Beste vastgoedfondsen

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Beste vastgoedfondsen

Wil je investeren in vastgoed, maar geen eigenaar of beheerder zijn? Dan is beleggen in vastgoedfondsen wellicht een goede optie. Bij het kopen van vastgoed zoals een appartement, vakantiewoning of bedrijfspand, komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Hoewel fysiek vastgoed in de regel een goede investering is, moet je zin en tijd hebben om dit allemaal goed te regelen.

Wanneer je gaat beleggen in een vastgoedfonds, bespaar je jezelf een hoop administratie taken en heb je geen huurders waar je continu bereikbaar voor hoeft te zijn. Voor velen een belangrijk argument om te kiezen voor een vastgoedfonds. Een ander voordeel van een vastgoedfonds is dat je in vastgoed kunt beleggen met weinig geld.

Vaak kan je al beleggen in een vastgoedfonds vanaf €100. Maar ja, wat zijn dan goede vastgoedfondsen en op welk rendement kunnen we dan rekenen? Vastgoedfondsen zijn er genoeg, maar niet alle fondsen zijn geschikt. Sterker nog, er zijn nogal wat voorbeelden te noemen waarin de oprichters er met opgehaald geld vandoor gingen.

Wil je in een betrouwbaar vastgoedfonds beleggen, maar heb je geen idee waar je moet zijn? Bekijk dan eens deze drie. Dit zijn momenteel de beste vastgoedfondsen! We zullen ze één voor één bespreken zodat je de vastgoedfondsen eenvoudig met elkaar kunt vergelijken.

Inhoudsopgave

Investeren in vastgoed

Investeren in de beste vastgoedfondsen is de basis van dit artikel, maar voor het overzicht bespreken we even kort alle mogelijkheden. In principe kan je onderscheidt maken tussen direct en indirect investeren in vastgoed. Bij direct investeren in vastgoed koop je daadwerkelijk een pand of iets dergelijks en wordt je eigenaar.

Indirect investeren in vastgoed daarentegen kan op verschillende manieren. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Beursgenoteerd vastgoedfonds zoals een REIT
  • Niet-beursgenoteerde vastgoedfonds zoals Synvest
  • Vastgoed-ETF of REIT-ETF

Wat is een vastgoedfonds?

Voor de volledigheid leggen we een vastgoedfonds ook nog even uit. Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds en verzamelt als het ware geld van verschillende beleggers bij elkaar. Met het geld koopt het fonds onroerend goed. Beleggers worden vervolgens betaald met geld van de huuropbrengst of eventuele verkoop. Nu kan het zijn dat een vastgoedfonds zich specifiek richt op een bepaalde sector zoals logistiek, maar een fonds kan ook meerdere typen vastgoed bezitten.

Een vastgoedfonds kan zowel beursgenoteerd als niet-beursgenoteerd zijn. Kijken we naar beleggen in vastgoed voor beginners, dan is een beursgenoteerd vastgoedfonds toegankelijker. Wanneer we de vastgoedfondsen vergelijken, valt op dat beursgenoteerde vastgoedfondsen net als gewone aandelen zijn te verhandelen op de beurs. Voor vastgoedaandelen kun je dan het beste terecht bij bijvoorbeeld DEGIRO of eToro.

Daarnaast kan je via een beursgenoteerd vastgoedfonds ook beleggen met weinig geld. Tevens is er op een beurs meer bedrijfskapitaal aanwezig waardoor een belegging doorgaans veiliger is.

Betrouwbaar vastgoedfonds

Wanneer je geld gaat investeren in vastgoed, wil je er dus zeker van zijn dat je jouw geld onderbrengt bij een betrouwbaar vastgoedfonds. De vastgoedfondsen die ik benoem, hebben een goede naam en staan te boek als betrouwbare partijen.

Ga je zelf opzoek naar vastgoedfondsen, dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen koop je meestal geen aandeel, maar leg je een bepaald bedrag in. Om mee te doen wordt er om een minimale inleg gevraagd. Dat kan zo een paar duizend euro zijn. Naast een hoge instapprijs is het ook een nadeel dat je voor lange tijd niet bij je geld kunt.

Ook al heb ik de beste vastgoedfondsen al voor je uitgezocht, het kan zijn dat je graag verder kijkt. Ga je opzoek, onthoudt dan dat het belangrijk is om te checken of een vastgoedfonds dat participaties uitgeeft, een vergunning of een registratie heeft bij de AFM (Autoriteit Financiële Diensten). Wettelijk zijn deze fondsen ook verplicht een prospectus op te stellen die vervolgens moeten worden beoordeeld door diezelfde instelling. In het register van de AFM kan deze informatie worden opgehaald. Ook al is de registratie van het fonds op orde, de AFM gaat verder niet over het feit of het fonds eventueel een goede belegging is.

Let op: sommige aanbieders hebben een vrijstelling van de AFM. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een bedrijf beleggingsobjecten aanbiedt van minimaal €100.000 per stuk. Dat een aanbieder geen vergunning heeft bij de AFM, zegt dus niet direct iets over de betrouwbaarheid.

Daarnaast is het goed om te kijken wie de aanbieder is! Is het fonds transparant en is het duidelijk wie erachter zit en kan er met die persoon makkelijk contact worden gelegd? Geen naam of enig contact mogelijk? Dan is het oppassen geblazen.

 

Ook kun je kijken op welke locaties vastgoedfondsen investeren in vastgoed en checken of vastgoedfondsen überhaupt al vastgoed hebben aangekocht. Het belangrijkste onderdeel van vastgoed is uiteraard de locatie. Wees vooral ook alert wanneer een vastgoedfonds hoge rendementen beloofd terwijl het nog geen vastgoed bezit.

Beste vastgoedfondsen

Bij het vastgoedfondsen vergelijken, komen er eigenlijk drie fondsen naar voren. Voordat dat we de beste vastgoedfondsen bespreken, wil ik nog even meegeven dat beleggen in vastgoedfondsen puur voor de lange termijn is. Dit heeft te maken met hoge uitstapkosten bij vroegtijdig verlaten van een fonds. Ik heb het hier over niet-beursgenoteerde vastgoedbedrijven. Voor een REIT of een vastgoed-ETF geldt dat niet.

Daarnaast kent vastgoed ook mindere jaren, maar is het gemiddelde rendement over een langere periode meestal goed. Ook kan je het ontvangen dividend telkens herinvesteren zodat je elk jaar een mooi rendement-op-rendement effect creëert. Zo gun je jezelf mooi de tijd om je vermogen te laten groeien.

De top drie bestaat uit twee vastgoedfondsen uit Nederland en één uit Estland.

  1. SynVest
  2. Corum
  3. Reinvest24

1. Synvest

SynVest Dutch RealEstate Fund

De eerste, uit de beste vastgoedfondsen, is SynVest. SynVest is één van de twee vastgoedfondsen uit Nederland en bestaat al sinds 2005. Je kan beleggen in fondsen met aandelen, vastgoed en obligaties. Hoe de verdeling van je fonds eruit ziet, kan je zelf bepalen. Vervolgens kan je kiezen voor indexfondsen of actieve beheerde fondsen. Indexfondsen, ook wel passieve beleggingsproducten genoemd, volgen een index. Het fonds bootst als het ware automatisch de index na, met als resultaat dat het rendement vaak overeenkomt met de onderliggende index. De kosten zijn meestal laag.

Bij een actief beheerd fonds probeert een fondsmanager een hoger rendement te behalen dan de markt waar in wordt belegd. Het is overigens geen zekerheid dat dat ook lukt. De kosten bij een beheerd fonds zijn ook hoger omdat zo’n fondsmanager natuurlijk ook moet worden betaald.

Als we alleen naar vastgoed kijken, dan kan je bij SynVest investeren in twee vastgoedfondsen. Namelijk in een fonds met Nederlands vastgoed en Duits vastgoed. Het SynVest Dutch RealEstate Fund is een fonds met allerlei soorten Nederlands vastgoed. Het SynVest RealEstate Fund is een mix van vastgoed dat bestaat uit winkelcentra, supermarkten, bedrijfspanden, gezondheidscentra en kantoorpanden. Het fonds behaalde in 2021 een gerealiseerd rendement van 9,3%.

Het andere vastgoedfonds van SynVest is dus gericht op Duits vastgoed en wordt het SynVest Germain RealEstate Fund genoemd. Dit fonds behaald al sinds de oprichting in 2011 een jaarlijks gemiddeld rendement van 7,3%. Met dit fonds investeren zij voornamelijk in vastgoed zoals supermarkten, winkelpanden en woningen.

Bij deelname aan het Nederlandse of Duitse fonds wordt er respectievelijk 6% en 4% voorschotdividend op jaarbasis uitgekeerd. Beleggen in deze vastgoedfondsen kan vanaf €100 per maand of via een eenmalige investering van €2.500. Wil je graag beleggen voor je pensioen? Ook daar biedt SynVest mogelijkheden voor. Via een pensioenrekening kan je bij SynVest in de beste vastgoedfondsen beleggen en profiteren van belastingvoordeel. Wil je meer weten over de vastgoedfondsen van SynVest? Vraag dan gratis een brochure aan.

2. CORUM

Beste vastgoedfonds

CORUM Investments, eveneens van Nederlandse bodem, behoort ook tot de beste vastgoedfondsen. Bij CORUM vastgoed investeren ze momenteel in 15 verschillende Europese landen verdeeld over zes sectoren. CORUM heeft zo’n 150 gebouwen in beheer met meer dan 300 huurders.

Van alle gebouwen is ook gemiddeld 98% verhuurd voor een gemiddelde periode van acht jaar. Dat is een goed teken! Leegstand betekent geen huurinkomsten, waardoor het rendement van een fonds kan zakken.

CORUM heeft zo’n 150 professionals in dienst die de vastgoedportefeuilles beheren. In wezen werkt het investeren in een vastgoedfonds bij CORUM als volgt: Je koopt een aandeel in een CORUM fonds en vanaf dat moment ben je aandeelhouder. CORUM beheert de vastgoedportefeuille en de huurders van het vastgoed betalen de huur aan CORUM. Vervolgens betaald CORUM met dat geld alle aandeelhouders zoals jou uit.

Vanaf het moment dat je instapt behoor je ook tot één van de aandeelhouders. Een gespecialiseerd team beheert en bewaakt de vastgoedportefeuilles en zorgen dat de huurders van het vastgoed de huur aan CORUM betalen. Aandeelhouders krijgen zo netjes maandelijks het potentiële dividend uitbetaald.

Wil je in een vastgoedfonds beleggen bij CORUM? Dan je kiezen uit twee smaken. CORUM Origin en CORUM XL. Het CORUM Origin fonds heeft een hogere instap. Je kan in dit fonds beleggen vanaf €1.135. Bij CORUM XL daarentegen kan je vanaf €195 instappen.

beste vastgoedfondsen Corum Origin
Beste vastgoedfondsen Corum XL

Het CORUM Origin fonds is van 2017 tot 2020 uitgeroepen tot beste vastgoedfonds. Het is ook het grootste fonds van de twee. Door de enorme geografische spreiding en de vele sectoren, wordt het fonds als een redelijk veilige belegging gezien. Vanaf 2012 bracht dit fonds jaarlijks een gemiddeld dividendpercentage op van ongeveer 6,5%.

Kies je voor CORUM XL, dan kan je rekenen op een hoger rendement, maar is geen garantie. De rendementsdoelstelling van CORUM is 10% in 10 jaar. Zo was het bruto dividendpercentage in 2021 5,84%. Tel daar het rendement van het aandeel bij op en je komt boven de 10% uit. Duidelijke cijfers over 2021 zijn nog niet te vinden, maar we weten dat 2021 een goed jaar is geweest voor vastgoed.

Besef wel dat wanneer je nu in een vastgoedfonds gaat beleggen, het rendement de komende jaren ook iets minder kan zijn. Daarom werkt geld investeren in vastgoed vooral voor de lange termijn.

3. Reinvest24

Hoewel het Reinvest24-platform pas in 2018 is gelanceerd, is het team zelf al sinds 2005 actief in de vastgoedmarkt. Het team heeft een jarenlange ervaring met projectontwikkelingen, verkoop en onderhoud en eigenlijk alles wat te maken heeft met investeringen in vastgoed. Reinvest24 is een bedrijf uit Estland en heeft naast een kantoor in eigen land nog drie kantoren in Duisland, Spanje en Moldavië.

Hoe werkt het beleggen in een vastgoedfonds als Reinvest24? Wel, Reinvest24 is een crowdfunding platform, waar je dus kunt participeren in verschillende vastgoedprojecten. Momenteel heeft Reinvest24 ruim 70 projecten lopen in vijf verschillende markten. Ruim 10.000 beleggers investeren bij Reinvest24 in vastgoed. Het gemiddelde jaarlijkse rendement is 14,84%. Maar het rendement kan ook hoger of lager uitpakken. De waarde van het vastgoed en de hoogte van de huur heeft namelijk invloed op het rendement.

Ook bij reinvest24 kan je in vastgoed beleggen met weinig geld, je kan namelijk starten met een bedrag van €100. De looptijd verschilt per project, maar ligt tussen 6 en 36 maanden. Mocht een project, waar jij in investeert, worden geannuleerd, dan wordt je investering teruggeboekt. Daar ben je voor verzekerd. Alle investeringen zijn namelijk juridisch gestructureerd als leningen. Kredietnemers, dus de partij die het geld van een crowdfunding project in ontvangst neemt, moet een onderpand verstrekken.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van lopende projecten.

Investeren in vastgoedfonds

Conclusie

Nu we de beste vastgoedfondsen hebben vergeleken, heb je misschien ook al wel een voorkeur. Vastgoedfondsen zijn in ieder geval ideaal omdat je op een indirecte manier kunt beleggen in vastgoed. De drie beste vastgoedfondsen zijn natuurlijk niet alleen gebaseerd op een mooi rendement, maar vooral ook op betrouwbaarheid.

Bekijk nog eens goed of beleggen in een vastgoedfonds iets voor jou is. Lijkt jou een REIT of een vastgoed-ETF bijvoorbeeld een beter alternatief? Lees dan het artikel Investeren in vastgoed met weinig geld. Sommigen vinden het kopen van een vastgoed-ETF bij een broker zoals eToro of DEGIRO, net even wat makkelijker.

Daarnaast zie je ook steeds meer investeerders beleggen in zorgvastgoed. Er is een enorm tekort aan zorgwoningen en zorgcentra’s. Veel zorgvastgoed is bovendien verouderd. Daarnaast veranderd de hulpvraag op alle vlakken en dat vraagt om aanpassingen. Specifiek beleggen in zorgvastgoed kan daarom een goede overweging zijn. Beleggen in zorgvastgoed is alleen niet bedoeld voor particuliere beleggers. De minimale instap is namelijk €50.000.

Jesse
Al ruim twee jaar onderzoek en beschrijf ik de mogelijkheden van online geld verdienen. Ik geniet hier enorm van en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Beleggen (in de breedste zin van het woord) en e-commerce zijn mijn favoriete onderwerpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close