Extra pensioen opbouwen met crypto

Zelf pensioen opbouwen met crypto

Sommige mensen die de pensioenleeftijd bereiken moeten elk dubbeltje omdraaien. Dat is een trieste constatering. Helemaal als je natuurlijk gewend bent aan een bepaalde levensstandaard waarin geld géén of nauwelijks een rol speelt. Toch komt het vaak voor dat mensen die met pensioen gaan ineens minder te besteden hebben.

Meestal komt dit doordat er te weinig pensioen is opgebouwd. Bij een werkgever bouw je uiteraard pensioen op, maar in veel gevallen is extra pensioen opbouwen noodzakelijk. Nu kun je dit bijvoorbeeld doen door geld opzij te zetten en te gaan sparen, maar er zijn ook steeds meer mensen die extra pensioen opbouwen met crypto.

Wanneer je beseft dat jouw pensioen niet voldoende is, dan is het goed om te kijken wat je daar aan kunt doen. Extra pensioen opbouwen met crypto is dus een mogelijkheid. Om te beoordelen of dit voor jou een goede optie is, is het belangrijk om te weten hoe dit werkt. Zijn er bijvoorbeeld ook pensioenfondsen die crypto aanbieden of moet je zelf in crypto beleggen voor je pensioen? En wat zijn de voor- en nadelen van een crypto pensioen en maakt het uit welke cryptomunten je kiest?

Kortom: wil je ook extra pensioen opbouwen en vind je crypto interessant? Dan is het zeker de moeite waard om even verder te lezen!

Hoe werkt pensioen opbouw?

Laten we eerst even kort toelichten hoe ons pensioen in Nederland is opgebouwd. In de eerste plaats ontvangt iedere Nederlander AOW op de pensioengerechtigde leeftijd, dat is nu met 67 jaar. In ons pensioenstelsel wordt dit ook wel de eerste pijler genoemd. De tweede pijler die voor rekening komt, is het pensioen dat is opgebouwd bij een werkgever. In de meeste gevallen zal je bij je werkgever pensioen opbouwen via een pensioenregeling.

Daarnaast kan je zelf nog extra pensioen opbouwen mocht dat nodig zijn. Dat extra pensioenpotje heeft betrekking op de derde pijler. Nu kun je extra pensioen opbouwen met crypto, maar met de derde pijler wordt echt een pensioenrekening bedoeld. Meestal is dit in de vorm van een lijfrente en wordt ook wel “oudedagsvoorziening” genoemd. Het is dus een aanvulling op de eerste en tweede pijler van het pensioen.

Maar vanaf welke leeftijd bouw je pensioen op? Pensioen opbouwen begint vanaf het moment dat je gaat werken. Althans, in de meeste gevallen. Er zijn namelijk ook werkgevers die geen pensioenregeling aanbieden. Het is daarom goed om al op jonge leeftijd inzicht te hebben in je pensioen. Is pensioen verplicht, is ook een vraag die vaak wordt gesteld. Hier is geen kort antwoord op te geven. Lees het artikel: Is pensioen verplicht, voor een uitgebreide uitleg.

Crypto en pensioen

De woorden crypto en pensioen worden nog niet vaak in één zin genoemd. Dat heeft natuurlijk een reden. Laten we daarom even uitzoomen. Hoe kijkt men bijvoorbeeld tegen crypto aan en is er sprake van acceptatie? Als we terugkijken naar de periode waarin Bitcoin op de markt kwam, waren het vooral consumenten (zoals ik) die geïnteresseerd waren. Volgens experts was het echter wel van belang dat de munt op den duur door een breder publiek zou worden omarmd.

Nou, dat is inmiddels gebeurd, maar dit is eigenlijk nog maar het begin. Met een breder publiek worden institutionele partijen bedoeld. In 2020 zijn een aantal van dit soort partijen in crypto gestapt, voornamelijk in Bitcoin en Ethereum. Vermogensbeheerders en investeringsbanken etc. investeren momenteel in crypto. Maar ook andere grote bedrijven verruilen soms een deel fiatgeld, zoals dollars en euro’s, voor bijvoorbeeld Bitcoin.

De grote partijen die nog afwachten zijn pensioenfondsen. Alhoewel, zo heeft een groot Australisch pensioenfonds al laten weten ook een deel van hun fondsen te willen gebruiken voor crypto. Ook Fidelity, dat pensioenproducten aanbiedt, wil graag Bitcoin toevoegen. In Amerika maken ruim 23.000 bedrijven gebruik van Fidelity en daar zit dus best wel wat geld. Eigenlijk alle pensioenfondsen wereldwijd houden de cryptomarkt nauwlettend in de gaten.

Zelf pensioen opbouwen met crypto

Extra pensioen opbouwen met crypto

Wil je extra pensioen opbouwen met crypto, dan is voor nu de enige mogelijkheid omdat zelf te doen. Je zult dan zelf moeten investeren in crypto. Wanneer pensioenfondsen in de toekomst crypto omarmen, kan dat ten goede komen van ons pensioen.

Misschien dat je dan tegen die tijd ook zelf kunt bepalen in hoeverre crypto een rol speelt in de opbouw van je eigen pensioen. We moeten natuurlijk niet vergeten dat er ook genoeg tegenstanders zijn.

Voor nu zijn pensioenfondsen nogal voorzichtig en dat heeft vooral te maken met de volatiliteit van Bitcoin. Wanneer de koersschommelingen minder heftig zijn, is de kans groter dat pensioenfondsen zullen instappen. Het heeft namelijk nogal een impact voor de huidige pensioenfondsen wanneer de koers van Bitcoin bijvoorbeeld binnen korte tijd halveert.

Wanneer je zelf pensioen gaat opbouwen met crypto, dan doe je dat het liefst met een langetermijnvisie. In principe is het extra pensioen opbouwen met crypto niets anders dan investeren in crypto. Je belegt regelmatig geld, met als doel en de verwachting dat je investering straks meer waard is.

Extra pensioen opbouwen met crypto, welke munten?

Als je een deel zelf wilt beleggen voor je pensioen, welke cryptomunten kun je dan het beste kiezen? Wel, het advies dat meestal wordt gegeven en wat ook het minst risicovol is, is om te investeren in Bitcoin en/of Ethereum. Beiden vormen namelijk samen al zo’n tweederde van de totale cryptomarkt. Het meeste geld is dus geïnvesteerd in deze munten.

Het is relatief veiliger om te investeren in cryptomunten met een hoge marktkapitalisatie, Bitcoin en Ethereum hebben dat. Daarnaast zijn de twee munten ook de bekendste en zal Bitcoin altijd het voordeel hebben van het feit dat het de allereerste cryptomunt ooit was. Daarom zie je ook dat institutionele partijen voornamelijk investeren in Bitcoin en Ethereum.

Los van de grootte en de naam, hebben beiden cryptomunten natuurlijk ook al bizar goede resultaten laten zien. Een mooi rendement is dus goed mogelijk wanneer je cryptomunten lang bewaard. Dit heeft het verleden meerdere malen bewezen. Of Bitcoin en Ethereum op zo’n zelfde manier blijven groeien, weten we natuurlijk niet, maar het is niet ondenkbaar. Het is aan jou of je in deze grote jongens gelooft en het risico aandurft.

Zelf pensioen opbouwen: hoeveel per maand?

Extra pensioen opbouwen met crypto kun je doen zo vaak je wilt. En ook al is crypto risicovol, pensioenfondsen zijn daarentegen ook niet per definitie een zekerheid. Sterker nog, pensioenfondsen staan onder druk en het is maar de vraag hoeveel jouw pensioenfonds straks gaat uitkeren wanneer je de pensioenleeftijd bereikt.

Daarnaast is het ook goed om bewust te zijn van geldontwaarding. Wanneer je vermogen alleen bestaat uit euro’s, moet je beseffen dat je vermogen elk jaar slinkt. Het is daarom goed om te kijken of je eventueel extra geld kunt beleggen voor je pensioen. Maar ja, hoeveel geld beleg je dan en hoeveel in crypto? Dat is natuurlijk vrij persoonlijk en hangt erg af van hoeveel je te besteden hebt.

In ieder geval moet het een bedrag zijn wat je maandelijks kunt missen, maar het hoeft zeker niet veel te zijn. Stel dat je vanaf 2016 elke maand voor €50 Bitcoin kocht, dan had je tot nu toe €3.600 geïnvesteerd en zou deze investering nu zo’n €20.000 waard zijn. Dat betekent een gemiddeld rendement van ruim 550% per jaar. In dit voorbeeld gebruik ik de huidige koers van Bitcoin, namelijk €20.000 en niet de all-time-high van €69.000.

Pensioenbank vs crypto exchange

Kijk, bij een pensioenfonds kun je tot op heden niet beleggen in crypto. Wil je extra pensioen opbouwen met crypto, dan moet je dus zelf investeren. Dit kan overigens zowel direct als indirect. Bij de Nederlandse exchange Bitvavo en zelfs bij eToro kun je crypto kopen en zorg je zelf voor het beheer (direct).

Wil je liever indirect beleggen in cryptocurrencies, dan kan je ook gebruikmaken van bijvoorbeeld DEGIRO. DEGIRO bewaart in dit geval niet jouw cryptomunten, maar jij belegt dan op een indirecte manier in crypto. Met een crypto ETF bij DEGIRO beleg je in de onderliggende waarde, meestal Bitcoin. Zo’n ETF of ETN wordt gemakkelijk verhandeld op de beurs en dat vinden sommigen net even wat fijner dan een cryptowallet beheren etc.

Maar goed, het voordeel van beleggen bij een pensioenbank is het belastingvoordeel. Wil je ook graag sparen of beleggen voor je pensioen én profiteren van belastingvoordeel, dan is crypto geen optie. Bij een pensioenbank kan je bijvoorbeeld wel beleggen in indexfondsen. Een bekende Nederlandse pensioenbank is Brand New Day. Mocht je interesse hebben, dan kan je hieronder de website bezoeken

Zwart wit Brandnewday logo

Extra pensioen opbouwen bij Brand New Day?

Spaar of beleg bij Brand New Day en profiteer van belastingvoordeel!

BEZOEK BRAND NEW DAY

Pensioen opbouwen met crypto: doen of niet?!

Wil je graag extra pensioen opbouwen met crypto, dan kan dat goed uitpakken. Maar eerlijk is eerlijk, dit weten we natuurlijk niet zeker. In de eerste plaats is het denk ik goed om inzicht te krijgen in je pensioen. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je direct zien hoe jouw pensioen ervoor staat.

Vervolgens is het van belang om in te schatten hoeveel geld je nodig denkt te hebben, op het moment dat je met pensioen gaat. In het overzicht zie je hoeveel geld je krijgt uitgekeerd op jouw pensioenleeftijd. Dit is een schatting, maar aan hand daarvan kun je tot de conclusie komen dat zelf pensioen opbouwen noodzakelijk is. De volgende stap is dan bepalen hoe je extra pensioen gaat opbouwen. Ga je extra pensioen opbouwen met crypto of doe je dat bijvoorbeeld via indexfondsen? Een combi kan natuurlijk ook.

Extra pensioen opbouwen bij een pensioenbank levert in de meeste gevallen belastingvoordeel op. De jaarruimte bepaalt op dit vlak hoeveel geld je op jouw pensioenrekening mag storten. Dit bedrag mag je dan vervolgens aftrekken van je bruto jaarinkomen die je bij de inkomstenbelasting invult.

Met crypto kan je dus ook sparen of beleggen voor je pensioen, maar profiteer je niet van belastingvoordeel. Wil je toch extra pensioen opbouwen met crypto? Dan kun je kiezen voor direct beleggen in Bitcoin door de munten zelf te kopen en te beheren. De andere optie is bijvoorbeeld DEGIRO, waarbij je niet rechtstreeks munten koopt, maar indirect in Bitcoin belegt.

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *