Je kan kiezen om éénmalig te investeren in crypto”s, maar je zou ook elke maand een x bedrag kunnen investeren.

c) Welke crypto ga je kopen? Het kan ook zijn dat je dit als eerste stap doet en kijkt waar je de specifieke crypto(‘s) die jij graag wilt, kan kopen. Elke broker of exchange heeft namelijk een eigen samengesteld pakket met crypto’s die zij aanbieden. Wil je liever wat meer informatie over het kopen van altcoins/crypto’s? Dan raad ik je aan om ook dit artikel te lezen. “Welke altcoins koop ik?”

d) Nu je crypto bezit, wil je natuurlijk wachten tot het moment waarop jouw crypto zoveel waard is geworden dat je het met veel winst kan verkopen. Helaas is dit in de praktijk moeilijk te realiseren. Als eerste moet jouw crypto ook daadwerkelijk gaan stijgen. Vervolgens is het verstandig om een plan te hebben en je daar aan te houden.

Sowieso is het heel moeilijk timen wat het ideale moment is om te verkopen omdat er bijna altijd emoties bij komen kijken. Wat helpt is, om voor jezelf te bepalen dat je jouw crypto of een gedeelte ervan verkoopt als deze een bepaalde grens heeft bereikt. In de bull-run wanneer de koersen maar blijven stijgen hoop je dat hier geen einde aan komt terwijl vast staat dat dit moment wel gaat komen.

Te vroeg verkopen wil je natuurlijk ook niet, maar te laat al helemaal niet. Zo loop je de kans om alles te verliezen. Daarom helpt een plan en je daar ook aan houden, voor het vergroten van de kans op winst. Vergeet niet dat er ook geregeld correcties plaatsvinden. Correcties van soms 30% of 40% zijn niet uniek. Wanneer dit gebeurt, zie je vaak angst en paniek bij beleggers ontstaan en verkopen ze met verlies hun hele portfolio.

e) Volg het nieuws rondom crypto. Je weet dan net wat beter hoe de ontwikkelingen zijn en of de bull-run mogelijk tegen het einde loopt. Wil je graag meer leren over Bitcoin en andere crypto?

Eén andere manier waarmee ik ook mooie rendementen heb behaald, is door het aanschaffen van dit Portfolio. Hier worden tien crypto’s gedeeld die in de toekomst mogelijk keer 100 of meer kunnen gaan. De mannen achter dit portfolio werken al ruim 8 jaar in deze markt. Zij doen veel onderzoek naar de achterliggende bedrijven achter zo’n crypto. Zij kijken o.a. naar de waarde die een bedrijf kan toevoegen. Ze zullen daarom ook het portfolio updaten wanneer ze een nieuwe en betere op het oog hebben. Eigenlijk kan je je hele leven lang profiteren van dit portfolio, terwijl je het maar éénmalig hoeft aan te schaffen.

Samengevat

Naast de zes crypto’s die ik heb beschreven zitten er uiteraard meerdere in de lift. Wanneer je overweegt om in crypto te investeren kun je daar beter niet te lang mee wachten. Maar, doe vooral ook je eigen onderzoek en houdt het nieuws rondom crypto een beetje in de gaten en neem niet teveel risico. Ook is het aan te raden niet te wedden op één paard maar je investering te spreiden over meerdere crypto’s.

Wanneer je wilt investeren in onbekendere cryptomunten met weinig marktwaarde dan is het zaak om goed te kijken naar wat het achterliggende bedrijf voor waarde biedt.

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *