Heb je (veel) spaargeld, dan is het niet slim om dit allemaal op een spaarrekening te laten staan, behalve wanneer je natuurlijk een hoge rente ontvangt. Maar welke slimme strategieën zijn er nog meer of anders gezegd: wat te doen met spaargeld?
Met spaargeld kan je natuurlijk iets leuks gaan kopen, maar daar gaat dit artikel zeker niet over. In dit artikel bespreken we juist een aantal mogelijkheden waarbij je spaargeld inzet, met als doel → een stukje vermogensbescherming.
Laat ik vooropstellen: sparen is goed en juist belangrijk, maar bestaat je vermogen alleen uit euro’s, dan moet je wel beseffen dat je spaargeld door de altijd aanwezige inflatie snel verdampt.
Nu kun je je spaargeld op allerlei manieren aan het werk te zetten en moet je een manier vinden die bij je past. Heb je nog geen idee hoe je op een slimme en veilige manier meer uit je spaargeld kunt halen? Bekijk dan eens de volgende strategieën!
Inhoudsopgave
Inflatie Nederland
Omdat beelden meer zeggen dan woorden deel ik graag de afbeelding hieronder! Als je dit ziet, dan voel je je eigenlijk bestolen en kun je niet anders dan actie ondernemen. Via inflatiecalculator.nl kan je bijvoorbeeld de inflatie van de euro laten berekenen.
Zoals je ziet is de waarde van de euro sinds de invoering in 2002 enorm gedaald. Had je in 2002 een ton op de bank en zou je niks met dat spaargeld doen, dan zie je wat er van overblijft. De waarde van die 100.000 euro is nu, in 2023, in werkelijkheid namelijk nog maar 60.446 waard.
Best heftig als je het mij vraagt en dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de wereldwijde geldcreatie.
Wat te doen met spaargeld?
Goed, je hebt een mooi bedrag bij elkaar gespaard, maar nu, wat te doen met je spaargeld? Of je nu een groot bedrag hebt gespaard of niet, belangrijk is nu om uit te zoeken hoeveel geld je opzij wilt zetten.
Zet je geld slim opzij, dan kan dit beteken dat je voor een langere periode niet bij je geld kunt. Kun je dit bedrag ook daadwerkelijk voor een langere periode missen is dan de vraag? Ga je bijvoorbeeld spaargeld investeren, dan krijg je vroeg of laat te maken met volatiliteit. Trek je dat goed of raak je daarvan gestrest?
Dit is dus zeker iets om over na te denken, maar verstandig investeren is wel één van de efficiëntste manieren om het maximale uit je spaargeld te halen. Spreiding speelt hierin uiteraard een belangrijke rol.
Willem Middelkoop, een bekende Nederlandse investeerder en ondernemer, raad mensen daarom altijd aan om het vermogen goed te spreiden. Zijn strategie is altijd: 25% vastgoed, 25% goud & zilver, 25% aandelen (indexfondsen) en 25% Bitcoin en cash.
Laten we beginnen met de eerste strategie!
1. Sparen met hoge rente
Heb je voorheen altijd gespaard tegen een lage rente, dan is het nu tijd om meer rente te ontvangen over je spaargeld. In Nederland ontvang je bij spaarbanken momenteel 1,5% en dat is vergeleken met andere banken in Europa erg laag.
Wekelijks hevelen Nederlanders miljoenen aan spaargeld over naar buitenlandse banken omdat zij daar een hogere rente ontvangen. Veel spaarders gebruiken hiervoor de Raisin Bank. Wil je veilig sparen met hoge rente? Neem dan eens een kijkje op dit platform. Raisin is Europa’s grootste spaarbemiddelaar, met één account kun je bij hen sparen bij verschillende banken tegen toprentes.
Je kunt kiezen uit gewone flexibele spaarrekeningen, maar je kunt ook je geld voor een langere periode wegzetten. We hebben het dan over deposito sparen. De rente op deposito sparen is erg aantrekkelijk, via Raisin ontvang je momenteel al zo’n 4,35%.
Belangrijkste punten omtrent sparen:
-
Verwacht rendement: tussen de 2,50% en 4,35% per jaar
-
Looptijd deposito sparen: vanaf 3 maanden t/m 10 jaar
-
Strategie: lange termijn
-
Risico: geen
De banken waarmee Raisin samenwerkt vallen onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je bij iedere bank verzekerd bent tot een bedrag van €100.000.
2. Beleggen in goud & zilver
Edelmetaal en dan met name goud wordt gebruikt om waarde in op te slaan. Door de eeuwen heen laat goud keer op keer zien dat het bescherming biedt tegen inflatie. Edelmetaal is dan ook niet voor niets een belangrijke asset onder beleggers.
Zet je nu een deel van je vermogen om in goud en zilver, dan behoudt dat deel als het ware zijn koopkracht. Ik kijk dan niet op één jaar, maar voor een langere periode (10 à 20 jaar). Ook goud en zilver hebben te maken met koerscorrecties net zoals aandelen en daarom moet je alleen beleggen in goud voor de lange termijn.
Opvallend is dat centrale banken wereldwijd de laatste jaren veel goud kopen. Waarom zouden zij dit dan? Komt er nieuw gouden standaard zoals al vaker in de geschiedenis is voorgekomen? Anyway, mocht je interesse hebben in fysiek goud en zilver, zelf koop ik mijn edelmetaal bij GoldRepublic. GoldRepublic is dé edelmetaalspecialist van Nederland en een betrouwbare partij waarbij je veilig en voordelig edelmetaal kunt kopen.
Belangrijkste punten → beleggen in goud:
-
Gemiddeld rendement: sinds 2001 gemiddeld 10,4% per jaar
-
Erg schaars
-
Strategie: lange termijn
-
Risico: laag
3. Spaargeld investeren in vastgoed
Geen idee wat te doen met spaargeld? Wellicht dat vastgoed een manier is die bij je past. Ook vastgoed biedt bescherming tegen inflatie, je stopt daadwerkelijk geld in stenen en het vastgoedobject stijgt na verloop van tijd in waarde (uitzonderingen daargelaten).
Toch doel ik in dit stuk niet op het fysiek kopen van een huis, pand of een ander vastgoedobject, maar op het beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Je belegt dan ook in vastgoed, maar dan indirect. Bij vastgoedfonds beleggen heb je niet de verantwoordelijkheden die je wél hebt op het moment dat je een pand of iets dergelijks koopt, maar je profiteert uiteraard wel van de stijgende vastgoedmarkt.
Het voordeel van het investeren in vastgoedfondsen is dat je met kleine bedragen kunt beginnen, bij enkele vastgoedfondsen zoals Reinvest24 en SynVest beleg je namelijk al vanaf €100. Wil je spaargeld investeren in vastgoed, lees dan eens het artikel Beste vastgoedfondsen. Hierin beschrijf ik de top-3 niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen, 3 fondsen met een uitstekend trackrecord!
Belangrijkste punten omtrent vastgoedfondsen:
-
Verwacht rendement: tussen de 6% en 14% per jaar
-
Strategie: lange termijn (minimaal 10 jaar)
-
Risico: gemiddeld
4. Indexbeleggen (passief beleggen)
De vierde strategie is er natuurlijk ook één die niet mag ontbreken. Wil je een deel spaargeld investeren, dan zou je kunnen kiezen voor indexbeleggen. Bij indexbeleggen, maar bijvoorbeeld ook bij een ETF, beleg je, zoals de naam al doet vermoeden, in een index. Een index is een geselecteerd groepje aandelen en/of obligaties, variërend van 25 tot soms wel duizenden verschillende bedrijven.
Een index volgt gewoon de markt, vandaar de naam passief beleggen. Door in een grote mand verschillende aandelen en/of obligaties te beleggen, heb je enorm veel spreiding. Bovendien hoef je weinig tot geen kennis te hebben, die kennis heb je wel weer nodig wanneer je zelf aandelen gaat selecteren.
Nu is het uiteraard zo dat niet elke index of ETF ook vanzelfsprekend een goede belegging is. Je zult uiteindelijk de juiste fondsen en ETF’s moeten kiezen om een goed rendement te behalen. Zo is de S&P500 een bekende index, deze index bestaat al sinds 1957 en heeft een uitstekend trackrecord, namelijk een gemiddeld rendement van 10% per jaar! Het vinden van dit soort ETF’s vergt wel wat onderzoek, dit→ gratis ETF boek kan je daar eventueel bij helpen.
Belangrijkste punten van indexbeleggen:
-
Gemiddeld rendement: tussen de 6% en 10% per jaar
-
Strategie: lange termijn (minimaal 10 jaar)
-
Risico: gemiddeld
Mijn favoriete brokers? Met stip eToro en Saxo Bank.
5. Beleggen in Bitcoin
Wil je spaargeld investeren zonder risico, dan moet je wegblijven van crypto. Ga je beleggen in crypto, dan kan je zomaar binnen een dag een koerscorrectie meemaken van soms wel 30% of meer. Aan de andere kant ontploffen de koersen uiteraard ook geregeld waardoor je extreem snel en veel rendement kunt maken.
Stap je in crypto, dan moet je op je hoede zijn en bestand zijn tegen dit soort koersschommelingen. Ik weet er alles van! Maar Bitcoin vind ik toch een ander verhaal. Bitcoin was de allereerste cryptomunt en is ondanks z’n jonge leeftijd de best presterende asset in de afgelopen 14 jaar. Bitcoin’s belangrijkste eigenschap is schaarste, zo is het protocol ooit bedacht. Bitcoin wordt ook wel het digitale goud genoemd.
Bitcoin is in wezen een alternatief op het huidige geldsysteem. Zoals ik in het begin van dit artikel al noemde is geld gevoelig voor inflatie doordat er steeds meer geld wordt bijgedrukt, maar de Bitcoin hoeveelheid kan niet groter worden en is dus niet te manipuleren. In het protocol staat namelijk vast dat er nooit meer dan 21 miljoen stuks in omloop komen. In combinatie met de 4-jaarlijkse Bitcoin halving betekent dat dus ultieme schaarste!
Heb je interesse in Bitcoin en andere crypto? Laat je dan goed informeren. Misschien vind je dit artikel interessant → Starten met crypto.
Belangrijkste punten over Bitcoin:
-
Verwachting rendement tot 2030: 37,4% per jaar
-
Strategie: lange termijn (5 à 10 jaar)
-
Risico: hoog
Vanaf dag 1 is Bitvavo mijn vertrouwde exchange, lekker overzichtelijk platform, veel keus en bovendien zeer voordelig!
Wat te doen met 100.000 euro spaargeld?
Nederland is een rijk land en er zijn mensen die veel geld op de bank hebben staan. Staat het geld maar te staan, dan ik het logisch dat sommigen zich afvragen → wat te doen met een ton spaargeld?
Aan de ene kant voelt sparen de veiligste optie, mits je natuurlijk een beetje een aantrekkelijke rente krijgt. Maar ja, dat is nu juist het probleem geweest in de afgelopen jaren, een lage rente. Helaas is de beloning op sparen in Nederland nog steeds magertjes te noemen. Daarom parkeren steeds meer Nederlanders hun spaargeld op een buitenlandse bank.
Maar een andere aantrekkelijke optie is door te beleggen in obligaties. Obligaties beschouwt men als één van de veiligste beleggingen, met name staatsobligaties. Bij een obligatie leen je geld uit tegen een bepaalde rente en na afloop van de looptijd krijg je netjes je geld terug. Wat dat betreft ben je er zeker van dat je het geld, dat je erin stopt, nooit verliest.
Vastgoedobligaties
Het nadeel van staatsobligaties is de lage rente, veel beleggers kiezen daarom ook vooral voor bedrijfsobligaties. Het risico op bedrijfsobligaties is hoger, maar de beloningen vaak ook!
Je kan vrij eenvoudig via eToro of de Saxo Bank in obligaties beleggen, maar kan ook net zoals bij vastgoedfondsen buiten de beurs om. Via de beurs kan je beleggen met kleine bedragen, maar het rendement is meestal ook een stukje lager. Heb je minimaal €10.000 of zelfs €100.000 spaargeld, dan kun je bijvoorbeeld beleggen in zorgvastgoed of in de Nederlandse woningmarkt.
Een vertrouwde en bekende partij als het gaat om zorgvastgoed is het Nederlandse Cortese Capital. Cortese is een ervaren speler en gespecialiseerd in zorgvastgoed. Met de toenemende zorgvraag en het gebrek aan zorgwoningen en verpleeghuizen, kunnen zorgvastgoedobligaties een interessante belegging zijn.
Meer geïnteresseerd in de Nederlandse woningmarkt? Vanaf €1.000 kan je ook beleggen in vastgoedobligaties bij Thuisborg of Vondellaan Vastgoed.
Beleggen in MKB leningen
Een andere optie om meer uit je spaargeld te halen is door te beleggen in MKB leningen. Bij het Nederlandse Bridgefund kan dat bijvoorbeeld tegen een vaste rente van 5,25%. Bridgefund is een zogenaamd peer-to-peer platform, een platform waarop investeerders en geldleners samenkomen.
Bridgefund verstrekt leningen aan bedrijven en doet dat enkel met geld van investeerders. Vraag je je af → wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Dan is er dus de mogelijkheid om te beleggen in leningen. Zo’n belegging is redelijk veilig omdat een investering wordt verspreidt over meer dan 3000 leningen. Bovendien help je Nederlandse ondernemers om hun doelen te realiseren.
Meer weten over het investeren in leningen bij Bridgefund?
Wat te doen met spaargeld – Conclusie
De conclusie van het hele verhaal is natuurlijk dat het misschien juist riskant is om je vermogen niet te spreiden. Bestaat je vermogen alleen uit euro’s of ander fiatgeld, dan weet je één ding zeker: je verliest een deel van je vermogen. Het is dus begrijpelijk dat men zich afvraagt, wat te doen met spaargeld de komende jaren?
Zoek je meer rendement, dan kun je bijna niet anders dan spaargeld investeren. Dat brengt natuurlijk wel de nodige risico’s met zich mee en daar moet je tegen kunnen. Past investeren niet bij je, dan kan je het beste sparen zoals bij de Raisin Bank of kiezen voor obligaties.
Uiteraard is het ook slim om te combineren. Zo kun je kiezen voor een hogere rente op een deel van je spaargeld en een ander deel gebruiken om te beleggen in goud of vastgoed. Belangrijk is dat je weet wat je doet en goed aanvoelt welke manier bij jou past!