Of je nou je allereerste aandeel gaat kopen of een ervaren belegger bent, in beide gevallen wil je het juiste aandeel kiezen. Voor ervaren beleggers zal het uiteraard makkelijker zijn om te bepalen welke aandelen zij nu het beste kunnen kopen. Een ervaren belegger kan met zijn kennis en ervaring namelijk goed beoordelen of een aandeel ondergewaardeerd is of juist overgewaardeerd.
Als je vraagt: welke aandelen kan ik vandaag het beste kopen? Dan bestaat daar geen eenduidig antwoord op. Beleggers hanteren namelijk verschillende tactieken en aandelen verschillen ook van elkaar. Waar het ene aandeel juist interessant kan zijn om op korte termijn te verkopen, kan een ander aandeel beter voor langere tijd worden vastgehouden.
Het hangt o.a. dus af van jouw strategie als (beginnende) belegger. Een andere simpele reden is dat je dit artikel pas veel later leest. Ik kan op het moment van schrijven een interessant aandeel noemen, maar op het moment dat jij dit artikel leest kan het ook zijn dat de koers net een flinke correctie heeft doorgemaakt. Een beetje zelfonderzoek doen kan daarom nooit kwaad.
Ontvang het gratis boek "In 10 stappen succesvol beleggen"
Structureel goede rendementen behalen en veel geld besparen in maximaal een uur per week!
Om te bepalen welke aandelen je nu wilt kopen, helpt het je om jezelf een aantal vragen te stellen. Zo kan je gerichter gaan zoeken en weet je veel beter welke aandelen bij jouw strategie passen. Bepaal als eerst hoe je wilt gaan beleggen, vervolgens bepaal je jouw strategie en kies je een broker uit. Mensen vragen wel eens naar het perfecte aandeel, maar eigenlijk bestaat dat niet. Persoonlijk probeer ik altijd te kijken naar (mogelijke) veranderingen in de wereld en of er in de toekomst ergens (meer) behoefte aan al zijn. Ik weet dan op welke aandelen ik mij moet richten.
Inhoudsopgave
Actief of passief beleggen
Eigenlijk moet je het zo zien: Een actieve belegger heeft altijd als doel om de markt te verslaan. Loodrecht daartegenover staat passief beleggen. Passief beleggen is juist een strategie waarbij er belegd wordt in grote indexfondsen met soms wel duizenden bedrijven. Je belegt dan niet in een paar losse aandelen, maar in een hoop tegelijk. Met een zeer brede spreiding en een langetermijn visie volg je passief de markt.
De strategie waarbij je belegt in passieve indexfondsen staat bekent om z’n constant gemiddelde rendementen. Naast dat de enorme spreiding zorgt voor een minimaal risico, zorgt een lange horizon er ook voor dat je vermogen mooi de tijd heeft om te renderen. Het rente-op-rente principe werkt net als het sneeuwbaleffect. Eigenlijk is het in werkelijkheid rendement op rendement en je kan je natuurlijk voorstellen dat hoe langer je horizon is, hoe hoger het uiteindelijke rendement zal zijn.
Een actieve belegger is iemand die zijn aandelen zelf koopt of dit laat doen door een fondsmanager. Om te bepalen welke aandelen de belegger nu het beste kan kopen zal hij of zij een bepaalde kennis in huis moeten hebben. Welke criteria kun je dan gebruiken zodat je efficiënter aandelen kunt selecteren? Om uiteindelijk rendement te maken draait het natuurlijk om timing. Wat is dan een goed moment om een aandeel te kopen en hoe kan ik aan de hand van bijvoorbeeld een technische analyse bepalen wat het beste moment is om een aandeel te verkopen?
Wat is je strategie
Goed, de eerste stap is gezet en je hebt nu helder welke manier van beleggen goed bij jou past. We kijken vervolgens naar de strategie die je kan toepassen. De strategie hangt ook weer samen met de keuze tussen beleggen voor de lange termijn en de korte termijn. Ben je er nog niet helemaal uit? Geen punt, ik zou zeggen lees gewoon rustig verder.
Bij het beleggen op korte termijn kan je dus ook onderscheid maken tussen actief en passief beleggen. Een typisch voorbeeld van een actieve belegger is een daytrader. Een daytrader koopt zelf zijn aandelen en probeert winst te maken door de aandelen op korte termijn weer te verkopen. Zo kan een daytrader zijn aandelen binnen het uur of zelfs al na een paar minuten weer hebben verkocht.
Over het algemeen noemen we een passieve belegger juist iemand die belegt in grote indexfondsen. Natuurlijk wil een passieve belegger op korte termijn ook resultaat zien, maar omdat de rendementen niet hetzelfde zijn zoals bij crypto, is een lange horizon altijd beter. De korte en lange termijn zijn hierin natuurlijk relatief, maar laten we zeggen dat de korte termijn tot tien jaar is en de lange termijn vanaf tien jaar en meer.
Kies je voor de lange termijn dan ben je gebaat bij aandelen van stabiele bedrijven waarvan je ook weet dat ze genoeg winst maken. Het is helemaal mooi wanneer deze bedrijven ook nog eens dividend uitkeren. Door elke maand of elk kwartaal dividend te ontvangen, creëer je voor jezelf een vorm van passieve inkomsten. Wanneer je aandelen voor de lange termijn wilt kopen, kan je uiteraard kiezen om óf actief zelf te beleggen (door aandelen zelf te kopen) of te kiezen voor indexbeleggen (passieve manier).
Kies de juiste broker
Nu je weet welke vorm van beleggen het best bij jou past en je strategie is bepaald, is het zaak om de juiste broker te kiezen. Je wilt uiteraard beleggen op een betrouwbaar en voordelig platform. Mocht je nog opzoek zijn naar een goede broker? Drie platformen die ik (beginnende) beleggers altijd aanraad zijn DEGIRO, eToro en Bux Zero. Geef je de voorkeur aan een Nederlands platform? Kies dan voor DEGIRO of Bux zero.
Belangrijke criteria
Om te bepalen welke aandelen je nu het beste kunt kopen, kan je hopen op een (gouden) tip van iemand, maar je kan ook zelf onderzoek doen. Sterker nog, goed onderzoek doen is absoluut aan te raden. Kijk je naar dit soort criteria, dan doe je eigenlijk een fundamentele analyse. Bij een technische analyse kijk je naar de koersverloop en de huidige signalen. Op basis daarvan probeer je de koers te voorspellen. Om te bepalen welke aandelen je nu het beste kunt kopen in 2021 en daarna, zou je de volgende criteria kunnen gebruiken:
- Wat is de visie/product van het bedrijf en zal daar in de toekomst (nog steeds) behoefte aan zijn.
- Wie zijn de concurrenten en op welke vlakken onderscheidt men zich t.o.v. deze concurrenten.
- Kijk ook naar de groei van het bedrijf. Vergeet niet dat naast winst, omzetgroei ook belangrijk is. Is er geen of weinig groei, dan kan je je afvragen hoe groot de kans is of het aandeel gaat stijgen.
- Hoe belangrijk is duurzaamheid? Voor bedrijven en consumenten komt de nadruk steeds meer te liggen op klimaatbewust leven.
- Keert het bedrijf dividend uit en hoeveel? Ook kan je door naar het dividend te kijken, opmaken hoe stabiel een bedrijf is. Er zijn namelijk bedrijven die al 50 jaar lang dividend uitkeren én het dividend zelfs elk jaar verhogen. Deze bedrijven krijgen de naam “Dividend Kings”. Een voorbeeld van een Dividend King is The Coca Cola Company. Een mooi aandeel om in je portefeuille te hebben wanneer je stabiliteit en zekerheid belangrijk vindt.
- Vergelijk de koers-winstverhouding, ook wel bekend als de p/e ratio. De p/e ratio bereken je door de koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel. Belangrijk is wel om altijd de p/e ratio te vergelijken met bedrijven uit dezelfde sector. Ook heeft het berekenen van deze ratio alleen zin wanneer het bedrijf ook echt winst maakt.
Een bedrijf als Tesla bijvoorbeeld, maakt verhoudingsgewijs veel omzet en weinig winst. De reden daarvoor is dat Tesla veel moet investeren. De p/e ratio zegt dus niet alles en om een aandeel te waarderen zal er naar meerdere factoren moeten worden gekeken.
Om je een idee te geven: de historische gemiddelde p/e ratio van S &P 500 is 15 en momenteel zelfs een stukje hoger, namelijk rond de 20. Zoals je vast wel weet bestaat de S & P 500 uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Ook Apple en Tesla behoren tot deze lijst. De p/e ratio van Tesla is momenteel 389 en die van Apple 29. Om nog maar even aan te geven dat het geen zin heeft om de p/e ratio’s van bedrijven uit verschillende sectoren met elkaar te vergelijken.
Welke aandelen kopen vandaag
Zoals je hebt kunnen lezen is het niet perse makkelijk om te bepalen welke aandelen je nu het beste kunt kopen. Er zijn zoveel verschillende aandelen, maar gelukkig ook veel aspecten die helpen om een aandeel goed te kunnen waarderen. Echter vergt het onderzoek doen naar bedrijven behoorlijk wat tijd en moet je ook liggen. Daarom benadruk ik vaker, dat het vooral voor een beginnende belegger, belangrijk is om te kijken wat het doel is met beleggen en hoe lang de horizon is.
Vind je het leuk om zelf aandelen te kopen, dan is het altijd goed om jezelf van extra kennis te voorzien. En ja, wie kan deze kennis dan beter overbrengen dan een expert zelf? Uit de onderstaande gratis training heb ik belangrijke lessen geleerd, waar ik nu nog steeds de vruchten van pluk.
Duurzame aandelen
Hoewel klimaatdoelen in Nederland en in de rest van de wereld niet worden gehaald, gebeurt er natuurlijk wel het één en ander op het gebied van schone energie. En dat is ook nodig. Experts waarschuwen al langer dat de CO2-uistoot snel moeten verminderen en bedrijven zich meer moeten richten op alternatieve energiebronnen.
De huidige manier van leven heeft een grote impact op onze aarde, deze signalen worden ook steeds duidelijker. Gelukkig (ook al is het 5 voor 12) richten steeds meer bedrijven zich op duurzaamheid. Duurzaam betekent overigens veel meer dan alleen schone energie en gaat eigenlijk ook om bewustwording van de impact op alles en iedereen.
Dat is natuurlijk heel mooi en omdat er op dit gebied nog zoveel te verbeteren is, kunnen duurzame aandelen de komende decennia een flinke groei verwachten. Helemaal omdat o.a. de Amerikaanse president Joe Biden vol inzet op een energiehervorming waardoor het financieren voor bedrijven aantrekkelijker wordt gemaakt. Hoewel aandelen het in de tweede helft van 2020 goed deden, deden duurzame aandelen het zelfs nog beter.
Een interessant duurzaam aandeel is Adyen. Adyen is een groot betaalplatform waarmee je overal en op elk apparaat betalingen kan accepteren. Je zou ook eens kunnen kijken naar een energiebedrijf als Iberdrola. Dit is een mega groot energiebedrijf uit Spanje, dat ook in veel andere delen van de wereld actief is. Ze bouwen voornamelijk hydro-elektrische dammen en windparken.
Beleggen in grondstoffen
Wat vast staat, is dat grondstoffen schaarser worden. De afgelopen tijd is het vanwege de coronamaatregelen ook moelijker geweest om voorraden aan te leggen, waardoor de prijzen van grondstoffen flink zijn toegenomen. Niet alleen de meer bekendere grondstoffen zoals goud, zilver, koper, hout en olie zijn duurder geworden, maar ook minder bekendere zoals kobalt en vanadium.
Nu zullen een hoop grondstoffen niet snel opraken en kan er voor sommige grondstoffen makkelijker een vervanger worden gevonden. Voor olie ligt dat toch anders. Met het huidige olieverbruik voorspellen sommige analisten dat er nog voldoende olie zal zijn voor de komende zestig jaar.
Olie is een belangrijke grondstof. Naast dat olie wordt gebruikt voor benzine en diesel, wordt het ook verwerkt in plastic, rubber en verf. Eigenlijk zijn de meeste producten om ons heen vervaardigd uit olie. Doordat de wereldbevolking blijft groeien is de verwachting dat het olieverbruik ook blijft toenemen. Helemaal wanneer hier voorlopig geen alternatief voor in de plaats komt. Dit zal de prijs van olie alleen maar omhoog gaan stuwen.
FinTech aandelen
Bij fintech (Financiële Technologie) kun je denken aan bedrijven in de bankensector die de nieuwste technologieën gebruiken of ontwikkelen. Onder Fintech-bedrijven valt ook het eerder genoemde Adyen, maar denk ook aan bedrijven als Visa, Mastercard en PayPal. Wereldwijd wordt online betalen steeds meer gestimuleerd en groeit daarin ook het aantal mogelijkheden. Doordat het gebruik van financiële diensten toeneemt, komt er ook steeds meer aandacht voor de bescherming van gegevens.
Eigenlijk vallen de grote tech-bedrijven zoals Alphabet, Amazon, Apple en Facebook ook onder Fintech. Deze bedrijven bezitten enorme hoeveelheden klantendata en zijn continu op zoek om hier meer uit te halen. Zo bieden tech-bedrijven al de mogelijkheid om te betalen met je smartphone. En wat dacht je van Facebook die met een digitale munt wil komen. De twee sectoren zijn zeker nog van elkaar te scheiden, maar raken ook steeds meer met elkaar verweven. Wat heeft dat voor verdere invloed voor bedrijven in de financiële sector en voor bedrijven als Google en Apple?
Conclusie
Door helder te krijgen wat jouw doel is met beleggen en er achter te komen welke manier van beleggen beter bij je past, kan je veel gerichter aandelen kopen. Om te bepalen welke aandelen je vandaag, in de rest van 2021 en daarna wilt kopen, helpt het je wanneer je je meer verdiept in hoe de wereld in elkaar zit, maar vooral ook nadenkt over wat er gaat veranderen. Althans dit is een manier die voor mij werkt.
Vind je het nou toch een hoop gedoe om telkens weer zelf uit te zoeken welke aandelen je nu moet kopen? Een tip die ik je dan zou willen meegeven is om het onderzoek uit te besteden. Een goede optie is het HIM Aandelen abonnement (€15,70 ex. btw per maand). De aandelen die de ervaren belegger deelt kunnen potentieel een keer 5 of zelfs een keer 10 rendement geven. Het abonnement bevat zelfs nog meer (zie afbeelding).
Bux Zero – beste beleggingsapp!
Download de app en ontvang direct een gratis aandeel! (t.w.v. max €200)
Veilig beleggen bij DEGIRO?
Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)
(Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen)