Om meer (financiële) vrijheid te creëren helpt een positieve mindset. Misschien heb je zelf ook het gevoel dat jouw mindset niet optimaal is bij hetgeen je wilt bereiken. Maar gelukkig kan je een positieve mindset altijd trainen. Je kan een mindset training volgen waarbij je bijvoorbeeld mentale vaardigheden oefent.
Naast dat een mindset training kan helpen voor meer financiële vrijheid, is het ook goed om je bewust te zijn van een aantal zaken zoals inflatie en het monetair beleid. Een stukje bewustwording op dit gebied kan ervoor zorgen dat je in actie komt en gaat inzien dat je meer kunt en wilt doen om die (financiële) vrijheid te bereiken.
Dit artikel gaat dus over een stukje inzicht krijgen in het huidige geldsysteem. Daarnaast bespreken we hoe een mindset training in combinatie met een aantal tips jou meer financiële vrijheid kunnen opleveren.
Inhoudsopgave
Geld en inflatie
Allereest is het denk ik goed om te beseffen hoe geld werkt en wat inflatie doet met je vermogen. Het onderwerp inflatie is in deze tijd een hot topic, dit zal niemand zijn ontgaan. Bij inflatie is er sprake van een algemene stijging van de prijzen van producten en diensten, inflatie betekent dus ook geldontwaarding. Je kan steeds minder kopen voor hetzelfde geld.
De laatste tijd wordt er steeds vaker gesproken over ons geldsysteem. Volgens economen en andere experts is het huidige geldsysteem onhoudbaar. Onze economie is gebaseerd op schulden en de schuldenberg is te groot geworden. Om deze schulden terug te betalen worden er opnieuw schulden gemaakt en deze kunnen nooit allemaal worden terugbetaald. Geld draait dus om schuld.
Tegelijkertijd is er in de afgelopen decennium door centrale banken veel geld gecreëerd of zoals vaak gezegd “bijgedrukt” en dat zorgt er onder andere voor dat geld minder waard wordt. De hoge schulden, negatieve rente en “gratis geld” zijn termen die we de afgelopen tijd veel hebben gehoord. Wil je beter begrijpen wat de gevolgen hiervan zijn, dan raad ik je aan om deze video te bekijken.
Financieel onafhankelijk worden?
Volg dan de Financiële vrijheid cursus van The Happy Investors. Leer hoe je met bewezen strategieën op passieve wijze je beleggingsportefeuille opbouwt!
Geld mindset
Een stukje bewustwording omtrent het geldsysteem maakt dat je het beter begrijpt. Misschien zie je nu ook al in dat het noodzakelijk is om hierop te anticiperen. Maar ook al begrijp je dat geld minder waard wordt en dat je vermogen door de inflatie verdampt, hierop reageren is niet altijd makkelijk. Dit is bijvoorbeeld helemaal niet makkelijk als je geen geld mindset of groei mindset hebt.
Iemand met een positieve geld mindset ziet geld als middel om een doel te bereiken. Een money mindset, een term die je misschien ook wel vaker hebt gehoord, heeft dus te maken met hoe je over geld denkt. Is geld slecht of juist goed voor je en kan geld jou rijk maken of doet geld je eraan herinneren aan het feit dat jullie vroeger als gezin nooit op vakantie konden. Belangrijk is dus om te beseffen hoe jouw money mindset is, er is geen goed of slecht, maar met een geld mindset zet je makkelijker stappen.
Heb je het idee dat bij jou de groei mindset of geld mindset ontbreekt? Geen probleem, je kan een positieve mindset trainen. Wil je een beginnetje maken? Probeer dan de gratis masterclass uit voor een positieve mindset.
De weg naar financiële vrijheid
Iedereen bereikt op een zeker moment een punt waarop je meer vrijheid wilt ervaren. En waar de één meer vrije tijd wilt, is de ander juist op zoek naar financiële vrijheid. Wanneer je financieel onafhankelijk bent, is er automatisch al meer vrije tijd, je kunt immers je tijd indelen zoals je zelf wilt. Ik denk dat geld in eerste instantie voor veel mensen niet het belangrijkste is, maar juist die vrijheid. Bovendien wordt je natuurlijk niet zomaar financieel onafhankelijk.
De hunker naar (financiële) vrijheid kan om verschillende redenen zijn, maar komt natuurlijk vaak voort uit een verlangen naar een andere situatie. Hoe eerder je op zoek bent naar die vrijheid hoe eerder je dit in principe kunt bereiken. Doordat je op tijd actie onderneemt is er bijvoorbeeld genoeg ruimte om je vermogen te laten groeien. Maar het kan ook zijn dat je voor die ene baan gaat waarin jij je vrij voelt.
Altijd al een eigen bedrijfje willen starten om zo meer (financiële) vrijheid te ervaren? Ik zou zeggen ga ervoor! Zoals je begrijpt hebben mensen verschillende wensen en kan je op verschillende manieren toewerken naar die vrijheid. Bekijk daarom wat voor jou het beste werkt.
Tip:
Misschien denk je dus wel eens na over het starten van een online business. Nu er tegenwoordig online veel wordt gekocht biedt dat kansen voor startende ondernemers. Bovendien zullen volgens kenners het aantal online verkopen de komende decennia blijven toenemen. Te laat ben je dus zeker niet.
Maar om bijvoorbeeld een eigen webshop opstarten en runnen is in principe niet eenvoudig. De concurrentie is nogal groot en het kan een hoop tijd en geld kosten om klanten te krijgen. Lijkt je het wel leuk om zoiets te starten en loop je ook tegen dit soort zaken aan, denk dan eens na over verkopen via bol.com.
Je kan vrij eenvoudig een business starten bij bol.com waarbij je gebruikmaakt van hun platform. Je hoeft zelf geen website of webshop te bouwen, ook hoef je geen klanten te zoeken want bol.com heeft dagelijks miljoenen bezoekers. Je kan nu zelfs een gratis cursus volgen waarin je leert hoe je via bol.com een goedlopende business opbouwt en runt.
De cursus waarin je dat leert is de Bol.com Kickstart cursus en is gratis te volgen met het STAP-budget van de overheid. Dit is de beste e-commerce cursus en voldoet aan alle eisen.
Financieel onafhankelijk worden tips
Financiële vrijheid kan je op verschillende manieren bereiken. Welke manier bij je past moet je zelf ontdekken, niet iedereen is bijvoorbeeld geschikt om een online business te starten. De rest van het artikel wijden we aan een aantal tips voor financiële vrijheid. Nogmaals, wil je eerst werken aan je mindset? Kijk dan of je misschien een korte cursus kan volgen voor een goede start.
Sparen
Ook al levert sparen momenteel niet veel op, geld (be)sparen helpt wel om geld over te houden. Met sparen ga je natuurlijk nooit financieel vrij worden, maar het kan je wel meer rust en vrijheid geven. De negatieve rente op onze spaarrekening ligt gelukkig achter ons en er zijn zelf als banken die meer dan 1% rente geven. Wil je meer weten wat je kunt doen tegen negatieve spaarrente? Lees daarvoor het artikel: Negatieve spaarrente omzeilen.
Beleggen
Met een online business kan je (extra) inkomsten genereren waardoor je financieel onafhankelijk kunt worden. Maar zie je een online business niet zitten, misschien dat beleggen beter bij je past. Beleggen is eigenlijk dé sleutel tot succes om financiële vrijheid te bereiken. Je kan op verschillende manieren beleggen, ook als je weinig kennis, tijd en geld hebt.
Ten onrechte wordt er vaak gedacht dat je alleen kunt beleggen wanneer je veel geld en veel ervaring hebt, maar het tegendeel is waar. Zoals ik al zei kan je op meerdere manieren beleggen en is het vooral van belang dat je jouw kennis en de beschikbare tijd die je hebt, afstemt op het soort belegging.
En ook al heb je genoeg tijd, het kan natuurlijk ook zijn dat je beleggen niet leuk vindt en jouw tijd liever aan andere zaken besteedt. In dat geval kan je nog steeds beleggen. Mensen kiezen in zo’n situatie vaak voor passief beleggen. Bij passief beleggen handel je niet actief. Je belegt juist in beleggingsproducten die een index volgen of waarvan je weet dat ze over een langere periode genoeg rendement geven. Passief beleggen draait om de lange termijn, breed gespreide fondsen en lage kosten. Je hebt weinig kennis nodig en vooral veel geduld.
Verschillende beleggingsopties
Wanneer je je vermogen gaat spreiden kun je volgens Willem Middelkoop het beste de volgende regel aanhouden. 25% in vastgoed, 25% aandelen, 25% edelmetaal en 25% cash en Bitcoin. Willem is zelf ooit als journalist begonnen en is al jarenlang een bekende schrijver en investeerder. Hij is oprichter van het Commodity Discovery Fund en is zowel in binnen- als buitenland bekend.
A) Vastgoed
Beleggen in vastgoed doe je het liefst het voor de lange termijn. Bij vastgoed kan je onderscheidt maken tussen direct en indirect beleggen. Een koophuis waar je in woont is in werkelijkheid ook een vastgoedbelegging, maar vaak zoeken beleggers een tweede huisje of pand voor de verhuur. Alleen om dit voor elkaar te krijgen is er wel kapitaal nodig en dat heeft niet iedereen tot z’n beschikking. Daarnaast heeft het kopen van fysiek vastgoed ook best een aantal nadelen. Als eigenaar ben je namelijk verantwoordelijk voor allerlei taken omtrent verhuur en onderhoud. Uiteraard kun je dat uitbesteden aan een vastgoedmakelaar, maar dat kost geld.
Ook al is de mogelijkheid er om direct te investeren in vastgoed, misschien past het helemaal niet bij je. Een makkelijkere manier, al zeg ik zelf, is door indirect te investeren in bijvoorbeeld vastgoedfondsen. Door te beleggen in vastgoedfondsen heb je zelf geen omkijken naar de objecten waar je in investeert. De vastgoedfondsen investeren zelf in allerlei vastgoed en doen dat onder andere met geld van beleggers. Wil je meer weten over vastgoedfondsen en hoe je er in kunt beleggen?
B) Aandelen
Wanneer je gaat beleggen in aandelen dan kan je dat doen door deze zelf te selecteren en aan te kopen. Om de juiste aandelen te kopen zal je analyses moeten uitvoeren. Aan de hand van deze gegevens en de nodige ervaring die je moet hebben als belegger bepaal je of een aandeel geschikt is om te kopen. Dit noemen we actief beleggen en bij deze vorm is er behoorlijk wat kennis vereist. Je moet je dus afvragen of deze manier van beleggen bij je past.
Veel (startende) beleggers verliezen structureel geld op de beurs. Dat komt onder andere doordat ze beleggen in individuele aandelen. Slimmer is om in brede fondsen te beleggen. Deze indexfondsen bestaan ook uit aandelen, maar doordat je in een hele index belegt heb je veel meer spreiding. Deze vorm noemen we passief beleggen.
Passieve beleggingsproducten zoals indexfondsen of ETF’s bestaan soms wel uit honderden aandelen. Het rendement is vaak om en nabij gelijk met de beurs, je weet dus ongeveer wat je kunt verwachten. Losse aandelen koop je bijvoorbeeld bij DEGIRO of eToro, maar je kan er ook beleggen in indexfondsen. Wil je meer weten over indexfondsen?
C) Edelmetaal
Fysiek goud en zilver kopen is ook iets voor de lange termijn. Goud en zilver zijn schaars en ook al zit er nog genoeg onder grond, het eruit halen wordt steeds lastiger. Met de toenemende vraag naar goud zal de waarde op de lange termijn niet afnemen, dat laten de historische gegevens ook zien. Uiteraard daalt de koers ook op bepaalde momenten, dat is normaal, maar over een langere periode gezien doet de koers van goud het goed.
De vraag naar zilver groeit ook. Het grootste gedeelte van het zilver wat wordt gemined wordt gebruikt voor allerlei industriële doeleinden. Om deze reden kan het dus zeker interessant zijn om te beleggen in goud of zilver. Zelf koop ik goud en zilver bij GoldRepublic. Goldrepublic is een bekende Nederlandse aanbieder van edelmetaal. Het edelmetaal wat je bij hen koop wordt ook officieel toegewezen. Door middel van baarnummers wordt het edelmetaal gekoppeld aan de eigenaren. GoldRepublic verzorgt daarnaast ook de opslag.
D) Cash/Bitcoin
Zoals ik al eerder zei is beleggen dé sleutel naar financiële vrijheid. Op welke manier of manieren je dit wilt bereiken ligt natuurlijk bij jezelf. Je kan nadenken over een combinatie zoals Willem Middelkoop aangeeft, maar het moet wel goed voelen. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het goed is om een deel van je vermogen te spreiden. En dan vooral in assets die niet zijn bij te drukken.
Bitcoin is daar een mooi voorbeeld van. Ook aan Bitcoin kleven er natuurlijk risico’s, maar het is en blijft een interessante investering. De afgelopen tijd heeft de cryptomarkt een aantal zware klappen gekregen. Dat heeft niet alleen te maken met een aantal faillissementen, maar ook op macro-economisch niveau is er veel negativiteit.
Wat wordt jouw strategie?
Om (financiële) vrijheid na te streven zal je iets moeten gaan doen wat voor jou het beste werkt. Weet je nog niet of je helemaal klaar bent om te gaan beleggen of te starten met een online business? Misschien is het dan eerst goed om een positieve mindset te trainen. Dit is overigens niet iets wat jaren duurt, als je er eenmaal voor openstaat kunnen veranderingen namelijk snel plaatsvinden.
Een mindset cursus of mindset training zorgt er in ieder geval voor dat je in een positieve money mindset komt. Begrijp je daarnaast ook een beetje ons huidige geldsysteem, dan zie je ook de problemen en ga je inzien dat het nadelig voor je uitpakt als je niets doet.
Rendement 2003 tot 2023:
- Vastgoed: meer dan 100% in 20 jaar. Gemiddeld ruim 5% per jaar.
- Aandelen: 10% rendement per jaar. Zelfs gemeten vanaf 1925.
- Edelmetaal: Ruim 500% rendement in 20 jaar!
- Bitcoin: Bestaat sinds 2009. Rendement sinds 2013 is 9.500%. De waarde was destijds €200. Dat betekent 950% rendement per jaar tegen de huidige prijs van €19.000. Bitcoin was ooit €0,01.
De waarde van de euro daarentegen is sinds de introductie in 2002 met ruim 35% gedaald.