Financieel vrij worden met dividend investeren

Dividend aandelen

Ooit erover gedroomd om tijdens het slapen geld te verdienen? Wat zou dat toch heerlijk zijn! Toch is dit helemaal niet zo onhaalbaar als het lijkt.

Want je kunt investeren in bedrijven die een deel van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders (ook als deze aandeelhouders toevallig liggen te slapen).

Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn The Coca-Cola Company, Apple, Microsoft en Shell. Maar ook Ahold en Unilever keren dividend uit. Vaak zijn dit al gevestigde bedrijven en geen startups.

Klaar om jouw droom om slapend rijk te worden te verwezenlijken? Dan is dividend investeren wat voor jou!

Warren Buffet, één van de bekendste en meest succesvolle beleggers allertijden (en ook dividend investeerder), heeft ooit gezegd: “If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.” Blijkt dat jouw droom over slapend geld verdienen helemaal niet zo gek is dus.

De historie van dividendaandelen

Het eerste aandeel allertijden was een dividendaandeel. Weet jij welk bedrijf dit was? Ik geef je even de tijd om na te denken.

Dividend investeren zit blijkbaar in ons bloed. Want het eerste aandeel allertijden kwam van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie), een Nederlands bedrijf gedurende De Gouden Eeuw.

De VOC had geld nodig om te kunnen investeren in schepen en medewerkers, met als doel om goederen op te halen aan de andere kant van de wereld. Om dit te realiseren verkocht de VOC kleine delen van het bedrijf in de vorm van aandelen.

De VOC ontving het geld, deed de investeringen en haalde met succes goederen op aan de andere kant van de wereld. Een groot succes en één van de drijfkrachten achter het economisch succes van Nederland.

Niet voor niets noemen we het dan ook De Gouden Eeuw.

Mensen die het aandeel hadden gekocht kregen als beloning goederen van de VOC. Daardoor was het zowel voor de VOC, als voor de aandeelhouders, een win-win situatie.

Dividendaandelen in de 21e eeuw

Inmiddels krijgen we niet meer met goederen betaald (gelukkig!). Nu keren sommige bedrijven een deel van hun winst uit aan aandeelhouders.

Via brokers als eToro of DEGIRO kan je vrij eenvoudig dividendaandelen kopen. Vervolgens hoef je hier verder niets meer mee te doen dan vasthouden. Eens per kwartaal, per halfjaar of per jaar (dit kan wel eens verschillen) betaalt een bedrijf dividend uit. Het dividend krijg je dan automatisch op je beleggingsrekening gestort.

Een andere goede mogelijkheid is beleggen in aandelen via Bux Zero. Dit is een gebruiksvriendelijke app die vooral veel gebruikt wordt door jonge (onervaren) beleggers. Bux Zero is Nederlands bedrijf en is bezit van een AFM-vergunning. Dit betekent dat BUX Zero onder streng toezicht staat. Het is dus een betrouwbaar Nederlands platform waar je de beste dividend aandelen voor 2021 kunt kopen.

Pas op: “Beleggen kent risico’s en daarom loop je de kans om je inleg te verliezen.”

Wanneer ben je financieel vrij met dividendaandelen?

Je kunt spreken van financiële vrijheid wanneer je genoeg dividend ontvangt om te voorzien in jouw levensonderhoud. Het is maar net de vraag hoe “duur” dat bij jou is.

Stel je voor; je hebt per maand ongeveer €2200 aan kosten. Dan ben je financieel vrij wanneer je €2200 aan dividend ontvangt per maand. Ruim heb je het dan natuurlijk niet, maar het is goed om te weten wat er bij jou minimaal binnen moet komen om vrij te zijn.

De beste dividendaandelen om in te investeren

Hoogste dividend aandelen

Het selecteren van de juiste dividendaandelen is cruciaal bij het dividend investeren. Het uitbetalen van dividend is namelijk niet verplicht. Veel bedrijven stoppen bij het minste geringste met het uitbetalen van dividend.

Deze aandelen zijn niet zo interessant, want als een aandeel zijn dividend schrapt, krijg jij geen dividend binnen.

Het is daarom dus belangrijk om in aandelen te investeren die zichzelf al bewezen hebben en hebben laten zien dat ze, bijvoorbeeld tijdens een crisis, hun dividend zijn blijven uitkeren.

Wanneer je wil starten met dividend investeren zijn er een aantal aandelen die eigenlijk niet in jouw portfolio kunnen ontbreken. Dit zijn zogeheten Dividend Aristocrats en Dividend Kings.

Dividend Aristocrats zijn Amerikaanse aandelen die al 25 jaar of langer hun dividend jaarlijks hebben uitbetaald. En óók nog eens jaarlijks de uitbetaling verhogen.

Dividend Kings gaan nog een stapje verder. Dit zijn Amerikaanse aandelen die al 50 jaar of langer hun dividend jaarlijks hebben uitbetaald en ook jaarlijks hebben verhoogd.

Bedrijven die dit doen zijn bewezen verdienmodellen. Zowel in goede economische tijden als in slechte economische tijden.

Moet je nagaan, tijdens de kredietcrisis of coronacrisis zijn heel veel bedrijven direct gestopt met het uitbetalen van dividend. Maar deze bedrijven gaan gewoon vrolijk door. Daar kun je op rekenen!

Voorbeelden van dividend aristocrats zijn:

 • Procter & Gamble
 • McDonalds
 • Exxon Mobil
 • Clorox
 • Caterpillar
 • PepsiCo

Bedrijven die zich tot de prestigieuze dividend kings mogen benoemen zijn:

 • The Coca Cola Company
 • Johnson & Johnson
 • 3M
 • Colgate Palmolive

Hoogste dividendaandelen

Tegenwoordig ligt het dividendpercentage bij sommige bedrijven vrij hoog. Het is dan ook verleidelijk om dit soort aandelen te kopen, maar staar je niet blind op alleen hoge percentages. Een bedrijf wil soms kosten wat het kost het dividendpercentage hoog houden, ook al gaat dit ten koste van nieuwe investeringen. Sommige bedrijven gaan zelfs zo ver, dat er dividend wordt uitgekeerd terwijl er geen geld is.

Wanneer je gaat investeren in hoge dividendaandelen, houd hier dan rekening mee. Vaak staan dit soort bedrijven voor grote uitdagingen en kan het zijn dat het dividend niet lang meer houdbaar is.

Zo zijn er aandelen die soms wel meer dan 10% dividend uitkeren. Vaak is dit hoge dividendpercentage niet lang houdbaar en wordt het dividend in de toekomst geschrapt. Wanneer dit gebeurt zakt de prijs van het aandeel verder in. Dit noemt men ook wel een value trap.

Voorbeelden van hoge dividendaandelen zijn:

 • Exxon Mobil: 6,19%
 • AT&T: 6,91%
 • Altria: 6,85%

Bovenstaande bedrijven hebben allemaal hun uitdagingen. Exxon Mobil is actief in de olie branche: een branche waar de winstgevendheid over de lange termijn onder druk staat wegens de opkomst van elektrische voertuigen.

AT&T heeft hoge schulden opgebouwd wegens investeringen die niet wenselijk hebben uitgepakt.

Altria is een tabaksproducent. Steeds minder mensen roken nog en daarom zijn veel beleggers uit dit aandeel gestapt.

De juiste dividendaandelen selecteren

Wanneer mensen de juiste dividendaandelen willen selecteren, wordt er vaak gekeken naar het dividendpercentage. Hoe hoger het dividendpercentage, des te meer dividend je ontvangt voor je investering.

Alleen gaat het kiezen van hoge dividendaandelen zoals je hebt gelezen gepaard met hogere risico’s.

Daarom is het beter om dividendaandelen te selecteren op basis van meerdere criteria:

 • Hoogte dividend yield ( yield, een Engelse term, staat voor het verwachte percentage rendement zoals dividend)

Maar ook:

 • Zijn het groei dividend aandelen? Wordt elk jaar het dividend dus verhoogd?
 • Hoelang betaalt een bedrijf al dividend achter elkaar uit
 • Hoeveel procent van de winst wordt uitgekeerd.

Ik ben geen financieel adviseur. Maar bij het selecteren van mijn dividend aandelen houd ik me aan de volgende criteria:

Ik vind het belangrijk dat een bedrijf niet te veel van zijn winsten uitkeert aan de aandeelhouders. Het liefst tot 70%. Dit noemt men ook wel de payout-ratio. Wanneer de pay-out ratio op 90% zit, kun je jezelf afvragen hoelang het uitbetalen van dividend nog houdbaar is. Er is namelijk nog maar 10% speling.

Beste dividend aandelen

Ook selecteer ik bedrijven die minimaal 10 jaar achter elkaar hun dividend netjes hebben uitbetaald. Is dit maar een paar jaar? Dan is het bedrijf waarschijnlijk geen dividend betaler waar je op kunt rekenen.

Ook kijk ik naar de mate waarin een bedrijf zijn dividend laat groeien. Want hoe heerlijk is het om salarisverhoging te krijgen? Stel je voor dat je dividendaandelen hebt die elk jaar een dividendverhoging doorvoeren? Dat zou mooi zijn.

Zeker als je jong bent kan dit op de lange termijn zorgen voor een hoog dividend yield in een zeer stabiel bedrijf. Nu je dit weet, weet je ook de “geheimen” van Warren Buffet.

Leuk weetje: Warren Buffet ontvangt jaarlijks zo’n $4 miljard dollar aan dividend. Alleen al van The Coca Cola Company ontvangt Buffet zo’n $656 miljoen dollar aan dividend per jaar.

Dividendaandelen ETF’s

Investeer je liever in een ETF? Begrijpelijk! Een ETF is natuurlijk veel veiliger doordat jouw investering direct wordt verspreid over meerdere aandelen. Het investeren in een dividend ETF kan dus zeker een goed idee zijn.

In Nederland zijn niet heel veel dividend ETF’s beschikbaar. Maar twee zijn wel erg interessant:

De Vanguard All World High Dividend Yield ETF. Ticker symbol: VHYL. Hiermee koop je een mandje vol met aandelen die over het algemeen een hoger dividend uitbetalen dan gemiddeld.

Als dividend investeerder is het ook interessant om te investeren in vastgoedaandelen. Zo geheten REIT’s (Real Estate Investments Trusts).

Vastgoedbedrijven moeten verplicht 90% van hun winsten uitkeren aan de aandeelhouders. Vaak ligt het dividendpercentage dus hoog bij vastgoedbedrijven. Een goede ETF hiervoor is de VanEck Vectors Global Real Estate. Ticker symbol: TRET.

Dividend ETFs hebben één nadeel. Doordat je niet je eigen dividendaandelen hebt kunnen selecteren op eerder besproken criteria, zullen veel bedrijven in crisistijden stoppen met dividend uitbetalen. Hierdoor ontvang je gedurende deze tijden veel minder dividend.

Let op op: “Beleggen kent risico’s en daarom loop je de kans om je inleg te verliezen.”

Hoe kun je starten met dividendaandelen?

Investeren in dividendaandelen is een geweldige manier om financiële vrijheid te behalen. Opvallende voorbeelden als Warren Buffet hebben dit wel bewezen. 

Dividendaandelen zorgen voor cashflow waarmee je vervolgens meer dividendaandelen kunt kopen die op hun beurt ook weer dividend uitkeren.

En hiermee koop je weer nieuwe dividendaandelen… En zo ga je door tot je een imperium hebt opgebouwd als dat van Warren Buffet.

Maar er zijn natuurlijk meerdere wegen naar Rome. Daarom worden ook andere strategieën besproken op deze website om financieel vrij te worden.

Lees bijvoorbeeld het artikel: “Online geld verdienen“. Hierin beschrijf ik de beste manieren van online geld verdienen en om een passief inkomen op te bouwen. Zo ontdek je misschien wel een andere strategie die beter bij jou past. Of wellicht meerdere strategieën. Want spreiding is altijd verstandig!

Tip: Om het verschil te maken tussen winst en verlies, is het hebben van kennis essentieel. Nu steeds meer mensen beginnen met beleggen, komt er ook steeds meer behoefte om dit van ervaren beleggers te leren. Een nieuw vakgebied leren kennen kost veel tijd en energie en wanneer je niet goed voorbereidt begint, kan dit je duur komen te staan. Een cursus volgen is daarom zeker aan te raden. Een complete cursus waarin je ook nog eens continue wordt begeleidt, kan je enorm helpen. Hieronder heb ik twee cursussen voor je uitgezocht jou persoonlijk begeleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *