Investeren in zilver: een verstandige keuze of niet?

Een investering in zilver is goudwaard!?

Zilver muntbaar kopen

Wanneer je aan een groep mensen vraagt: noem de naam van één edelmetaal wat als eerste in je opkomt? Dan zullen de meesten vast en zeker goud roepen. Logisch, want goud is het bekendste edelmetaal wat er is. Maar het wordt ook gekoppeld aan “de beste zijn” (denk maar aan het podium van de Olympische Spelen waar de medailles worden verdeeld).

Betekent dit dat zilver automatisch minder goed is dan goud? Gezien het podium wel, maar als het gaat om investeren staat zilver net als goud al eeuwenlang bekend als een verzekering voor je vermogen. Ook al is zilver vergeleken met goud minder schaars, makkelijker uit de grond te halen en vele malen goedkoper, toch blijkt investeren in zilver interessant genoeg te zijn.

Hoe zit dat precies en om welke redenen willen beleggers nu juist zilver kopen? Tijd om eens meer over dit witte edelmetaal te weten te komen. Benieuwd of en waarom beleggen in zilver een verstandige investering kan zijn? En wil je ook graag weten hoe het zit qua vraag en aanbod en waarom de vraag naar zilver alsmaar blijft groeien? Op al deze vragen geef ik uitgebreid antwoord. Ook weet je natuurlijk zo direct op welke manier je in zilver kan investeren en waar je dit het beste kunt doen.

Waarom zilver kopen?

In tegenstelling tot goud wordt zilver wel veel gebruikt voor industriële doeleinden. Meer dan de helft van de totale vraag naar zilver is afkomstig uit deze hoek. Behalve dat we zilver natuurlijk kennen van sieraden, wordt zilver o.a. ook gebruikt in de medische wereld, bij fotografie en als desinfecterend middel om bijvoorbeeld water te zuiveren.

Zilver staat voornamelijk ook bekend als één van de beste geleidingsmiddelen en wordt daarom veel gebruikt in elektronica. Naast dat zilver ook gewoon wordt verwerkt in brandstofauto’s, groeit de vraag mede doordat we meer elektrisch gaan rijden en ook door het gebruik van steeds meer zonnepanelen.

De vraag naar zilver uit de industriële hoek was al hoog, maar economen verwachten dat de vraag alleen nog maar meer gaat toenemen. We gaan ons steeds meer richten op schonere energie waarbij zilver een belangrijk onderdeel is. Zo wordt zilver bijvoorbeeld gebruikt in zonnepanelen en oplaadbare batterijen. Nu de consumptie van zilver op dit moment zelfs zo’n 20% hoger ligt dan de hoeveelheid zilver die wordt gewonnen, wordt duidelijk dat er nauwelijks aan de vraag kan worden voldaan.

Een andere reden om te investeren in zilver is gewoon omdat de cijfers onze leren dat je hier op lange termijn een mooi rendement mee kan behalen. Vanaf het jaar 2000 tot aan nu, steeg de zilverprijs met gemiddeld 10,5% per jaar. Dit is te zien in de grafiek hieronder. Even iets verder terug, naar het jaar 1975, betaalde je voor één kilo zilver slechts 135 dollar. Vijf jaar later, in januari 1980, bereikte zilver de op één na hoogste prijs ooit. Omgerekend kostte één kilo zilver toen ongeveer 1500 dollar. Dat was ook meteen het moment waarop zilver beter scoorde dan goud.

Zilver kopen

Verschillen tussen zilver en goud?

Over het algemeen volgt zilver vaak de prijs van goud. Maar de zilverprijs kent wel hogere pieken en diepere dalen. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat zilver veel wordt gebruikt voor industriële doeleinden waardoor het dus om economische redenen eerder last kan hebben van volatiliteit. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de markt kleiner is en er minder geld in om gaat.

Hoewel er zilvermijnen bestaan wordt de meeste zilver gewonnen als bijvangst bij de winning van goud, lood, koper en zink. Goud daarentegen wordt nooit als extra product uit de grond gehaald. Het causaal verband tussen de zilverprijs en de zilverproductie is daardoor lager dan tussen de goudprijs en goudproductie.

Het verschil tussen de prijs van goud en zilver wordt aangegeven met de goud zilver ratio. Op dit moment is de ratio 74:1. 1 kg goud is nu ongeveer €57.800 waard. Dat betekent dat 1 kg goud gelijk staat aan 74 kg zilver. Heel vroeger toen goud en zilver beiden als wettig betaalmiddel dienden, werd de ratio al gebruikt om het verschil tussen deze twee duidelijk aan te geven.

Investeren in zilver voor de lange termijn

Ook al schommelt de prijs van zilver meer vergeleken met goud, voor beleggers die zich met daytraden bezig houden is beleggen in zilver minder interessant. Daarvoor is er te weinig volume en dus ook te weinig beweging in de koers waardoor men op de dag zelf moeilijk winst kan pakken. Het kan wel, maar daytraders kiezen liever een product waarbij de kans op beweging het grootst is. Zilver is een goede belegging voor de lange termijn en wordt gezien als onderdeel van een gespreid portfolio.

Sinds vorig jaar zijn meer mensen dan ooit zich gaan verdiepen in verschillende manieren van beleggen. Voor sommige mensen bleef er vanwege de coronamaatregelen namelijk meer geld over. De meeste mensen die beginnen met beleggen kiezen dan voor aandelen of obligaties. Deze manier van beleggen is relatief veilig, terwijl de kansen op mooie rendementen reëel blijven. Vergelijk je dit met beleggen in hefboomproducten, dan worden de risico’s meteen vele malen groter.

Het gevaar blijft wel dat wanneer de aandelenmarkt te hard stijgt, de markt oververhit kan raken. Dat de markt weer een keer oververhit zal raken en de koersen gaan dalen is overigens zeker. In de financiële markten worden periodes van groei namelijk altijd afgewisseld met periodes waarin de koersen dalen. Op het moment dat er angst heerst of beleggers door hebben dat een markt oververhit raakt, vlucht men het liefst naar een “”veilige haven” zoals zilver.

Hoewel de prijs van zilver in 2020 tweemaal flink steeg, maar ook tweemaal fors daalde, was het rendement ongeveer plus 35%. Aandelen geven normaal gesproken jaarlijks gemiddeld zo’n 8% rendement, maar in 2020 moest je slechts genoegen nemen met 3%. Vanwege de coronacrisis wordt er minder geïnvesteerd door bedrijven en hebben ook veel bedrijven het dividend verlaagd. Kiezen meer beleggers toch weer voor het zilveren edelmetaal, dan kan een kleine verschuiving de prijs al behoorlijk opstuwen. Goud schiet als eerste omhoog, gevolgd door de prijs van zilver dat soms dubbel zo hard stijgt, maar dus ook dubbel zo hard kan dalen.

Investeren in zilver doe je op deze 3 manieren

  • Fysiek zilver kopen
  • Beleggen in zilver via een ETF of een CFD
  • Beleggen in zilvermijnen

A) Fysiek zilver kopen

Beleggen in zilver

Wanneer je fysiek zilver wilt kopen kan je kiezen om of te investeren in zilveren munten, of om een zilver muntbaar te kopen. Muntbaren kun je zien als zilverbaren die voorzien zijn van een officiële muntstempel.

Voor een particulier is een zilver muntbaar (zilverbaar) kopen nadelig, de zilverbaren vallen namelijk onder het btw-tarief van 21%. Goud daarentegen is wel vrijgesteld van btw. Investeren in zilveren munten is daarom voordeliger. Zilveren beleggingsmunten vallen namelijk onder de margeregeling. Dit houdt in dat er alleen belasting wordt betaald over de winst die wordt gemaakt. Meestal zijn het verzamelaars die erg geïnteresseerd zijn in deze zilveren beleggingsmunten.

Toch is er een mogelijkheid om dit btw-tarief te omzeilen. Wil je het zilver echt in huis hebben en daar bewaren, dan ontkom je er niet aan dat je belasting betaalt. Maar bij het Nederlandse Goldrepublic is het wel mogelijk om zilver zonder btw te kopen. Hier kan je eigenaar of mede-eigenaar worden van een zilverbaar zonder het fysiek in bezit te hebben.

Goldrepublic biedt jou dus de mogelijkheid om zilver en ander edelmetaal btw vrij te kopen. Dit werkt als volgt: Het aangekochte goud wordt bewaard in onafhankelijke speciale kluizen in Zurich of Frankfurt of Amsterdam. Zolang dit zilver daar blijft en niet in de handel komt wordt het zilver gezien als niet geïmporteerd in de EU en betaal je hier dus geen belasting over. Slimme oplossing, want zo ontloop je het 21% btw-tarief en hoef je zelf ook geen zorg te dragen voor de opslag. Tevens is je opgeslagen zilver natuurlijk verzekerd tegen diefstal etc.

B) Beleggen in zilver via een ETF of CFD

Beleg je in een zilver ETF (Exchange Traded Funds), dan je beleg tegelijkertijd in meerdere zilverbedrijven. Maar je hebt ook ETF’s die alleen de spotprijs volgen. Beleg je in een zilver ETF, dan ben je nooit de eigenaar van het zilver, maar kan je profiteren van de aandelen van verschillende zilverbedrijven die stijgen als gevolg van een stijgende zilverprijs. Deze vorm van beleggen is interessant doordat je met een belegging in een ETF zorgt voor spreiding van je risico’s. Daarnaast zijn de kosten om in een ETF te beleggen vrij laag. Bij DEGIRO (Nederlandse broker) kan je zelfs elke maand één ETF zonder transactiekosten aankopen. Deze “gratis” ETF’s behoren tot de kernselectie.

Beleg je in CFD’s (Contract For Difference), dan sluit je een soort contract af met een tussenhandelaar, vaak een broker. Er wordt gespeculeerd over een prijsstijging of -daling en er wordt vaak gebruik gemaakt van een hefboom. Bij financiële producten waarbij er wordt gespeculeerd over de prijs, zoals bij een CFD, kan men dus ook geld verdienen op het moment dat een koers daalt. Maar deze complexe manier van beleggen is wel zeer risicovol. Begin, ondanks dat het verleidelijk is, nooit zomaar met beleggen in CFD’s.

Het aantrekkelijke aan een hefboom is namelijk dat je met een relatief kleine inleg, een enorme winst kan pakken. Onervaren beleggers kiezen daarom maar al te graag voor deze vorm van beleggen, met alle gevolgen van dien. Tussen de 71% en 89% verliest hier namelijk geld mee. Heb je wel genoeg kennis over CFD’s en ben je je bewust van de gevaren? Op een platform als eToro kan je voordelig handelen in CFD’s.

eToro is één van de grootste en bekendste handelsplatformen ter wereld. Het mooie aan eToro is dat je met een demo-account kunt oefenen. Ook kan je bij eToro via Copytrading, de beste handelaren kopiëren. Wil je liever eerst meer te weten komen over deze toonaangevende social broker?. Lees dan de uitgebreide review! eToro review en ervaringen.

C) Beleggen in zilvermijnen

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in bedrijven die in de zilvermijnen werkzaam zijn. Dit kunnen ook bedrijven zijn die zelf geen zilver uit de grond halen, maar voor de financiering zorgen voor de bedrijven die dit wel doen. Goudmijnaandelen staan er om bekend harder te kunnen groeien dan de prijs van goud zelf. Je hebt ook gelezen dat de zilverprijs de goudprijs meestal volgt en vaak ook harder groeit.

Zilvermijnaandelen kunnen vergeleken met goudmijnaandelen in potentie veel harder groeien. De keerzijde is natuurlijk dat de koersen ook veel verder kunnen zakken. Daarnaast zal je bij het beleggen in zilvermijnen er altijd rekening mee moeten houden dat omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat werkzaamheden van een zilverbedrijf komen stil te liggen. Dit kan direct invloed hebben op de koersen van deze aandelen. Ook voor zilvermijnaandelen kan je bij eToro terecht.

77% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s. Wees je bewust van de hoge risico’s en ga voor jezelf na of je het risico kunt lopen om je geld te verliezen.

Waar zilver kopen?

Overweeg je een investering in zilver door het zilver fysiek te kopen, dan kan je dus kiezen om het zilver thuis op te slaan, of dat je dit voor je laat opslaan. Om het zilver in huis te hebben zal je hier zoals je hebt gelezen 21% BTW over moeten betalen. Een goedkopere en veiligere manier is dus om het zilver op te laten slaan door een gespecialiseerde partij als Goldrepublic. Dit Nederlandse bedrijf bestaat al sinds 2010 en kreeg als eerste edelmetaalverkoper een AFM-vergunning.

Welke vorm van beleggen in zilver jij kiest, hangt ook af van welk type belegger jij bent. Ben je je pas sinds kort aan het verdiepen in verschillende soorten beleggingen? Dan zou fysiek zilver kopen of beleggen via een ETF de meest verstandige en veilige keus zijn. Een belegging in zilvermijnen, maar vooral in CFD’s vragen om veel kennis en ervaring. Voor een belegging in een zilver ETF kan je terecht bij de bekende en vertrouwde platformen DEGIRO en eToro.

Een bekende zilver ETF is de WisdomTree Physical Silver. Het voordeel van een ETF is dat, naast dat je profiteert van een eventuele zilverprijsstijging, bedrijven vaak ook dividend uitkeren. Zo kan je dubbel rendement behalen. Bij fysiek zilver is dat natuurlijk niet het geval. ETF’s zijn sowieso erg populair bij zowel beginnende als professionele beleggers. Onlangs heb ik onderzoek gedaan naar de beste ETF’s voor 2022. Benieuwd? Ik bespreek de ETF’s in het volgende artikel – Beste ETF’s voor 2022!

Conclusie

Misschien heb je een aantal dingen over zilver gelezen die je nog niet wist. En misschien heb je de waarde van zilver, of de waarde van een investering in zilver ook wel een beetje onderschat. Het feit is dat zilver steeds vaker wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, meer dan de helft van het zilver wat wordt gewonnen heeft een belangrijke functie.

Aan de andere kant vindt er recycling van zilver plaats, alleen op hele kleine schaal. De kosten die het recyclen van zilver met zich meebrengen zijn vaak hoger dan dat het zilver oplevert. Is zilver dus eenmaal ergens in verwerkt, dan zal dit zilver waarschijnlijk nooit meer op de markt komen in de vorm van een zilverbaar.

Zie je investeren in zilver toch niet zitten en ben je er niet van overtuigd dat een belegging erin verstandig is? Dan is er gelukkig altijd nog goud. Heb je daar meer vertrouwen in en wil je hier graag meer over lezen? In het artikel beleggen in zilver of goud, welke is beter?, vergelijk ik beide edelmetalen nog eens goed met elkaar. Lees het rustig door en misschien vind je zowel goud als zilver een goede optie.

Veilig beleggen bij DEGIRO?

Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Wil je beleggen bij eToro?

Beleg ook op één van de grootste handelsplatformen ter wereld! Aandelen altijd commissievrij beleggen!

Let op, je vermogen loopt risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Voor meer informatie, kijk op etoro.com/trading/fees

OPEN GRATIS EEN REKENING!

(Let op: met beleggen loop je het risico om je inleg te verliezen)

eToro is een multi-assetplatform dat zowel beleggen in aandelen en cryptoassets, als handel in CFD’s aanbiedt.

 

Houd er rekening mee dat CFD’s complexe instrumenten zijn en een hoog risico met zich meebrengen om snel geld te verliezen als gevolg van de hefboomwerking. 77% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. Je moet overwegen of je begrijpt hoe CFD’s werken en of je het kunt veroorloven om het hoge risico te lopen om je geld te verliezen.

 

In het verleden behaalde resultaten zijn geen indictie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelsgeschiedenis is minder dan vijf volledige jaren en is mogelijk niet voldoende als basis voor investeringsbeslissingen.

 

Copy trading is een dienst voor portefeuillebeheer, aangeboden door eToro (Europe) Ltd, geautoriseerd en gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission.

 

Beleggen in cryptoactiva is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige Eu-landen. Dat betekent geen consumentenbescherming en dat er winstbelasting van toepassing kan zijn.

 

eToro USA LLC biedt geen CFD’s aan en geeft geen verklaring en aanvaardt geen aansprakelijkheid met de betrekking tot de nauwkeurigheid of volledigheid van de inhoud van de publicatie, die is opgesteld door onze partner met behulp van openbaar beschikbare niet-entiteitsspecifieke informatie over eToro.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *