Pensioen overzetten – is dat verstandig en waar moet je op letten?

Pensioen overzetten - is dat verstandig en waar moet je op letten?

Is pensioen overzetten nu verstandig of niet en waar moet je op letten? Vragen die nogal vaak voorbij komen. Voor mensen die hun pensioen willen overdragen naar een nieuwe baan, is het goed om op een aantal zaken te letten.

Het komt geregeld voor dat er bij een banenwissel een andere pensioenuitvoerder voor in de plaats komt. Tijdens het werkende leven wordt er regelmatig van baan en van sector gewisseld. Het resultaat? Een grote verzameling van verschillende pensioenpotjes. En dat is best onoverzichtelijk.

Heel begrijpelijk waarom iemand dan liever zijn of haar pensioen bij één pensioenuitvoerder heeft ondergebracht. Maar is pensioen overzetten wel altijd zo verstandig en op basis waarvan maak je de afweging? Daar gaat dit artikel over! Ik heb de belangrijkste punten omtrent pensioen overzetten voor je op een rijtje gezet.

Zoek je nog een goede pensioenbank? Een hele bekende en betrouwbare Nederlandse partij is Brand New Day! Brand New Day is gespecialiseerd in pensioenen. Sparen of beleggen voor je pensioen, pensioen overzetten? Zij bieden voor jou de beste oplossing! Hieronder kan je direct een kijkje nemen op hun platform!

Waardeoverdracht

Pensioen overzetten van een oude pensioenregeling naar een nieuwe pensioenregeling wordt ook wel waardeoverdracht genoemd. Alleen als je van baan wisselt kan je pensioen overdragen. De pensioenfondsen zijn verplicht hier aan mee te werken. Enige obstakel waarom een pensioen niet kan worden overgedragen, is op het moment dat de nieuwe pensioenuitvoerder of pensioenfonds geen 100% dekkingsgraad heeft.

Een pensioenfonds heeft een uitkeringsverplichting. Heeft een fonds op een zeker moment niet genoeg financiële middelen, dan betekent dit dat de dekkingsgraad te laag is en niet aan de uitkeringsverplichting kan worden voldaan. Het pensioen kan men dan niet overzetten naar een ander fonds. De aanvraag blijft liggen en er zal contact op worden genomen op het moment dat de dekkingsgraad hoog genoeg is.

Het is sowieso altijd goed om te kijken hoe de nieuwe pensioenuitvoerder er financieel voorstaat. Overigens hoeven de alarmbellen niet meteen te gaan rinkelen wanneer de dekkingsgraad te laag is. Het is namelijk een probleem waar veel pensioenfondsen mee kampen. Belangrijkste reden is de lage de rentestand.

Wanneer pensioen overdragen?

In ieder geval geldt dat pensioen overzetten dus alleen kan wanneer je van baan en sector wisselt. Soms behoud je hetzelfde pensioenfonds, ook al verander je van baan. Want blijf je in dezelfde sector werken, dan is de kans groot dat je met dezelfde pensioenuitvoerder te maken krijgt. Pensioen overzetten is dan niet mogelijk.

Pensioen overzetten of niet?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Dit komt omdat elke pensioenuitvoerder zijn eigen regels en voorwaarden heeft vastgelegd. De spelregels van pensioenuitvoerder A kunnen perfect aansluiten bij jouw situatie, terwijl je buurman zichzelf in z’n vingers zal snijden, wanneer hij besluit zijn pensioen over te zetten van pensioenuitvoerder B naar pensioenuitvoerder A.

Iedere situatie verschilt en daarom is het altijd aan te raden om goed onderzoek te doen op het moment dat je je pensioen wilt overzetten naar een ander fonds. Kijk dus goed wat de consequenties zijn voor jou. Er zijn namelijk genoeg schrijnende verhalen waarbij pensioenen zijn overgezet en nabestaandenpensioenen niet meer werden uitgekeerd. In dit soort situaties bleek pensioen overdragen dus verre van verstandig.

Hoe pensioen overdragen?

Het komt geregeld voor dat iemand een bepaalde job aanneemt en na een paar maanden weer vertrekt. In de korte tijd kan er bij de werkgever wel een klein pensioen zijn opgebouwd. Zo zijn er doordat mensen tegenwoordig vaker van baan wisselen, ongelofelijk veel kleine pensioenen ontstaan.

De regering heeft daarom besloten dat bij kleine pensioenen, (tot €503,24 bruto) de nieuwe pensioenuitvoerder zelf mag beslissen of het kleine pensioen wordt overgedragen. De pensioenuitvoerder mag automatisch de waardeoverdracht toepassen zonder dat ze daar toestemming voor nodig hebben. Op deze manier kan versnippering van het pensioen worden voorkomen en scheelt dit een hoop administratief geneuzel.

Opmerking: bij de automatische waardeoverdracht is de 100% dekkingsgraad voor pensioenfondsen niet van toepassing.

Valt het opgebouwde pensioen niet onder de kleine pensioenen, dan kan er geen automatische waardeoverdracht plaats vinden en ben je zelf verantwoordelijk voor de overdracht.

Maar hoe werkt pensioen overdragen dan precies?

  • Je vraagt om een opgave van de pensioenafspraken die zijn gemaakt bij de pensioenuitvoerder van je oude baan.
  • Bij de pensioenuitvoerder van je nieuwe baan dien je vervolgens een verzoek tot waardeoverdracht in.

Op deze manier kan je zelf de regelingen van de twee pensioenuitvoerders vergelijken. Je wilt namelijk weten wat de gevolgen zijn wanneer je je pensioen overdraagt. Is het niet helemaal duidelijk voor je? Neem dan contact op met zowel de oude als de nieuwe pensioenuitvoerder. Overigens kan je de waardeoverdracht zelf eenvoudig en snel regelen, dit kan op mijnwaardeoverdracht.nl.

Afweging per situatie

Zoals ik al eerder noemde kan je pas een goede afweging maken wanneer de oude en de nieuwe pensioenregeling met elkaar worden vergeleken. Pas dan weet je of pensioen overdragen verstandig is. Maar het kan ook goed zijn om naar een aantal andere zaken te kijken. De volgende zaken zou je eventueel ook mee kunnen wegen in je keuze.

  • Hoewel de nieuwe regeling beter kan zijn dan de oude regeling, kan het nieuwe fonds er natuurlijk alsnog slecht voorstaan. Kijk hier goed naar. Feit is dat veel pensioenfondsen het zwaar hebben en moeten korten op de pensioenen. De regering is overigens wel bezig met een nieuw pensioenakkoord. Dit akkoord zou er op 1 januari 2022 moeten komen, maar je voelt hem misschien al aankomen…het akkoord is met maximaal een jaar uitgesteld.
  • Potjes samenvoegen kan gunstig zijn. Het kan versnippering van je pensioen tegengaan en het zorgt voor meer overzicht. Maar op één paard wedden, lijkt me nou niet het beste advies. Heb je in der loop der jaren netjes alles naar één fonds overgeheveld, kom je er ineens achter dat dit fonds er financieel toch heel beroert voor staat. Was spreiding toch niet zo gek geweest!
  • Kijk of het nieuwe pensioenfonds indexeert. Met de jaarlijkse inflatie zal het pensioenfonds ook mee moeten stijgen.

Opmerking: wanneer pensioenfondsen een te lage dekkingsgraad hebben moeten ze korten op de pensioenen. Tijdelijk is deze grens fors omlaag gegaan waardoor pensioenfondsen nu wat meer lucht hebben. Maar hoewel de huidige pensioenen niet worden verlaagd, wordt er wel flink gekort in de opbouw van toekomstige pensioenen.

In sectoren als de zorg en de schoonmaak worden er respectievelijk zo’n 40% en 30% gekort op toekomstige pensioenen. Wanneer je dit beseft, begrijp je ook dat iemand die in de zorg werkt, straks hoogstwaarschijnlijk weinig inkomen zal hebben uit het werkgeverspensioen. Vroegtijdig extra pensioen opbouwen is voor deze mensen daarom een must!

Nabestaandenpensioen/Partnerpensioen

Twee termen die ongeveer op hetzelfde neerkomen. Het verschil is dat een nabestaandenpensioen bestaat uit een partnerpensioen en een wezenpensioen. Het tot dan toe opgebouwde pensioen van een overleden partner gaat naar de weduwe of weduwnaar en naar de eventuele kinderen.

Een nabestaandenpensioen of partnerpensioen geldt natuurlijk alleen wanneer er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Wanneer hier sprake van is en jij komt te overlijden, zal jouw partner (wanneer jullie geen kinderen hebben) een partnerpensioen ontvangen. Het pensioen wat is opgebouwd tijdens werk wordt dan na het overlijden omgezet naar een partnerpensioen.

Hier dient goed naar gekeken te worden. Hoe is dit per pensioen geregeld? Gaat jouw partner er niet op achteruit wanneer je het hele zaakje overhevelt naar een ander fonds?

Conclusie

Wanneer je pensioen wilt overdragen, is het zoals je hebt kunnen lezen heel verstandig om je van een aantal zaken bewust te zijn. Het feit dat je dit artikel leest geeft al aan dat je er mee bezig bent. Dat kan zeker niet iedereen zeggen. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan helft van de Nederlanders niet weet hoe hun pensioen ervoor staat?

Best vreemd, want in veel gevallen valt het pensioen ook veel lager uit dan dat zij dachten. Pensioen is voor velen sowieso nooit het meest favoriete onderwerp, maar het kan je later een hoop financiële rust geven, wanneer je hier vroegtijdig mee begint.

Weet je het ook niet precies hoe jouw pensioen ervoor staat? Op dit platform heb ik nog meer artikelen geschreven over pensioen. Ik benoem hierin bijvoorbeeld uitvoerig de verschillende opties hoe je (extra) pensioen kunt bouwen. Wil je meer lezen over pensioen? Lees de categorie pensioen!

Alles regelen omtrent pensioen? Kies dan voor Brand New Day!

Deze Nederlandse gespecialiseerde pensioenbank helpt je graag verder!

JA, IK BEN GEÏNTERESSEERD IN BRAND NEW DAY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *