Vastgoedfondsen Nederland: indirect beleggen in vastgoed

Via vastgoedfondsen in Nederland kun je indirect beleggen in vastgoed. Zoek je een manier om te beleggen in vastgoed, maar moet je er niet aan denken om huisbaas te zijn? Welllicht dat beleggen in Nederlandse vastgoedfondsen uitkomst biedt.

Is vastgoed dan niet alleen iets voor rijke mensen? Nee, om in vastgoed te beleggen hoef je niet vermogend te zijn. Vastgoedfondsen in Nederland bieden namelijk al de mogelijkheid om te beleggen vanaf een relatief klein bedrag.

Beleg je in een vastgoedfonds Nederland, dan beleg je indirect in vastgoed. Indirect beleggen in vastgoed kent vele voordelen. Eén daarvan is dus dat je met weinig geld kunt starten. Maar beleggen in vastgoedfondsen biedt meer voordelen, deze zullen we dan ook bespreken.

Beleggers kiezen ook voor vastgoedfondsen om vermogen te spreiden of om meer diversificatie in hun portefeuille aan te brengen. Alleen niet elk vastgoedfonds is even geschikt. Wil je daarom ook beleggen in vastgoedfondsen, dan is het van belang dat je in een betrouwbaar fonds belegt, het liefst met een mooi track record. Bekijk in welke vastgoedfondsen Nederland belegt en bepaal voor je zelf of dit een belegging is die bij je past.

Wat is een vastgoedfonds Nederland?

Een vastgoedfonds is in werkelijkheid een investeringsfonds dat investeert in vastgoed. Zo’n bedrijf koopt commercieel vastgoed op met eigen geld en geld van investeerders. Soms wordt commercieel vastgoed opgeknapt en weer doorverkocht, maar het meeste vastgoed wat in bezit is van het investeringsfonds wordt langjarig verhuurd. Ook houden sommige vastgoedfondsen zich bezig met het ontwikkelen van nieuw vastgoed.

Nu zijn er verschillende vastgoedfondsen. Grofweg kun je onderscheidt maken tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit artikel gaat voornamelijk over niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen en werken ook net even anders dan bijvoorbeeld ETF’s. Een vastgoed-ETF, (beursgenoteerd) is snel te verhandelen via een broker als DEGIRO of eToro, maar is ook beursgevoelig. Een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds kun je zien als een fonds waarin je participeert.

Samen met andere beleggers neem je deel in een fonds en wordt je mede-eigenaar. Dit kunnen woningen zijn voor de verhuur, maar bijvoorbeeld ook een mix van kantoorpanden en winkelcentra verspreidt door heel Nederland.

Waarom beleggen in vastgoedfondsen

Hier zijn verschillende redenen voor. Er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid om zelf vastgoed te kopen of men heeft gewoon geen zin in de verantwoordelijkheden die horen bij de rol als huisbaas. Een andere reden kan zijn dat je vanwege spreiding liever niet al je geld op één paard wed. Al je geld in één huis stoppen kan namelijk ook risicovol zijn.

Door te beleggen in vastgoedfondsen daarentegen zorg je juist voor een mooie spreiding in een brede markt. Uiteraard zijn er ook vastgoedfondsen die zich specifiek richten op één sector zoals zorgvastgoed, maar ook deze fondsen hebben vaak verschillende objecten verspreidt door het land. Wil je een bredere spreiding, dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor vastgoedfondsen met verschillende type vastgoed in hun portefeuille.

Vastgoedfondsen Nederland – voordelen

Voordat we de vastgoedfondsen vergelijken sommen we de belangrijkste voordelen op.

 • Geen verantwoordelijkheden zoals bij direct vastgoed wel het geval is

 • Enorme spreiding over verschillende vastgoedobjecten

 • Maandelijks vast voorschotdividend

 • Beleggen in vastgoed met weinig geld

 • Relatief laag risico

 • Je belegt in iets tastbaars

 • Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn niet gevoelig voor de stemming op de beurs

Risico’s vastgoedbelegging

Zoals bij elke belegging dien je op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s. Dit geldt dus ook voor het beleggen in vastgoedfondsen. Uiteindelijk is een vastgoedfonds ook gewoon een bedrijf en kan het in principe in financiële problemen komen. Zo kunnen fondsen in werkelijkheid problemen krijgen met herfinancieringen of bevindt de beheerder zich plots in financiële problemen.

Ook zijn er in het verleden fraudezaken geweest, maar vanwege de huidige strenge regels en controles hoor je hier gelukkig steeds minder over. De risico’s bij vastgoedfondsen hebben voor een deel ook te maken met het beleid en het management. Lukt het vastgoedfonds om de leegstand zo laag mogelijk te houden en wordt het vastgoed voor een goede prijs gekocht?

Een ander belangrijk risico is natuurlijk waardedaling van vastgoed. Als de prijs van vastgoed daalt, zal dat ook invloed hebben op vastgoedfondsen. Daarnaast zijn vastgoedfondsen gebonden aan strenge wet- en regelgeving. De overheid stelt soms nieuwe regels op die kunnen leiden tot hogere kosten voor het fonds. Denk aan nieuwe milieueisen of veranderingen die te maken hebben met huurbescherming.

Vastgoedfondsen Nederland: indirect beleggen in vastgoed

Vastgoedfondsen Nederland – vergelijken

Als we kijken naar de vastgoedfondsen in Nederland, dan komen er aantal namen naar voren. In de beoordeling naar de beste vastgoedfondsen heb ik een aantal aspecten bekeken. Ik kijk bijvoorbeeld hoe lang een vastgoedfonds al actief is in de vastgoedmarkt en welke rendementen ermee worden behaald. In welk type vastgoed wordt er belegd en waar precies én hoe groot is hun vastgoedportefeuille? Kortom, heeft het vastgoedfonds een gezonde woningportefeuille opgebouwd?

Ook kijk ik naar de verhouding rendement & risico en naar de kosten. Daarnaast hanteert een vastgoedfonds een minimale inleg, vanaf welk bedrag kun je dus instappen? Een vastgoedfonds Nederland geeft meestal aandelen of obligaties uit. Wanneer je dus gaat beleggen in een vastgoedfonds, koop je dus een aandeel of obligatie, maar hoe werkt dat precies?

Verder geven recensies op het internet een vrij goed beeld over de prestaties en ervaringen. Ook dient een vastgoedfonds aangesloten te zijn bij de AFM, uitgezonderd de vastgoedfondsen die een vrijstelling hebben. Al met al heb ik tijdens het vastgoedfondsen vergelijken deze punten meegenomen in mijn beoordeling. Momenteel zijn dit de beste vastgoedfondsen van Nederland.

A) Vastgoedfondsen Nederland – [CORUM]

Beste vastgoedfondsen

Eén van de beste vastgoedfondsen van Nederland is momenteel CORUM Investments. CORUM bestaat sinds 2011 en heeft inmiddels €4 miljard in beheer. Meer dan 70.000 beleggers van over de hele wereld beleggen bij CORUM. Het internationale hoofdkantoor van CORUM bevindt zich in Frankrijk.

De vastgoedportefeuille van CORUM is verspreidt over 17 landen wereldwijd. De twee fondsen waar je uit kunt kiezen zijn CORUM ORIGIN en CORUM XL. CORUM ORIGIN is een fonds dat is opgericht in 2012. Via dit vastgoedfonds beleg je in 13 Europese landen en in 6 verschillende sectoren. Het gemiddelde dividendrendement is 6,60% over de laatste 10 jaar (in 2022 6,88%). Let op: dit is geen gegarandeerd rendement! Beleggen in dit fonds kan vanaf €1.135.

Kies je voor CORUM XL dan beleg je in wereldwijd vastgoed. Dit fonds bestaat sinds 2017 en werd in 2021 bekroond tot Beste Internationale Vastgoedfonds. Het fonds bestaat op het moment van schrijven uit 62 vastgoedobjecten verdeeld over 12 landen. Het totale kapitaal komt hiermee op ruim €1,3 miljard. Daarnaast heeft het vastgoed een bezettingsgraad van 99,31%, dat betekent dus nauwelijks leegstand.

De rendementsdoelstelling van dit fonds ligt op 10% in 10 jaar! Gemiddeld geeft het fonds jaarlijks zo’n 5 à 6% dividend per jaar (in 2022 5,97%). Daarnaast kunnen, afhankelijk van de vastgoedmarkt, de aandelen stijgen of dalen. Ook verkoopt CORUM geregeld vastgoed. De winst wordt evenredig verdeeld over alle aandeelhouders waar het vastgoed in de portefeuille zat. Dit komt dus bovenop de maandelijkse dividenduitkering. Je kan in dit fonds deelnemen vanaf €195.

 • CORUM XL – Beste Internationale Vastgoedfonds in 2021
 • Deelnemen vanaf €195
 • Verkoopkosten 12%. De aandelen zijn vrij verhandelbaar. Jouw belegging kan je dus altijd overdragen aan iemand anders Verkoop je de aandelen aan CORUM, dan betaal je 12% aan kosten over de totale belegging
 • Aandelen kunnen ook direct op naam naam van uw kind worden gezet
 • Onder toezicht van de Franse AFM
Beste vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoedfondsen bij CORUM?

Bekijk en vergelijk direct de beste vastgoedfondsen bij CORUM Investments!

Vraag gratis en vrijblijvend de brochure aan

B) Vastgoedfondsen Nederland – [SynVest]

SynVest Dutch RealEstate Fund

SynVest behoort ook tot de beste vastgoedfondsen van Nederland. Wil je bijvoorbeeld liever alleen beleggen in Nederlands vastgoed, dan is SynVest wellicht een goede optie. Hoewel SynVest in vergelijking met CORUM een kleiner fonds is, bestaat het al wel lang. Het bedrijf is namelijk opgericht in 2005 en heeft momenteel ruim €800 miljoen euro in beheer. Meer dan 14.000 beleggers beleggen bij SynVest in Nederlands en Duits vastgoed.

Als we de twee vastgoedfondsen vergelijken hebben we enerzijds het SynVest Dutch RealEstate Fund wat geheel bestaat uit Nederlands vastgoed. Het gerealiseerde fondsrendement was in 2021 maar liefst 9,3% en in 2022 was dat 6,8%. Wil je beleggen in Nederlands vastgoed dan kan dus door middel van dit vastgoedfonds. Je ontvangt maandelijks een voorschotdividend van 6% op jaarbasis. Het vastgoed in dit fonds is een mix van supermarkten, kantoren en gezondheidscentra.

Het andere vastgoedfonds bij SynVest is het Germain RealEstate Fund en investesteert al sinds 2011 succesvol in Duitse supermarkten en woningen. Sinds de start van het fonds behaalt het een gemiddeld jaarrendement van 7%. Het fonds keert maandelijks een voorschotdividend uit van 5% op jaarbasis.

 • 5 x winnaar Cashcow Award. Prijs voor beste aanbieder beleggingsproducten in vastgoed
 • Beleggen vanaf €100 per maand of eenmalig €2.500
 • Uitstapkosten: 9% na 1 jaar, 7% na 2 jaar, 3,5% na 3 jaar en 2,5 vanaf 3 jaar
 • Aandelen zijn vrij verhandelbaar
 • SynVest heeft een AFM-vegunning

Verder komen er geregeld vragen voorbij omtrent faillissement. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als SynVest failliet gaat? Wanneer je geld overmaakt naar SynVest dan komt dit geld op de rekening van STAK te staan. STAK staat voor Stichting Administratiekantoor SynVest Beleggingsfondsen en staat geheel los van SynVest. Dus bij een eventueel faillissement heeft dit geen gevolgen voor je inleg.

SynVest Dutch RealEstate Fund

Beleggen in Nederlands of Duits vastgoed?

Kies voor de beste vastgoedfondsen van SynVest

Vraag gratis en vrijblijvend de brochure aan

C) Vondellaan Vastgoed

Vondellaan Vastgoed

Vondellaan vastgoed is ook één van de betere vastgoedfondsen van Nederland. Het bedrijf heeft al jarenlange ervaring met de beheer en exploitatie van beleggingsobjecten. De vastgoedportefeuille bestaat uitsluitend uit woningen. Wil je dus beleggen in Nederlands vastgoed en specifiek in woningen? Dan zou je eens kunnen kijken naar Vondellaan vastgoed.

Naast dat Vondellaan Vastgoed investeert in Nederlandse woningen brengen zij ook huiseigenaren en investeerders bij elkaar. Dit is een vrij nieuw concept in Nederland. Huiseigenaren kunnen bijvoorbeeld hun huis verkopen aan Vondellaan vastgoed en er vervolgens als huurder blijven wonen. Op deze manier kunnen huiseigenaren direct beschikken over de overwaarde op het huis, maar kunnen ze wel in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

Vondellaan vastgoed biedt obligaties aan voor €100.000, maar je kan gelukkig ook beleggen in een vastgoedfonds vanaf €1.000. Deze obligaties zijn wel beperkt, maar het voordeel is juist dat je rendement jaarlijks oploopt. Je begint vanaf 5% per jaar en het rendement neemt elk jaar met 1% toe, tot een maximum van 9%.

 • Klanten waarderen Vondellaan Vastgoed met 8,5 sterren
 • Beleggen vanaf €1.000
 • Direct beleggen in een onderliggende woning met recht op eerste hypotheek!
 • Minimaal 1 jaar, daarna elk kwartaal kosteloos uitstappen
 • Inschrijvingskosten 2%
 • Vondellaan Vastgoed heeft geen prospectusplicht. Je belegt buiten toezicht van de AFM. Dit heeft overigens niks te maken met de betrouwbaarheid, maar met de vrijstelling die deze beleggingsinstelling heeft.
Vondellaan Vastgoed

Beleggen in Nederlands vastgoed?

Kies voor één van de obligaties bij Vondellaan Vastgoed en investeer direct in woningen!

Vraag gratis en vrijblijvend de brochure aan

D) Thuisborg Finance B.V.

Thuisborg vastgoed

In de selectie vastgoedfondsen Nederland komt ook Thuisborg naar voren. Wil je investeren in de Nederlandse woningmarkt, dan kun je dus ook terecht bij Thuisborg. Bij Thuisborg investeer je in langjarig verhuurd vastgoed en bovendien profiteer je ook wanneer het vastgoed in waarde, of eerlijk gezegd, in prijs stijgt.

Net als Vondellaan Vastgoed koopt ook Thuisborg woningen op om deze vervolgens direct te verhuren aan de verkoper. Dit zijn voornamelijk woningen tussen de €200.000 en €500.000 waar geen erfpacht opzit. Het proces waarbij een woning wordt verhuurd aan de eigenaar wordt sale en lease back genoemd en creëert een maatschappelijk verantwoord rendement voor investeerders en huizenkopers.

Daarnaast biedt Thuisborg ook modulaire zorgwoningen aan. Dit zijn kant-en-klare zorgwoningen die op eigen erf kunnen worden geplaatst. Door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt kunnen ouderen in een aangepaste woning in de buurt van familie of vrienden wonen.

Thuisborg biedt ook twee soorten obligaties aan, één vanaf €100.000 en een goedkopere variant van €1.000 per stuk. Bij de laatstgenoemde ontvang je tussen de 4,5% en 6,5% rente per jaar.

 • Klanten waarderen Thuisborg met een 9
 • Beleggen vanaf €1.000
 • Minimaal 1 jaar, daarna elk kwartaal kosteloos uitstappen
 • Ook Thuisborg heeft geen prospectusplicht. Deze vrijstelling zegt niets over de kwaliteit van Thuisborg en haar beleggingsproducten.
Waarom is er geen AFM-toezicht op de aangeboden investeringen?

De standaard AFM vrijstellingsvermelding zegt niets over de kwaliteit van de aanbieding, maar informeert u enkel over het feit dat deze is vrijgesteld van de verplichting om een Wft-prospectus te publiceren. Er is wel degelijk toezicht van de AFM op de aanbieding van deze effecten van Thuisborg. Echter, dat toezicht is gebaseerd op de Wet handhaving consumentenbescherming, niet op de Wet financieel toezicht.

Wat betekent de vermelding: “Geen prospectusplicht voor deze activiteit?”

Dit betekent dat deze aanbieding van effecten door Thuisborg vrijgesteld is van de prospectusplicht zoals bedoeld in de Wet op financieel toezicht. De meest bekende vrijstelling gaat over het aanbieden van beleggingsobjecten vanaf €5 miljoen. “Kleine” aanbiedingen die onder deze grens vallen, zijn daarmee automatisch vrijgesteld van de (Europese) prospectuswetgeving. De vrijstelling heeft te maken met het feit dat regelgeving te uitgebreid en duur is voor kleine aanbieders. Daarnaast verwacht de AFM dat de belegger genoeg kennis van zaken heeft gezien de hoogte van de investering.

Thuisborg vastgoed

Beleggen in vastgoedfondsen bij thuisborg?

Beleg in de Nederlandse woningmarkt via obligaties (vanaf €1.000)

Vraag gratis en vrijblijvend de brochure aan

E) Vastgoedfonds Cortese

Cortese

Wie specifiek wil beleggen in zorgvastgoed kan terecht bij Cortese. Cortese is gespecialiseerd in beleggen in zorgvastgoed en bestaat al sinds 2010. De vastgoedportefeuille van Cortese bestaat uit ruim 50 volledig verhuurde Nederlandse gezondheidscentra. De vastgoedobjecten worden gehuurd door solide huurders met langlopende huurcontracten.

Naast het aanbieden van zorgvastgoedfondsen ontwikkelt Cortese ook medische centra en adviseert het zorginstellingen over huisvestingsvraagstukken. Daarnaast geven zij ook advies over bancaire financieringen en begeleiden ze de zorginstellingen eventueel bij de bouw of verbouwing van hun vastgoed.

Door te beleggen in een vastgoedfonds bij Cortese, beleg je voornamelijk in eerstelijns zorgvastgoed. Eerstelijnszorg is beschikbaar voor iedereen. De huisarts en fysiotherapeut zijn voorbeelden van eerstelijnszorg, hier is bijvoorbeeld geen verwijzing voor nodig. Deze zorgverleners sluiten vaak langlopende huurcontracten af en het verleden laat zien dat zij, ook in mindere tijden, stabiele huurders zijn. Bovendien wordt de eerstelijnszorg door de Rijksoverheid gestimuleerd. De overheid wil de beste zorg kunnen aanbieden, hierbij speelt de huisarts een belangrijke centrale rol. Nu de zorg toeneemt, wordt beleggen in zorgvastgoed steeds interessanter.

 • Obligaties vanaf €10.000
 • Vaste rentevergoeding tussen 5 à 6%
 • Prognose eindrendement tussen de 7 à 8% per jaar
 • Looptijd tussen 7 en 10 jaar
 • Cortese heeft geen vergunning- en prospectusplicht voor de activiteit
Vastgoedfonds Nederland

Wil je meer informatie over Cortese? Lees dan het artikel hieronder!

Alternatief – Reinvest24 (14,8% rendement!)

Via vastgoedfondsen in Nederland kan je dus indirect beleggen in vastgoed. Toch wil ik er graag nog een andere mogelijkheid aan toevoegen. Zo is er ook een vastgoedfonds buiten Nederland dat alleen investeert met geld van beleggers en dus geen geld leent bij een bank. Hierdoor heeft dit vastgoedfonds geen last van de hoge rente.

Reinvest24, een vastgoedfonds uit Estland, is een crowdfunding platform waarbij dus alleen gebruik wordt gemaakt van geld van investeerders. Het is een vrij nieuw platform dat in 2018 is opgericht, maar nu al zeer geliefd is vanwege de hoge rendementen, namelijk gemiddeld 14,8%.

Ook kan je bij Reinvest24 investeren in vastgoed met weinig geld. Vanaf €100 kan je namelijk al deelnemen.

Investeren in vastgoed met weinig geld?

Bij Reinvest24, een crowdfunding investeringsplatform voor vastgoed, kan je investeren vanaf €100. Gemiddelde rendement bij Reinvest24 sinds de oprichting, 14,8%!

GA DIRECT NAAR Reinvest24

Past een vastgoedfonds in jouw portefeuille?

Beleggen in een vastgoedfonds kan je een mooi rendement opleveren. Dat vastgoed in de regel een goede belegging is weten we allemaal. Zo lang je beleggingstermijn maar lang genoeg is, loop je weinig risico. Het grote voordeel van een vastgoedfonds Nederland is dat je kan profiteren van de prijsstijging in vastgoed, maar dan zonder de verantwoordelijkheden die je hebt als beheerder.

Je hebt een aantal vastgoedfondsen kunnen vergelijken en hopelijk heb ik je duidelijk kunnen maken hoe een vastgoedfonds werkt. Bepaal zelf of dit een belegging is die bij je past. Vastgoed kan als strategie dienen om vermogen te spreiden, maar andere assets zijn ook zeker om over na te denken.

Lees bijvoorbeeld: Beleggen in zilver of goud: wat is beter?

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

*Disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *