De cryptomarkt groeit wereldwijd en dat heeft te maken met dat de markt volwassener wordt. Bitcoin, maar ook andere “nieuwe” crypto worden steeds meer geaccepteerd. Door de groeiende markt komen er steeds nieuwe crypto projecten bij. Meestal ontstaan deze nieuwe crypto coins met de juiste intentie, maar soms is er ook sprake van een scam.
De cryptomarkt heeft een aanzuigende werking en je weet vast wel waarom! Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat je met crypto snel en veel geld kunt verdienen. Als het gaat om geld, worden mensen snel hebberig en gevoelig voor mooie praatjes. Dit is dan ook wel een beetje als waarschuwing bedoeld. Wil je nieuwe cryptomunten kopen, dan moet je altijd voorzichtig zijn. Maar geen zorgen, de cryptomunten die ik hier benoem zijn absoluut geen scam.
Maar welke nieuwe crypto kun je dan het beste kopen? Zelf investeer ik al sinds 2019 in crypto en probeer ik zo goed mogelijk onderzoek te doen. Ik doe ook geregeld een beroep op experts. Achter de nieuwe cryptomunten die ik in dit artikel benoem, schuilen daadwerkelijk serieuze bedrijven. Bedrijven die op één of andere manier proberen beter te zijn dan Bitcoin of juist bezig zijn met ontwikkelen van een nieuwe toepassing op de blockchain.
Dat deze nieuwe crypto coins veilig zijn, wil overigens niks zeggen over het te behalen rendement. Nieuwe crypto projecten die veilig zijn, kunnen alsnog slecht presteren of zelfs mislukken. Investeren in crypto blijft dus altijd risicovol. Vraag je je af welke nieuwe crypto je moet kopen? De volgende munten zijn in ieder geval veelbelovend, maar doe ook je eigen onderzoek en beoordeel of ze passen bij jouw strategie.
Inhoudsopgave
Solana crypto
Solana is een gedecentraliseerde blockchain en momenteel de allersnelste. Ook is de Solana blockchain het snelst groeiende ecosysteem. Een ecosysteem binnen een blockchain netwerk is een omgeving waarin samenwerkende partijen op allerlei mogelijke manieren projecten kunnen ontwikkelen. Het zegt dus iets over de blockchain. In de regel betekent hoe groter een ecosysteem, hoe meer potentie een cryptomunt heeft.
Vergelijk het met de blockchain van Ethereum en Cardano, Beide blockchains zijn ontzettend populair bij ontwikkelaars. Binnen het netwerk zijn er bij beide cryptomunten veel mogelijkheden en is er nog genoeg voldoende potentie om te groeien.
Solana, één van de nieuwste crypto coins, biedt evenals veel mogelijkheden, maar is daarnaast veel sneller en ook nog eens veel goedkoper. Deze belangrijke eigenschappen gaan overigens niet ten koste van de veiligheid van het netwerk. Transactiesnelheid, schaalbaarheid en kosten vormen een groot issue rondom de blockchain technologie. Maar hierom is Solana juist zo interessant. De Solana blockchain kan namelijk zo’n 60.000 transacties per seconde verwerken, Bitcoin bijvoorbeeld maar 7. Daarnaast zijn de kosten ook nog eens extreem laag. De gemiddelde kosten bij Solana liggen op $0,00025 per transactie.
Avalanche crypto
Wanneer je nieuwe crypto wilt kopen zou je dus kunnen selecteren op basis van hoe krachtig een blockchain is. De Ethereum blockchain is momenteel in ieder geval de meest gebruikte blockchain en staat ook bekend om de zogenaamde smart contracts. Bij Avalanche crypto draait eigenlijk alles om diezelfde smart contracts.
Voor de duidelijkheid: je hebt dus de blockchain waarop alle informatie transparant is en door elke computer wordt gecontroleerd. Plus twee andere belangrijke ontwikkelingen, namelijk DeFi (Decentralized Finance) en smart contracts. Eigenlijk hebben deze drie veel met elkaar te maken. DeFi heeft betrekking op het decentraliseren van financiële producten zoals leningen, spaarproducten of zelfs verzekeringen. Bestaande of nieuwe financiële producten kunnen via DeFi-toepassingen worden gedecentraliseerd. Alle data wordt vervolgens in een smart contract gezet en uiteraard bewaard op de blockchain.
Avalanche is het snelste smart contract platform waar dApps op kunnen worden gebouwd. Avalanche kan snelheid en schaalbaarheid vergroten omdat het gebruikmaakt van drie verschillende blockchains. Hierdoor is er veel meer samenwerking mogelijk met andere blockchains en loopt de eigen blockchain geen vertraging op.
Near Protocol
Near is net zoals Ethereum en Avalanche bekend om z’n smart contracts. Hoewel Ethereum als eerste met smart contracts naar buiten kwam, zien we steeds meer nieuwe crypto bedrijven die zich hier op richten. Dit geeft wel aan hoe belangrijk smart contracts zijn. Near Protocol behoort zeker tot de nieuwe cryptomunten met potentie omdat hun blockchain veel sneller is dan die van Ethereum. Ook zijn de kosten vele malen lager.
Ontwikkelaars die gebruikmaken van de Ethereum blockchain, krijgen dus te maken met vertragingen en hoge kosten. Het platform zoals dat van Near maakt het voor ontwikkelaars veel aantrekkelijker. Ook is het platform van Near geschikt om eenvoudig dApps op te bouwen en kunnen er DeFi toepassingen op worden ontwikkeld. Gedecentraliseerde apps worden steeds meer gebouwd en zullen traditionele apps op den duur gaan vervangen.
Daarnaast zijn de Metaverse, gaming en NFT’s drie belangrijke innovaties die vooral gebruikmaken van het netwerk van Near Protocol. De metaverse heeft te maken met een driedimensionale virtuele wereld waarbij verschillende virtuele werelden ook samenkomen. NFT’s daarentegen gaat over waarde toekennen aan digitale objecten. Digitalisering wordt alsmaar groter en nieuwe crypto coins als Near Protocol spelen daar op in.
Axie Infinity
De volgende die ik met je wil bespreken is Axie Infinity. Axie behoort tot de nieuwste GameFi cryptomunten van 2022 en is eigenlijk een blockchain game. Axie Infinity is namelijk een online game dat gebruikmaakt van NFT’s. De game is gebouwd op de Ethereum blockchain en het spel wordt momenteel dagelijks gespeeld door een kleine 2 miljoen mensen.
Het spel speelt zich af in andere wereld waarin Axies de hoofdrol spelen. De Axies zijn een soort kleine monsters die je kunt kopen en waarmee je geld kunt verdienen. In het spel kan je op verschillende manieren geld verdienen. Dat kan met vechten, het voltooien van taken of door middel van handelen.
Omdat Axie Infinifty geen eigen blockchain heeft, is Axie in principe geen cryptomunt, maar een token. Binnen de game worden zelfs twee tokens gebruikt. De SLP (Smooth Love Potion) en de AXS (Axie Infinty Shards). De tokens kan je verdienen door bijvoorbeeld een gevecht te winnen. Een andere manier door geld te verdienen met crypto is door te staken. Ook al kan je nu AXS nog niet staken, in de toekomst komt deze mogelijkheid er gelukkig wel.
Welke nieuwe crypto kopen?
Even tussendoor…Om veel geld te kunnen verdienen met crypto is het belangrijk om een cryptomunt te kopen die potentie heeft. De kunst is dat je in zo’n munt investeert, nog ver voordat deze door de menigte wordt ontdekt. Koop je op een lage koers in, dan kan zo’n munt met een beetje geluk makkelijk keer 100 gaan!
Alleen ja welke nieuwe crypto moet je dan kopen en hoe vind je zo’n parel? Om zo’n parel zelf te vinden moet je de cryptowereld kennen en weten op welke punten je selecteert. Als je geen kennis hebt over crypto, dan wordt het eerder een wilde gok. Degenen die wel mega veel verstand van crypto hebben zijn de heren van AllesOverCrypto.
De heren zijn fulltime met crypto bezig. Zo verdienen zij o.a. geld met Bitcoin, maar doen ze dus ook onderzoek naar kleine onbekende munten. Dit doen zij al jaren en interessante nieuwe cryptomunten plaatsen zij in het Crypto Portfolio. In het verleden hebben zij er al een paar ontdekt die op een later moment, honderden keren over de kop zijn gegaan. Wil je investeren in zo’n parel? In het Crypto Portfolio krijg je 10 parels aangereikt inclusief aankoopinstructies! Oh ja en niet onbelangrijk, het Portfolio wordt geregeld geupdate.
Aave crypto
Ik noemde zojuist al de ontwikkeling van DeFi en Aave crypto is daar een mooi voorbeeld van. In 2020 maakte DeFi zijn opmars en vanaf dat moment is deze ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. Het aantal nieuwe gebruikers groeit hard. Zelfs grote partijen als de ING zijn overtuigd van de voordelen van DeFi en is zelfs al bezig met het opzetten van een leenplatform.
DeFi is ondertussen niet meer weg te denken, maar nog niet zo lang geleden voelde Defi nog als dé nieuwe crypto gekte. Aave wordt gezien als een belangrijk DeFi-project en is een platform om crypto te lenen en uit te lenen. Aave maakt gebruik van de Ethereum blockchain en op het platform kan je momenteel 20 verschillende cryptocurrencies lenen en uitlenen.
Als kredietverstrekker kan je op Aave bijvoorbeeld crypto storten die anderen van jou kunnen lenen. Uiteraard alleen met onderpand zodat jij als geldschieter altijd de garantie hebt dat je je investering terugkrijgt. Voor het uitlenen ontvang je doorgaans een flinke rente. Andersom kan dus ook.
Je kan zonder tussenkomst van een bank op het platform van Aave geld lenen. Prijstechnisch is dat voordeliger dan via je eigen bank. Je bank zal er tenslotte geld aan moeten verdienen. Daarnaast ben je niet afhankelijk van het vertrouwen en de eerlijkheid van die bank. Via de DeFi is lenen of uitlenen veiliger, sneller en goedkoper. Zelfs twee partijen die elkaar niet vertrouwen kunnen zaken met elkaar doen. DeFi leningen worden namelijk veilig in een smart contract vastgelegd en een deal kan pas doorgaan wanneer beide partijen voldoen aan de gestelde voorwaarden.
The Sandbox
The Sandbox is te vergelijken met Axie, het is ook een online game. De game-industrie was al groot, maar met de opmars van crypto-games en NFT’s groeit het aantal spelers wereldwijd. Hoewel The Sandbox al in 2021 doorbrak, behoort de munt tot één van de veelbelovende nieuwe crypto in 2022.
Nieuwe crypto of beter gezegd nieuwe games zoals The Sandbox en Axie Infinity zijn sinds 2021 immens populair. Dat heeft voornamelijk te maken met NFT’s (Non Fungible Tokens). Net zoals Axie is The Sandbox ook een online game. In het spel kan je je eigen virtuele wereld bouwen en kan je bijvoorbeeld geld verdienen door land of vastgoed aan te kopen en te verkopen.
Ook kan je allerlei creaties maken zoals personages en deze als NFT verkopen. Via The Sandbox kan je dus bouwen, bezitten en geld verdienen en SAND is de token waarmee je op het platform betalingen mee verricht. Kijk hieronder de video voor een uitgebreidere uitleg over The Sandbox.
Cosmos Hub
Cosmos behoort eerlijk gezegd niet tot de nieuwe crypto coins, maar het is wel een interessante munt. Cosmos wordt ook wel blockchain 3.0 genoemd. Ik zal dit kort toelichten! Bitcoin is eigenlijk de eerste generatie blockchain. Op de blockchain van Bitcoin kunnen enkel transacties worden gedaan, verder heeft de blockchain weinig functie. Ethereum daarentegen wordt gezien als de tweede generatie (blockchain 2.0). De blockchain van Ethereum kan namelijk veel meer dan alleen transacties uitvoeren. Denk aan dApps bouwen, smart contracts en DeFi.
Alleen zoals je weet kampen blockchains met verschillende problemen. Snelheid, hoge kosten en vaak een hoog energieverbruik. Een andere uitdaging is om verschillende blockchains met elkaar te verbinden. Dat heet met een mooi woord interoperabiliteit. Blockchains worden helemaal vanaf de grond opgebouwd en op een unieke manier ontwikkeld waardoor functies alleen zijn te gebruiken binnen het eigen netwerk.
Zo is het tot nu toe vrij lastig om informatie van verschillende blockchains met elkaar te delen. Cosmos hoofdoel is dus om verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren. Polkadot, ook één van de nieuwe crypto coins, lost eigenlijk hetzelfde probleem op. Maar naast dat Cosmos het mogelijk maakt dat blockchains op elkaar aansluiten, hebben ze een ook een oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem.
In welke crypto investeren?
Dit is en blijft natuurlijk een lastige vraag. Weet je weinig van crypto af en wil je wel graag investeren? Investeer dan in bekendere munten zoals Bitcoin en Ethereum of in andere cryptovaluta uit de top 10 of top 20. Richt je daarbij vooral op de lange termijn, de meeste munten stijgen over een langere periode gezien.
Aan de andere kant zijn nieuwe cryptomunten met potentie ook interessant. Nieuwe crypto coins kunnen op een gegeven moment gaan knallen en ja wanneer je er vroeg bij bent, kan je natuurlijk mooie rendementen behalen. Wanneer je wat onbekendere en nieuwe crypto wilt kopen, raad ik je wel aan om naar munten te kijken die een werkend product hebben en die een bepaald probleem oplossen. Dit in tegenstelling tot het investeren in hype coins. Hype coins voegen in principe niks toe, hoewel je met deze coins natuurlijk wel rijk kunt worden.
Waar nieuwe crypto kopen?
Alle veelbelovende nieuwe crypto uit 2022 die ik in dit artikel heb besproken, kan je kopen bij Bitvavo en eToro. Ik noem deze twee platformen omdat ze bekend, betrouwbaar en voordelig zijn. Bitvavo is een Nederlandse exchange met ongeveer 175 verschillende cryptomunten. eToro daarentegen is ’s werelds grootste handelsplatform. Bij eToro kan je in allerlei verschillende assets beleggen zoals in ETF’s, edelmetaal, maar dus ook in cryptomunten.
Zoek je nog een platform wat het beste bij jouw wensen aansluit? Lees dan de reviews over eToro en Bitvavo en trek je eigen conclusie.
Meer leren over Bitcoin etc.?
Dat er bij crypto risico’s komen kijken, begrijp je. De meesten zullen dat ook wel beseffen, maar toch wordt dat advies vaak in de in de wind geslagen. Wees daarom altijd reëel en vraag jezelf telkens af of het slim is om te investeren in een bepaalde munt, mét de kennis die je op dat moment hebt!
Mocht je meteen willen bijleren, dan kan je meedoen aan deze gratis Bitcoin training!