De laatste jaren starten steeds meer mensen met beleggen. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die onlangs een beleggingsrekening heeft geopend. En waar de één zich goed inleest, kopen anderen blindelings de gekste aandelen of cryptomunten. Laatstgenoemden laten zich vaak meesleuren door de beursgekte, maar vergeten om een strategie te bepalen.
Als je gaat starten met beleggen, bepaal dan eerst je strategie! Kies je lange termijn beleggen of is beleggen op korte termijn meer jouw ding? De twee strategieën hebben verschillende eigenschappen en hebben zo hun voor- en nadelen. Beleggen op korte termijn vraagt om een andere aanpak en kent een langere aanloop.
Lange termijn beleggen daarentegen is iets waar je direct mee kan starten. Maar er zijn meer redenen om voor deze strategie te kiezen. Wil je meer weten over lange termijn beleggen? Ik zal een paar voordelen en tips aanreiken zodat je voor jezelf goed kunt inschatten of deze beleggingsstrategie iets voor jou is.
Inhoudsopgave
Hoe werkt beleggen lange termijn?
In werkelijkheid zijn er geen regels over de duur van de lange termijn, hier zijn namelijk verschillende opvattingen over. Maar in de beleggingswereld spreken we van een lange termijn al gauw over een periode van tien jaar. Langer mag ook, want hoe meer tijd er is, des te meer tijd je hebt om je rendement te laten groeien.
Lange termijn beleggen doe je ook alleen met geld dat je kan missen. Zie het als een soort van sparen waarbij je beleggingsrekening blijft groeien door enerzijds het rendement op je beleggingen en anderzijds door te herbeleggen. Blijf je geregeld geld beleggen in verstandige beleggingsobjecten, dan beleg je in die tien of twintig jaar hoogstwaarschijnlijk een mooi vermogen bij elkaar.
Wel is er vergeleken met sparen een zeker risico waardoor je rendement ook lager kan uitpakken.
Beleggingsstrategie lange termijn (voor wie interessant?)
Wil je meer uit je vermogen halen en vind je sparen geen goede optie? Misschien wordt het dan tijd om te gaan beleggen. Bij het bepalen van een beleggingsstrategie kijk je vooral naar je eigen kunnen en wensen. Bekijk daarom altijd goed of de belegging die je wilt doen, past bij de kennis die je hebt.
Ga je voor lange termijn beleggen, dan hoef je in de regel weinig kennis te hebben. Voor mensen die willen beleggen, maar weinig ervaring hebben en ook niet de behoefte voelen om zich te verdiepen in de materie, kunnen beter kiezen voor de lange termijn. Het enige wat dus vooral belangrijk is bij deze beleggingsstrategie, is geduld.
Uiteindelijk hangt het rendement natuurlijk niet alleen af van de termijn, maar ook van het vinden van de juiste beleggingen. Hier kom ik zo direct nog op terug.
Lange termijn beleggen – voordelen
Beleggen op lange termijn kent een aantal voordelen. Eén daarvan noemde ik zojuist al in de vorige alinea en dat is dat je weinig kennis nodig hebt. Bij lange termijn beleggen kies je namelijk beleggingsproducten uit waarmee je ongeveer hetzelfde rendement behaalt als de onderliggende beurs. Dit zijn bijvoorbeeld indexfondsen of ETF’s.
Deze beleggingsproducten zijn zo ingericht dat ze niet proberen de markt te verslaan, maar enkel de markt nabootsen. Een belegger die wél de markt probeert te verslaan moet enige kennis bezitten. Op basis van gegevens en de ervaring die de belegger heeft worden er specifieke aandelen of cryptomunten etc. gekocht, die volgens de belegger enorm kunnen gaan stijgen.
Nu zijn er verschillende manieren om een aandeel of cryptomunt op waarde te schatten. Maar ook al bezit je deze kennis na verloop van tijd, het blijft lastig, de beurs is immers niet te voorspellen. Bij lange termijn beleggen anticipeer je juist helemaal niet wanneer er een negatief sentiment op de markt heerst. Wanneer je maar lang genoeg belegd is er in principe voldoende tijd waarin de markt kan herstellen én groeien. Dit wordt ook wel de buy-and-hold strategie genoemd. Het is een vorm van passief beleggen.
1)Spreiding
Het is misschien een inkoppertje, maar ik moet hem wel benoemen; spreiding. Wat veel (beginnende) beleggers doen is zelf actief handelen. Ze kiezen zelf aandelen uit, misschien 3, 5 of 10 verschillende en gaan daar in beleggen. De keuze voor de aandelen is vaak niet goed te onderbouwen en wanneer de koers een duikeling maakt worden de aandelen in paniek verkocht.
Je bent dan eigenlijk geen steek verder en bovendien sta je meteen dik in de min en heb je vooral met een naar gevoel te dealen. Je laat in dit geval het rendement afhangen van die 3, 5 of 10 aandelen. Veel beter is om te kiezen voor een beleggingsstrategie waarbij je veel meer spreiding hebt. Er zijn goede indexfondsen en ETF’s waarin je kunt beleggen. Via dit soort producten beleg je met één transactie in soms wel honderden aandelen tegelijk.
Die aandelen zijn dan vaak verspreidt over meerdere sectoren en landen. Wanneer een sector slechter presteert dan verwacht, kunnen andere sectoren dat verlies opvangen en is je rendement niet meteen in gevaar.
2)Passief beleggen geeft rust
Naast dat je je risico verkleint door te spreiden geeft deze beleggingsstrategie ook rust. Lange termijn beleggen, ofwel passief beleggen geeft je rust. Bij lange termijn beleggen hoef je de ontwikkelingen op de markt niet te volgen en daar op in te spelen, je verkoopt je beleggingen immers toch niet.
Je belegt in dit geval in beleggingsproducten met een enorme spreiding en houdt deze langere tijd aan, in goede en slechte tijden. Daarbij ben je ook redelijk zeker van je rendement, die is namelijk ongeveer gelijk met het rendement op de beurs. Om een voorbeeld te noemen: de S&P 500, één van de bekendste aandelenindexen, behaalde in 2021 een rendement van ongeveer 39%, ten opzichte van het jaar ervoor. Wanneer je in januari 2021 dan bijvoorbeeld een ETF zou hebben gekocht die S&P 500 volgt, zou je rendement om en nabij hetzelfde zijn.
3)Lage kosten
Passief beleggen in indexfondsen en ETF’s betekent ook lage kosten. Hoewel sommige indexfondsen actief worden beheerd door een fondsmanager, komen er bij de meeste van dit soort producten geen mensen aan te passen. De producten zijn geautomatiseerd en worden zoals dat heet; passief beheerd. Het enige doel is om een index te volgen en dat kan zonder al teveel kosten.
Bovendien worden er bij elke handeling kosten berekend. Dit is ook zo’n beetje het verdienmodel van een broker of bank. Een trader die vaak aandelen koopt of verkoopt krijgt te maken allerlei kosten. Een trader die vaak handelt komt ook wel weer in aanmerking voor bijvoorbeeld een korting fee, maar over het algemeen worden er bij de korte termijn meer kosten gemaakt in vergelijking met lange termijn beleggen.
Lange termijn beleggen – tips
Bij het onderwerp voordelen gaf ik als eerste spreiding aan, maar spreiding zou je ook onder “tips” kunnen zetten. Je kan natuurlijk ook beleggen in Bitcoin of in een Tesla aandeel en deze voor langere periode aanhouden, maar lange termijn beleggen gaat vaak samen met breed gespreide fondsen en dat is zeker een voordeel.
Toch heb je binnen ETF’s en indexfondsen ook weer invloed op de spreiding. Zo kan je bijvoorbeeld een goud-ETF kopen of een gaming-ETF. Er zijn talloze smaken en waar sommige ETF’s dus een afspiegeling zijn van de wereldeconomie, zijn er ook ETF’s die heel specifiek gericht zijn op één sector.
Daarnaast heb je nog een verschil in hoe zwaar een aandeel meeweegt. Zo is de AEX markt-gewogen. Dat betekent dat hoe meer marktwaarde een aandeel heeft, hoe zwaarder het in de index meetelt. Shell, één van de 25 aandelen die is opgenomen in deze index, weegt voor 15% mee. Je kan je dus afvragen of dat voor jou voldoende spreiding is.
Tip 1 gelijk-gewogen
Er zijn ook indexfondsen waarbij de samenstelling anders is. De fondsen worden samengesteld op basis van het principe gelijk-gewogen. Elk aandeel in zo’n fonds telt dan voor evenveel procent mee. Het rendement wordt dan niet voor 15% of zelfs meer bepaald door één aandeel, maar alle aandelen hebben evenveel impact.
Zo kan je bij Indelta beleggen in indexfondsen. Indelta is een Nederlandse aanbieder en heeft 9 unieke indexfondsen samengesteld. Alle fondsen zijn gelijk-gewogen. Zij zijn van mening dat je met gelijk-gewogen fondsen minder afhankelijk bent van de prestaties van die enkele bedrijven.
Beleggen in indexfondsen bij Indelta?
Bekijk de unieke gelijk-gewogen indexfondsen die zorgen voor een optimale spreiding!
“Dit is een reclame. Raadpleeg het prospectus en essentiële informatiedocument van InDelta voordat u een beleggingsbeslissing neemt.”
Tip 2 DEGIRO kernselectie (beleggingsstrategie ETF)
Via DEGIRO, een bekende Nederlandse broker, kan je in ETF’s beleggen zonder dat je transactiekosten betaalt. ETF’s passen bij lange termijn beleggen en om een zo hoog mogelijk rendement te behalen moeten de kosten zo laag mogelijk blijven. DEGIRO biedt dan ook de mogelijkheid om te starten met beleggen zonder al teveel kosten.
DEGIRO kernselectie is een verzameling van ongeveer 200 ETF’s waar je in kunt beleggen. Je kunt deze aan- en verkopen zonder transactiekosten te betalen. Helaas niet onbeperkt, maar eenmaal per maand mag je een ETF uit de kernselectie aan- of verkopen zonder dat je handelskosten betaalt. Beleg je bij DEGIRO dan rekenen zij kosten voor het gebruikmaken van een beurs. Die kosten zijn €2,50 per beurs per jaar. Maar kies je een ETF uit DEGIRO’s kernselectie die wordt verhandeld op de AEX, dan rekenen zij ook daar geen kosten voor.
Alle kosten inzien? Bekijk het tarievenoverzicht voor alle kosten.
Beste ETF DEGIRO kernselectie
De Vanguard S&P 500 ETF was in 2022 de meest verhandelde ETF bij DEGIRO. Nu is de S&P 500 één van de grootste indexen ter wereld en dus immens populair. Via verschillende producten kan je beleggen in deze index en de Vanguard is er één van. De Vanguard S&P 500 heeft een uitstekend trackrecord. De index zelf bestaat al sinds 1957 en heeft een gemiddeld rendement van ongeveer 10% per jaar. De ETF die Vanguard in 2012 uitbracht geeft zelfs nog een hoger rendement.
Zo wisselen de prestaties per jaar. Waar de Vanguard S&P 500 ETF in 2021 nog met 39% groeide, daalde dezelfde ETF in 2022 met ruim 13%. 2022 was een moeilijk jaar voor de financiële markt en 2023 zal waarschijnlijk niet veel beter verlopen. Maar richt je je op de lange termijn, dan kunnen lage koersen juist ook een goed moment zijn om in te stappen.
Tip 3 hard assets
Hard assets zijn bijvoorbeeld edelmetalen, maar ook Bitcoin valt hieronder. Hard assets zijn niet bij te drukken door de overheid zoals wel het geval is bij fiatgeld. De geldcreatie wereldwijd zorgt voor geldontwaarding, ook wel inflatie genoemd. Volgens vele analisten is niet meer de vraag óf ons geldsysteem gaat vallen, maar juist wanneer?
We leven al tientallenjaren in schulden. Schulden worden gefinancierd met nieuwe schulden en is continu proces. De behoefte aan middelen die schaars zijn en niet zijn bij te drukken, wordt groter. Zelfs de centrale banken, die verantwoordelijk zijn voor de geldcreatie, kopen massaal edelmetaal in. De hoeveelheden zijn namelijk opvallend, alsof zij zelf ook weten dat er iets staat te gebeuren.
In je beleggingsstrategie kun je daarom ook nadenken of je in verschillende producten wilt beleggen voor de lange termijn. Goud en zilver zijn hard assets en doen het altijd goed in roerige tijden. Ik doel dan voornamelijk op fysiek goud of zilver en niet in de vorm van aandelen. Zelf koop ik mijn goud en zilver bij GoldRepublic, een bekende Nederlandse edelmetaalspecialist.