Geld investeren zonder risico: 3 veilige beleggingen

Geld investeren zonder risico: 3 veilige beleggingen

Het doel bij investeren is uiteraard om rendement te maken, het liefst zoveel mogelijk rendement zonder al teveel risico. Ik zeg dit natuurlijk omdat geld investeren zónder risico niet bestaat, eerlijk is eerlijk.

Ook al kun je de risico’s nooit uitsluiten, toch kan je wel degelijk geld investeren én rendement maken met weinig risico.

Wil je geld investeren zonder risico? Dan is dat sowieso een goed uitgangspunt! Met de juiste producten en vooral veel geduld, kun je op de lange termijn redelijk eenvoudig je vermogen beschermen.

Ik doe dat zelf in ieder geval door deze 3 veilige beleggingen te combineren, maar kijk vooral goed wat bij jou past!

Beleggers (meestal jonge) spreiden nauwelijks en gaan eerder voor risicovolle producten.

 

De gevolgen? Onnodig veel verlies, ook vaak vanwege gebrekkige kennis! Daarnaast wordt er zelfs met geld belegd dat men eigenlijk niet kan missen of nog erger: er wordt geld voor geleend.

Niet investeren is ook risicovol

Het is natuurlijk best logisch dat geld investeren zonder risico niet bestaat, er wordt bovendien ook genoeg voor gewaarschuwd. En dat is terecht!

Maar loop je niet evenveel risico (of zelfs meer) wanneer je je vermogen niet spreidt en alleen fiatgeld aanhoudt, zoals euro’s of dollars? Ik zeg dit omdat de inflatie al lange tijd hoog is. De inflatie hakt er aardig in, alles wordt duurder, maar ook de euro devalueert.

Om dit in cijfers te verduidelijken: elk jaar wordt de euro minder waard. Sinds de invoering van de euro in 2002 is de inflatie van de munt gemiddeld 2,19% per jaar geweest. Dit betekent dat de euro sinds de oprichting in totaal 45% van z’n koopkracht heeft verloren.

Met andere woorden: €50.000 nu, is over 10 jaar slechts €39.050 waard. Geld verdampt gewoon…

Voordat we de 3 veilige beleggingen bespreken, benoem ik graag ook eerst het onderwerp geld sparen. Met sparen loop je namelijk geen risico om je inleg kwijt te raken en de rente is momenteel aantrekkelijk genoeg.

Geld sparen met hoge rente

Iemand die geld wil investeren zonder risico, wil graag zekerheid. De belegger neemt liever geen risico en is eigenlijk gewoon opzoek naar een stabiel rendement om daarmee, op z’n minst, zijn of haar vermogen te beschermen. “Volgens het AD wordt er wekelijks minstens 100 miljoen euro overgemaakt naar buitenlandse spaarrekeningen,,.

Nu de spaarrente weer stijgt is het dus helemaal niet zo gek dat mensen kiezen voor bijvoorbeeld deposito sparen in plaats van geld investeren of beleggen. Wil je absolute zekerheid en een paar procent rendement pakken, dan is geld sparen de beste optie. Het geld dat je inlegt is en blijft gewoon van jou en is beschermd door het Europese depositogarantiestelsel.

Alleen, nu is de rente bij je eigen huisbank nou niet bepaald aantrekkelijk. De Nederlandse bunq bank geeft momenteel al wel 2,46% op een vrij opneembare spaarrekening, maar voor echt hoge en serieuze spaarrentes moet je bij de Raisin Bank zijn.

Lees ook: Spaarrentes vergelijken >>

De Raisin Bank is Europa’s grootste spaarbemiddelaar. Met één gratis account kan je gemakkelijk sparen tegen toprentes bij ruim 20 verschillende Europese banken.

 

 

De hoogste spaarrente krijg je dus via de Raisin Bank. Zo geeft de Renault Bank momenteel 4,30% op een depositospaarrekening. De minimale inleg is €5.000 met een looptijd van 3 jaar. Maar je hebt verschillende keuzemogelijkheden, zoals inleggen vanaf €1 en looptijden vanaf 3 maanden.

Rekenvoorbeeld: met een inleg van €5.000 en een rente van 4,30%, heb je na 3 jaar een bedrag van €5.673

Geld investeren zonder risico

Zoek je naar ultieme zekerheid, dan is sparen met een hoge rente de beste optie. Maar ja, is het inflatiecijfer hoger dan de huidige spaarrente, dan teer je uiteindelijk alsnog in.

Wil je op z’n minst je vermogen beschermen en het liefst rendement maken, dan zal je moeten investeren. Uiteraard kan je ook sparen én beleggen, alleen is de vraag waar je dan precies in gaat investeren?

Geld investeren waarin?

Je kan je spaargeld investeren in verschillende producten en aangezien je het liefst geld wil beleggen zonder risico, bespreken we 3 beleggingen waarbij je het minste risico loopt.

Daarbij moet ik wel vermelden dat zo’n belegging echt voor de lange termijn is. Zelf houd ik minimaal 20 jaar aan omdat ik beleg voor later. Het geld dat ik nu investeer heb ik op dit moment niet nodig en zo kan mijn vermogen langzaam groeien. Ik heb er eigenlijk geen omkijken naar en ik weet dat ik relatief weinig risico loop.

Wil je geld beleggen zonder risico of eerlijk gezegd met weinig risico? Kijk dan eens naar de volgende beleggingen.

1. Obligaties

Geld investeren zonder risico: 3 veilige beleggingen

Hoewel obligaties wel degelijk een belegging zijn, is het vergelijkbaar met sparen, het geld dat je inlegt blijft gewoon van jou. Een obligatie is een schuldbewijs (lening), die meestal door een overheid of bedrijf wordt uitgegeven.

Zo’n obligatie heeft altijd een bepaalde looptijd, zoals een termijn van 10 of zelfs 20 jaar, maar je hebt ook 1 of 2 jarige obligaties. Gedurende de looptijd ontvang je voor het uitlenen een vaste rente en na afloop van de looptijd krijg je je inleg terug.

Obligaties die worden uitgegeven door overheden zijn vrijwel zonder risico. Een land gaat namelijk in principe nooit failliet waardoor de lening altijd wordt terugbetaald. Het risico zit hem meer in het feit dat wanneer de rentetarieven stijgen → de waarde van een obligatie kan dalen. Nieuwe leningen die worden uitgegeven bij een hogere rentestand zijn daarentegen interessanter.

De belangrijkste kenmerken van een obligatie:

  • Redelijk veilige belegging

  • Vaste looptijd

  • Verzekerd van een vaste rente (gemiddeld 3,5%)

  • Je krijgt je inleg terug, mits een bedrijf of land niet failliet gaat

  • Verhandelbaar

Het grootste nadeel omtrent staatsobligaties is het lage rendement. Bedrijfsobligaties daarentegen bieden vaak een hogere rente, maar gaan ook gepaard met meer risico. Ook kun je sommige obligaties vanwege de illiquiditeit en vaste looptijd niet zomaar verkopen, lukt dit wel, dan krijg je te maken met een koersrisico.

Risico & Rendement

Al met al zijn obligaties relatief veilig, weliswaar wat saai en staan obligaties te boek als old school belegging. Ook goed om te weten: een stijgende inflatie kan een nadelig effect hebben op de waarde van een obligatie. En het rendement? Over het algemeen zo tussen de 1 en 5%. Wil je meer weten over obligaties en bij welke partij je hierin voordelig kunt beleggen, bezoek dan eens de Saxo Bank.

2. Geld investeren in vastgoed

Geld investeren in vastgoed

Geld investeren in vastgoed, er zijn een hoop mensen rijk mee geworden. Maar ook in vastgoed kun je geen geld investeren zonder risico te lopen. Er zijn genoeg (particuliere) beleggers die het schip in zijn gegaan om verschillende redenen, zoals bij het bezitten van vastgoed.

Zelf bezit ik geen fysiek vastgoed en heb ik ook geen koophuis, maar investeer ik wel in vastgoed. Ik wilde destijds graag geld investeren in vastgoed, maar dan niet direct. Om toch te profiteren van de groei in de vastgoedmarkt besloot ik te beleggen in vastgoedfondsen.

Nu kun je bijvoorbeeld beleggen in vastgoedfondsen bij een broker als eToro of de Saxo Bank, maar dan heb je te maken met beursgenoteerde vastgoedfondsen. Je koopt dan in werkelijkheid aandelen van vastgoedbedrijven die je ook op elk moment weer van de hand kunt doen.

Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen

Een andere mogelijkheid, die mijn voorkeur heeft, is beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Zoals al blijkt uit de naam, worden deze fondsen niet verhandeld op de beurs, maar heb je wel directe blootstelling aan vastgoed.

Vergelijk het met iemand die een Bitcoin-ETF verkiest boven het kopen van aandelen van bedrijven die crypto gerelateerd zijn.

 

Bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen kun je, zoals dat zo mooi heet, participeren in een fonds. Je legt geld in en met dat geld koopt een vastgoedfonds nieuwe vastgoedobjecten aan. Als belegger krijg je een vast rendement aangeboden dat maandelijks (of elk halfjaar) wordt uitbetaald.

 

In een ander artikel van mij genaamd, Beste vastgoedfondsen beschrijf ik de 3 beste vastgoedfondsen om in te beleggen.

In het artikel benoem ik alle belangrijke aandachtspunten, bespreek ik één voor één de beste fondsen en ga ik uiteraard in op de te behalen rendementen.

.Top 3 niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn:

De belangrijkste kenmerken/voordelen van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen:

  • Directe blootstelling aan vastgoed

  • Vaak hogere rendementen vergeleken met bijvoorbeeld vastgoed-ETF’s

  • Periodieke uitbetaling van een vaste rente (bijvoorbeeld maandelijks of elk kwartaal)

  • Grote vastgoedportefeuilles en daarom veel spreiding

  • Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn niet of minder gevoelig voor een negatief beurssentiment

Er zitten uiteraard ook wel wat nadelen aan. Zo kun je niet à la minute uitstappen of een participatie makkelijk doorverkopen. Ook moet een vastgoedfonds deskundige mensen in dienst hebben. Het rendement van ons als belegger hangt namelijk voor een groot deel af van de expertise van de fondsmanagers en de keuzes die worden gemaakt wat betreft de aan- en verkoop/verhuur van het vastgoed.

Risico & Rendement

Hoewel vastgoed over het algemeen wordt gezien als een stabiele en veilige belegging, kun je geen geld investeren zonder risico te lopen. Het belangrijkste is dat een vastgoedfonds zo min mogelijk leegstand heeft, een vastgoedfonds leeft immers van de inkomsten uit de verhuur (soms ook van verkoop). De beste vastgoedfondsen, die ik heb beschreven, zijn betrouwbare fondsen en hebben een uitstekend trackrecord. De rendementen lopen uiteen, van zo’n 6 à 7% tot wel ruim 14% per jaar.

Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen bieden dus de mogelijkheid om als belegger te participeren (of deel te nemen) in een fonds. Meestal worden deze participaties uitgegeven in de vorm van aandelen, obligaties of andere certficaten.

Vastgoedobligaties

Cortese healthcare

Met de toenemende zorgvraag in Nederland en een tekort aan zorgwoningen en verpleeghuizen, kiezen steeds meer beleggers voor een investering in zorgvastgoed. Een categorie die nog niet zo bekend is, maar waar je wel mooie rendementen mee kunt behalen.

Een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds uit Nederland, dat zich specifiek richt op zorgvastgoed, is Cortese. Cortese belegt in maatschappelijk verantwoord zorgvastgoed. In de fondsen worden panden aangekocht en verhuurd aan medische huurders. Cortese sluit daarbij lange verhuurcontracten af zodat er een stabiel rendement ontstaat.

Cortese is de grootste investeerder in gezondheidscentra van Nederland. Als belegger kun je vastgoedobligaties kopen waarbij jouw investering wordt verspreidt over verschillende soorten zorgvastgoed. Wel gaat het bij Cortese om obligaties vanaf €100.000 euro, maar bieden zij regelmatig ook obligaties aan van €10.000 per stuk.

Huurders van eerstelijns gezondheidscentra zijn over het algemeen solvabele huurders. Men is dus verzekerd van stabiele huurinkomsten. Hierdoor geven de fondsen een gemiddeld rendement van 6% per jaar. Het totaalrendement (berekend op de looptijd van 10 jaar) is zelfs hoger, namelijk 9,3%.

Wil je geld investeren in vastgoed? Wellicht dat Beleggen in zorgvastgoed met vaste rente, een goede optie voor je is.

Cortese

Spaargeld investeren in eerstelijns zorgvastgoed?

Beleg via Cortese in zorgvastgoedobligaties (totaal verwacht jaarlijks rendement 9,3%).

Vraag gratis de brochure aan →

Wil je geld investeren, maar geen idee waarin? Bekijk dan goed of een belegging past bij de kennis die je bezit. Ga je geld investeren in vastgoed door middel van een vastgoedfonds, dan heb je in principe nauwelijks kennis nodig. Wel moet je uiteraard beseffen wat zo’n belegging inhoudt.

Zo weten we allemaal dat je alleen geld moet gebruiken dat je kunt missen en een lange adem nodig hebt, maar investeer je in slechte fondsen of in andere dubieuze producten, dan kun je alle geduld hebben maar kun je ook je investering kwijtraken. Het gaat er dus altijd om dat je de beste beleggingsproducten weet te selecteren.

Beleggen in woningen

Niet iedereen heeft €10.000 om te beleggen, laat staan €100.000. Vind je vastgoedobligaties toch interessant? Bekijk dan eens Vondellaan Vastgoed of Thuisborg.

Beiden vastgoedfondsen beleggen in Nederlandse woningen, waarbij de aankoop en verhuur met name gericht is op het starterssegment. De fondsen hebben als voordeel dat je kan deelnemen vanaf €1.000. Daarnaast zijn de fondsen een stuk flexibeler, je kan namelijk na 1 jaar na elk kwartaal uitstappen. Het jaarlijks rendement ligt gemiddeld tussen de 4,5 en 8,5% per jaar, afhankelijk van de looptijd.

3. Geld investeren in goud

Eerder in het artikel ging ik in op het feit dat de euro een flink deel van zijn waarde heeft verloren en dit proces stopt niet op. Als we het hebben over geld investeren zonder risico, dan is goud ook niet zonder risico, maar zorgt het op de lange termijn wel voor een stukje vermogensbescherming.

Ga maar na, in dezelfde periode waarin de euro 45% in waarde is gedaald, is goud met zo’n 550% gestegen. Net zoals bij elke belegging heeft ook goud te maken met ups en downs. De koers van goud kent net zo goed dieptepunten als hoogtepunten, maar over de lange termijn gezien gaat de koers van goud één kant op, en dat is omhoog.

Met de toenemende vraag naar goud en zilver en ook naar andere grondstoffen, kun je altijd nadenken om een deel spaargeld te investeren. Zelf koop ik mijn goud en zilver bij GoldRepublic, dé edelmetaalspecialist van Nederland.

Geld investeren in goud

Geld investeren zonder risico: conclusie

Vaak laten we ons leiden door de hoge rendementen die worden beloofd. Doorgaans betekent een hoger rendement ook meer risico, dus wees daar alert voor. Maar aangezien je geld wil investeren zonder risico, geloof ik niet dat je zomaar je geld ergens instopt.

Wil je geld beleggen zonder risico, dan kun je met een gerust hart investeren in de producten die ik in dit artikel heb genoemd. Het zijn veilige en betrouwbare bedrijven met een aardige staat van dienst. Wat dat betreft loop je geen risico je geld kwijt te raken. Wel is er natuurlijk altijd een risico om je inleg of een deel ervan te verliezen.

Misschien gaat het ook om een stukje inzicht wat betreft vermogensbescherming en dat het aanhouden van alleen fiatgeld ook risicovol is. Uiteindelijk moet je voor jezelf bepalen of beleggen bij je past en zo ja, in welke investering je het meeste vertrouwen hebt. Om het te behalen rendement iets meer concreet te maken, zie je hieronder nog een voorbeeld.

Investering €10.000RendementBedrag
Sparen → €5.000 – looptijd 5 jaar4,30% €6.170 na
5 jaar
Vastgoedfonds → €2.500 bijvoorbeeld CORUM en Reinvest24
€1.135 + €1.365
Gemiddeld 8%
per jaar
€3.673 na
5 jaar
Goud en zilver → €2.500Gemiddeld 5%
per jaar
€3.126 na
5 jaar
Totaal na 5 jaar€12.969
Let op: dit is een voorbeeld berekening

In het voorbeeld zie je wat er mogelijk is. Bij een investering van €10.000 en een looptijd van 5 jaar kan je vermogen dus groeien naar bijna €13.000. Bij 20 jaar zal dat bedrag natuurlijk alleen maar hoger zijn. Kies je ervoor om die €10.000 op je bankrekening te laten staan, dan weet je één ding zeker: het bedrag is na 5 jaar een stuk minder waard!

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Uit dezelfde categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *