Rond crypto zijn er allerlei ontwikkelingen gaande. In 2020 braken twee technieken door, namelijk DeFi (Decentralized Finance) en smart contracts. Beide technieken worden toegepast op de blockchain en het gebruik neemt steeds vaker toe. De laatste hype of doorbraak zijn NFT’s. 2021 was het jaar waarin Non Fungible tokens doorbraken.
Zijn NFT’s een blijvertje of horen we hier over een paar jaar niks meer over? Om daar een mening over te vormen zullen we eerst moeten weten wat NFT’s precies zijn, wat je ermee kan, hoe je NFT tokens kunt kopen en hoe je er geld mee kunt verdienen?
Deze vragen en meer gaan we in dit artikel bespreken. We leven natuurlijk in een digitale wereld waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. En de één zal misschien wat sneller begrijpen hoe de technologieën werken dan de ander. Voor sommigen is het onderwerp cryptocurrency zelf al moeilijk zat, laat staan het begrijpen van al deze nieuwe ontwikkelingen. Ik ga proberen het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.
Inhoudsopgave
NFT uitleg
Wat zijn NFT ‘s? Een NFT is een uniek online eigendomscertificaat dat gekoppeld is aan een digitaal object. Non Fungible betekent dus letterlijk niet-vervangbaar. Zo’n digitaal object kan bijvoorbeeld een verveelde aap zijn uit de collectie van de Bored Apes (zoals in de afbeelding hierboven), maar ook een videoclip, geluidsfragment of een hoogtepunt uit een sportwedstrijd zijn. Van deze verschillende objecten of momenten is er meestal maar één van, heel soms worden ze in beperkte oplage uitgebracht.
Om even terug te gaan naar de betekenis van Non Fungible, pakken we het woord Fungible erbij. Fungible betekent vervangbaar of inwisselbaar. Om het verschil goed uit te leggen nemen we Ethereum als voorbeeld. Alle Ethers die in omloop zijn, zijn identiek. Als ik er één koop wordt ik de eigenaar van een Ether. Met een unieke code heb ik toegang tot de blockchain en kan ik bij die ene Ether. Alleen als ik de Ether vervolgens verkoop, dan wordt iemand anders de eigenaar. Maar alle Ethers zijn hetzelfde en dus niet uniek. Ze verwisselen slechts af en toe eigenaar.
Een NFT daarentegen is wél uniek en dus Non Fungible. Het was tot voor kort geleden ondenkbaar dat men een digitaal object kon vastleggen en waarbij de mogelijkheid om het object of bestand te kopiëren of vermenigvuldigen, uitgesloten was.
Waarom is een NFT uniek
Net zoals DeFi en smart contracts wordt ook een NFT opgeslagen op de blockchain. Zoal je misschien wel weet is de blockchain een openbaar transparant grootboek waar transacties op plaatsvinden. Maar er kan ook andere data op worden vastgelegd zoals een NFT. Om het toch goed uit te leggen kan een NFT of DeFi-protocol eigenlijk niet zonder het smart contract. Het smart contract kun je dan het beste zien als een computerprogramma wat nodig is om iets op de blockchain vast te leggen, in dit geval dus een NFT of DeFi-protocol.
Ik zal een voorbeeld van een NFT erbij pakken zodat het duidelijker wordt. Zoals ik al zei kan een NFT digitale kunst zijn, maar bijvoorbeeld ook een digitaal optreden van een dj of een uitgebracht album van een band. Zo maakte dj Don Diablo een eenmalig optreden in zijn studio en verkocht hij dit als NFT.
De dj bood de NFT aan en er kon op geboden worden. Het optreden van Don Diablo werd voor 1,2 miljoen euro verkocht. Degene die de NFT kocht heeft een uniek exemplaar in bezit. Het bevat een unieke link naar de maker van de NFT met een unieke code die is gekoppeld aan de koper en nieuwe eigenaar.
De NFT ligt vast op de blockchain. Het is geen geheim wie de enige eigenaar van de NFT is, iedereen kan het inzien. Alleen de koper heeft het bewijs (in de vorm van een uniek stukje code) dat de NFT zijn of haar eigendom is. De eigenaar de in het bezit is van de NFT, kan het digitale eigendomscertificaat ook weer verkopen.
NFT’s flippen
Sinds 2021 groeit de NFT markt hard en wordt er maandelijks voor honderden miljoenen euro’s in verhandeld. Bij NFT’s flippen, probeer je geld te verdienen met een NFT door ze voor een lage prijs te kopen en voor een hogere prijs te verkopen. Je kan het vergelijken met het handelen in cryptocurrency. Cryptocurrency kan je ook op een lage prijs inkopen en vervolgens verkopen bij een hogere koers.
Maandelijks worden er wereldwijd duizenden nieuwe NFT’s gecreëerd en te koop aangeboden. De meeste van deze projecten zullen misschien niet eens worden verkocht, laat staan dat ze honderdduizenden euro’s waard worden. Maar dat neemt niet weg dat er veel projecten zijn die wél slagen. Waar zit dat hem precies in? Wat zijn dat voor NFT’s? Sinds de komst van NFT’s zijn er ook mensen die zich hier in hebben verdiept. Eén daarvan is Maarten Oostland, beter bekend als “Moosty”.
Maarten van de “Moosty Academy” is al jaren actief in de cryptowereld en is fulltime internetondernemer. Hij heeft onlangs een gave cursus gelanceerd waarin je alles kan leren over hoe je geld verdient met NFT’s. Het is een complete beginnerscursus waarin je onder andere leert hoe je een NFT koopt en verkoopt, maar nog belangrijker; hoe je een NFT op de juiste waarde weet te schatten. Iets voor jou, leren hoe je geld kunt verdienen met NFT’s? Klik dan hieronder voor de complete inhoud van de cursus!
NFT maken en online zetten
Misschien vraag je jezelf ook af of iedereen een NFT kan maken. Het antwoord daarop is ja. Je hoeft niet een beroemd persoon te zijn om een NFT te kunnen maken. Je zou zelf ook een digitale creatie kunnen maken. Er zijn voorbeelden genoeg van jonge onbekende mensen die NFT’s hebben uitgebracht en voor miljoenen euro’s hebben verkocht. Het is eigenlijk wat een gek er voor geeft.
Momenteel zie je voornamelijk digitale kunst als NFT worden uitgebracht, maar in de toekomst kunnen dat bijvoorbeeld ook fragmenten zijn uit een zelfgemaakte TikTok video. De eerste stap die je kan zetten is dus je eigen digitale creatie maken. Heb je eenmaal iets tofs gemaakt, dan is de volgende stap een online wallet aanmaken. Dit zou je kunnen doen bij trustwallet.com (onderdeel van Binance).
Vervolgens heb je cryptocurrency nodig voor het opslaan en het te koop aanbieden van je NFT. De meest gebruikte cryptocurrency hiervoor is Ether. Om Ether te kopen kan je terecht bij Binance, maar je kan ook kiezen voor de Nederlandse exchange Bitvavo. Vervolgens stuur je dan bijvoorbeeld vanuit Bitvavo wat Ether naar je online wallet. Meestal betaal je namelijk wat gasfee’s in de vorm van Ether wanneer je een NFT te koop aanbiedt. De transactiekosten kunnen variëren van een paar euro tot wel honderden euro’s, dit is afhankelijk van het tijdstip en de drukte op het netwerk. De kosten kunnen hierdoor wel tegenvallen.
Dan is het nu tijd om je digitale creatie aan te bieden. Hier zijn speciale platformen voor. Het bekendste platform, eigenlijk een soort marktplaats, is OpenSea. Je maakt eerst een account aan zodat je jouw digitale kunst kunt uploaden. Een paar klikken verder is jouw NFT een feit en kunnen mensen erop bieden.
Waarom mensen een NFT crypto kopen
Een belangrijke reden waarom mensen een NFT crypto kopen is uiteraard om er geld mee te verdienen. Dat heb je net kunnen lezen in de het stukje over NFT’s flippen. NFT’s flippen gaat voornamelijk over het ontdekken van nieuwe en “goedkope” NFT’s. Men probeert vervolgens geld te verdienen door een NFT (snel) door te verkopen. Dit iets wat je steeds vaker hoort en is één van nieuwste en populairste manieren om snel geld te verdienen.
Een dure NFT crypto kopen is weer van een ander kaliber. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Ik ken in ieder geval niemand in mijn omgeving die een NFT bezit ter waarde van een paar miljoen euro.
NFT’s die voor dit soort bedragen worden aangeboden, worden enkel door een selectief groepje mensen gekocht. De reden waarom men een NFT koopt kan heel erg liggen in het feit dat men iets unieks wil bezitten. Men kan zich er trots over voelen tegenover een ander en er mee te koop lopen. Aan de andere kant kan iemand ook helemaal basketbal-gek zijn. Zo kan iemand bijvoorbeeld mega fan zijn van Lebron James en als ultieme eer naar Lebron toe heeft de fan er alles voor over om een NFT van hem te kopen.
Weer een andere reden en misschien wel de belangrijkste, is dat men een NFT koopt als investering. Je koopt iets unieks en het is niet gek gedacht dat een digitale creatie in de toekomst nog meer waard wordt.
Zelf een NFT crypto kopen
Een NFT crypto kopen is misschien een wat verwarrende term. Een NFT en crypto zijn namelijk twee verschillende dingen. Dat beschreef ik al in het begin van dit artikel aan de hand van het voorbeeld Ethereum. Wat ze wél gemeen hebben is dat zowel een cryptocurrency als een NFT niet zonder de blockchain kunnen.
De term NFT crypto gebruikt men ook omdat je crypto nodig hebt om een NFT te koop aan te bieden op een marktplaats, maar vooral wanneer je zelf een NFT crypto wilt kopen. Je kan bijvoorbeeld geen NFT kopen via iDEAL, maar hoe kun je dan wél een NFT crypto kopen? Nou, in principe werkt dat op dezelfde manier zoals je een NFT maakt en online zet.
Je hebt Ethereum nodig, een wallet en een marktplaats zoals OpenSea om een NFT crypto te kunnen kopen. Een veel gebruikte wallet is Metamask.io. Vanaf een exchange, bijvoorbeeld Bitvavo, stuur je Ether naar deze wallet. Na het openen van een account bij OpenSea kan je jouw wallet koppelen en kan je een NFT kopen. Ook al weet je nu hoe je een NFT kunt kopen, pas er wel mee op. NFT is namelijk een vrij nieuw concept en niet zonder risico’s.
NFT tokens kopen
Goed, we hebben dus een NFT (een digitale creatie waarbij de echtheid is vastgelegd op de blockchain), de Ether die nodig is om een NFT te kopen of verkopen, een exchange of broker om Ether te kopen én een wallet die je kan koppelen aan een marktplaats zoals OpenSea. Volg je het nog?
Mooi, want er bestaat ook nog zoiets als NFT tokens of coins. Wat zijn NFT tokens? NFT tokens of coins zijn eigenlijk gewoon cryptocurrencies. Op het moment dat je een NFT token gaat kopen, koop je dus geen NFT maar een token of coin van een bedrijf. Achter zowat elke coin schuilt een team/bedrijf dat werkt aan haar eigen missie en visie. Zo zijn er dus ook bedrijven die zich richten op het ontwikkelen of aanbieden van NFT’s.
Wanneer je zelf niet van plan bent om in NFT’s te gaan handelen, maar je gelooft wel dat deze markt nog veel groter gaat worden, dan kan je er ook voor kiezen om indirect in NFT’s te beleggen door NFT tokens te gaan kopen.
Voorbeelden NFT tokens
Momenteel zijn er ruim 100 cryptocurrencies die zich richten op NFT’s. Van deze bedrijven kan je dus NFT tokens kopen. Hier volgende een aantal namen van de bekendste NFT tokens:
- Enjin Coin
- The Sandbox
- Axie Infinity
- Decentraland
- Chiliz
- Gala
- Origin Protocol
- Theta network
Waar kan ik dan NFT tokens kopen vraag je je misschien af? Nou, de NFT tokens die in dit rijtje staan kan je sowieso kopen bij bijvoorbeeld Bitvavo of eToro. Wanneer je wilt beleggen in cryptomunten is het altijd slim om onderzoek te doen naar wat het bedrijf achter een cryptomunt doet. De één richt zich namelijk op het oplossen van het schaalbaarheidsprobleem, een ander heeft privacy als core business en weer een ander zet vol in op de ontwikkeling van NFT’s. En zo zijn er nog allerlei andere aspecten waarbij bedrijven zich proberen te onderscheiden en een belangrijke toevoeging willen zijn voor de cryptomarkt.
Voor de duidelijkheid: je kan bij Bitvavo of eToro geen NFT’s kopen, maar wel beleggen in NFT tokens/coins.
In het artikel Beste crypto 2022 ga ik wat dieper in op andere aspecten die in mijn ogen van waarde kunnen zijn voor de cryptomarkt. Zo kies je niet lukraak een cryptomunt, maar bekijk je het vanuit een fundamentele hoek.
Conclusie
Het internet blijft een wondere wereld, dat blijkt wel weer met de opkomst van NFT’s. De vraag blijft natuurlijk wel of NFT’s een kortstondige hype is of dat de markt jaar in jaar uit zal blijven groeien. Feit is wel dat er maandelijks voor miljarden euro’s aan NFT’s worden verhandeld. Helaas hangt er momenteel ook een hoop negativiteit rond NFT’s. Sinds het bestaan van het internet vindt er steeds meer oplichting en fraude plaats, wat een logisch gevolg is. Door digitalisering en het ontstaan van nieuwe markten, zoals cryptocurrency of NFT’s, dienen er voor oplichters nieuwe mogelijkheden aan om geld van anderen te stelen.
Voorzichtigheid is dus geboden! Een NFT maken is natuurlijk niet risicovol. Wel zal je Ethereum (die je nodig hebt om een NFT aan te bieden) bij een betrouwbaar platform moet kopen, zoals bij Bitvavo of eToro. Een NFT crypto kopen brengt wel risico’s met zich mee. Er zullen namelijk altijd oplichters zijn die nep-NFT’s proberen aan te bieden en op die manier Ethers van je proberen te stelen.
Een wat veiligere manier is om te belegen in NFT tokens. Door een NFT token te kopen beleg je als het ware indirect in NFT’s. De bedrijven zoals Enjin Coin en Decentraland zijn geen scam. Door dit soort NFT tokens te kopen beleg je uiteraard wel in van de meest risicovolle assets, maar je zorgen maken over de betrouwbaarheid van deze bedrijven, hoeft niet. De NFT tokens uit het lijstje hierboven zijn betrouwbare bedrijven die al geruime tijd in de top 100 staan. De samenstelling van de top 100 wordt bepaald door hoeveel marktwaarde een bedrijf heeft.
Crypto kopen bij Bitvavo?
Beleg veilig en voordelig in crypto! Open gratis een account en ontvang een welkomstbonus (€1000 gratis handelen)
Beleggen in NFT tokens bij eToro?
eToro (’s werelds grootste handelsplatform) heeft een ruim aanbod van NFT tokens. Voor aandelen en ETF’s etc. kun je uiteraard ook terecht bij eToro!
Let op: beleggen in cryptoassets is in sommige EU-landen en het VK niet gereguleerd. Dat betekent geen consumentenbescherming waardoor je kapitaal risico loopt.