Aandelen zakken – wat is de reden en hoe nu verder?

Aandelen zakken - wat is de reden en hoe nu verder?

Dat aandelen soms zakken is een vast gegeven. Koersen zakken niet alleen bij aandelen, bij andere beleggingsproducten zoals cryptovaluta of goud gebeurt hetzelfde. Waarom aandelen zakken of stijgen heeft uiteraard te maken met vraag en aanbod. En in veel gevallen is het vaak ook duidelijk waarom een aandeel zakt of stijgt.

Neem bijvoorbeeld het aandeel Meta (Facebook). Onlangs kwam het bedrijf met tegenvallende jaarcijfers, wat uiteindelijk resulteerde in een flinke koersdaling. De aandelen van Facebook daalde in korte tijd met ongeveer 23 procent in waarde.

Los van Facebook hebben veel andere aandelen het ook zwaar. Voor hen die in het laatste kwartaal van 2021 aandelen kochten, is de kans groot dat zij nu in het rood staan. Dat zorgt uiteraard voor veel onrust en paniek onder beleggers. Op zo’n moment is het goed om even uit te zoomen. Je ziet aandelen zakken, maar wat is reden en hoe nu verder?

Belangrijkste oorzaak van de daling

Halverwege januari 2022 kreeg de aandelenmarkt een flinke tik. Dat had waarschijnlijk alles te maken met de aankondiging van de Fed (Amerikaanse centrale bank) om in maart 2022 de rente te gaan verhogen. We bespreken een aantal aandelen waarbij dit nieuws direct invloed had op de koersen, maar ook aandelen die hier niet of nauwelijks op reageren.

Wil je ook beleggen in aandelen of ben je onlangs ingestapt, dan kan ik mij voorstellen dat je twijfelt. De daling van de aandelenmarkt in januari was het gevolg van het besluit van de Fed. Als je voor de lange termijn belegt is er in mijn ogen niets aan de hand. De meeste aandelen presteren over een langere periode gewoon goed.

Aandelen Microsoft

Het Amerikaanse bedrijf Microsoft heeft een hele rits producten en diensten die computer-gerelateerd zijn. Het Windows-besturingssysteem is waarschijnlijk het bekendste product. Microsoft ontwikkelt al sinds 1975 producten en diensten en behoort tot de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Zo is het bedrijf ook opgenomen in de S&P 500 Vanguard ETF.

Naast software ligt hun specialiteit ook op hardware en internetdiensten. Grote concurrenten zijn Apple en Google, maar bijvoorbeeld ook IBM, Oracle en SAP. Het aandeel Microsoft is één van de vele aandelen die begin 2022 zijn gaan zakken. Momenteel staat het aandeel iets boven de $300. In november 2021 stond de koers zo rond $343. Dat betekent dat de aandelen van Microsoft in die periode ongeveer 13% hebben ingeleverd.

Op zich is dat allemaal niet zo spannend. Microsoft is een sterk en gezond bedrijf en omdat ze al zo lang bestaan én de technologie een steeds grotere rol gaat spelen in onze wereld, gebruiken we de producten en diensten van Microsoft over 50 jaar waarschijnlijk nog steeds.

Aandelen Heijmans
Koers Microsoft – afb eToro

Let op: je kapitaal loopt risico.

Aandelen Heijmans

Het Nederlandse bedrijf Heijmans is een beursgenoteerde onderneming. In 1923 begon de Brabander Jan Heijmans een eigen bedrijfje als stratenmaker. Het groeide uit tot een groot familiebedrijf wat nu vooral bekend staat als wegenbouwer en bouwer van woningen, bedrijfspanden en winkels. Daarnaast ontwikkelt Heijmans ook nieuwe projecten voor woonwijken en voor de inrichting van winkelgebieden en wegenparken.

De sectoren waarin Heijmans voornamelijk werkzaam is zijn, vastgoed, woningbouw, bouw & techniek en infra. De aankondiging van de renteverhoging in Amerika had geen effect op de koers van het aandeel Heijmans. Een aandeel kost momenteel ongeveer €14,88. Gaan we even terug naar het begin van de coronapandemie, dan stond het aandeel Heijmans zo rond €5,10. Nu de vraag naar woningen in Nederland extreem hoog is, zal het bedrijf daar vast en zeker nog meer van gaan profiteren.

Aandelen Pfizer

Over Pfizer hoeft verder weinig uitleg gegeven te worden, die naam kennen we allemaal. Maar wist je dat Pfizer al 173 jaar bestaat? Het bedrijf is niet zomaar even tijdens de pandemie opgericht omdat ze een vaccin wilden ontwikkelen, nee het bedrijf heeft een enorme staat van dienst. Pfizer aandelen kon je dus al veel eerder kopen. Ook al zijn de vaccins volgens velen snel ontwikkeld, dat het bedrijf al zo lang bestaat, is in ieder geval een geruststellende gedachte!

De eerste vaccins werden al ontwikkeld in 1796 en hebben daarmee sindsdien veel levens gered. In 1849 richtten twee neven (waarvan één met de achternaam Pfizer) een chemisch bedrijfje op in Brooklyn New York. Zij zagen kansen voor het ontwikkelen van speciale medicijnen die nog niet in Amerika werden geproduceerd.

Pas vanaf 1950 is Pfizer zich gaan richten op de internationale markt en zijn nu vrijwel overal ter wereld vertegenwoordigd. Met het ontwikkelen en aanbieden van levensreddende producten in 175 landen, laten ze de concurrentie ver achter zich. Het aandeel Pfizer steeg in 2021 met 47%. Net als veel andere Amerikaanse aandelen, daalde ook het aandeel Pfizer in de eerste maand van 2022. De aankondiging van de Fed om de rente in 2022 te gaan verhogen had voornamelijk impact op Amerikaanse aandelen.

Aandelen Pfizer zakken
Koers Pfizer – afb eToro

Let op: je kapitaal loopt risico.

Aandelen Moderna

Wanneer je je laat vaccineren dan krijg je meestal het vaccin van Pfizer of Moderna toegediend. Moderna heeft dus net als Pfizer ook een vaccin weten te ontwikkelen tegen het coronavirus. Moderna kan je dan ook omschrijven als een farmaceutisch en biotechnologisch bedrijf. Net zoals Pfizer is ook Moderna een Amerikaans bedrijf en richt het zich voornamelijk op vaccin-technologieën.

Het bedrijf is opgericht in 2010, toen heette het nog ModeRNA. Sinds 2018 is de naam veranderd naar Moderna, Inc. In december van dat jaar kreeg het bedrijf een notering op de Nasdaq. Een aandeel kostte destijds $23. Nu, op het moment van schrijven, betaal je voor een aandeel Moderna $164.

Het Moderna-COVID-19-vaccin is eigenlijk hun eerste commerciële product. Voorheen maakte het bedrijf nauwelijks omzet, sterker nog; er werd jarenlang verlies geleden. Moderna verkreeg haar inkomsten voornamelijk door de samenwerking met partners waar onderzoeken werden uitgevoerd. Met het ontwikkelde vaccin heeft Moderna een mooie winst weten te behalen. In 2019 leed het het bedrijf nog ruim $500 miljoen verlies, maar in 2021 werd er een winst geboekt van ruim $1 miljard. Helaas is het aandeel sinds eind november 2021 wel gezakt met meer dan 50%.

Ben je toch geïnteresseerd, dan kan je aandelen Moderna kopen bij eToro. Bij eToro is het overigens zo dat je aandelen en ETF’s altijd commissievrij kunt aankopen. Je betaalt dus geen transactiekosten.

Let op: je kapitaal loop risico. Er zijn andere kosten van toepassing. Ga voor meer informatie naar etoro.com/trading/fees.

Aandelen Volkswagen

Het laatste aandeel wat ik kort wil bespreken is het aandeel Volkswagen. Als je kijkt naar de verkoopcijfers, dan werden er in 2021 relatief weinig auto’s verkocht. 2021 was het slechtste jaar in 50 jaar geschiedenis. Volkswagen verkocht dan wel de meeste auto’s in Nederland, maar het verlies ten opzichte van 2020 (wat vanwege corona ook al een slecht jaar was), was groot te noemen.

De daling heeft te maken met het coronavirus, chiptekort, maar ook door problemen in de aanvoerketen. Aan de andere kant gaat het met de verkoop van elektrische auto’s juist goed. In 2021 verdubbelde Volkswagen de verkoop van elektrische auto’s. De verwachting is dat dit aantal alleen maar gaat toenemen.

Wordt er over elektrisch rijden gesproken, dan wordt Tesla natuurlijk vaak genoemd. Maar de concurrentie groeit want er komen steeds meer merken bij die elektrische auto’s fabriceren. Eén daarvan is Volkswagen. Hoewel Tesla een straatlengte voorligt in de ontwikkeling van elektrische auto’s, timmert Volkswagen ook aardig aan de weg.

Met de Volkswagen ID brengen ze een prachtige auto op de markt. Je kan zeggen dat elektrisch rijden nog in de kinderschoenen staat. Maar vanwege de wereldwijde co2-aanpak is het niet ondenkbaar dat Volkswagen een steeds groter marktaandeel gaat veroveren.

Het aandeel van Volkswagen is na de aankondiging van de Fed een klein beetje gezakt, maar heeft zich inmiddels alweer aardig hersteld. Geloof je in elektrisch rijden én uiteraard in Volkswagen zelf? Dan kan je beleggen in aandelen van Volkswagen.

Aandelen Volkswagen zakken
Koers Volkswagen – afb eToro

Let op: je kapitaal loopt risico.

Aandelen koersen AEX

Nu we een aantal aandelen hebben bekeken valt het op dat de één harder wordt geraakt dan de ander. Voornamelijk de Amerikaanse aandelen hebben het momenteel zwaar. Zoals ik al eerder zei heeft dit te maken met dat de Fed heeft aangekondigd om in 2022, drie of vier maal de rente te zullen verhogen. De totale verhoging over 2022 zal wel meevallen, want ze werken in stapjes van 0,25%.

En hoe gaat het dan met de AEX aandelen koersen? Wel, om even voorop te stellen – de aandelen die ik zojuist heb besproken – zijn niet opgenomen in de AEX. De AEX-index bevat enkel de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Zo kun je op AEX bijvoorbeeld aandelen kopen van Unilever, KLM, Philips en ASML. Aan het einde van 2021 stonden de aandelen koersen van de AEX beduidend hoger. Vergeleken met nu zijn de aandelen koersen van de AEX zo’n 5% gezakt.

Het nieuws uit Amerika heeft dus ook invloed op de Nederlandse markt. Maar het is niet alleen de aankondiging van de renteverhoging, ook de hoge inflatie speelt een rol. Beleggers kiezen op dit soort moment eerder voor stabiele aandelen en niet voor groeiaandelen.

Hoe nu verder?

Waar de Fed de rente in Amerika kan verlagen of verhogen, doet de ECB (Europese Centrale Bank) dat in Europa. De ECB wacht nog even met het verhogen van de rente. Zij hebben aangekondigd de rente pas in de zomer van 2023 op z’n vroegst te verhogen. Dat betekent dat bedrijven tot die tijd makkelijk een financiering rond kunnen krijgen. Maar dat betekent ook, dat met de lage rente én de aanhoudende hoge inflatie, je geld op je spaarrekening verdampt.

Blijft de rente laag en zullen overheden door middel van geldcreatie de economieën blijven stimuleren en bedrijven ondersteunen, dan is dat goed nieuws voor aandelen, maar bijvoorbeeld ook voor cryptovaluta. Ben je daarom net gestart met beleggen of wil je beginnen, dan is het goed om dit in je achterhoofd te houden. Wanneer er een crisis dreigt, vluchten beleggers vaak naar minder risicovolle beleggingen zoals goud of zilver of zelfs naar dollars.

Beleg je voor de lange termijn, dan zou ik me niet zo druk maken over aandelen die nu zijn gezakt. Maar het is wel goed om te kijken naar je invulling van je portfolio. Misschien dat je daar wat meer differentiatie kunt aanbrengen.

Aandelen verkopen

Als aandelen zakken, ben je geneigd om verder verlies te voorkomen. Je kruipt vol emotie achter je computer en met een simpele muisklik zijn al je aandelen verkocht. Een ervaren en actieve belegger die besluit om z’n aandelen te verkopen, kan een actie als deze meestal goed onderbouwen.

Ook al heeft een ervaren en actieve belegger ook emoties, de belegger kent de markt en volgt dagelijks de grafieken. Volgens ervaren beleggers kan een lage koers juist ook een goed instapmoment zijn.

Beleg je voor de lange termijn, dan is het dus mega belangrijk om bij (grote) koersdalingen, niet in paniek te raken. Ben je onervaren en beleg je met het idee om je geld langzaam te laten renderen, dan moet je nooit je aandelen verkopen wanneer ze dalen. Wanneer kun je dan wel het beste je aandelen verkopen? Nou, tegen die tijd dat je het geld pas nodig hebt!

Wel is het goed om te kijken in welk type aandelen je belegt. Nu de rente laag is en de inflatie hoog, is dat meestal een goed teken voor vastgoed. Is het beeld qua rente en inflatie over tien jaar anders en heb je bijvoorbeeld veel vastgoedaandelen, dan zou je een deel kunnen verkopen en omzetten naar waardeaandelen. Waardeaandelen groeien over het algemeen gestaag en zijn vaak stabiele bedrijven die al langer bestaan. Met dit type aandelen loop je relatief minder risico en het mooie is dat er vaak een hoog dividend wordt uitgekeerd.

Aandelen met hoogste dividend

Het voordeel van aandelen met dividend is dat je een dubbel rendement kunt ontvangen. Enerzijds doordat de waarde van een aandeel stijgt en anderzijds door het uitkeren van dividend.

Doorgaans groeit een dividendaandeel niet zo hard, maar ontvang je jaarlijks wel een paar procent dividend. Hieronder zie je de percentages die de bedrijven uitkeren. Let op: de percentages kunnen afwijken. Meestal worden de percentages één à twee keer per jaar aangepast.

Beste Nederlandse dividend aandelen 2022

  • PostNL aandelen – 7,57%.
  • ABN AMRO aandelen- 4,61%.
  • SBM Offshore aandelen – 6,39% (Het bedrijf betaalt vanaf april 2022 $1 aan dividend per gekocht aandeel) Berekening: huidige prijs van het SBM aandeel is €13,78. Dividend is dus €0,88 ($1). Omgerekend is dat een dividendpercentage van 6,39%.
  • Wereldhave aandelen – 9,5%. Wereldhave betaalt nu €1,10 dividend per jaar per aandeel. Het bedrijf verwacht uiteindelijk dat het dividend per aandeel, over heel 2022, uit zal komen tussen de €1,50 en €1,60.
  • Heijmans aandelen – 5,19%.

Beste Amerikaanse dividend aandelen 2022

  • AT&T aandelen – 8,62%.
  • IBM aandelen – 4,94%.
  • Iron Mountain aandelen – 5,57%.
  • Amcor aandelen- 4,14%.
  • Global Self Storage aandelen – 4,33.

Conclusie

Goed, je hebt kunnen lezen dat aandelen soms zakken en dat daar meestal ook een aanwijsbare reden voor is. Je hebt ook gezien dat sommige aandelen, na de uitspraak van de Fed, harder zijn gezakt. Er zijn uiteraard meer oorzaken waarom aandelen zakken of stijgen. Kijk maar naar Meta, waarin tegenvallende resultaten de koers direct omlaag trok. Ook de dreiging van een Russische inval in Oekraïne kan impact hebben.

Als belegger helpt het je wanneer je hiervan op de hoogte bent. Wanneer je het rente en inflatie verhaal ook snapt helpt dat je in het maken van keuzes. Ook raak je niet snel in paniek omdat je weet wat er speelt.

Daarnaast is belangrijk om te kijken met welk doel je wilt beleggen en of jouw belegging past bij je strategie. Is jouw belegging bijvoorbeeld erg risicovol, dan zou het slim zijn om te kijken hoe je meer variatie en spreiding in je portfolio kunt aanbrengen. Zo kan je bijvoorbeeld ook voor een deel in ETF’s beleggen. Jaar in jaar uit wordt er steeds meer geld belegt in ETF’s. Met ETF’s beleg je met één transactie in soms wel honderden bedrijven tegelijk. Een enorme spreiding dus!

Onlangs heb ik een artikel geschreven voor de beste ETF’s. Benieuwd? Lees dan Beste ETF”s voor 2022.

Veilig beleggen bij DEGIRO?

Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)

OPEN GRATIS EEN REKENING!

Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *