Goud kopen via GoldRepublic

GoldRepublic review

Vroeger toen ik goud kocht was dat meestal in de vorm van een ketting, tegenwoordig koop ik het als belegging. Misschien ben je ook opzoek naar goud en verwacht je een artikel over sieraden. Helaas, dit artikel gaat over beleggen in goud.

Nu zijn er verschillende manieren om erin te beleggen, maar we gaan het uitsluitend hebben over de fysieke vorm. Het goud dat eerlijk is gewonnen en wat is vrijgemaakt van onedele delen en uiteindelijk wordt gesmolten tot een baar. Zo’n goudbaar of goudstaaf kan je dan kopen als belegging.

Tegenwoordig zijn er heel wat aanbieders bij wie je goud kunt kopen en GoldRepublic is er één van. GoldRepublic is er trouwens niet zomaar één, het is een gerenommeerde Nederlandse onderneming dat al sinds 2008 bestaat.

Wil je ook graag goud kopen via GoldRepublic? Ik laat je zien hoe dat werkt en waarom ik en anderen zeer te spreken zijn over deze Nederlandse aanbieder. Overigens kan je bij hen naast goud, bijvoorbeeld ook zilver en platina kopen.

Waarom goud kopen?

Waarschijnlijk weet je net zo goed als ik waarom goud kopen verstandig is, maar laat ik dit toch nog even kort benoemen. Er zullen misschien beleggers zijn die met een andere idee goud kopen, maar het bekendste edelmetaal wordt voornamelijk gekocht om de volgende redenen.

 • Vanwege de status “veilige haven”. In tijden van onrust worden risicovolle beleggingen, maar ook valuta’s vaak omgewisseld voor goud of zilver.
 • Goud heeft een koopkracht beschermende functie. Door te beleggen in goud dek je (gedeeltelijk) inflatie af.
 • Mensen willen goud kopen omdat het schaars is.
 • Naast dat het schaars is, kan er niet extra goud worden gecreëerd. Geld daarentegen kan men ongelimiteerd bijdrukken en door een deel vermogen om te zetten in goud, heb je in iets in handen waar overheden geen invloed op kunnen uitoefenen.
 • Omdat het nooit vergaat.

Wat is GoldRepublic?

GoldRepublic is dus een Nederlandse aanbieder van edelmetaal. Duizenden beleggers van over de hele wereld hebben reeds gekozen voor dit inmiddels toonaangevende bedrijf. Dit om de simpele reden dat je op dit platform makkelijk en veilig goud kunt kopen. Via een online account, wat je uiteraard gratis en vrijblijvend kunt openen, koop je eenvoudig goud met iDEAL.

Bij GoldRepublic koop je nooit goud op papier, maar altijd fysiek. Het edelmetaal wat je koopt is ook daadwerkelijk fysiek in kluizen aanwezig. Je wordt bij aankoop dus ook echt eigenaar. Bij het plaatsen van een order krijg jij als eigenaar een edelmetaaltoewijzing met baarnummer vermeld. Omdat je ook kleine beetjes goud kunt kopen, kan het zijn dat een standaard baar, uit meerdere eigenaren bestaat.

Het fijne aan deze manier van beleggen in goud en zilver, is dat je zelf niet voor de opslag hoeft te zorgen. GoldRepublic doet dit namelijk voor de klant. Maar wil je jouw edelmetaal liever dichtbij hebben, dan kan je ook je gekochte edelmetaal op afspraak ophalen of zelfs thuis laten bezorgen.

Veilig goud kopen

Omdat ik goud liever niet thuis bewaar, heb ik gekozen om het goud op te laten slaan. Bij GoldRepublic heb je drie opties, namelijk de keuze voor een kluis in Amsterdam, Zurich of Frankfurt. Nadat je een order plaatst, krijg je direct een bevestiging. Vervolgens krijg je elke dag een automatisch bericht waarin de edelmetaaltoewijzing staat vermeldt. Zelf vind ik dat overbodig en ben ik bovendien allergisch voor meldingen. Maar gelukkig kan je bij instellingen deze functie ook uitvinken.

GoldRepublic is overigens ook de eerste edelmetaalverkoper ooit dat een AFM-vergunning kreeg. De Autoriteit Financiële Diensten houdt toezicht op alle financiële markten. Bedrijven die diensten aanbieden met betrekking tot sparen, beleggen en verzekeren etc. mogen hun werkzaamheden alleen uitvoeren wanneer zij in het bezit zijn van deze vergunning. Dat GoldRepublic betrouwbaar is, staat als een huis boven water. Zij staan geregistreerd bij de AFM onder het registratienummer: 12020605.

Gecertificeerd goud kopen

Het goud wat je bij GoldRepublic koopt is gecertificeerd. Dit betekent dat het goud is voorzien van het LBMA-keurmerk wat wordt verstrekt door de London Bullion Market Association. Dit kwaliteitskeurmerk geeft aan dat een smelterij voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. In de eerste plaats gaat de LBMA over de zuiverheid van het goud, maar controleert het bijvoorbeeld ook het productieproces.

De LBMA is de belangrijkste autoriteit op het gebied van de wereldwijde goudmarkt en kan dus ook landen of smelterijen op een zwarte lijst zetten. Wanneer bedrijven of landen niet kunnen aangeven waar het goud daadwerkelijk vandaan komt, of dat er bewijs is dat het goud wordt gewonnen onder erbarmelijke toestanden, dan komen zij op deze lijst en krijgen ze uiteraard geen keurmerk.

Het meeste goud op de wereld ligt opgeslagen bij centrale banken en voor de verhandelbaarheid is dit keurmerk dan ook essentieel. Alle goudbaren bij GoldRepublic zijn daarom ook gecertificeerd met het LBMA-keurmerk en komen van de volgende producenten af.

 • Agosi
 • Valcambi
 • Umicore
 • Schöne
 • Johnson Matthey
 • Metalor
 • Argor-Hereaus

Hoe koop ik goud?

Goud of zilver kopen bij GoldRepublic is heel eenvoudig. Je bezoekt de website en maakt een account aan. In de mail die je direct ontvangt kan je je nieuwe account activeren. Je hoeft geen contract of iets dergelijks te tekenen.

Voordat je op het handelsplatform goud kunt kopen, zal GoldRepublic eerst je account valideren. Dit doe je door op de blauwe knop “Valideer mijn account” te drukken”, nadat je bent ingelogd.

Je kan geheel kosteloos een account openen, zowel privé als zakelijk. Ook is het mogelijk om een account te openen op naam van een minderjarig (klein)kind. Wanneer je zelf minderjarig bent, dan is het ook mogelijk, alleen moet er eerst een formulier over wettelijke vertegenwoordiging worden ingevuld. Dit formulier kan je opvragen bij de klantenservice.

In de afbeelding hieronder zie je het dashboard van GoldRepublic waarin mijn balans wordt weergegeven.

Goud kopen via GoldRepublic

Om goud, zilver over platina te kopen plaats je een order en vul je de gewenste kluislocatie in. Je kiest voor “Bestens”, je koopt dan goud op de spotprijs (de actuele prijs), maar je kan ook een limiet order plaatsen. Wil je bijvoorbeeld goud kopen op een bepaalde prijs, dan kan je dat doen door het instellen van een limiet order. Er vindt dan automatisch een order plaats wanneer goud de ingestelde prijs aantikt.

Goud kopen via GoldRepublic
Zilver kopen kilo

Hetzelfde geldt voor zilver en platina. Wil je bijvoorbeeld zilver kopen van een kilo, dan zie je het verschil in prijs tussen kopen en verkopen. Het verschil tussen deze twee noem je de spread. Let op: de genoemde prijzen gelden op het moment van schrijven, deze kunnen afwijken van de actuele koersen.

De spreadkosten hebben te maken met het feit dat GoldRepublic ook een verdienmodel heeft. Laten we GoldRepublic’s kosten eens verder bekijken.

GoldRepublic kosten

De kosten bij GoldRepublic zijn duidelijk, er wordt bij elke transactie 1% kosten in rekening gebracht. Dus bij zowel goud kopen als verkopen betaal je 1% aan transactiekosten. Dit is een vast percentage. Daarnaast betaal je ook eenmaal per jaar opslagkosten. Voor goud is dat 0,5% en voor zilver en platina 1%.

Ga je met het GoldRepublic’s spaarplan aan de slag, dan betaal je bij kooporders slechts 0,5% aan transactiekosten in plaats van die 1%. Op het spaarplan kom ik zo nog even terug.

Verder is het van belang om te weten dat goud in Nederland door de overheid wordt gezien als belegging. Over goud betaal je dus geen belasting. Wel zal het vermogen in box 3 moeten worden aangegeven. Zilver daarentegen wordt in Nederland wel belast met 21% btw. Wil je zilver kopen, kies dan voor het opslaan in een kluis in Zurich of Frankfurt. Dan betaal je geen btw! Aan de andere kant kun je dan wel weer te maken krijgen met handelingskosten. Bij zilver en platina wordt er namelijk €9 per kilo aan handelingskosten gerekend. Wanneer je onder die één kilo blijft, dan kost het je niks.

GoldRepublic spaarplan

Beleggen in goud en zilver is echt iets voor de lange termijn. Edelmetaal stijgt namelijk geleidelijk over een langere periode. Het heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin om aan het begin van jaar goud te kopen en dat vervolgens aan het einde van het jaar weer te verkopen. Je betaalt namelijk, zoals je in het vorige kopje hebt kunnen lezen, voor elke transactie 1% kosten.

Je kan dus beter voor een langere periode sparen zodat je vermogen kan groeien. Uiteraard moet je dan wel alleen geld investeren in goud, wat je kunt missen. Gelukkig kan je via het GoldRepublic spaarplan al vanaf €50 per maand goud, zilver of platina sparen.

In je account kan je jouw eigen spaarplan samenstellen. Voer het bedrag in en de datum waarop de order moeten worden uitgevoerd en de order zal automatisch plaatsvinden. Het voordeel is dus dat je in het GoldRepublic spaarplan minder kosten hebt. Bij een kooporder wordt er in plaats van 1%, maar 0,5% transactiekosten gerekend.

Op vaste momenten goud of zilver kopen, is een strategie die goed werkt. Dat geldt overigens voor elke asset. Doordat je op verschillende prijsniveaus koopt, realiseer je altijd een gemiddelde aankoopprijs. Dit wordt ook wel het dollar-cost averaging principe genoemd.

GoldRepublic ervaringen

Zelf wilde ik graag op een eenvoudige manier beleggen in goud. Ik wilde niet stad en land af rijden om fysiek goud te kopen om vervolgens thuis in een kluis te bewaren. Ik zocht naar een manier waarbij ik online goud en zilver kon kopen en dan kom je al snel uit bij GoldRepublic. Voordat ik een account ging aanmaken, ben ik opzoek gegaan naar recensies en las ik voornamelijk positieve berichten.

Nu ik het platform al een tijdje gebruik, sluit ik mij geheel aan bij de mensen die ook te spreken zijn over GoldRepublic. Bij GoldRepublic kan je veilig goud kopen en ook nog eens makkelijk en snel. De klantenservice is goed bereikbaar. Elke werkdag kan er tussen 09:00 en 1800 contact op worden genomen via de telefoon of email. Daarnaast hebben ze ook een YouTube-kanaal waar interessante en actuele informatie wordt gedeeld.

Mijn ervaring is in ieder geval dat GoldRepublic betrouwbaar is, zeer professioneel en ook nog eens voordelig. Hieronder lees je nog twee andere reacties over de ervaringen met GoldRepublic.

GoldRepublic kosten
GoldRepublic ervaringen

Conclusie

Wilde je graag goud kopen via GoldRepublic en ontdekken of dat verstandig is? Dan hoop ik dat ik je heb kunnen overtuigen. In deze GoldRepublic review heb ik in ieder geval alle belangrijke aspecten benoemd, zodat je weet wat je van hen kunt verwachten.

Zou je graag meer willen weten over goud en zilver? In een ander speciaal artikel vergelijk ik beide edelmetalen nog eens goed met elkaar. Ook bespreek ik niet alleen fysiek goud kopen, maar benoem ik ook andere manieren van beleggen in goud en zilver. Lees daarvoor: Beleggen in zilver of goud, welke is beter?

Veelgestelde vragen

Hoe betrouwbaar is GoldRepublic?

GoldRepublic heeft z’n zaakjes wel op orde. Deze gerenommeerde Nederlandse aanbieder van edelmetaal bestaat al bijna 15 jaar. Al het goud en zilver is voorzien van het LBMA-keurmerk en ligt veilig opgeslagen in kluizen. Daarnaast staat GoldRepublic uiteraard onder toezicht van de AFM.

Wat gebeurt er met mijn edelmetaal als GoldRepublic failliet gaat?

Je koopt bij GoldRepublic niks op papier, maar altijd in fysieke vorm. Dat betekent dat elke gram die je koopt van jou is. In een eigendomscertificaat wordt dit vastgelegd en dat houdt in dat schuldeisers nooit aanspraak kunnen doen op edelmetaal van klanten bij en eventueel faillissement.

Is mijn goud, zilver en platina bij GoldRepublic verzeked?

Ja, al het edelmetaal wat GoldRepublic voor de klant opslaat is verzekerd! Het edelmetaal in de onafhankelijke kluizen ligt opgeslagen en is verzekerd door Marsh & McLennan companies.

Beleg in goud en zilver bij Gold Republic!

Koop fysiek goud en zilver bij Gold Republic en zij slaan het veilig voor je op!

GA NAAR GOLDREPUBLIC!
Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *