Wat houdt de FIRE – beweging in?

Hangt een gelukkig leven voor jou ook samen met financiële onafhankelijkheid en vrijheid?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Wanneer leef je het gelukkigste leven? In de basis wil iedereen erkenning krijgen, liefde ervaren, gezond zijn, er financieel goed voorstaan en zich bezighouden met werk of andere activiteiten die energie geven en/of zinvol zijn.

In het westen hebben wij over het algemeen volop mogelijkheden om ons eigen pad te kiezen en te volgen. Waarom zijn er dan toch zoveel mensen uit balans? Heeft het ontstaan van deze FIRE – beweging misschien iets te maken met een veranderend bewustzijnsniveau op deze wereld? Verderop in dit artikel zal ik daar iets meer over zeggen.

Wat in ieder geval opvalt, is dat steeds meer mensen opzoek gaan naar nieuwe manieren om hun leven in te delen met minder werk, flexibelere werktijden, en meer financiële vrijheid. Er wordt gekozen voor een andere levensstijl. FIRE is zo’n levensstijl, maar wat houdt het precies in? Welke groep mensen spreekt deze ‘way of life’ juist zo aan? Hoe lang duurt het om FIRE te bereiken? En niet onbelangrijk, past deze manier van leven bij jou ? Zo ja, waar moet je op letten en welke acties kan je ondernemen voor meer (financiële) vrijheid.

Inhoudsopgave

Wat is de FIRE – beweging precies?

De afkorting van FIRE komt uit het Engels en staat voor Financiallly Independent Retire Early. Bij ons noemen we dit financiële onafhankelijkheid en vervroegd met pensioen. Zoals ik al noemde kan je FIRE zien als een ‘way of live’. Waar het in ieder geval bij FIRE om draait is dat je financiële vrijheid creëert zodat je nooit meer dingen móet doen, maar alleen datgene doet wat jij het liefst wilt doen.

Dat laatste gezegd te hebben, snap je dat iedereen hier een ander invulling aangeeft. De laatste twee letters RE staan voor vervroegd met pensioen gaan en dit kan je breed interpreteren. Zo kan het zijn dat de één het verlangen heeft om niet meer te hoeven te werken vanaf z’n vijftigste, terwijl een ander juist het liefst wil blijven doorwerken zolang dit mogelijk is, als is het maar twee dagen in de week.

Om financiële vrijheid te creëren probeer je enerzijds je inkomen te maximaliseren en anderzijds zoveel mogelijk te bezuinigen. Het geld wat je (be)spaart bewaar je niet op je bankrekening, maar beleg je bijvoorbeeld in een indexfonds. Beleggen in een indexfonds voor langere tijd levert je eigenlijk altijd rendement op. Met een gemiddeld rentepercentage van tussen de 4% en 8% op jaarbasis zorgt dit ervoor dat je vermogen continu groeit.

Stel jij kan maandelijks €500 besparen, dan is dat in totaal €6000 op jaarbasis. Tel je hier 4% rendement bij op, dan kom je naar één jaar uit op €6240. Leg je 20 jaar lang elke jaar €6000 in? Dan heb je na deze 20 jaar een bedrag van €182.516 bij elkaar gespaard. De 4% is aan de lage kant. Dit percentage is op basis van een defensief tot zeer defensief risicoprofiel. Deze percentages zijn gemiddelden en genomen over meerdere jaren.

Bij de Nederlandse pensioenbank Brand New Day kan je beleggen in indexfondsen en met een zeer offensief risicoprofiel bestaat de kans dat je zelfs een rendement van 8,20% op jaarbasis behaald. Bij Brand New Day is het alleen niet mogelijk om zelf je aandelen uit te kiezen.

Wil je liever wel zelf kunnen bepalen in welke aandelen je belegt? Dan kan je beter terecht bij BUX Zero, of eToro. (Let op: “beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen”). Tevens bieden deze platformen nog andere beleggingsmogelijkheden zoals beleggen in ETF’s (Exchange Traded Funds). Dit zijn eigenlijk ook indexfondsen waar je tegelijkertijd belegt in wel honderden verschillende bedrijven.

Hoeveel jaar duurt het om FIRE te bereiken?

Wanneer je jouw uitgavepatroon drastisch vermindert en je daardoor doodongelukkig voelt en deze manier van leven dus echt als een last gaat ervaren, dan is het voor jou haast onmogelijk om FIRE te bereiken. Je kan ook beginnen met kleine beetjes besparen. Dan kan jezelf ervaren of dit voor jou werkt. Er zijn ook mensen die bewust met dit principe bezig zijn maar niet als doel hebben om zo snel mogelijk te stoppen met werken. Sterker nog, mensen vinden het over het algemeen leuk om te blijven werken en vooral in een situatie waarin dit financieel niet meer perse hoeft.

Sowieso denk ik dat je voor jezelf een combinatie moet vinden tussen een voor jou haalbare toepassing van de FIRE principes terwijl je daarnaast zoveel mogelijk in het moment probeert te leven. We kennen allemaal de verhalen van de mensen die zeiden; ‘straks als ik met pensioen ben, dan heb ik de tijd en dan ga ik die reis maken’…

Het is van belang dat je weet hoeveel geld je nu en straks per jaar nodig hebt om van te leven. Als jij nu al weet dat je straks veel meer geld op jaarbasis wilt gaan uitgeven dan dat je nu doet, dan zal het ook langer duren voordat je het punt van FIRE bereikt. De stelregel is dat jij het bedrag wat jij op jaarbasis nodig hebt om van te leven vermenigvuldigd met 25. Is dat €25000? Dan is dat 25 maal €25000 = €625.000. Dit is dan het bedrag waar jij op uit moet komen om jezelf financieel onafhankelijk te noemen.

Om dit soort bedragen te kunnen bereiken zal je dus zoveel mogelijk geld wat je bespaart moeten gaan beleggen in indexfondsen. Wil je graag meer lezen over de verschillende financiële producten waar je in kan beleggen zoals aandelen, ETF’s of cryptomunten? Houdt dan de categorie beleggen in de gaten! Elke week verschijnen er hier weer nieuwe artikelen.

Is het jou gelukt om met jouw manier van leven en door middel van beleggen op het bedrag van €625.000 uit te komen? Dan heb jij FIRE bereikt en ben je financieel onafhankelijk. Het percentage van 4% wat je met jouw beleggingen hebt behaald is gelijk aan het percentage wat je op jaarbasis nodig hebt om van te leven. 4% van €625.000 is namelijk €25000.

Welke groep mensen spreekt FIRE juist zo aan?

Vrouw met handen in het haar voor een laptop

Er is niet één bepaalde groep of type mens wie FIRE aanspreekt. Het zou iedereen kunnen aanspreken die bewuster wilt leven en financieel vrij wilt zijn. Het idee dat iemand bewuster wilt leven en financieel vrij wilt zijn is overigens niet nieuw, wat we nu FIRE noemen, werd vroeger rentenieren genoemd.

De laatste tijd wordt de populariteit van FIRE ook wel gelinkt aan de millennails. Officieel gezien behoor je tot de millennails wanneer je geboren bent tussen 1980 en 1995. Deze generatie is opgegroeid met de overtuiging dat carrière maken belangrijk is en je alleen met hard werken iets kan bereiken. Zij lijden vaak levens waarin iedereen altijd druk is, terwijl men eigenlijk het liefst aan de ‘ratrace’ wil ontsnappen. Niet voor niets dat veel van deze mensen te kampen krijgen met een burnout en dus opzoek gaan naar een betere balans in hun leven.

Wereldwijd worden er steeds meer mensen bewust en vragen zij zich af of deze haastige manier van leven waarbij het draait om presteren en consumeren wel bij hun past. Niet alleen de millennails maar ook anderen kunnen op zo’n punt in hun leven komen waarbij ze nadenken of datgene wat ze doen hen gelukkig maakt. Toch is het niet gek dat we lang op deze manier in leven hebben gestaan. Vergeet niet dat onze opa’s en oma’s die de oorlog hebben meegemaakt in de overlevingstand stonden en voornamelijk bezig waren met het land opbouwen. Deze manier van ‘overleven’ en hard werken hebben onze ouders ook meegekregen en op hun beurt hebben zij dit ook weer doorgegeven aan ons.

Vandaag de dag is ons land inmiddels al lang opgebouwd en daarom is ‘overleven’ niet meer van toepassing, maar is het nu tijd om ’te gaan leven’. Althans dat is wat er speelt bij veel mensen en dat is de reden waarom FIRE voor veel mensen steeds belangrijker wordt.

Is er voldoende discipline om je uitgavenpatroon te minimaliseren?

Het spreekt voor zich dat een eenpersoonshuishouden of een gezin met een riant inkomen meer vermogen heeft om te beleggen dan iemand die nauwelijks rondkomt. Toch is het uitgavepatroon van datzelfde eenpersoonshuishouden of gezin daar wel op ingericht, waardoor het niet perse makkelijker is om meteen fors te bezuinigen.

Een gezin, wat gewend is aan een bepaalde manier van leven zal een hoop moeten opofferen wanneer zij bijvoorbeeld 30% gaan besparen op hun uitgaven. Dit kan al snel betekenen dat men kleiner moet gaan wonen en dat de nieuwe BMW zal moeten worden ingeruild voor een auto die in hun ogen eigenlijk niet past bij hun standaard. Zelfs de jaarlijkse gezamenlijke wintersport moet vaarwel worden gezegd. Voor veel mensen voelen stapjes terug doen heel onlogisch en is het vooral lastig omdat we gewend zijn ons te richten op meer, groter en groei.

Hier hoeft niks mis mee te zijn, want het zou heel goed kunnen zijn dat dit gezin hier enorm van geniet en de ouders zich geen zorgen maken of zij wel of niet vroeg met pensioen kunnen. Iedereen maakt hierin vroeg of laat zijn eigen keuzes. Als iemand altijd zijn salaris voor het einde van de maand verbrast en daar zijn mooiste leven mee leidt, wie ben ik dan om te zeggen dat dit niet verstandig is?

Ik kom nauwelijks rond, is FIRE dan toch haalbaar voor mij?

Als financiële vrijheid voor jou een grote wens is, maar je met jouw inkomen moeilijk kan sparen? Geloof ik er heilig in dat wanneer jouw wil om financieel onafhankelijk te worden sterk genoeg is, jij ook een manier zult vinden waarin het jou toch lukt om te besparen, al is het in het begin maar €50 per maand.

Is jouw wil sterk genoeg? Dan biedt dat een goede basis om jouw plan te laten slagen. Misschien moet het juist een motivatie voor je zijn, dat je maandelijks nauwelijks geld overhoudt. Op dit punt gaat het om het hebben van de juiste mindset! Als je blijft geloven dat je nooit méér geld gaat verdienen dan dat je nu doet, gaat dat hoogstwaarschijnlijk ook nooit gebeuren.

Soms kan een totaal andere kijk op iets en de aanpak daarvan ook heel stimulerend werken. In dit volgende voorbeeld heeft Henk met de juiste motivatie, ondanks dat hij dingen moest laten, toch €100 in een maand bespaart. Henk moest daarvoor zijn Netflix abonnement opzeggen en is ook de helft minder gaan roken. Gevolg is dat Henk zich waarschijnlijk beter voelt omdat hij minder is gaan roken en in plaats van een Netflix serie te kijken is hij een boek gaan lezen over ‘besparen’. Door die €100 te besparen is Henk in een goede mindset terechtgekomen en groeit zijn ‘drive’ om te besparen met de dag.

Wat je kan doen om met FIRE te beginnen

  • Stel jezelf als eerst de vraag: Ben ik bereid om dingen op te geven en kan ik mij richten op een lange termijn visie?
  • Vervolgens is het belangrijk om jouw inkomsten en vooral alle uitgaven voor een heel jaar bij te houden. Zo krijg je goed inzicht in jouw financiën en kan je sneller zien waar je eventueel op zou kunnen besparen.
  • Punten waar men vaak op kan besparen zijn: abonnementen, verzekeringen, kleding en eten.
  • Lees meer over FIRE, misschien ken je zelf ook iemand die meer grip over zijn financiën wilt krijgen en meer vrijheid wilt creëren. Samen sta je sterk!
  • Wees voorbereid dat je gedisciplineerd moet zijn in het beperkt houden van je uitgaven.
  • Wees voorbereid op tegenslagen, zoals onverwachte kosten in huis of een slecht jaar qua rendement op je beleggingen.
  • Zorg dat je jezelf motiveert en blijft focussen op de situatie die je graag wilt creëren.
  • Doe onderzoek naar waar jij graag zou gaan beleggen.

Zowel ervaren als onervaren beleggers gebruiken vaak een van de volgende platformen:

(Let op: “beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen”)

Misschien was je al bekend met FIRE en is dit absoluut jouw ‘way of life’. Of je leest er voor het eerst iets over? Hopelijk heb je iets gehad aan de informatie in de artikel.

In een ander artikel over financiële vrijheid bespreek ik uitgebreid 5 soorten beleggingen. Allemaal kunnen ze bijdragen aan het opbouwen van een mooi vermogen. Wat weer zou betekenen dat je eerder kan stoppen met werken en dus eerder met pensioen kan gaan. Lees het rustig door! “Jouw weg naar financiële vrijheid“.

Veel succes en vooral veel plezier met deze bewustere manier van leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close