Heeft Bitcoin nog toekomst?

Heeft Bitcoin nog toekomst

Of je nu al Bitcoin bezit of juist overweegt om te investeren, de vraag “of Bitcoin nog toekomst heeft ” speelt bij veel mensen. Ik kan mij voorstellen dat, nu na het crashen van de markt, je afvraagt hoe het zit met de toekomst van Bitcoin en of het dus nog wel verstandig is om te investeren.

Mensen die Bitcoin voor de hoofdprijs hebben gekocht staan nu dik in het rood en is dat toch even slikken. Op het moment van schrijven staat de koers zo rond de €20.000. Dat is ongeveer tweederde minder dan de all-time-high uit november 2021.

We zitten momenteel in een bear market en dat zorgt voor veel onzekerheid bij beleggers. Vooral voor nieuwe beleggers die voor het eerst een bear market meemaken, is het vaak een rollercoaster van emoties. Maar ook de ervaren en rationele belegger kan in deze situatie zenuwachtig worden en verkeerd handelen.

Uiteindelijk kan niemand exact de toekomst van Bitcoin voorspellen. Wel kunnen we leren hoe financiële markten bewegen en welke factoren mogelijk invloed hebben. Door uit te zoomen en de juiste kennis te verzamelen zie je de toekomst van Bitcoin misschien wel rooskleuriger in. Het helpt in ieder geval om bij de feiten te blijven en te blijven leren. Je kan op zo’n moment veel beter bepalen of je Bitcoin moet kopen of niet. Ook al is de cryptomarkt momenteel kommer en kwel, voor de lange termijn zijn de meeste analisten in ieder geval nog steeds positief. We zullen eens een aantal zaken bespreken!

Verwachting Bitcoin 2022

De Bitcoin verwachting op de korte termijn is het tegenovergestelde. Beleggers en analisten zijn op dit moment namelijk behoorlijk somber over de koersen. En dat heeft dus te maken met de bear market. De term bear market komt oorspronkelijk uit de aandelenmarkt, maar wordt eigenlijk in elke financiële markt gebruikt, zo ook in de cryptomarkt.

De bear market is over het algemeen een lange periode waarin koersen dalen. Eigenlijk bevinden Bitcoin en alle altcoins zich al van vanaf november 2021 in een dalende trend. En ja, de vraag is uiteraard hoe lang deze trend nog duurt? Mensen vragen zich dus ook af of Bitcoin de bodem heeft bereikt? Sommigen analisten beweren dat Bitcoin eerst nog verder zal zakken naar zo’n €15.000 en pas tegen het einde van 2022 de bodem zal vinden.

Nu de inflatie extreem hoog is en ook de leenrente stijgt, is de verwachting dat Bitcoin dit jaar niet meer tot grote hoogte zal stijgen. Hoewel de toekomst van Bitcoin er wel goed uitziet, worden er voor 2022 geen wonderen meer verwacht. Kijken we ook naar eerdere bear markten, dan duurt zo’n periode gemiddeld langer dan een jaar. Gezien dit gegeven en de huidige financiële situatie, kan het zomaar zijn dat Bitcoin pas halverwege 2023 weer gaat stijgen.

Bitcoin halving 2024

Veel beleggers kijken vooral vooruit en richten zich op de volgende Bitcoin halving in 2024. De verwachting is dat Bitcoin vanaf dat moment echt flink gaat stijgen. De Bitcoin halving is het moment waarop de beloning voor miners wordt gehalveerd. Gemiddeld eens in de vier jaar vindt er zo’n halving plaats. De exacte datum waarop deze plaats zal vinden is niet bekend, maar de schatting is dat de volgende Bitcoin halving ergens begin april zal zijn.

Zoals je vast weet is het aantal Bitcoins dat op de markt komt beperkt. Er komen maximaal 21 miljoen stuks in omloop en dat betekent dat Bitcoin schaars is. Maar daarnaast wordt dus de beloning bij elke halving minder. Miners (computers) krijgen dus als beloning voor hun werk, minder Bitcoins. Zo komen er minder snel Bitcoins op de markt en doordat er schaarsheid wordt gecreëerd, kan dit de prijs opdrijven, mits de vraag natuurlijk gelijk blijft.

Tot nu toe is dat ook precies hetgeen wat er is gebeurd. Na elke Bitcoin halving is de prijs flink gestegen, terwijl de vraag niet minder is geworden. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan Bitcoin halving, gevolgen en verwachtingen.

Toekomst Bitcoin

Maar goed, waarom blijft de vraag naar deze cryptomunt zo groot en wat zegt dat over de toekomst van Bitcoin? De belangrijkste reden waarom men in de cryptomunt investeert is natuurlijk om er geld mee te verdienen. Dat is bij elk beleggingsproduct het doel. Sommigen kiezen ervoor om Bitcoin jaren vast te houden in de hoop dat ze de munt voor een hogere prijs kunnen verkopen. Anderen proberen juist weer door middel van traden op korte termijn geld te verdienen. Er zijn meerderde mogelijkheden.

Naast dat Bitcoin als belegging wordt beschouwd zien mensen het ook als middel om inflatie af te dekken. Bitcoin wordt daarom vaak vergeleken met goud. Dat heeft onder andere te maken met dat beiden middelen schaars zijn en niet zijn bij te drukken. Euro’s en dollars etc. kunnen onbeperkt worden bijgedrukt en dat zorgt mede voor inflatie.

Een ander argument om Bitcoin te kopen is om iets te bezitten waar geen centrale partij voor nodig is. Bij Bitcoin is er geen baas of centrale partij, het is slechts een decentraal netwerk waarin iedereen evenveel invloed heeft. Bitcoin, maar ook goud zijn daarom erg interessant. Een overheid kan er in principe weinig tot geen invloed op uitoefenen.

Heeft Bitcoin nog toekomst
Bron: tradingview

Toekomst Bitcoin (deel 2)

Hoge inflatie zorgt ook voor meer vraag. Wat zou jij doen als je geld in raptempo minder waard wordt? Wij hebben hier in Nederland dan wel te maken met hoge inflatie, maar dat is nog niks vergeleken met landen als Argentinië. De gemiddelde inflatie van het Zuid-Amerikaanse land ligt nu al boven de 50%. En het is niet het enige land waarin mensen hun spaargeld zien verdampen.

Ook inwoners van Afrikaanse landen kopen maar wat graag Bitcoin om een deel van hun vermogen te redden. Maar goed, ook zij die Bitcoin op de top kochten, hebben inmiddels een deel van hun vermogen verloren. Het instapmoment blijft een belangrijk onderdeel. Het advies van ’s werelds bekendste belegger Warren Buffet is daarom ook altijd: “” wees angstig als anderen hebberig zijn, en wees hebberig als anderen angstig zijn“.

Naast dat Bitcoin dus ook wordt gekocht om koopkracht te behouden is er ook nog zo iets als de blockchain technologie. Bitcoin of andere crypto kunnen niet zonder de blockchain. Andersom overigens wel. Maar de blockchain technologie is groeiende en gaat een belangrijke rol spelen in informatiesystemen. Omdat Bitcoin de eerste munt en daarmee ook de eerste blockchain was, zullen bellegers, institutionele partijen en landen sneller kiezen voor Bitcoin. De verwachting dat Bitcoin het goed blijft doen is er dus zeker. Hoe zie jij de toekomst van Bitcoin?

Anderen lezen ook: Hoge inflatie: hoe beschermen we onze koopkracht?

Bitcoin als betaalmiddel

Zolang Bitcoin bestaat wordt er al over dit onderwerp gesproken en ja je kan op sommige plekken met Bitcoin betalen. Maar ook al zou ik in de plaatselijke koffieshop mijn koffie kunnen betalen met Bitcoin, mij niet gezien. Ik hou ze liever in m’n wallet. Crypto valuta moet ook eigenlijk niet worden gezien als een valuta en Bitcoin is zeker niet geschikt om als wereldwijd betaalmiddel te dienen. Daar is het netwerk niet voor gebouwd. Daarnaast is het opschalen van het netwerk ook niet mogelijk.

Bitcoin is ooit in het leven geroepen met het idee om waarde naar elkaar over te maken, Maar dan wel op zo’n manier dat er geen derde partij aan te pas hoeft te komen. Vanuit dit idee ontstond dus de blockchain technologie en deze technologie is veel belangrijker dan dat Bitcoin als betaalmiddel moet gaan dienen.

Deze technologie, die veel transparanter, eerlijker, sneller en betrouwbaarder is dan de huidige systemen, zullen ons in de toekomst alleen maar voordeel opleveren.

Bitcoin kopen of niet?

Sinds 2009 is er al zoveel gebeurd in cryptoland en ook al lijkt het lang geleden, Bitcoin is nog geen 15 jaar oud. Zelf investeer ik al vanaf 2019 en hou ik de ontwikkelingen in de gaten. Dat maakt dat je beter begrijpt waar je in investeert en kan je ook betere keuzes maken. Je moet voor jezelf bepalen of je wilt investeren in Bitcoin. Wanneer je dat wilt doen, dan wil je waarschijnlijk ook weten waar je Bitcoin kunt kopen.

Bij het investeren in Bitcoin moet je ook de risico’s kennen en één van die risico’s is dat je een verkeerd platform kiest. Gelukkig is er genoeg regelgeving en zijn er genoeg betrouwbare aanbieders. De bekendste en voordeligste aanbieder van crypto in Nederland is Bitvavo. Bitvavo is tevens de beste crypto exchange van Nederland.

Conclusie

Mijn verwachting van Bitcoin is hoog omdat ik er ook in geloof. Ik lees en schrijf geregeld over crypto en in mijn ogen heeft Bitcoin toekomst. Wanneer je zelf gaat investeren is het goed om de basis te kennen. Er zijn best veel factoren waar je rekening mee moet houden en die de kans op succes verhogen.

Als je dit met me eens bent en het leuk vindt, volg dan de Gratis Bitcoin Training! De training wordt gegeven door de experts van AllesOverCrypto.

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *