
Hoeveel Bitcoin ooit waard gaat worden kan niemand met zekerheid kan voorspellen. Toch wagen sommigen zich er wel aan om een Bitcoin voorspelling te doen. Zo ook de 73-jarige Peter Brandt, een veteraan en vooral bekend als beurshandelaar. Hij voorspelde meerdere keren correct welke kant de koers van Bitcoin op ging.
Op de een of andere manier blijft speculeren over de prijs en het voorspellen ervan mensen boeien. En dan met name hoe hoog één Bitcoin in de toekomst waard kan worden.
Geregeld worden er op Twitter voorspellingen gedaan naar welke hoogte de prijs van Bitcoin kan gaan stijgen. Crypto-expert Willy Woo, die wordt gezien als één van de beste crypto-analisten ter wereld, voorspelde het eerste kwartaal van 2020 juist. In november 2019 toen de Bitcoin ongeveer 6000 euro waard was voorspelde hij dat de prijs in februari zou gaan stijgen naar een waarde tussen de 8000 en 9000 euro.
Opvallender was, dat hij voor de maand maart een hele andere Bitcoin voorspelling deed: Hij gaf te kennen dat de waarde terug zou vallen naar ongeveer 4500 euro. Geloof het of niet, in werkelijkheid is dit precies zo gegaan.
Nu de prijs van Bitcoin al lang het vorige record uit eind 2017 en begin 2018 heeft verbroken zullen de speculaties er niet minder op worden. Heb jij enig idee waar de prijs van Bitcoin heen gaat? Waar staan we precies en wat is er allemaal gebeurt in het nog prille bestaan van Bitcoin?
Kunnen we iets zinnigs zeggen over de Bitcoin verwachting voor 2021 en 2022? Volgens een interessant model wat de prijs van Bitcoin kan voorspellen wel. En, hoe wordt de waarde van Bitcoin bepaald en hoe kan deze worden beïnvloedt.
Ik neem je mee in de tijdlijn en deel nog een gaaf verhaal met je over een familie wiens leven compleet is veranderd nadat zij hadden geïnvesteerd in de bekendste cryptomunt.
Inhoudsopgave
De tijdlijn van de prijs van Bitcoin
- Op 3 januari 2009 was het eerste geminede Bitcoinblock, bestaande uit vijftig Bitcoins een feit. Satoshi Nakamoto, (een onbekend persoon achter het bedenken en ontwikkelen van de Blockchain en Bitcoin) was degene die het eerste block minede. De waarde van Bitcoin in het begin bedroeg toen $0,00.
- Op 7 november 2010 kwam de market cap (totale waarde) van Bitcoin boven de één miljoen dollar uit. De waarde was ondertussen gestegen naar $0,36.
- Op 28 november 2012 was het moment dat de ‘halving’ plaatsvond. Ongeveer eens in de vier jaar wordt de beloning voor het minen van een Bitcoinblock gehalveerd. Vanaf nu kreeg men nog maar 25 Bitcoins voor het minen van een block. Nakamoto had voor de lancering twee geniale ideeën die hij ook heeft doorgevoerd. Het eerste idee: Er komen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop, wat dus automatisch schaarste met zich meebrengt. Het tweede idee: De beloning voor het minen gaat om de zoveel blocken worden gehalveerd. Door de halving waarbij er in hetzelfde tijdsbestek minder Bitcoins de markt invloeien plus de schaarste van maximaal 21 miljoen, zou in de ogen van Nakamoto een ideale mix moeten zijn die de prijs zou gaan opstuwen. Op dat moment betaalde je voor één Bitcoin $12,25.
- Op 11 april 2013 stijgt de prijs van één Bitcoin van $80 eind maart, naar $220. Dit had onder andere te maken met banken op Cyprus die op omvallen stonden. Veel spaarders haalden hun geld van deze banken en stopte dit in Bitcoin. Later in het jaar in november bereikte Bitcoin tot dan toe zijn hoogste waarde. De Amerikaanse en Chinese overheid bespraken beide over de toekomst van dit nieuwe fenomeen. Toch wel onverwacht bleken beide overheden positief te zijn en de koers explodeerde. De hoogst gemeten prijs op alle beurzen was $1242.
Vanaf dat moment komt de waarde van Bitcoin om verschillende redenen in een neerwaartse trend terecht. Vanwege meerdere hacken, DDOS-aanvallen op beurzen en faillissementen daalt de prijs in ruim veertien maanden naar een waarde van $198 op 4 januari 2015. De neerwaartse trend kan ook heel goed te maken hebben gehad met een onrealistische prijs die door opportunisme te hoog werd opgeblazen en uiteindelijk niet kon voldoen aan de verwachtingen.
- Op 9 juli 2016, we zijn ander halfjaar verder en de prijs is weer wat gestegen en is ook het moment aangebroken voor de tweede halving. Vanaf nu krijgen de miners als vergoeding geen 25 Bitcoins meer voor een block, maar nog maar 12,5. Één Bitcoin is inmiddels weer zo’n $670 waard.
- Op 1 augustus 2017, ruim een jaar later is de prijs flink gestegen. We noteren maar liefst $2900.
- Vanaf dat moment zit de Bitcoin in een bull-run en stijgt de waarde op 17 december 2017 naar $19666.
- Op 1 april 2018 is de prijs ingezakt en geloven velen dat hiermee ook een einde gekomen is aan het bestaan van Bitcoin. De prijs op dat moment is $7100.
- Op 15 december 2018, wanneer de waarde ver is teruggezakt en een dieptepunt bereikt wordt van $3225, denken veel mensen dat de Bitcoin markt slechts een enorme hype was.
- Op 10 juli 2019, tegen alle verwachting in (behalve de mensen die er in geloofde) piekt Bitcoin en komt uit op een prijs van $12900.
- Op 12 mei 2020, in tien maanden tijd is de prijs gaan zakken naar $8750. 12 mei is echter wel een hoogtepunt, want wederom vindt er een halving plaats. De beloning voor het minen wordt teruggeschroefd naar 6,25 Bitcoins voor een block.
- Op 30 november 2020 werd het oude record uit 2017 verbroken. Op het moment van schrijven is dit pas twee maanden geleden en de prijs van Bitcoin heeft op 8 januari maar liefst de grens van $40,000 gebroken.
- Op dit moment is de actuele waarde van Bitcoin $35950.
- Op 31 december 2021 $…………….?
Hoe sterk is de positie van Bitcoin nu?

Eigenlijk best bizar dat de waarde in 12 jaar zo ontzettend hard is gestegen. Er is veel gebeurd tussen nu het moment dat de Bitcoin werd gelanceerd. De aanleiding of eerder de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen om Bitcoin in het leven te roepen, was de financiële bankencrisis in 2008 waarbij het vertrouwen in banken en overheden daalde tot een dieptepunt. Het oorspronkelijke idee om geld naar elkaar over te maken zonder toedoen van een centrale partij (bijvoorbeeld een bank) is nog steeds een belangrijk aspect.
Nu, dus inmiddels 12 jaar later zijn we op het punt beland dat steeds meer institutioneel geld de markt wordt ingepompt. Dat we betalingen met Bitcoin kunnen doen is leuk, maar dit is niet de reden worden enorme aantallen Bitcoins worden gekocht. Vermogensbeheerders zoals investerings- en verzekeringsfondsen slaan Bitcoin o.a. in om inflatie af te kunnen dekken en het rendement op hun portfolio te vergroten.
Crypto-investeringsmaatschappijen zoals Grayscale en Coinshares kopen grootschalig Bitcoins op. Grayscale bijvoorbeeld is veruit de grootste investeerder en heeft in een jaar tijd voor ongeveer 23 miljard dollar aan Bitcoins gekocht. Een jaar daarvoor hadden zij nog maar voor 2 miljard aan Bitcoins in bezit.
Dat steeds meer institutionele partijen Bitcoin omarmen zorgt ervoor dat de positie wordt versterkt. Schaarste wordt genoemd als belangrijkste eigenschap en reden nummer één waarom zij nu willen instappen. Ook de regelgeving omtrent crypto is in de meeste landen op orde en zorgt voor meer vertrouwen en veiligheid. Een deel van de beleggingswereld ziet Bitcoin nu als de digitale redding van deze tijd. Fiat geld (een door overheid ingevoerd wettig betaalmiddel, zoals munten en briefgeld) wordt continu bijgedrukt om de klappen die de economie krijgt op te vangen. Dan biedt juist nu in onzekere tijden een decentraal systeem waar Bitcoin op draait zonder controle van het huidige financiële centrale systeem uitkomst.
Zoek je een betrouwbare exchange om Bitcoin en andere crypto te kopen? (Bitvavo is de grootste en goedkoopste exchange van Nederland! Een account aanmaken is gratis en over de eerste €1000 betaal je geen handelskosten)
Het model wat het verloop van de Bitcoin prijs kan voorspellen
Het model wat steeds vaker wordt genoemd is het S2F ratio model (Stock-to-Flow ratio). Het model wordt al langer gebruikt om bij goud en zilver de schaarste te meten. Inmiddels geloven sommige ook dat dit model toe te passen is op Bitcoin. Bij dit model kijk je naar de beschikbare voorraad op dit moment. De hoeveelheid voorraad deel je door wat er jaarlijks wordt geproduceerd. Het cijfer wat hier uitkomt geeft aan hoe schaars iets is en in dit model betekent hoe hoger het cijfer hoe schaarser.
Een persoon die schuil gaat onder de naam Plan B, heeft dit S2F model toegepast op Bitcoin. Inmiddels is er een nieuwere versie van dit plan uitgekomen, het S2FX model. In dit model heeft zilver een ratio van 33 en goud een ratio 58. Bitcoin staat inmiddels op een ratio van 56.
Volgens dit model zal Bitcoin op korte termijn goud gaan verslaan. Dit ten eerste omdat ongeveer om de vier jaar de Bitcoin halving plaatsvindt waarbij er de helft minder Bitcoins instromen. Dit heeft automatisch een positief effect op het S2F ratio. Blijft de vraag gelijk en is het aanbod minder, dan zal de prijs stijgen.
Ten tweede is Bitcoin zo ontworpen dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop komen. De hoeveelheid goud daarentegen staat niét vast. Het model voorspelt een prijs van $288.000 in 2025.
Alles verkopen en investeren in Bitcoin
In de begin jaren hield niemand het voor mogelijk dat één Bitcoin ooit $1000 waard zou worden. De mensen die er miljonair mee zijn geworden waarschijnlijk ook niet. Nu de waarde rond $40.000 dollar ligt, is het ook bijna niet voor te stellen dat deze in de toekomst $288.000 waard kan worden, laat staan $1000.000 wat sommige roepen.
Ik denk dat de particuliere investeerder op grond van de huidige koers zichzelf niet snel miljonair ziet worden gezien de hoge instapprijs. Neemt niet weg dat Bitcoin nog steeds een goede investering kan zijn. Er komen nooit méér dan 21.000.000 Bitcoins in omloop. Naast dat dit automatisch schaarste betekent, groeit de interesse en acceptatie van digitaal geld.
Toen de Bitcoins nog maar een paar dollar per stuk waren durfde de mensen die er van af wisten de gok wel te nemen. De vader in de video hieronder werd door een vriend getipt om in Bitcoins te investeren. De Nederlandse familie verkocht al hun spullen en investeerde dat in Bitcoins en reizen nu als gezin de hele wereld over. Naast dat de familie kan leven van de winst die Bitcoin hun heeft opgeleverd, verdient de vader ook zijn geld met daytraden.
Wat beïnvloedt de Bitcoin koers?
Wanneer de vraag naar Bitcoin groeit zal de prijs ook gaan stijgen. Dat is in elke markt het geval en dus ook in de cryptomarkt. Wat je regelmatig ziet in de aandelenwereld, is dat wanneer een positief bericht over een bedrijf naar buiten wordt gebracht, vaak de aandelenkoersen van dat bedrijf omhoog schieten. Bij crypto gebeurt ook. Afgelopen week gebeurde dit ook bij Bitcoin. Elon Musk van Tesla twitterde: Bitcoin staat op punt van doorbreken in de traditionele financiële wereld. Ook noemde hij Dogecoin (altcoin), beide koersen schoten omhoog.
Een ander belangrijk voorbeeld waarvan men weet dat zij de prijs van Bitcoin kunnen beïnvloeden, zijn de zogenaamde ‘Bitcoin whales’. Deze ‘whales’, zijn investeerders die portefeuilles hebben waar veel Bitcoins opstaan. Het aantal staat niet vast, sommige noemen ‘whales’ vanaf 1000 Bitcoins en weer anderen noemen vanaf 50.000 stuks. Vooral de eerder genoemde institutionele beleggers worden gezien als grote ‘whales’. Wat zij doen is heel veel Bitcoins tegelijk verkopen. Het effect is hier vaak van dat de koers gaat zakken waardoor de prijs van een Bitcoin daalt. Dit is dan weer een ideaal moment voor de ‘whales’ om goedkoper in te kopen en zo winst te pakken.
De jonge markt heeft ook te maken met factoren waar Bitcoin met het oog op de toekomst problemen mee kan krijgen en waar zelfs het bestaan van de munt in het geding komt. We weten niet wat landen en overheden gaan doen qua wet- en regelgeving. Gaan ze het verbieden? Ook staat de veiligheid nog ter discussie wat weer zorgt voor minder vertrouwen. En door het gebrek aan vertrouwen kan dit de koers beïnvloeden. Een nadeel van Bitcoin kan ook zijn, dat het geen onderliggende waarde heeft zoals je bij goud wel hebt.
Wil je goed worden in het geld verdienen met Bitcoin?
Ondanks dat de cryptomarkt nog jong is zijn er toch al veel mensen rijk mee geworden. Soms met geluk en soms met de juiste kennis. Wanneer je Bitcoin en crypto in zijn geheel beter gaat begrijpen zal je hier ook eerder goede resultaten mee halen.
Lijkt je het leuk om een cursus te volgen? En wil je graag structureel geld gaan verdienen met crypto? Dan kan ik de cursus x10 met crypto je aanraden. Het gaat ervoor zorgen dat binnen een jaar je inleg wordt vertienvoudigd .
Liever alleen wat Bitcoin of andere crypto kopen en bewaren?
Een exchange die ik zelf graag gebruik is Bitvavo. Bij deze Nederlandse exchange kan je snel, veilig en het goedkoopst Bitcoin kopen en andere crypto. Ik heb hier ook een review over geschreven.
Samenvattend
Zoals je begrijpt is het moeilijk om een Bitcoin voorspelling te doen. Wat wel vast staat is dat sommige mensen rijk zijn geworden met Bitcoin. De één heeft wat meer geluk gehad dan een ander door een tip te krijgen, maar zij hadden wel het lef om actie te ondernemen en Bitcoins aan te schaffen. In mijn ogen ligt er hoogstwaarschijnlijk nog een hele mooie toekomst voor Bitcoin en andere crypto te wachten. Een toekomst waar nog veel te ontdekken en te leren valt
De wereld van crypto is nog hartstikke jong en ik zelf geloof dat dit pas het begin is. Niet iedereen is er ook in geïnteresseerd, maar gelukkig hoef je dit ook niet te zijn om hier geld mee te verdienen.