Tegenwoordig zijn er ontzettend veel altcoins in omloop. De bekendste altcoin is Ethereum. Met altcoins bedoelen we dus alle alternatieve munten, naast moeder Bitcoin.
Mensen die nooit cryptocurrencies hebben gekocht, maar hier wel over hebben gehoord, zullen voornamelijk de naam Bitcoin herkennen. Nu is dat ook niet vreemd want de meeste aandacht gaat ook uit naar deze grootste digitale munt. Met cryptocurrencies bedoel ik dus altcoins én Bitcoin samen.
Naast Bitcoin zijn er duizenden andere altcoins waar je ook in kunt beleggen. De meeste succesverhalen die we horen waarbij mensen miljonair zijn geworden met het kopen van cryptocurrencies gaan over, ja je raadt het al, Bitcoin. Dit terwijl er altcoins waren en zijn die procentueel veel harder zijn gestegen waar mensen dus ook steenrijk mee zijn geworden.
Ik zal wel meteen de keerzijde benoemen. Net als bij elke vorm van beleggen is ook beleggen in cryptocurrencies risicovol. Er zijn genoeg mensen geweest die verlies hebben gemaakt en meer hebben verloren dan hun lief is. Sommigen hebben bij het investeren in cryptocurrencies onverstandige keuzes gemaakt en teveel risico genomen.
Overweeg jij een investering in altcoins? Dan wil je natuurlijk ook weten wat de beste altcoins zijn om te kopen. Heel eerlijk, aangeven welke altcoins je in 2021 het beste kan kopen blijft lastig. Ik geef daarom ook geen advies, ik ben namelijk geen expert. Wel ben ik erg geïnteresseerd in de wereld van cryptocurrencies en hou ik mij sinds 2019 bezig met beleggen.
Overweeg jij ook een investering in altcoins, dan is het belangrijk om zelf ook onderzoek te doen. Mijn kennis en de ervaring die ik van experts opdoe kunnen jou zeker helpen om te bepalen welke altcoins je het beste kan kopen.
Ik reik je daarom graag een aantal punten aan waar je op moet letten wanneer je wilt investeren in altcoins. Je kijkt dan meer naar de ontwikkeling in deze markt en tegen welke problemen men aanloopt. Wat is dus het specialisme van het bedrijf achter een altcoin en wat voor een rol van betekenis kan dit gaan spelen in toekomst voor deze markt? Daarnaast geef ik je concrete aandachtspunten waar je op kunt letten bij het selecteren van altcoins.
(Op Bitvavo, de bekendste en goedkoopste Nederlandse exchange kan je verschillende altcoins kopen. Over de eerste 1000 euro betaal je geen handelskosten)
Inhoudsopgave
Wat zijn altcoins?
Voordat ik wat meer de diepte inga, zal ik voor diegenen die hier niet mee bekend zijn eerst nog even uitleggen wat altcoins zijn. Altcoins zijn alle cryptocurrencies naast Bitcoin. De naam komt van “alternatieve coin”, naast Bitcoin.
Altcoins zijn net als Bitcoin digitale munten die draaien op de blockchain technologie. Zo hebben alle cryptocurrencies een eigen zelf op maat gemaakte blockchain. Er worden geregeld om verschillende redenen nieuwe altcoins ontworpen. Deze worden bijvoorbeeld in het leven geroepen wanneer een bedrijf een nieuw blockchain platform wil lanceren om prestaties op het netwerk te verbeteren. Een altcoin is dan puur ontworpen om transacties sneller en goedkoper te maken. Hierin wordt de strijd aangegaan met Bitcoin.
Aan de andere kant worden altcoins soms ook bedacht door mensen die hier hele andere bedoelingen mee hebben. Mensen die niks met deze technologie hebben en ook totaal niet bezig zijn met het verbeteren ervan, maar puur gericht zijn op geld verdienen, vaak op slinkse wijze.
Zo kwamen ICO’s (Initial Coin Offering), wat eigenlijk een soort crowdfunding is, vaak slecht in het nieuws. Door de groeiende interesse in cryptocurrencies zag men kans via deze weg snel geld in te zamelen voor hun projecten. Dit trok helaas ook mensen aan met slechte bedoelingen. Mooie projecten werden heel professioneel aangeprezen en wanneer er genoeg geld was opgehaald kon van de ene op de andere dag het project van de aardbodem verdwenen zijn.
Voor alle duidelijkheid, je hoeft geen zorgen te maken of het wel of niet veilig is om altcoins te kopen bij een bekende broker of exchange. Dat is sowieso geen scam en dus veilig, deze platformen staan namelijk geregistreerd bij De Nederlandse Bank (DNB) en staan onder toezicht. De scam waar ik het net hierboven over had, gaan voornamelijk over nepsites die jou absurde rendementen beloven en daarmee jou proberen te lokken. Om deze te mooie bedragen te verzilveren hoef je dan alleen nog maar een x hoeveelheid Bitcoins naar hun over te maken. Hoe dit vervolgens afloopt is je vast duidelijk…
Verhouding Bitcoin vs altcoins
Het meeste geld wordt geïnvesteerd in Bitcoin. De Bitcoin dominantie wordt altijd aangegeven in procenten. Op dit moment (16-2-2021) is dit percentage ongeveer 61,2%. De resterende 38,8% van de totale marktwaarde is dus geld wat in altcoins zit. Omdat Bitcoin dominant is zie je dat wanneer de koers stijgt, de altcoins ook meestijgen en visa versa.
Een paar maanden geleden was de Bitcoin dominantie nog een stuk hoger, namelijk rond de 70%. De Bitcoin halving in mei 2020 en de instroom van veel institutioneel geld zijn belangrijke factoren die hier vast en zeker aan hebben bijgedragen. Waar de altcoins de afgelopen maanden qua stijging wat achter bleven op Bitcoin, zie je nu dagelijks sommige altcoins een mooie groei doormaken. Een stijging van soms 50% per dag is niet uitzonderlijk. Uiteraard kunnen de cijfers ook flink rood kleuren.
Waar de meeste kenners het over eens zijn, is dat het merendeel van de altcoins weinig tot geen waarde bieden en ook snel zullen verdwijnen. Zo lang deze altcoins er zijn kan je hier natuurlijk nog wel steeds geld mee verdienen. Kijk je meer naar de lange termijn dan is het verstandig om je een beetje te verdiepen in het bedrijf wat achter zo’n altcoin zit waar jij in wilt investeren. Dus is een bedrijf innovatief en zijn zij met ontwikkelingen bezig die kunnen bijdragen aan deze markt en de achterliggende blockchain technologie?
Verwachting van altcoins komende jaren
Zoals ik net al noemde volgen de altcoins meestal het spoor van Bitcoin. Nu cryptocurrencies en vooral de blockchain steeds meer geïntegreerd raken is de verwachting dat sommige altcoins nog flink in waarde gaan stijgen. Bitcoins digitaal bewaren en naar elkaar versturen is in principe super veilig, maar het heeft ook zo zijn beperkingen. Denk aan de lage transactiesnelheid, hoge transactiekosten en beperkte schaalbaarheid.
Altcoins proberen dan ook juist op deze en andere vlakken beter te presteren. Uiteindelijk is het alleen maar een gezonde situatie als bedrijven met elkaar concurreren om met het best mogelijke team van specialistische mensen deze technologie verder te ontwikkelen.
Om hier verder niet al te technisch op in te gaan wil ik wel een voorbeeld noemen waarbij Ethereum bezig is de schaalbaarheid te vergroten. Wanneer het aantal gebruikers wat cryptocurrencies koopt toeneemt, (wat nu zeker het geval is) neemt ook het aantal transacties toe. Daar zit dan ook meteen het huidige probleem, het huidige netwerk is niet gemaakt om zoveel transacties snel te verwerken. Dit geldt zowel bij Bitcoin als bij Ethereum. Sowieso duren gemiddelde transacties van cryptocurrencies veel langer in vergelijking met bijvoorbeeld Visa en dit schaalbaarheidsprobleem wordt door toenemende interesse alsmaar groter.
Met de lancering van Ethereum 2.0 die is gestart op 1 december 2020 is de verwachting dat hiermee de schaalbaarheid wordt vergroot. Daarnaast wordt het netwerk sneller en gaan de transactiekosten omlaag terwijl wordt beweerd dat dit niet ten koste van de veiligheid zal gaan. Het omzetten naar Ethereum 2.0 gaat in fases en de verwachting is dat dit ongeveer drie jaar gaat duren.
Wat is het specialisme van het bedrijf achter de altcoin?
Met een beetje speurwerk kom je er al snel achter wat de kern van zo’n bedrijf is. Waar zit hun expertise en hoe waardevol is dit? Zo kan je zelf een beetje onderzoek doen en kijken of dit jouw aanspreekt. Ben je bijvoorbeeld van mening dat privacy een enorme rol gaat spelen in het betalingsverkeer en dat mensen hier veel waarde aan zullen hechten. Dan zou Monero een optie kunnen zijn. Hun focus ligt voornamelijk op privacy.
Tron daarentegen richt zich met een groot team van ruim 60 mensen op decentralisatie van de digitale entertainment industrie. Met andere woorden, zij proberen makers van online content de mogelijkheid te bieden om de volledige controle te houden over bijvoorbeeld hun zelfgemaakte muziek, video’s en games. Momenteel ben je als content creator altijd afhankelijk van een derde partij zoals een Youtube.
Weer een ander voorbeeld is Polkadot. Polkadot is een vrij nieuwe altcoin en is hard aan het groeien. Zij maken het mogelijk om verschillende soorten blockchains aan elkaar te koppelen zodat deze efficiënt en veilig met elkaar kunnen samenwerken. Het systeem kan tegelijkertijd verschillende niveaus van informatiestromen en transacties aan elkaar koppelen en verwerken. Dit zorgt voor een aanzienlijke vergroting van de schaalbaarheid op het blockchain netwerk wat juist zo nodig is.
Waar let je op bij het selecteren van altcoins?
Wanneer je gaat selecteren is het sowieso verstandig om niet op één paard te wedden. Stel je wilt 1000 euro investeren, dan neem je minder risico wanneer je dit verspreidt over bijvoorbeeld drie, vier of vijf altcoins.
Maar hoe weet je welke altcoins je moet kopen? In dit geval is het van belang dat je hier wat onderzoek naar doet. Je kan vrij makkelijk informatie vinden over een bepaalde altcoin die je op het oog hebt. Dus wat doet het team of het bedrijf achter deze altcoin?
Staan bepaalde projecten en ideeën van dit bedrijf jou aan? Dan zou je hierin kunnen investeren. Je verwacht of hoopt dat door de toegevoegde waarde wat het bedrijf biedt binnen de crypto-wereld, de waarde van de altcoins die hier aan zijn gekoppeld zullen stijgen. Dit is net als met aandelen, je koopt aandelen van een bedrijf met de verwachting dat dit bedrijf en dus ook de aandelen in de toekomst zullen gaan groeien.
Binnen de crypto-wereld is er ook veel concurrentie. Zo werken bijvoorbeeld meerdere bedrijven aan het ontwikkelen van schaalbaarheid. Wanneer je een beetje bekend bent in de cryptowereld dan kan het zijn dat je het interessant vindt om hier dus wat onderzoek naar te doen. Heb je die interesse niet, maar wil je wel graag op een slimme manier er achter komen welke crypto je moet kopen? Dan zou je wellicht hier eens naar kunnen kijken. Het “Crypto Portfolio“.
Twee experts op dit gebied doen al jaren onderzoek naar altcoins die een enorme potentie hebben om te stijgen. Zij hebben de beste altcoins geselecteerd en samengevoegd in het Crypto Portfolio. De lijst wordt ook geupdate op het moment dat zij een betere altcoin met meer potentie in het vizier hebben. Als proef op de som heb ik een altcoin uit deze lijst gekocht. Deze steeg in een maand tijd met 145%.
Vindt je het juist leuk om zelf wat onderzoek te doen? Kijk dan eens naar de volgende zaken:
- Wat is het specialisme of idee van het bedrijf achter de altcoin? Is er veel vraag naar hetgeen wat zij willen leveren? Komt de blockchain technologie hier daadwerkelijk goed van pas?
- Hebben zij al een (werkend) product? Zijn er concurrerende producten en hoe waardevol zijn deze? Hoe snel verloopt de ontwikkeling en is de planning in een roadmap vastgelegd? En het belangrijkst, houden ze zich aan de roadmap?
- Uit welke personen bestaat het team? Hoe groot is het team en hoeveel ervaring hebben zij. Wat is er over hen bekend en zijn zij bijvoorbeeld te vinden op social media?
- Hoe groot is hun concurrentie? En waar onderscheiden zij zich in ten opzichte van de concurrentie?
- Wat is de totale marktkapitalisatie van de coin? Heeft de altcoin intrinsieke waarde/ Hoeveel coins heeft het bedrijf in eigen hand? En is er nog potentie voor groei?
Nadelen van altcoins
De prijsschommelingen (dit wordt volatiliteit genoemd) kunnen extreem zijn en zorgen vaak voor onrust en paniek. Sommige beleggers vinden het moeilijk om hun emoties onder controle te houden. Deze prijsschommelingen horen er gewoon bij. Je kan juist dit soort momenten ook gebruiken om bij een lagere prijs (extra) in te kopen.
Een ander nadeel van altcoins en Bitcoin is dat wanneer je jouw vergrendelingscode of wachtwoord kwijt bent en deze niet meer weet, je geen toegang meer hebt tot jouw wallet. Er zijn dan ook zijn in het verleden een hoop mensen geweest die hun wachtwoord zijn vergeten of hebben verloren. Verstandig voor jezelf om hier dus heel voorzichtig mee om te gaan.
Geld verdienen met altcoins
Je kan op steeds meer verschillende manieren geld verdienen met altcoins en ook bij steeds meer aanbieders terecht om Bitcoins en altcoins te kopen. Amerikaanse banken bijvoorbeeld, staan op het punt om klanten met een gewone spaarrekening Bitcoins aan te bieden. De banken zien ook in dat crypto aan terrein wint. Om ervoor te zorgen dat klanten niet weglopen zullen zij hier in mee moeten.
Bij zo’n bank beleg je dan niet direct in Bitcoins of andere altcoins, maar vaak in een vorm van een ETF of een future. Dit zijn financiële producten/instrumenten en worden ook wel derivaten genoemd. De prijs van een derivaat is altijd gekoppeld aan een onderliggende waarde, in dit geval dus Bitcoin, Ethereum of een andere altcoin.
Eigenlijk kan je dus onderscheidt maken tussen twee manieren van geld verdienen met Bitcoin en altcoins. Namelijk, het verhaal wat ik net hierboven vertelde, de manier waarbij je dus indirect belegt. Of op de manier waarbij je direct crypto koopt bij een broker of exchange en waar je vervolgens zelf verantwoordelijk bent voor het beheer ervan.
Lijkt jou het leuk om te leren geld verdienen met crypto traden? Dat is mooi, want de afgelopen tijd zijn er een aantal goede cursussen ontwikkeld die vooral gericht zijn op de beginnende crypto trader. In deze cursussen wordt de basis van crypto en het handelen erin haarfijn uitgelegd.
Uiteindelijk zal je zelf instaat zijn om winstgevend te kunnen traden. Belangrijk is wel om jezelf af te vragen of je genoeg motivatie hebt. Zie het als een studie (die je leuk vindt) waarin je elke week wat meer leert en groeit. Het leuke is namelijk dat wanneer je ervaring opdoet en de strategieën onder de knie krijgt, je hier nog jarenlang van kan profiteren. In een ander artikel bespreek ik de top 3 beste crypto cursussen van Nederland.
Leren crypto traden? Lees hier de “top 3 beste crypto cursussen”
Beste manier om altcoins te kopen
Tegenwoordig is het gelukkig heel makkelijk om altcoins te kopen. Altcoins koop je bij een broker of een exchange. Een heel prettig platform is Bitvavo. Naast dat Bitvavo de bekendste en goedkoopste exchange van Nederland is, is het vooral ook heel gebruiksvriendelijk en aanmelden is zo gepiept! Bitvavo biedt op dit moment ruim 85 verschillende altcoins aan, keus genoeg dus! Wil je graag alles weten over deze exchange ? Lees dan hier mijn review.
Liever kijken welke goede platformen er nog meer zijn? De 5 beste heb ik voor je geselecteerd.
In een ander artikel benoem ik de vijf beste crypto brokers en exchanges wereldwijd. Mocht je dit artikel graag willen lezen dan kan dat hier: “De 5 beste crypto brokers en exchanges wereldwijd”
Wil je graag een gratis Bitcoin training volgen? Dat kan! De training hieronder kan je gratis volgen. In deze korte training leer je de basis kennen zodat je met meer vertrouwen gaat beleggen in Bitcoin. Sowieso handig wanneer de beleggingswereld nieuw voor je is. Wie weet ontdek je ook wel nieuwe mogelijkheden voor jezelf!