Vanguard S&P 500 ETF vs Bitcoin

ETF S&P 500 Vanguard

Overweeg je om te beleggen in de Vanguard S&P 500 ETF en Bitcoin, maar wil je eerst méér weten over deze twee wereldberoemde beleggingsproducten? Zowel in de Vanguard S&P 500 ETF als in Bitcoin, wordt veel belegd. Ook al zijn het twee totaal verschillende producten, qua rendement zijn beide beleggingen natuurlijk zeer interessant.

Om te kijken waar je het beste in kunt beleggen, zullen we beide producten eerst uitgebreid met elkaar vergelijken. Voordat je wilt beleggen is het goed om te onderzoeken waar je precies in belegt, wat de risico’s zijn en hoeveel rendement je belegging ongeveer zal opleveren. Deze aspecten en meer zullen we daarom bespreken.

In deze Vanguard S&P 500 ETF vs Bitcoin, gebruik ik uiteraard percentages die betrekking hebben op de huidige koersen. Omdat de koersen van zowel de Vanguard ETF als Bitcoin continu veranderen, kan het zijn dat op het moment dat je dit artikel leest, de percentages wat verschillen. Ik hou de koersen daarom in de gaten en zal een update plaatsen wanneer dat nodig is.

Wat is de Vanguard group?

Vanguard is een Amerikaanse vermogensbeheerder. Net zoals BlackRock beheert de Vanguard vermogens van onder andere pensioenfondsen en verzekeraars. Maar de Vanguard belegt zelf ook in aandelen en andere beleggingsobjecten en bracht al in 2001 haar eerste ETF uit. De Vanguard heeft meerdere ETF’s uitgebracht, maar de ETF zoals de S&P 500 Vanguard is toch wel de bekendste.

De Vanguard bestaat al sinds 1975 en is de grondlegger van het indexbeleggen. Bij indexbeleggen gaat het puur om het volgen van een index en wordt er niet geprobeerd om de markt te verslaan. Bij passief indexbeleggen koop je zelf geen aandelen, maar beleg je in grote fondsen die bestaan uit honderden of soms wel duizenden aandelen. Wat dat betreft lijken Exchange Traded Funds en beleggingsfondsen wel op elkaar.

Wat is Bitcoin?

De S&P 500 Vanguard ETF stamt uit 2012, Bitcoin daarentegen is ietsjes ouder. Bitcoin bestaat sinds 2009 en is de bekendste cryptovaluta. Bitcoin kunnen we digitaal naar elkaar overmaken, zonder tussenkomst van een bank of een andere derde partij. Maar we kunnen ook met Bitcoin betalen.

Bitcoin is met name bedacht om de bemoeienis van banken en andere centrale partijen uit te sluiten. En dat er aan zoiets als Bitcoin behoefte is, moge duidelijk zijn. Alhoewel je in de meeste gevallen bij het kopen van cryptovaluta nog steeds gebruik maakt van een centrale partij, zoals een exchange, kunnen we Bitcoin peer-to-peer verzenden.

Het verzenden gebeurt uiteraard via de blockchain en een peer, ook wel node genoemd, is een computer die gebruikmaakt van het netwerk. Alle peers controleren gegevens omtrent transacties, wat betekent dat elke computer evenveel zeggenschap heeft. Deze decentrale manier van gegevens verwerken en opslaan, is de belangrijkste en bekendste eigenschap van de blockchain.

Vanguard S&P 500 ETF

Na een korte introductie van de Vanguard en Bitcoin, duiken we wat meer de diepte in. De bekende ETF, de S&P 500 Vanguard, is een ETF die bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. De S&P 500 is een Amerikaanse index. De S&P 500 index, ook wel “Standard & Poor’s 500” genoemd, is marktwaarde gewogen. Dit betekent dat de lijst van bedrijven wordt samengesteld op basis van marktwaarde. Hoe groter de marktwaarde, hoe zwaarder een bedrijf wordt meegewogen.

Vanguard, de aanbieder van de ETF, koopt in werkelijkheid de aandelen van alle 500 Amerikaanse bedrijven die zijn opgenomen in deze index. Op deze manier kan Vanguard de S&P 500 index vrij nauwkeurig volgen. Er gelden wel een aantal voorwaarden om te worden toegevoegd aan S&P 500. Zo kan de samenstelling af en toe wijzigen. Ook verschillen de bedrijven natuurlijk qua grootte. Zo vormt de top 10, ongeveer 30% van het totale netto activa van alle 500 bedrijven samen.

Bitcoin

Cryptovaluta, Bitcoin, tja voor sommigen is en blijft het lastig te begrijpen. In der loop der jaren zijn er ook zoveel nieuwe cryptomunten bijgekomen en wat doen ze eigenlijk? Achter elke cryptomunt zit in principe een bedrijf. En deze bedrijven maken natuurlijk allemaal gebruik van de blockchain. Dit kan de eigen blockchain zijn, maar er zijn juist ook bedrijven of cryptomunten die gebruikmaken van een andere blockchain, zoals die van Ethereum.

Wat dat betreft is Bitcoin toch anders. Bitcoin is geen bedrijf en wordt dus ook niet gemanaged. Waar bedrijven zich bezighouden met het uitvinden van allerlei toepassing op de blockchain, kan de blockchain van Bitcoin enkel transacties verwerken. Het mooie is dat hoe meer mensen Bitcoin gebruiken, hoe sterker en veiliger het netwerk wordt.

Daarnaast is Bitcoin natuurlijk schaars wat voor veel beleggers een reden is om erin te beleggen. Uiteindelijk wordt de Bitcoin waarde bepaald door vraag en aanbod en zien we dat de interesse blijft toenemen. En de waarde? Ja die blijft ook toenemen! 1 Bitcoin kostte in 2017 nog geen €1.000, terwijl je nu ruim €43.000 moet neerleggen voor diezelfde Bitcoin.

Welke belegging past beter je?

Via de ETF van de S&P 500 Vanguard, beleg je in grote bedrijven en niet zo weinig ook. Dus vind je intrinsieke waarde en spreiding belangrijk, dan is de Vanguard S&P 500 ETF een goede optie om in te beleggen. De ETF van Vanguard bestaat dus uit 500 verschillende bedrijven, maar wel verdeeld over meerdere sectoren. Door te beleggen in deze ETF zorg je voor spreiding.

Ben je benieuwd welke ETF’s nog meer interessant zijn? Ik heb laatst onderzoek gedaan naar ETF’s met een lang track record. Ik heb er een aantal gevonden en beschreven in het artikel Beste ETF’s voor 2022.

Vind je intrinsieke waarde belangrijk? Wanneer je in een ETF gaat beleggen, beleg je indirect in aandelen. Bij de Vanguard S&P 500 ETF is er dus sprake van intrinsieke waarde. Bij Bitcoin is dat toch een beetje anders. Er wordt vaak verondersteld dat Bitcoin géén intrinsieke waarde heeft, sommige beleggers kiezen daarom liever voor aandelen of bijvoorbeeld goud. Maar toch zijn de meningen verdeeld over het feit of Bitcoin nu wel of geen intrinsieke waarde heeft.

Wat is de intrinsieke waarde van Bitcoin?

Vanguard S&P 500 ETF

Het is waar dat je Bitcoin niet fysiek vast kunt pakken, het is enkel digitaal geld. Wat dat betreft is het – wat een gek er voor geeft. Maar je moet niet vergeten dat Bitcoin uniek is. De blockchain technologie zorgt voor transparantie en fraude is daarmee uitgesloten. Via de blockchain is het verwerken en opslaan van data veel veiliger.

Het veilig opslaan van informatie is namelijk wel een dingetje. Huidige systemen zijn kwetsbaarder, makkelijker te vervalsen en worden gecontroleerd door één server waardoor er eerder fouten ontstaan. Er is behoefte aan vertrouwen en de blockchain geeft dat. Daarnaast is Bitcoin niet te kopiëren, ook al is het digitaal. Daarmee is Bitcoin wederom uniek en ook nog eens schaars, er komen namelijk maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop. Dit staat vast en is niet te veranderen.

Voor sommigen heeft – iets waar de overheid geen of nauwelijks invloed op heeft – juist ook intrinsieke waarde. Natuurlijk, men is wel bezig met het reguleren van cryptovaluta, maar Bitcoin kan niet worden verboden.

En dan heb je natuurlijk nog het grote probleem van geldontwaarding. Doordat centrale banken geld blijven printen, is er een enorm aanbod van geld, waardoor de euro in waarde afneemt. Het beleid van de Europese Centrale Bank zorgt er voor een groot deel voor, dat wij onze koopkracht verliezen. En niet zo’n klein beetje ook. Door in Bitcoin of goud te beleggen kan je je koopkracht beschermen. Natuurlijk hangt dit wel af voor welke prijs je iets koopt en hoe lang je horizon is!

Vanguard S&P 500 ETF rendement

Dit jaar viert de Vanguard S&P 500 ETF haar 10 jarig jubileum. De Vanguard ETF heeft het afgelopen decennium een hoop beleggers blij gemaakt. Het gemiddelde rendement over de afgelopen 10 jaar is ruim 15%. Als je in ETF’s wilt beleggen, wil je natuurlijk ook een mooi rendement behalen. Je kan dan kijken hoe een ETF het afgelopen jaar heeft gepresteerd, maar liever kijk je wat verder terug.

Vooral als je voor de lange termijn belegt, beleg je liever in ETF’s die naam hebben gemaakt. Zelf kijk ik altijd op morningstar.nl hoe lang een ETF al bestaat en wat het gemiddelde rendement over de afgelopen jaren is.

Wil je beleggen in de S&P 500 Vanguard ETF en zoek je nog een broker? Dan raad ik je DEGIRO aan. DEGIRO is een Nederlandse broker en staat bekend om z’n veiligheid en nogal lage kosten. De officiële naam is eigenlijk de Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD). In 2021 was dit de één van de meest verhandelde ETF’s bij DEGIRO Je vindt deze ETF van Vanguard onder ticker: IE00B3XXRP09.

(Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen)

Bitcoin rendement

Tja, en hoe zit het dan met het rendement van Bitcoin? Eigenlijk kunnen we daar heel duidelijk over zijn. Er komt namelijk geen één beleggingsproduct ook maar in de buurt van Bitcoin. Zo hard als Bitcoin stijgt, is door niets of niemand te evenaren. In 2009 kostte 1 Bitcoin slechts een paar cent, momenteel kost 1 Bitcoin ongeveer €43.000.

Bitcoin heeft in 2021 ook al een hogere waarde gekend, maar al met al komt het gemiddelde jaarlijkse rendement uit op zo’n +200%. Nogal een verschil met de Vanguard S&P 500 UCITS ETF, waar je genoegen moet nemen met ongeveer 15% rendement.

Hieronder zie je trouwens duidelijk de Bitcoin koers grafiek van de afgelopen 10 jaar. Het is de Bitcoin koers op Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse exchange. Mocht je willen beleggen in Bitcoin, dan kan je dat het beste doen bij een exchange, in plaats van een broker. Een broker is eigenlijk een tussenpartij. Een broker mag zelf geen crypto aanbieden en bewaren voor klanten. Een exchange heeft deze bevoegdheid wel en is daarom altijd goedkoper.

Bitcoin koers Bitvavo
Bitcoin koers Bitvavo

Op hoeveel rendement Bitcoin dit jaar zal uitkomen, kunnen we niet voorspellen. Het zijn in ieder geval spannende tijden en is het interessant om te zien hoe sterk Bitcoin hier op reageert. Meer weten over de verwachtingen van Bitcoin? Lees daarvoor het volgende artikel: Crypto koers verwachtingen.

Hoe zit met de risico’s?

Als je puur kijkt naar de volatiliteit van Bitcoin, dan kun je zeggen dat een belegging in Bitcoin risicovoller is. Dat komt omdat particuliere beleggers vaak pas Bitcoin kopen op het moment de koers hoog staat. Vervolgens daalt de koers hard en wordt er veel verkocht, met als gevolg hoge verliezen. Onervaren beleggers hebben vaak meer moeite met timing en hoge koersschommelingen waardoor er vaak teveel risico wordt genomen.

Uiteindelijk is er geen één belegging zonder risico’s, maar de risico’s kan je wel degelijk minimaliseren. Als we kijken naar Bitcoin, dan is het allemaal nog vrij nieuw en weten we niet zeker of Bitcoin over 15 jaar nog bestaat. Zelf geloof ik wel in Bitcoin, maar snap ik ook dat je eerder kiest voor een ETF zoals de S&P 500 Vanguard. Deze Vanguard ETF vertegenwoordigt de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Daar zit dus daadwerkelijk iets achter en al deze bedrijven zijn continu bezig met innoveren.

Geloof je in de groeimogelijkheden van zowel Bitcoin als de ETF van Vanguard en heb je niet al te veel kennis? Begin dan maandelijks of een paar keer per jaar een bedrag te investeren wat je kan missen. Doe dit vooral voor de lange termijn en kijk elk jaar naar je gemiddelde rendement. Misschien haal je het eerste jaar wel een rendement van 20%, waardoor je toch een deel van je koopkracht beschermd.

Dividend en kosten

Als laatste onderdeel in deze Vanguard S&P 500 ETF vs Bitcoin, kijken we naar dividend en kosten. Laten we beginnen met Bitcoin. Bij Bitcoin ontvang je geen dividend. Wel is er een vergelijkbare vergoeding voor het in bezit hebben van. Dat heet staking. Mocht je hier meer over willen lezen, kijk dan even naar het volgende artikel: Bitvavo staking.

Hoeveel kosten je maakt met Bitcoin hangt voornamelijk af van op welk platform je belegt of handelt en vooral hoe vaak. Zoals ik al eerder zei, hanteert een broker hogere kosten en is exchange beduidend goedkoper.

Een ETF met dividend keert één keer per jaar of elk kwartaal een percentage uit. Dat geldt voor sommige aandelen en dus ook voor sommige ETF’s. Naast je mogelijke rendement op de Vanguard S&P 500 ETF, ontvang je ook nog eens jaarlijks 1,3% aan dividend. Dat is dus een dubbel rendement.

Qua kosten ben je voor de Vanguard S&P 500 ETF, weinig kwijt. Althans, bij DEGIRO of eToro. Doe je bij DEGIRO 12 transacties van €50 per jaar, dan ben je op jaarbasis niet meer dan €2,67 aan kosten kwijt. Dit heeft te maken met DEGIRO’s kernselectie. ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO kan je namelijk zonder transactiekosten aankopen. Het voordeel van eToro is dat je juist eerst kan oefenen via een gratis demo-account.

77% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s. Wees je bewust van de hoge risico’s en ga voor jezelf na of je het risico kunt lopen om je geld te verliezen.

Conclusie

Voordat je ergens in wilt beleggen is het zaak om te begrijpen waar je precies in belegt. Ik neem aan dat dit, met het lezen van deze Vanguard S&P 500 ETF vs Bitcoin, is gelukt! Hopelijk weet je nu meer over beide beleggingsproducten en kan je een keus maken. In mijn ogen is de één niet beter dan de ander. Combineren kan daarom ook. Bepaal alleen wel eerst je strategie en beleg alleen met geld wat je kan missen.

Wil je graag op korte termijn geld verdienen, dan zal je jouw kennis daar op moeten afstemmen. Dat klinkt logisch, maar hier wordt nog wel eens makkelijk over gedacht. Beleg je passief in Bitcoin en in ETF’s en doe je dat voor de lange termijn, dan zal je alsnog enige kennis van beleggen moeten hebben.

Maar actief handelen waarbij je op korte termijn geld gaat verdienen, vraagt om een serieuzere aanpak. Traden is namelijk een vak. Eigenlijk kun je alle beleggingsproducten traden, maar niet voordat je een analyse hebt gedaan. Dit kan een technische of fundamentele analyse zijn of zelfs een onchain data analyse.

Als je dat leuk lijkt, kan je een gratis cursus volgen bij Madelon Vos. Toevallig of niet, Madelon heeft vroeger het vak technische analyse gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam.

Probeer nu de Gratis Crypto Trading Academy van Madelon Vos!

Maak via deze gratis online cursus, kennis met de basis van Bitcoin en traden. Hoe werkt technische analyse en hoe kan je bijvoorbeeld ook aandelen traden?

START GRATIS CURSUS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *