Sinds de lancering van Bitcoin op 1 januari 2009 hebben zich talloze nieuwe cryptomunten aangediend. Sommige cryptomunten dienden zich aan met veel bombarie en beweerden de “nieuwe Bitcoin munt” te zijn. Zo snel als ze kwamen, zo snel verdwenen ze vaak ook weer. Vandaag de dag is deze situatie nauwelijks veranderd. Omdat de cryptomarkt nog jong is en de technologie zich snel ontwikkelt, zullen ook in de toekomst telkens nieuwe cryptomunten komen en gaan.
Van al deze nieuwe cryptomunten moeten wij als investeerders maar weer beoordelen welke potentie hebben en welke niet. Vooral als beginnende crypto-investeerder is vaak het begrijpen van het hele cryptogebeuren al een uitdaging op zich, laat staan het kunnen beoordelen welke nieuwe cryptomunt potentie heeft.
In 2018 heb ik mijn eerste investering in cryptomunten gedaan. Ik wist zelf nauwelijks wat cryptomunten waren. Sinds ik mij er in ben gaan verdiepen, begrijp ik het allemaal veel beter. Voor de duidelijkheid: om geld te verdienen met cryptomunten hoef je natuurlijk niet te begrijpen hoe dit allemaal werkt.
Alleen is het voor jezelf wel belangrijk om te kijken wat voor type investeerder of belegger je bent; hoeveel kennis je hebt, maar ook hoeveel geduld je hebt. Heb je dit eenmaal helder, dan zijn jouw keuzes, als het gaat om het kopen van cryptomunten, niet meer gebaseerd op natte vingerwerk, maar bewuster en onderbouwd.
Natuurlijk geeft dit je geen garantie dat je daardoor goede rendementen gaat behalen, maar doordat je meer inzicht krijgt en daardoor betere keuzes kan maken, loop je ook minder risico. In dit artikel ga ik een aantal “nieuwe” cryptomunten noemen die een goede investering kunnen zijn. Ook is het belangrijk, dat wanneer je nieuwe cryptomunten wilt kopen, je niet alleen moet kijken naar de waarde ervan, maar vooral ook naar de achterliggende blockchain technologie.
Zoek je nog een veilig platform om cryptomunten te kopen? Zelf beleg ik voornamelijk bij Bitvavo. Bitvavo is de bekendste exchange van Nederland. De drie cryptomunten die ik bespreek kan je allemaal bij Bitvavo kopen. Het voordeel van Bitvavo is dat ze verreweg het voordeligste platform zijn. Ze hebben ook een actie waarbij je over de eerste €1.000 geen handelskosten hoeft te betalen.
Nou, genoeg v.w.b. de inleiding. Op naar de kern van dit artikel!
Inhoudsopgave
Wat voor type belegger ben je
Grofweg kunnen we onderscheid maken tussen twee typen beleggers:
- Passieve belegger
- Actieve belegger
Een passieve belegger is eigenlijk iemand die geen zin of tijd heeft om zich te verdiepen in crypto, maar wel graag wil investeren en op een verstandige manier kunnen profiteren van de stijgende koersen van een eventuele nieuwe Bitcoin, of van andere nieuwe cryptomunten. Een passieve belegger investeert eenmalig (of af en toe een x bedrag) in cryptomunten en laat deze voor langere tijd staan. De belegger of lange termijn investeerder kijkt hier verder niet echt naar om, maar hoopt en verwacht bijvoorbeeld wel dat hij over tien jaar zijn cryptomunten met veel winst kan verkopen.
Investeer nu in het Crypto Portfolio!
Het Portfolio bevat 10 "Cypto Parels" met een enorme groeipotentie. (inclusief levenslange update en instructies om zelf onderzoek te doen)
Als passieve belegger doe je waarschijnlijk weinig of geen kennis op. Bij het investeren in nieuwe cryptomunten kan daarom het beste worden gekozen voor cryptomunten die bekend zijn en die bijvoorbeeld in de top-20 staan. Investeringen in cryptomunten met een hoge marktwaarde zijn over het algemeen minder riskant. Ze concurreren bijvoorbeeld met Bitcoin of Ethereum, of hebben zich juist gespecialiseerd waardoor hun specialisme van belangrijke waarde kan zijn in de cryptomarkt.
Ook zijn er vandaag de dag behoorlijk wat goede experts te vinden, die dag in dag uit met crypto bezig zijn. Wil je maximaal profiteren van crypto, dan is het niet gek om een beroep te doen op één van deze experts. Tot de categorie experts behoor ik zelf niet, maar dit zijn voornamelijk mensen die er al sinds de adoptie van Bitcoin bij zijn en die fulltime werkzaam zijn in deze wereld. Mijn kennis en ervaring is ook gegroeid door het leren van deze experts en door er veel over te lezen.
Als passieve belegger zou je dus de kennis en ervaring van experts kunnen inzetten om je rendement te verhogen. Zo bestaat er dit “portfolio“. Hierin krijg je minimaal 10 namen van nieuwe cryptomunten die in potentie erg kunnen groeien. Het krachtige aan dit portfolio, is dat de makers van dit product het blijven updaten. Krijgen zij bijvoorbeeld tijdens hun onderzoek een nieuwe en onbekende cryptomunt in het vizier, dan wordt deze toegevoegd aan het portfolio. Het afgelopen jaar hebben zij al twee nieuwe cryptomunten toegevoegd. Zij doen continue onderzoek naar dit soort nieuwe cryptomunten, althans zij kijken naar de achterliggende bedrijven. Dus welke interessante blockchain toepassingen heeft een bedrijf en van hoeveel waarde kan dit gaan betekenen voor deze markt.
Zo kan je, door het portfolio éénmalig aan te schaffen, je leven lang profiteren van de kennis en ervaring van anderen. Je krijgt alle informatie aangereikt die zijzelf ook gebruiken bij het selecteren van nieuwe cryptomunten. Zo kan je dus zelf ook opzoek naar een nieuwe Bitcoin munt. Maar goed, dit is misschien meer iets voor de wat actievere beleggers onder ons.
Als actieve belegger, kan je diezelfde hulp natuurlijk ook inschakelen om bijvoorbeeld beter te worden in het traden van crypto. Crypto traders zijn actieve beleggers. Zij kopen wekelijks, soms dagelijks, cryptomunten met als doel om deze weer zo snel mogelijk met winst te verkopen. Anyway, misschien heb je al lang helder met welk type belegger jij je het beste identificeert.
Wat is de nieuwe Bitcoin?
Een vraag die vaak wordt gesteld! Begrijpelijk, want wie kent de verhalen niet, van mensen die miljonair zijn geworden na het kopen van Bitcoins. En ja, wie wil er nou niet rijk worden door het vinden van een nieuwe soort Bitcoin. De kans dat een doorsnee belegger nog miljonair met Bitcoin gaat worden, is alleen niet zo groot. Nu de prijs van één Bitcoin zo rond €30.000 ligt, zal de prijs in ieder geval nog keer 33 moeten gaan om de waarde van één miljoen te bereiken. Oh ja… en om miljonair te worden moet de belegger uiteraard dan wel een hele Bitcoin bezitten.
Dat we nog rijk kunnen worden door het kopen van (nieuwe) cryptomunten staat zo goed als vast. Alleen moet we wel realistisch blijven. De meeste beleggers (niet alleen met crypto) verliezen simpelweg geld. Wanneer crypto stijgt, stappen veel nieuwe beleggers in. Deze onervaren beleggers verkopen vervolgens ook weer als één van eersten op het moment dat de koersen flink dalen. Ook worden er lukraak bakken met geld ingezet (vaak ook geld wat niet kan worden gemist) omdat we weten dat er een kans is om hier rijk mee te worden.
Hoewel er niet alleen mensen rijk zijn geworden met Bitcoin, maar ook door het kopen van andere cryptomunten, zal Bitcoin niet snel van de troon worden gestoten. Bitcoin was de eerste cryptomunt ooit en heeft daardoor ook de meeste bekendheid.
3 (nieuwe) cryptomunten
De volgende cryptomunten die ik zal toelichten staan in de top-20 wat betreft de hoogst marktwaarde. Zoals ik al eerder zei, is het investeren in deze cryptomunten minder riskant dan wanneer je investeert in een cryptomunt met een lagere marktwaarde. De waarde van cryptomunten met een lage marktwaarde, kan snel kelderen wanneer grote beleggers hun deel verkopen. Veel sneller dan bij cryptomunten die miljarden aan marktwaarde hebben. Wanneer een grote jongen in één keer al zijn cryptomunten verkoopt, dan zal dit namelijk niet direct invloed hebben op de prijs.
Voordat ik de nieuwe cryptomunten zal toelichten wil ik je graag nog even wijzen op het volgende: De meeste beleggers denken bij crypto aan verschillende digitale cryptomunten waar je in kan beleggen en waarmee kan worden betaald. Ook Bitcoin is ooit bedacht met als doel om elkaar te kunnen betalen, zonder dat er een tussenpartij aan te pas komt. Maar Bitcoin wordt momenteel eerder gebruikt als beleggingsactiva om inflatie af te dekken, ook wel oppotmiddel genoemd. M’n koffie met Bitcoin afrekenen is dan ook wel het laatste wat ik zou doen.
Nee, hetgeen wat alle (nieuwe) cryptomunten gemeen hebben, is dat ze werken met behulp van de blockchain technologie. Dat men hoge verwachtingen heeft van de blockchain technologie is duidelijk. De blockchain technologie wordt vaak vergeleken met de grootte van de omvang die de internetrevolutie veroorzaakte. De blockchain is een soort openbare database. De huidige dataopslag en het verwerkingssysteem werken altijd via één server of een centrale partij, zoals een bank, de gemeente of je fysiotherapeut. Bij de blockchain is er niet één eigenaar van de database, maar is eigenlijk iedereen dit.
De blockchain technologie maakt hacken moeilijker omdat alle data niet op een server staat. De ontwikkelingen gaan hard en ik denk dat dit veel gaat veranderen in de toekomst. Daardoor zullen sommige (nieuwe) cryptomunten (met een belangrijke blockchain toepassing) enorm kunnen groeien. Focus dus niet alleen op de waarde van een nieuwe soort Bitcoin, maar kijk ook naar de achterliggende blockchain.
Oké, dan nu drie (nieuwe) cryptomunten om in 2021 in te beleggen.
- Ethereum
- Polkadot
- Polygon
Ethereum
Waar de functie van de blockchain van Bitcoin beperkt blijft tot het verwerken van transacties, kent de blockchain van Ethereum veel meer toepassingen. Momenteel is de blockchain van Ethereum ook de meest gebruikte blockchain. Ethereum is al jaren de grootste cryptomunt na Bitcoin en heeft deze plaats stevig in handen.
In het kort kun je de blockchain van Ethereum het beste zien als een online platform waar programmeurs decentraal applicaties op kunnen bouwen. Tegen betaling gebruiken dus ook andere cryptomunten (bedrijven) de veelzijdige blockchain van Ethereum om te werken aan hun eigen projecten.
Ook DeFi en smart contracts (twee razend populaire toepassingen) zijn eigenlijk niet los te koppelen van Ethereum. DeFi (Decentralized Finance) gaat over het eenvoudig toegang hebben tot financiële producten, totaal anders dan zoals dat nu gaat. Via smart contracts kunnen financiële producten worden uitgewisseld, bijvoorbeeld tussen jou en mij zonder dat er een derde partij tussen komt.
De smart contracts worden op de blockchain gebouwd en opgeslagen. Of wij elkaar nou kennen of niet, elkaar vertrouwen of totaal niet, wij stellen allebei ergens voorwaarden aan (zoals je dit in een geschreven contract ook zou doen). In dit geval kan bijvoorbeeld een financieel product wat van mij is, van jou worden als jij voldoet aan mijn voorwaarden. Worden de juiste data ingevuld en kloppen deze dus met de vooraf ingestelde voorwaarden, dan worden automatisch de acties in het smart contract uitgevoerd.
Wil je meer lezen over Ethereum? Hier heb ik een apart blog over geschreven, namelijk “Ethereum kopen of niet“.
Polkadot
Een cryptomunt die absoluut thuis hoort in de serie “nieuwe cryptomunten”, is Polkadot. Polkadot bestaat nog geen jaar en staat momenteel op de negende plaats en wordt ook wel de “Ethereum Killer” genoemd. De blockchain van Bitcoin, maar ook dat van Ethereum, staan er om bekend dat ze traag werken. Het verwerken van transacties gaat langzaam en zijn ook nog eens duur. Om te zorgen dat transacties veel sneller verlopen moet het netwerk worden ontzien.
Zo is Polkadot opgericht met als doel om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen. Ethereum is zelf ook met een langdurige update bezig en naar eigen zeggen wordt dit schaalbaarheidsprobleem hiermee opgelost. Alleen Polkadat heeft hier een hele andere oplossing voor.
Normaal gesproken, zoals op de blockchain van Bitcoin, wordt elke transactie gevalideerd door elke computer op het netwerk. Zo’n computer die deelneemt wordt een node genoemd. Dit valideren zorgt voor vertraging op het netwerk. Om dit probleem op te lossen gebruikt Polkadot de techniek “sharding”. Bij Polkadot heet dit trouwens “parachains”‘, waarbij niet elke node, elke transactie hoeft te valideren. Elke node hoeft dan maar een klein deel te controleren, waardoor de transactiesnelheid toeneemt.
Parachains zijn eigenlijke onafhankelijke blockchains die met elkaar kunnen samenwerken. Een andere uitdaging was namelijk ook om verschillende blockchains met elkaar te kunnen verbinden. Hoewel ze hier nog wel volop in ontwikkeling mee zijn, slaan ze eigenlijk twee vliegen in één klap. Ten eerste wordt door de parachains te gebruiken, de eigen blockchain ontzien. Hierdoor wordt automatisch het schaalbaarheidsprobleem opgelost, waarbij tegelijkertijd verschillende blockchains met elkaar worden verbonden. Op deze manier kan er direct data worden uitgewisseld.
Polygon
Ook Polygon bestaat nog helemaal niet zo lang. De cryptomunt ging in 2019 live en is inmiddels al keer 200 gegaan. Polygon staat nu op plaats 17. De munt is in weze te vergelijken met Polkadot. Polygon werkt namelijk ook aan het schaalbaarheidsprobleem en om verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren, alleen werkt het net iets anders. Waar Polkadot de eigen parachain gebruikt, gebruikt Polygon de sidechain van Ethereum.
Sommige cryptomunten gebruiken de blockchain van Ethereum om hun eigen projecten verder te verfijnen. Polygon is zo’n munt die gebouwd is op Ethereum. De Ethereum-laag (Layer 2-oplossing) is eigenlijk een extra laag op het netwerk waarop kan worden gebouwd. De Layer 2 biedt meerdere oplossingen, zoals het vergroten van de schaalbaarheid en transactiesnelheid. Ook biedt het ondersteuning aan smart contracts en zijn de kosten op deze laag veel minder.
Dat verschillende blockchains (cryptomunten) gebruik maken van de Ethereum-laag is gunstig voor de blockhains zelf. Deze worden ontzien van enorme drukte en behouden zo hun belangrijkste eigenschap, namelijk een veilig netwerk. Polygon wil als een soort multichain fungeren, zodat elke blockchain naadloos met elkaar in contact staat.
Conclusie
Hoewel er dag in dag uit, over de hele wereld, hard wordt gewerkt aan de blockchain technologie, hebben de meeste mensen hier geen weet van. Sterker nog, ze kennen het niet eens. Blockchains richten zich niet alleen op schaalbaarheid, maar ook op allerlei andere facetten zoals pricacy en veiligheid. Er wordt dus ook al hard gewerkt om al deze blockchains met elkaar te verbinden.
Er zijn al sectoren waar de blockchain wordt toegepast en daarom ben ik benieuwd hoe dit over tien jaar zal zijn. Misschien ga je nu door dit te begrijpen, anders tegen crypto aankijken. Welke cryptomunten ga jij dus kopen?
Anderen lezen ook: Beste cryptomunten van 2022?
Nog even dit:
Vind jij crypto ook zo interessant en wil je hier meer over leren? Zelf volg ik Madelon Vos al een tijdje.
Madelon is de enige vrouw in Nederland die zoveel weet over Bitcoin en over het maken van technische analyses. Maar ze weet bijvoorbeeld ook veel te vertellen over aandelen en de huidige economische situatie. Benieuwd naar Madelon? Kijk dan eens naar de MoneyTalks Community! Dit is één van de grootste communities van Nederland met meer dan 2000 leden.
Dit is dé plek om alles te leren over cryptovaluta tot aan macro-economisch nieuws! Als aanbieding kan je nu voor €1 de MoneyTalks Communtiy 7 dagen uitproberen!
Join de MoneyTalks Community van Madelon Vos!
Inclusief de beste cryptohulp van 3 andere experts! Probeer nu 7 dagen voor maar €1!