Jouw weg naar financiële vrijheid

5 populaire manieren van beleggen die hoge rendementen kunnen opleveren!

Jouw weg naar Financiële vrijheid

Het lijkt wel alsof steeds meer mensen streven naar financiële vrijheid. De mogelijkheden waarmee we dit tegenwoordig kunnen bereiken zijn vergeleken met vroeger ontzettend groot.

Al is het internet voor ons de gewoonste zaak van de wereld, toch is het goed om eens stil te staan bij de mogelijkheden die het internet ons biedt. Om je vermogen te laten groeien waren vroeger sparen, een huis kopen en hard werken zo’n beetje de gangbare manieren om financiële vrijheid te creëren.

Beleggen en investeren, in bijvoorbeeld aandelen of vastgoed, werd in onze ogen vooral gedaan door mannen in grijze pakken die veel geld te besteden hadden. Dit is overigens nog steeds het beeld wat veel mensen hebben.

Gelukkig is de werkelijkheid anders. Vrijwel iedereen kan beginnen met een vorm van beleggen. Er zijn mogelijkheden genoeg! Ook voor mensen met weinig geld is het mogelijk om te beginnen met beleggen. Of je nu veel of weinig geld hebt, voor beiden is het mogelijk om hiermee te starten. Daarom bespreek ik hier vijf soorten beleggingen die een mooi rendement op kunnen leveren en die ook vaak worden toegepast. Benieuwd welke dit zijn? Wellicht spreekt één van de mogelijkheden die ik noem jou aan.

Financial Freedom

Streven naar financiële vrijheid is niet perse iets nieuws, toch lijkt het nu populairder dan ooit. Ook verschijnen er steeds meer “financiële vrijheid blogs” en hoor je meer mensen over dit onderwerp praten. Maar een draaiboek wat jou precies vertelt wat je moet doen om financieel onafhankelijk te worden is er niet. Het mooie is namelijk dat er heel veel verschillende manieren zijn die je kan toepassen om financiële vrijheid te bereiken, maar deze manieren moeten wel bij je passen.

Het bekendste fenomeen waarbij men zich richt op financial freedom, is de FIRE – beweging. Deze beweging, die is over komen waaien uit de VS en Canada, staat in het teken van het snel bereiken van financiële onafhankelijkheid met als resultaat om vroegtijdig met pensioen te kunnen gaan.

Deze FIRE – methode staat bekend om zijn sobere levensstijl waarin zo min mogelijk geld wordt uitgegeven. Elk dubbeltje wordt omgedraaid en niets wordt verspild. Al het geld wat wordt bespaard wordt vervolgens belegd in bijvoorbeeld dividendaandelen, indexfondsen of vastgoed.

Dit is een manier van leven die bij je moet passen. Er zijn genoeg anderen mensen die ook FIRE als doel hebben, maar niet perse minimalistisch gaan leven. Zij blijven liever op dezelfde manier leven als dat ze deden en gaan zich juist verdiepen in een vorm van beleggen waar ze feeling mee hebben.

Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die zich richten op vastgoed. Om goede inkomsten via vastgoed te krijgen is kennis en mindset heel belangrijk. Maar ben je niet enthousiast over vastgoed en neem je geen actie? Dan gaat er zoals je begrijpt niks gebeuren.

Jouw motivatie/mindset

Wanneer jij financiële vrijheid wilt bereiken zal je hier genoeg motivatie voor moeten hebben. Er van uitgaande dat je niet 1 miljoen euro van je ouders erft of een loterij wint, zal je bereid moeten zijn om je uitgavepatroon aan te passen. Op het moment dat je jouw uitgavepatroon onder de loep neemt en eigenlijk al snel zegt dat je nergens op kan of wil bezuinigen, geloof ik niet dat jij ooit financiële vrijheid zult bereiken.

Dat is niet erg, maar daarom is de “waarom vraag” heel belangrijk. Dus heb jij motivatie om financieel vrij te worden en wat is jouw drijfveer? Alleen roepen: “het zou wel lekker zou zijn om niet meer te hoeven werken”, is mijn ogen niet voldoende. Wanneer je je eigen leven comfortabel vindt, dan zal er minder behoefte zijn om dingen te veranderen, laat staan als dit ten koste gaat van je comfort.

Een motivatie zou kunnen zijn dat iemand meer vrijetijd wilt over houden omdat men bijvoorbeeld graag kwetsbare mensen in de samenleving wilt ondersteunen. Iemand kan beseffen hoeveel kansen er zijn en dat niet iedereen op deze wereld dezelfde kansen krijgt. Ook kan het besef komen, dat het huidige systeem waarin 40 uur in de week werken de norm is, eigenlijk waanzin is. Vanuit dit vertrekpunt begrijp je dat iemands motivatie om “dingen te veranderen” groot is.

Op het moment dat de motivatie er is, zal een goede mindset er automatisch ook zijn. Alleen om de goede mindset ook te behouden, moet je ook beseffen dat je bij de meeste beleggingen op de lange termijn moet denken. Je zult het geduld en de discipline moeten kunnen opbrengen en daarbij de focus kunnen houden op hetgeen wat je wilt bereiken.

5 soorten beleggingen

  • Dividendaandelen investeren
  • Beleggen in vastgoed/fysiek vastgoed kopen
  • Pensioen beleggen
  • Crypto
  • Edelmetaal

In dividendaandelen investeren

Financial freedom

Dividendaandelen kopen en deze voor langere tijd vasthouden is een relatief veilige manier om je vermogen te laten groeien. Wanneer een bedrijf winst maakt wordt soms een gedeelte van deze winst verdeeld over de aandeelhouders.

Dit wordt dus dividend genoemd, maar niet alle bedrijven keren dividend uit. Het afgelopen jaar zijn er juist meer bedrijven o.a. door de Coronacrisis, gestopt met het uitkeren van dividend.

Bedrijven die al jarenlang in goede en slechte tijden netjes keer op keer dividend uitkeren, worden dividendaandelen genoemd. Lijkt jou in dividendaandelen investeren een goede optie om financiële vrijheid te bereiken? Dan is het wel goed om te weten dat dit iets is voor de lange termijn.

Op het moment dat je bijvoorbeeld voor €5000 aandelen koopt en je hier per jaar zo’n 5% dividend over krijgt uitgekeerd. Dan heb je na een jaar €250 aan passieve inkomsten verdient, echt hard gaat dit dus niet. Het kan echter wel harder gaan wanneer je er voor kiest om dit bedrag niet op je bankrekening te laten storten, maar het bedrag juist direct gaat herinvesteren. Zo groeit jouw belegging continu.

Het is dus aan te raden om op zoek te gaan naar bedrijven die jaar in jaar uit dividend uitkeren. Unilever bijvoorbeeld, keert als sinds 1962 dividend uit, maar ook bij Ahold ben je gegarandeerd van een x percentage aan dividend. In een ander artikel ga ik wat uitgebreider in op dividendaandelen investeren, namelijk “financieel vrij worden met dividend investeren.”

Voor het beleggen in dividendaandelen raad ik de platformen DEGIRO en eToro aan.

(Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen)

Beleggen in vastgoed/fysiek vastgoed kopen

Vastgoed is een interessante manier om passieve inkomsten te genereren. Ook bestaat hier vaak een bepaald beeld waarin we vastgoed voornamelijk koppelen aan rijke en gladde zakenlui met dikke sigaren. Het tegendeel is waar. Jan Modaal kan ook in vastgoed beleggen. Wanneer je fysiek vastgoed wilt kopen zal je wel iets van een vermogen moeten hebben. Heb je een overwaarde op je huis? Dan is in de meeste gevallen het mogelijk om dit bedrag bij je bank te lenen..

Beleggen in vastgoed kan je opdelen in verschillende vormen. Je kunt zowel indirect beleggen in vastgoed (geld beleggen in een vastgoedfonds), als direct beleggen (je koopt fysiek vastgoed.) Je koopt bijvoorbeeld een huis wat je vervolgens gaat verhuren. De opbrengsten van de huur kan je zien als passieve inkomsten.

Beleggen in vastgoed

Net zoals bij een beleggingsfonds waarin je aandelen van meerdere bedrijven koopt, zo kan je ook beleggen in een vastgoedfonds. Een vastgoedfonds kun je zien als een beleggingsfonds in onroerend goed. Deze fondsen beleggen in bijvoorbeeld kantoren, winkelcentra of parkeergarages wereldwijd.

Een andere mogelijkheid om in vastgoed te investeren is door middel van beleggen in Real Estate Investment Trusts. REIT’s investeren direct in vastgoed. Zij zijn daadwerkelijk eigenaar van commercieel onroerend goed. Hun inkomsten komen dan ook voornamelijk uit de opbrengsten van de huur van deze onroerende goederen. REIT’s keren ook een hoog percentage dividend uit aan aandeelhouders. Maar liefst 90% van de winst wordt uitgekeerd. Nu doen REIT’s dit niet zonder reden. Wanneer ze 90% van de winst uitkeren, dan worden deze bedrijven vrijgesteld van het betalen van vennootschapsbelasting.

In een speciaal artikel over REIT’s, ga ik hier trouwens uitgebreider op in. Wil je deze lezen? Dat kan hier: Beleggen in Real Estate Investment Trusts.

Fysiek vastgoed kopen

Mensen vragen zich af of het in deze tijd, waarin de huizenprijzen door het dak gaan, nog wel verstandig is om een pandje te kopen. De rentes daarentegen zijn op dit moment wel gunstig. Een nadeel is wel dat de overdrachtsbelasting is verhoogd naar 8%. Deze kosten smeer je natuurlijk wel uit over het aantal jaren waarin je het vastgoed bezit. Mits je dus een pand niet voor de hoofdprijs koopt kan fysiek vastgoed kopen nog steeds een goede manier zijn om passieve inkomsten uit te behalen.

Je kan het beste op zoek gaan naar een pand zonder gebruik te maken van een makelaar of Funda. Hier betaal je altijd de hoofdprijs waardoor het veel moeilijker wordt om rendement te behalen. Om een pand te vinden die je voor een scherpe prijs kan kopen, zal je in actie moeten komen. Denk bijvoorbeeld aan flyers in brievenbussen stoppen van huizen die jij op het oog hebt. Er zijn gebieden in Nederland waar de huizenprijzen lager liggen dan gemiddeld en die ook nog steeds in trek zijn bij veel mensen.

Ook je netwerk verbreden is hierin belangrijk. Hoe meer mensen het weten dat jij op zoek bent naar een pand, hoe beter. Is het jou gelukt om een mooi pandje te kopen voor een goede prijs? Dan hangt een goed rendement ook nog af van de doelgroep. Wie gaan het huren? Een gezin, of splits je het pand op in drie gedeeltes zodat je meer huuropbrengsten krijgt. De waarde die jij toevoegt aan het pand, d.m.v. bijvoorbeeld een opsplitsing, kan dus zorgen voor hogere huuropbrengsten.

Ben je geïnteresseerd in vastgoed en zou je hier alles over willen leren? In de ” De Vastgoed Academy” leert Martijn van de Berg jou om geld te verdienen als vastgoedbelegger.

Beleggen via een pensioenrekening

Fire beweging

Wil je je kansen vergoten op het halen van mooie rendementen door middel van pensioen beleggen? Dan zal ook hier je focus op de lange termijn moeten liggen. Alleen wanneer je een pensioengat hebt, kom je in aanmerking voor het openen van een pensioenrekening. Op mijnpensioenoverzicht kan je direct zien hoeveel netto jij per maand vanaf jouw pensioenleeftijd ontvangt. Valt dit bedrag een stuk lager uit dan dat je nu verdient? Dan is dit jouw pensioengat, ook wel jaarruimte genoemd.

Het voordeel van zo’n pensioenrekening is dat wanneer je belastingaangifte doet, je het ingelegde bedrag mag aftrekken van je belastbare inkomen. Een ander voordeel is dat dit vermogen in box 1 valt waardoor je geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Anderzijds is het wel zo dat dit bedrag ook echt bedoeld is voor je pensioen. Het bedrag eerder dan vijf jaar voor je pensioenleeftijd opnemen kan helaas niet. Sowieso mag het bedrag nooit in één keer worden opgenomen en mag er ook niet onbeperkt worden ingelegd.

In een ander artikel van mij genaamd, “Jong beginnen met pensioen opbouwen,” laat ik door middel van een berekening zien hoe snel je vermogen kan groeien. Dit komt door een relatief mooi rentepercentage, maar vooral door het rente-op-rente effect. Zo kan je bijvoorbeeld met een maandelijkse inleg van €500 met 4% rente, na twintig jaar uitkomen op ruim €182.000.

Oké €500 is misschien veel, maar al is het maar een bedrag wat je kan missen. Uiteindelijk levert het meer op als bij een bank. Een kanttekening die ik hier nog wel bij moet plaatsen is dat je met pensioen beleggen wel financieel vrij kan worden, maar dat je pas rond je pensioenleeftijd over het geld kunt beschikken.

Heb je dus de wens om voor je vijftigste levensjaar te stoppen met werken? Dan zal je ergens anders een potje met geld moeten hebben waar je wel direct bij kan. Daarom is het spreiden van je beleggingen verstandiger.

Crypto

Geen één vorm van beleggen is geheel zonder risico’s. Dat geldt ook voor het beleggen in crypto. Er is geen markt waar je zulke hoge en lage pieken in koersen ziet als in de markt van cryptocurrencies. Zoals je vast weet, is dit nog een vrij jonge markt en razend populair onder (jonge) beleggers. Veel beweging en volume in de markt en in korte tijd enorme winsten kunnen pakken, zijn redenen waarom deze markt zo aantrekkelijk is voor een belegger.

Het is heel verleidelijk om veel geld in crypto te steken. Helemaal wanneer je anderen winsten ziet pakken van 200 keer of meer hun inleg. Het lijkt allemaal niet zo moeilijk, toch moet je er op de één of andere manier achter zien te komen met welke crypto(‘s) je rijk kan worden.

Echter kan niemand vooraf voorspellen met welke crypto(‘s) je rijk gaat worden. De meesten zullen er niks aan verdienen. Sterker nog de meeste mensen maken verlies. De grootste groep die verlies maakt is wanneer ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out) in werking treedt. Dit is het moment dat iedereen over Bitcoin en crypto praat en waar iedereen nog een graantje mee wil pikken. De prijzen zijn dan al torenhoog en zo laat nog instappen kan alleen maar lijden tot verlies.

Stel jezelf de volgende vragen:

Wanneer je wilt gaan beleggen in crypto, stel jezelf dan de volgende vragen:

1) Ben je iemand die weinig afweet van crypto en ben je ook niet van plan om je hier in te verdiepen? Maar geloof je wel in de toekomst van crypto en de blockchain technologie?

Kies dan voor een veilige belegging! Een belegging die je voor meerdere jaren doet. Als je kijkt naar vastgoed en aandelen, dan zie je dat over een langere periode (20 jaar) eigenlijk altijd rendement wordt maakt. Niemand kan garanderen dat dit ook gaat gelden voor de cryptomarkt en daarom is het ook verstandig om alleen bedragen in te leggen die je ook echt kan missen.

Een veiligere belegging in crypto zou kunnen zijn dat je zorgt voor spreiding en op vaste momenten bijkoopt. Wil je graag meer lezen over crypto? Crypto vormt namelijk een belangrijk onderdeel op dit platform. Neem gerust een kijkje! Opzoek naar en veilige en betrouwbare exchange? Zelf koop ik o.a. op Bitvavo mijn crypto. Dit is een Nederlands bedrijf en vooral geliefd vanwege de lage handelskosten die zij hanteren.

2) Vind je crypto super interessant en wil je er graag meer over leren? Mogelijkheden zat! Er is gelukkig veel goede informatie te vinden op het internet en er komt ook steeds meer waardevolle informatie bij. Daar kan je veel van leren. Via deze link kan je een korte gratis Bitcoin training volgen.

Een andere interessante mogelijkheid is door het volgen van een cursus. In deze online cursus wordt je geleerd hoe je winstgevend kan zijn bij het handelen in crypto. De twee heren die deze cursus hebben ontworpen zijn beide grote namen in de beleggingswereld. Zij weten precies op welke moment je crypto moet kopen en weer verkopen.

Met de cursus leren ze je om je inleg in een jaar tijd te vertienvoudigen. Het mooie is dat wanneer je eenmaal doorhebt hoe dit werkt, je hier jaar in jaar uit van kan profiteren. De cryptomarkt is vrij jong, maar volgens kenners wachten crypto en de blockchain technologie een mooie toekomst waarin nog heel veel geld te verdienen valt. De heren begeleiden je stap voor stap naar hoe je jouw inleg vertienvoudigd. Voor meer informatie kan je op de button hieronder drukken.

Edelmetaal

Zilver en met name goud staan al eeuwen bekend als een kostbaar iets en worden gezien als een “veilige haven.” Goud is schaarser dan zilver, maar beide redelijk waardevast en daarom beleggen mensen hier graag in. Het is voor mensen een prettig idee dat goud niet onderhevig is aan inflatie waardoor hun geld dus niet minder waard wordt.

Om met beleggen in edelmetaal een goed rendement te halen, geldt ook hier het lange termijn denken. Het moge duidelijk zijn dat alle vijf de beleggingen die ik heb beschreven vragen om geduld en een lange horizon. Ook de goudprijs is alsmaar groeiende, maar kent ook magere jaren. Kocht je bijvoorbeeld rond het einde van 2012 goud? Dan zag je twee jaar lang met pijn in je ogen de waarde van jouw goud dalen. Hield je je belegging vast? Dan zou datzelfde goud nu ongeveer 15% meer waard zijn als in 2012.

Meer weten over beleggen in goud en zilver? Misschien vind je deze interessant! ” Wat zijn de valkuilen van het investeren in gouden en zilveren munten.”

Zoek je een goede en veilige plek om te beleggen in edelmetaal? Neem eens een kijkje op de website van Goldrepublic. Dit is een Nederlandse onderneming met klanten over de hele wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *