Geld investeren voor beginners (tips)

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
Geld verdienen met investeren

Investeren, beleggen, het is een onderwerp wat steeds vaker wordt besproken. Onder het genot van borrel praat men over strategieën en worden portfolio’s met elkaar vergeleken. Wie had dat 10 jaar geleden gedacht? Waar vroeger investeren alleen was weggelegd voor een selectief groepje mensen, is het tegenwoordig voor iedereen toegankelijk.

Naast dat geld investeren heel toegankelijk is geworden, zijn er vooral ook heel veel mogelijkheden. Nu is dat natuurlijk heerlijk dat je op allerlei manieren geld kunt investeren, alleen weet je als beginnende investeerder niet altijd waar je moet beginnen.

Geld investeren is voor beginners soms ook een beetje spannend. Maar in werkelijkheid kan je investeren zo spannend maken als je zelf wilt. Dat is overigens niet aan te raden, hou het lekker simpel, dan maak je waarschijnlijk het meeste rendement. Heb je zelf al een idee waarin je geld wilt investeren?

Dát het slim is om geld te investeren moge duidelijk zijn! Maar ja, waarin dan precies en hoe moet je investeren? Ik zal daarom een aantal manieren bespreken en uitleggen hoe je het beste te werk kunt gaan.

Ook wijs ik je natuurlijk op de risico’s en de mogelijke rendementen. Wil je geld investeren, maar heb je geen idee waarin? Ik ga je helpen. Zo direct weet je precies hoe je geld kunt verdienen met investeren, ook al heb je weinig of geen kennis!

Inhoudsopgave

Investeren, beleggen en traden

Deze drie termen vinden we vaak terug en om toch goed onderscheid te maken, benoem ik ze even kort. Er zitten namelijk wel degelijk verschillen tussen deze drie. Investeren, beleggen en traden kunnen we het beste indelen in respectievelijk – lange termijn, middellange termijn en korte termijn. Hoe lang een periode precies duurt staat niet vast, het is meer een richtlijn.

Traden is echt een vak. Actieve handelaren proberen altijd op korte termijn winst te behalen. Traders hebben veel kennis van bepaalde markten en zijn dagelijks of wekelijks druk met het maken van analyses. Op basis van hun analyses spelen zij in op koersschommelingen. Zo wordt er gebruik gemaakt van eerdere gegevens en goede tools en is hun kennis bepalend om zo goed mogelijk de markt te kunnen voorspellen.

Hebben we het over beleggen, dan wordt er meer gefocust op de middellange termijn. Laten we zeggen twee tot tien jaar. Als belegger heb je ook een bepaalde kennis nodig, alleen ook hier geldt weer; hoe spannend en risicovol wil je het maken? Soms beleg je voor een korte periode omdat je over een paar jaar een bepaald bedrag nodig hebt. Dit doe je dan meestal niet met al teveel risico.

Investeren is eigenlijk synoniem aan de lange termijn. Bij investeren is er niet perse veel kennis vereist. Door gewoon slim geld te investeren en veel geduld te hebben, laat je voor een lange periode je geld renderen. De lange termijn is mijn ogen minimaal tien jaar, maar hoe langer de tijd, hoe beter. Belangrijk is dan wel dat er geld is wat je opzij kunt zetten en ook voor langere tijd kunt missen.

Voordelen van investeren op de lange termijn

Het grote voordeel aan investeren op lange termijn is dat je vermogen ook echt kan groeien. Doordat je je richt op de lange termijn, kan je maximaal profiteren van het rendement-op-rendement effect. Stel je dat je elke maand €50 investeert en een rendement hebt van 7%, dan is je vermogen na één jaar van €600 naar €642 gegaan.

Het tweede jaar leg je hetzelfde bedrag in en behaal je ook rendement op je vorige rendement (of winst). Dus leg je weer €600 in, dan kom je uit op €1.242. Het mooie is dat je 7% rendement nu geen €42 oplevert, maar €86,94. Het jaar erop behaal je met die 7% natuurlijk nog meer rendement, enz enz. Even afhankelijk van het percentage kan het rendement natuurlijk ook meer of minder worden.

Een ander voordeel van investeren op de lange termijn is dat je er niet druk mee bent. Je moet wel een plan maken, maar je kan bij een broker bijvoorbeeld instellen, dat je elke maand €50 investeert in goud en in €50 in ETF’s. Dit kan allemaal automatisch. Wel is het slim om elk jaar even te bekijken hoe je portfolio er voor staat. De eerste jaren kan je verhoudingsgewijs wel iets meer risico nemen omdat je de tijd hebt en het geld kan missen.

Geld investeren zonder risico

Eigenlijk is niets in het leven zonder risico én geld investeren al helemaal niet. Wie niet goed oplet en de nieuwste Apple via een louche website koopt, is zo €1.000 armer. Dat geld ook voor investeren. Alhoewel, investeer je bij een betrouwbare broker, dan zullen ze jouw geld nooit stelen, maar je kan wel degelijk je geld verliezen omdat je een slechte investering hebt gedaan.

Geld investeren is voor beginners soms een drempel. Dat kan komen door de vele mogelijkheden, maar ook door het grote aantal brokers. Tegenwoordig is er veel keus en weet je als beginnende belegger niet hoe betrouwbaar een broker is. Het beste is om gewoon te beginnen bij een bekend en voordelig platform zoals DEGIRO of eToro.

79% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s. Wees je bewust van de hoge risico’s en ga voor jezelf na of je het risico kunt lopen om je geld te verliezen.

Vervolgens moet je in je achterhoofd houden, dat geld investeren zonder risico niet bestaat. Wel kan je je risico beperken door in de juiste objecten te investeren en alleen te investeren bij een goede broker.

Dit allemaal gezegd hebbende is het nu tijd voor het echte werk! We gaan geld investeren, maar waarin? Hoe kan je investeren en op welke manieren?

1. Investeren in vastgoed

Geld investeren in vastgoed

Hoe werkt investeren in vastgoed? Misschien denk je bij – “geld investeren voor beginners” – niet direct aan investeren in vastgoed. Maar woon je in een koophuis, dan investeer je natuurlijk ook in vastgoed. Het kopen van een vastgoedobject zoals een huis waar jezelf in woont óf gaat verhuren, is een directe vorm van investeren in vastgoed.

Daarnaast kan je ook indirect geld investeren vastgoed. Je investeert dan meestal in losse vastgoedaandelen, vastgoedfondsen zoals REITS (Real Estate Investment Trusts) of in vastgoed-ETF’s. Bij indirect investeren in vastgoed kan je dus profiteren van stijgende vastgoedprijzen, maar wordt je geen eigenaar van fysiek vastgoed.

Vastgoed-ETF

Een vastgoed-ETF is een geselecteerd groepje aandelen van bedrijven die werkzaam zijn in de vastgoed. Neem bijvoorbeeld de VanEck Global Real Estate UCITS ETF. Deze ETF bestaat uit honderd vastgoedbedrijven uit zes vastgoedsectoren. Dit is een ideale manier om indirect geld te investeren in vastgoed. Je hebt namelijk veel spreiding en investeren kan al vanaf een klein bedrag.

Real Estate Investment Trust

Een REIT daarentegen is een echt Amerikaans product en kan je zien als een bedrijf dat vastgoed bezit. Een REIT kan allerlei typen vastgoed bezitten, maar kan zich ook specifiek richten op één sector, zoals gezondheidszorg. Een REIT verdient geld met de opbrengst uit de verhuur.

Beleggen in REIT’s kan slim zijn omdat deze Amerikaanse bedrijven verplicht zijn om een groot deel van hun inkomsten aan de aandeelhouders uit te keren. Je ontvangt als belegger dan elke maand dividend. Een REIT is eigenlijk hetzelfde als een vastgoedfonds. Het verschil is alleen dat niet alle vastgoedfondsen ook daadwerkelijk vastgoed bezitten. Het Nederlandse Synvest investeert bijvoorbeeld wel direct in vastgoed. Synvest is een vastgoedfonds en heeft Nederlands en Duits vastgoed in bezit.

Nu kan je kiezen om in een REIT te beleggen, maar dan beleg je in één bedrijf, net zoals je investeert in een aandeel. Je kan daarom ook kiezen voor een REIT-ETF. Via zo’n ETF investeer je met één transactie, in meerdere REIT’s tegelijk.

Vastgoedaandelen

De derde methode van indirect geld investeren in vastgoed, is door losse vastgoedaandelen te kopen. Echter is dat voor een beginnende investeerder niet aan te raden. Ten eerste moet je weten waar je een aandeel op selecteert. Dit kost tijd en vraagt om het hebben van de nodige kennis. Ten tweede heb je weinig spreiding omdat een bedrijf zich meestal richt op één specifieke sector.

In principe is indirect investeren in vastgoed voor beginners de makkelijkste en veiligste manier. ETF’s hebben mijn voorkeur omdat er veel verschillende soorten zijn. Zowel bij DEGIRO als eToro is er een ruim aanbod. Naast een vastgoed-ETF is het voor het diversifiëren van je portfolio, ook goed om naar andere ETF’s te kijken. Ik ben laatst opzoek gegaan naar ETF’s met een lange historie. Ik heb vijf verschillende ETF’s gevonden en allemaal beschreven in het volgende artikel: Beste ETF’s.

Risico’s en rendement bij vastgoed

Bij zowel direct als indirect investeren in vastgoed komen risico’s kijken. Kijk, als je natuurlijk een huis kunt kopen is dat in de regel een goede investering. Alleen is je huis je enige investering, dan is er natuurlijk maar weinig sprake van spreiding. Om maar even aan te geven, dat mocht de woningmarkt flink gaan dalen, je dit natuurlijk gaat voelen. Maar gelukkig stijgt vastgoed door de jaren heen. Koop je daarom een goed huis, voor een goede prijs en voor de lange termijn? Dan zit je gebakken!

Kan je geen huis of pand financieren bij de bank, dan kan je alsnog investeren in vastgoed met weinig geld. Dat kan dus prima via een vastgoed-ETF, een REIT of een vastgoedfonds zoals Synvest. Bij Synvest investeer je in Nederlands en Duits vastgoed en is het gemiddelde jaarrendement, sinds de oprichting in 2005, 7,6%. Dat is dus een mooi rendement waarbij je met een lange horizon weinig risico loopt.

Veel REIT’s geven vaak ook een mooi rendement. Dat komt omdat vastgoed stijgt en een flink deel van de winst wordt uitgekeerd aan beleggers in de vorm van dividend. Bij een REIT kijk je naar de koersstijging van het aandeel en het jaarlijkse uitkerende dividend. Investeer je in een REIT, dan ontvang je altijd dividend, dat is bij een vastgoed-ETF niet altijd het geval.

2. Geld investeren in crypto

Hoe moet je investeren

Geld investeren in crypto is een interessante optie. Crypto is nog relatief jong en misschien daarom ook wel moeilijker uit te leggen. Bij aandelen is het veel duidelijker, je investeert namelijk in een bedrijf, hetzij direct, hetzij indirect. Dat geldt ook voor vastgoed, het is tastbaar. Crypto daarentegen is digitaal en heeft in principe geen onderliggende waarde.

Althans, daar zijn de meningen over verdeeld. Met de huidige centrale systemen ben je altijd afhankelijk van het vertrouwen van één partij zoals een bank. Behalve bij Bitcoin!

Bitcoin transacties vinden namelijk decentraal plaats. Een land of overheid kan het netwerk van Bitcoin nooit reguleren. In wezen kun je dit gegeven zien als een belangrijke onderliggende waarde. Landen of overheden kunnen wel besluiten om Bitcoin eigenaren meer te gaan belasten.

Bitcoin is geen bedrijf, maar achter al die andere altcoins zitten wel bedrijven. Beleg je in een altcoin als Ethereum, dan is er dus wel sprake van het investeren in een onderliggende waarde. Ethereum is namelijk een bedrijf. Het team werkt dagelijks aan het verbeteren van de Ethereum blockchain.

Cryptovaluta’s verschillen van elkaar, maar ze maken allemaal gebruik van de blockchain technologie. Alleen qua functies en eigenschappen verschillen blockchains van elkaar. Op allerlei fronten zoals snelheid, veiligheid en schaalbaarheid worden blockchains doorontwikkeld en verbeterd. Wanneer een bedrijf achter een cryptomunt resultaat boekt, dan zie je dat resultaat doorgaans meteen terug in de koers.

Risico’s en rendement bij crypto

Wanneer je geld gaat investeren in crypto, dan doe je dat omdat je gelooft in Bitcoin of in de blockchain. Inmiddels bestaat Bitcoin ruim 13 jaar en wordt de munt door een steeds groter publiek omarmt. Dit zegt natuurlijk niks over dat Bitcoin zo groot zal blijven, want de toekomst kunnen we niet voorspellen. Maar, wat we wel kunnen zeggen is dat Bitcoin, tot op heden, op de lange termijn, een fantastisch rendement heeft gegeven.

Sterker nog, er is geen andere asset die beter presteert dan Bitcoin. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van Bitcoin is sinds de oprichting ruim 200%.

Ook koersen van andere cryptovaluta’s zijn door de jaren heen gestegen. Maar de cryptomarkt is als een achtbaan, zo hard koersen kunnen stijgen, zo hard kunnen ze ook weer dalen. Heb je weinig verstand van crypto, maar wil je wel investeren? Investeer dan voor de lange termijn en alleen in munten uit de top 10 of top 20. Probeer een cryptomunt nooit te kopen wanneer de hype groot is, maar koop liever op een lage koers in. En, uiteraard heel belangrijk – investeer alleen geld wat je kan missen.

Zoek je nog veilige, betrouwbare én voordelige exchange waar je crypto kunt kopen? Kijk dan eens op Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse exchange met ongeveer 200 verschillende cryptomunten.

3.Geld investeren in ETF’s

Hoe moet je investeren

Exchange Traded Funds zijn geselecteerde groepjes aandelen. Koop je een ETF, dan ben je eigenlijk geld aan het investeren in aandelen. Alleen het grote verschil is dat je met een ETF nooit een stukje van een bedrijf koopt. Dat is wel het geval wanneer je investeert in losse aandelen.

Zoals ik al eerder noemde is geld investeren in aandelen voor beginners niet ideaal. Je moet namelijk kundig zijn om goede aandelen te kunnen selecteren en anders afgaan op tips van anderen. Heb je een favoriet aandeel in je hoofd waar je persé in wilt investeren, dan kan je dit aandeel natuurlijk los kopen. Maar je kan ook kijken of datzelfde aandeel in een bepaalde ETF is opgenomen.

Doordat een ETF meerdere aandelen bevat, is een gespreide ETF veiliger om in te beleggen dan een los aandeel. Alleen een goede ETF uitzoeken kost ook tijd. In het artikel – beste ETF’s, benoem ik er vijf, maar er zijn er zeker meer. Je kan bijvoorbeeld zelf bij DEGIRO ETF’s uitzoeken en via morningstar.nl of justetf de statistieken controleren en beoordelen.

DEGIRO heeft ook een eigen kernselectie. De kernselectie is bedoeld om geld investeren voor beginners aantrekkelijk te maken. DEGIRO’s kernselectie is een selectie van ETF’s die je zonder transactiekosten kunt aankopen.

Risico’s en rendement ETF’s

In het artikel over de vijf beste ETF’s heb ik gekeken naar de prestaties van de afgelopen jaren. Bestaat een ETF nog niet zo lang of heeft de ETF pas één jaar goed gepresteerd, dan wil dat nog niet zoveel zeggen. Liever kies je als beginnende investeerder ETF’s met een lange staat van dienst, zoals de S&P 500 Vanguard ETF. Het rendement van deze ETF, over de laatste negen jaar, is ongeveer 13%. Selecteer je de juiste ETF’s, dan kan je prima rekenen op een gemiddeld rendement tussen 9% en 12% per jaar.

Binnen ETF’s kan je ook weer meer of minder risico nemen. Zo is de S&P 500 ETF een ETF met allerlei bedrijven uit verschillende sectoren. Veel spreiding dus! Maar je kan ook investeren in hele specifieke ETF’s waarbij bedrijven zich richten op één sector. Neem bijvoorbeeld een ETF die bestaat uit alleen duurzame bedrijven of een ETF waar alleen bedrijven inzitten die direct of indirect betrokken zijn bij het delfproces van lithium.

4.Geld investeren in goud

Goud, maar ook zilver zijn zeker het overwegen waard. Kijk je alleen al naar de prijs van goud, dan is de waarde in 20 jaar verzesvoudigd. Kijken we naar de euro, dan wordt deze alsmaar minder waard. Mensen investeren dan ook meestal in goud en zilver om hun koopkracht te behouden.

Goud en zilver laten al eeuwenlang zien een stabiele investering te zijn. Investeren in goud en zilver kan je wel het beste doen voor de lange termijn. Er zit namelijk ook wel een eens minder jaar tussen. In de regel doen goud en zilver het goed tijdens een crisis, oorlog of in ieder geval in tijden van onrust. Floreren economieën wereldwijd weer en is er minder onrust, dan zie je dat de koersen van edelmetaal vaak iets zakken of stabiliseren.

Wil je meer weten over goud en zilver? In een ander artikel heb ik beide edelmetalen nog eens goed met elkaar vergeleken. Want waarin kun je nu beter geld investeren, in goud of in zilver? Lees daarvoor – Beleggen in zilver of goud?

Conclusie

Je hebt kunnen lezen dat ook geld investeren voor beginners mogelijk is. Wanneer je net begint met investeren is het belangrijk om je te richten op de lange termijn. De manieren die ik heb besproken en waarbij je geld kunt verdienen met investeren, hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Het mooie is dat je in ieder geval ook met kleine bedragen kunt beginnen.

Uiteraard moet je bewust zijn van de risico’s, maar je hoeft geen professionele belegger te zijn om te beginnen met investeren. Belangrijk is wel om te weten waar je relatief het veiligst in kunt investeren. Dat kan dus zeker op één van deze vier manieren. Een combinatie van twee of drie investeringen is natuurlijk ook goed. Dat zorgt alleen maar voor meer spreiding. Bekijk de mogelijkheden nog eens goed en bepaal wat het beste bij jou past!

Veilig beleggen bij DEGIRO?

Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close