SynVest Review | Vastgoedfonds beleggen

SynVest Dutch RealEstate Fund

In Nederland kan je in verschillende vastgoedfondsen beleggen. SynVest is een bekende Nederlandse beleggingsinstelling en biedt vastgoedfondsen aan. Deze vastgoedfondsen zijn niet alleen geschikt voor institutionele beleggers, maar zijn vanwege een relatief lage inleg ook toegankelijk voor de particulieren onder ons.

Om te participeren in een vastgoedfonds moet je normaal gesproken een budget van €10.000 of meer hebben waardoor het geen aantrekkelijke belegging voor particulieren is. Bij SynVest kan je dus wél beleggen met een klein bedrag. Heb je interesse om in een vastgoedfonds van SynVest te beleggen? Lees dan eerst deze SynVest review.

Want hoe goed is dit vastgoedfonds en wat zijn de SynVest ervaringen én, wat is überhaupt het voordeel van een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds? In deze SynVest review bekijken we alle aspecten zodat je een compleet beeld krijgt van dit Nederlandse vastgoedfonds. Geen zin om de hele SynVest review uit te lezen of wil je graag meekijken? Neem dan alvast een kijkje op de website.

Bezoek direct de officiële website van SynVest >>


SynVest review – kort overzicht

Kortgezegd draait het bij SynVest om het inkopen en beheren van vastgoed. SynVest is opgericht in 2005 en heeft inmiddels een aardige vatgoedportefeuille opgebouwd. In totaal zit er zo’n €850 miljoen belegd vermogen in de fondsen. Ruim 14.000 klanten beleggen in één van de drie vastgoedfondsen.

Een groot deel van het vastgoed wordt aangekocht met geld van beleggers, de rest wordt gefinancierd bij een bank. SynVest richt zich alleen op de Nederlandse en Duitse vastgoedmarkt. Zo bezit het fonds allerlei typen vastgoed zoals supermarkten, gezondheidscentra, kantoorpanden en winkelcentra.

Wat direct opvalt is dat SynVest in 2022 een belangrijke prijs in de wacht heeft gesleept. Overigens is dit niet de eerste prijs die zij gewonnen hebben, maar de vijfde in zeven jaar. Het gaat om de Cashcow Award. Een prijs voor Beste Aanbieder Beleggingsproducten in vastgoed. Wanneer je eenmaal belegd bij SynVest, dan begrijp je waarschijnlijk wel waarom ze deze prijs hebben gewonnen.


Wat zegt deze Award?

Of men nu in vastgoed wilt investeren of in een andere asset, mensen willen op een laagdrempelige en begrijpelijke manier beleggen. SynVest slaagt er dus blijkbaar goed in om een toegankelijk totaalproduct neer te zetten dat niet alleen door beginnende beleggers als prettig wordt ervaren, maar ook professionele investeerders enorm waarderen.

De website ziet er dan ook overzichtelijk en transparant uit. Maar beleggen in een vastgoedfonds doe je natuurlijk niet alleen om dié reden, rendement maken, daar draait uiteindelijk om. Maar rendement komt niet zomaar tot stand. Daar heb je een professioneel management voor nodig. Vastgoedfondsen en dan doel ik in dit geval op niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen, hebben vaak een uitstekend team van mensen die verantwoordelijk zijn voor de aan- en verkoop van vastgoedobjecten.

Uiteindelijk hangt het rendement af van het onderliggende vastgoed en dus van de kennis en ervaring van het management dat daar verantwoordelijk voor is.


SynVest Asset Management

Asset management is eigenlijk een algemene term voor het beheren van een vastgoedportefeuille. Het SynVest asset management zorgt ervoor dat de prestaties van de vastgoedfondsen goed worden gemonitord en geoptimaliseerd. Dit met als doel dat de vastgoedfondsen beter presteren en beleggers een hoger rendement behalen.

Belangrijk is dus zoals ik net al noemde, het onderliggende vastgoed. Maar het onderliggende vastgoed brengt geen rendement op wanneer er leegstand is. Het SynVest asset management team moet dus zorgen voor optimale huuropbrengsten, de huuropbrengsten bepalen namelijk voor een groot deel de waarde van het onderliggende vastgoed.

Voordat een pand wordt aangekocht wordt er uiteraard goed gekeken of het geschikt is en past bij het beleggingsprofiel van SynVest. Het doel van SynVest is zo min mogelijk leegstand, zij sluiten dan ook alleen langlopende huurcontracten af met huurders.

SynVest review: Tot nu toe zijn de besproken aspecten hierboven positief te noemen. SynVest is een professioneel vastgoedfonds en heeft een mooi trackrecord staan. De gewonnen awards zijn toch wel een teken dat SynVest betrouwbaar is!


Welke vastgoedfondsen zijn er?

Synvest review | Vastgoedfonds beleggen
SynVest Germain RealEstate Fund
Synvest review | Vastgoedfonds beleggen
SynVest Dutch RealEstate Fund

Bij SynVest kan je beleggen in drie vastgoedfondsen. Eén daarvan bespreken we in deze SynVest review niet, dit fonds wordt namelijk aangeboden via de effectenbeurs nepx.nl. Het gaat om het volgende vastgoedfonds: het SynVest RealEstate Fund (closed-end fonds). Dit fonds bestaat enkel uit winkels en woningen verspreid door heel Nederland en via nepx kan je hierin beleggen.

De andere twee vastgoedfondsen waarin je bij SynVest kan beleggen zijn:

 • SynVest Germain RealEstate Fund
 • SynVest Dutch RealEstate Fund

SynVest Germain RealEstate Fund

Het eerste en tevens oudste vastgoedfonds van SynVest is het SynVest Germain RealEstate Fund. Dit fonds is in 2011 opgericht en is een mix van woningen, kantoren, winkels, supermarkten en gezondheidszorg. Dit vastgoedfonds investeert alleen in Duits vastgoed. Het gemiddelde jaarrendement bedraagt 7%.

Het vastgoed dat wordt aangekocht ligt voornamelijk in plaatsen rondom grote steden. Bij SynVest kiezen ze bewust niet voor trendgevoelige stadskernen, maar voor degelijke panden daar omheen. Veel huurders van dit vastgoed voorzien in de primaire levensbehoefte, denk aan winkels, supermarkten en gezondheidscentra. Hierdoor is er minder risico op leegstand.

Vastgoedfonds beleggen

Wanneer je gaat beleggen in een vastgoedfonds met een hoge instap, dan heb je normaal gesproken niet de mogelijkheid om je belegging uit te breiden. Je investeert dan eenmalig een bedrag en nadat de looptijd is verstreken krijg je jouw investering terug. De duur van de looptijd ligt meestal zo tussen de 6 en 10 jaar.

Bij SynVest heb je wél de mogelijkheid om je belegging uit te breiden. Wil je liever een deel verkopen? Ook dat kan! Wil je niet vastzitten aan een looptijd, dan kan je in dit geval beter bij SynVest beleggen, er is namelijk geen einddatum en je kan dus uitstappen wanneer je wilt. Uiteraard gelden er uitstapkosten, maar deze zijn niet zo hoog vergeleken met bijvoorbeeld Corum Investment. De uitstapkosten zijn: 9% in het eerste jaar, 7% in het tweede jaar en 5% in het derde jaar. Stap je na drie jaar of langer uit, dan betaal je slechts 2,5% uitstapkosten, een stuk minder dan de 12% bij Corum.

SynVest Germain RealEstate Fund – Hoofdpunten:

 • Duits vastgoed

 • Gemiddeld jaarrendement sinds de oprichting is 7%

 • Maandelijks voorschotdividend van 5% op jaarbasis

 • Eenmalig €2.500 beleggen of maandelijks €100

 • Belegging uit te breiden

 • Geen einddatum

 • Geen instapkosten

 • 2,5% uitstapkosten (na 3 jaar)


SynVest Dutch RealEstate fund

Sinds 1 januari 2020 kan je bij SynVest ook beleggen in Nederlands vastgoed. Wil je als bedrijf of als particulier beleggen in Nederlands vastgoed, dan is dit vastgoedfonds wellicht een goede optie. Ondanks dat het SynVest Dutch RealEstate Fund vrij jong is, heeft het fonds in 2022 een gerealiseerd rendement van 6,8% weten te behalen.

Het vastgoedfonds koopt allerlei type vastgoed aan waaronder supermarkten, wijkwinkelcentra, gezondheidscentra en bedrijfspanden. Bij SynVest richten zij zich dus op panden die aan een eerste levensbehoefte blijven voorzien, maar ook op panden met opslagmogelijkheden zoals groothandels en kleine webwinkels.

Bij de aankoop van kantoren wordt er bijvoorbeeld goed gekeken of een locatie een goede bereikbaarheid heeft voor zowel de auto als voor het openbaar vervoer. Maar ook reële huurprijzen en een hoog energielabel zijn aspecten waar SynVest op let.

vastgoedfonds beleggen

Beleggers kiezen voor niet-beurgenoteerde vastgoedfondsen omdat hun geld echt geïnvesteerd wordt in stenen. Dit is anders vergeleken met vastgoedaandelen die je koopt bij een broker als eToro. Beleg je in vastgoedaandelen, dan beleg je in een vastgoedbedrijf dat beursgenoteerd is en ben je dus afhankelijk van de prestaties van dat bedrijf. Een ander reden waarom beleggers voor SynVest kiezen óf voor dividenaandelen op de beurs, is vanwege het dividend.

Vergeleken met het Duitse vastgoedfonds, wordt er bij het SynVest Dutch Real Estate Fund een hoger voorschotdividend uitgekeerd, namelijk 6%. Bij SynVest wordt het maandelijkse voorschotdividend automatisch aan de belegging toegevoegd en herbelegd. Op deze krijg je een rente-op-rente effect en groeit een belegging exponentieel. Is een belegging bij SynVest meer dan €5.000 waard, dan kan men kiezen om het dividend elke maand te laten uitkeren.

SynVest Dutch RealEstate Fund – Hoofdpunten:

 • Brede vastgoedportefeuille van Nederlands vastgoed

 • Gerealiseerd rendement 6,8% in 2022

 • Maandelijks voorschotdividend van 6% op jaarbasis

 • Elke maand €100 beleggen of eenmalig €2.500 investeren

 • Geen einddatum

 • Geen instapkosten

 • 2,5% uitstapkosten (na 3 jaar)


Belangrijk: Het moge duidelijk zijn dat de waarde van vastgoed momenteel onder druk staat. Op het moment dat je gaat beleggen in vastgoed, is het goed om hier bewust van te zijn.

 

Nu de rentes op leningen stijgen, kan dit namelijk ook een negatief effect hebben op het rendement van een fonds. Maar ook al zit de vastgoedsector in een moeilijk fase, een vastgoedbelegging doe je altijd voor de lange termijn.

 

Toch is en blijft er ook nog steeds veel behoefte aan kwalitatief en duurzaam vastgoed. Zowel in woningen, bedrijfsruimtes/logistiek als gezondheidscentra. Een vastgoedbelegging voor de lange termijn is daarom altijd interessant. Bovendien zorgt hoge inflatie voor hogere huurinkomsten, wat weer gunstig is voor beleggers.

SynVest review [Niet-beurgenoteerd vs beursgenoteerd]

Ga je bij SynVest beleggen dan beleg je in een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds. Dit is wel goed om te beseffen. Misschien weet je exact het verschil tussen een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds en een beursgenoteerd vastgoedfonds, maar ken je deze term niet, houdt dan rekening met het volgende.

In de eerste plaats is een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds minder liquide. Dit betekent dat een vastgoedfonds zoals SynVest minder snel kan worden verhandeld. Beleg je in een beursgenoteerd vastgoedfonds via bijvoorbeeld eToro, dan kan je op elk moment van de dag je belegging verkopen. Via eToro ben je flexibeler en heb je ook niet te maken met hoge uitstapkosten.

Wat is dan juist de reden dat beleggers kiezen voor niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen? Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een beursgenoteerd vastgoedfonds eerder last heeft van spanningen op de beurs. Bij een negatief sentiment blijven niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zoals SynVest stabieler. Een ander punt is dat je met een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds direct investeert in vastgoed. Met geld van beleggers wordt nieuw vastgoed aangekocht. Beleg je in een beursgenoteerd vastgoedfonds, dan koop je niets anders dan een aandeel van een bedrijf.


Risico’s vastgoedbelegging

Vastgoed is een belegging voor de lange termijn waarmee goede rendementen kunnen worden behaald tegen relatief beperkte risico’s. Maar of je nu in vastgoedfondsen gaat beleggen of in iets anders, het is belangrijk om bewust te zijn van de algemene risico’s. Op deze manier kan je voor jezelf ook beter inschatten of een vastgoedbelegging en in dit geval dus bij SynVest, een belegging is die bij je past. We zullen een paar algemene risico’s bespreken.

Een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds investeert in vastgoed met geld van beleggers, maar in het geval van SynVest wordt er ook een gedeelte gefinancierd. De meeste vastgoedfondsen lenen geld bij een bank, zo ook SynVest. Bij een hogere rente brengt dat een risico met zich mee. Dit wordt het hefboom-en renterisico genoemd. Doorgaans investeert een vastgoedfonds minder in vastgoed in tijden van een hoge rente waardoor een fonds dus ook minder snel groeit.

 • Rendementsrisico’s. Er is geen gegarandeerd rendement. De resultaten van de vastgoedfondsen van SynVest zijn afhankelijk van de genoemde riscico’s hieronder, maar ook voor een groot deel van het beleggingsbeleid van.
 • Verhuur- en leegstandrisico. Ook al is het SynVest Asset Management zeer deskundig en kiezen zij altijd voor huurders uit verschillende sectoren, bij het niet verlengen van huurcontracten kan er altijd een tijdelijke leegstand ontstaan.
 • Risico op wetswijzingen. Wanneer de overheid wetswijzingen doorvoert, kan dit consequenties hebben voor het beleggingsfonds, maar ook voor de beleggers.
 • Marktrisico. Ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en economische omstandigheden kan de vraag naar vastgoed afremmen. Hierdoor kan de waarde van de vastgoedportefeuille dalen.
 • Niet-verzekerbare risico’s. Denk aan aan natuurrampen, terreuraanslagen en oorlogen.

Voor een uitgebreidere uitleg over de risico’s verwijs ik je naar het prospectus. Deze vind je hier.

Tip: Een alternatief voor SynVest is Reinvest24. Via dit crowdfunding platform kunnen beleggers collectief investeren in vastgoedprojecten.

 

Reinvest24 is een vastgoedfonds uit Estland en heeft momenteel 224 gefinancierde projecten, voornamelijk in de landen Estland, Moldavië en Spanje. Reinvest24 koopt en ontwikkelt enkel vastgoed met geld van investeerders. Men leent dus geen geld van een bank.

 

Bij Reinvest24 kan je investeren in vastgoed met weinig geld. Minimale inleg is €100 en de rente is vergeleken met SynVest een stuk hoger. Het gemiddelde rendement is namelijk 14,8%.


SynVest review kosten

Soort kosten:% aan kosten bij SynVest
InstapkostenGéén
Uitstapkosten2,5% na drie jaar
Lopende kosten:
(worden elk jaar in rekening gebracht)
Beheerskosten en andere
administratieve kosten
7,3% van de waarde van je belegging per jaar of maximaal €730. Een combinatie
van onderhoud van het vastgoed, rentelasten en fondskosten
Transactiekosten8,3% van de waarde van je belegging per jaar of maximaal €830.. Gedurende het jaar koopt en verkoopt SynVest vastgoed. De kosten die SynVest maakt hebben te maken met belastingen en aquisitiekosten. Het percentage is een schatting.
PrestatievergoedingenWanneer het fondsrendement hoger is dan 6% rekent SynVest een variabele vergoeding. Deze
bedraagt €20 of 0,2%

SynVest review [AFM-vergunning]

Een ander aspect dat aangeeft dat SynVest betrouwbaar is, is de AFM-vergunning. In Nederland moeten aanbieders van beleggingsproducten normaal gesproken een vergunning hebben van de AFM. Er zijn uitzonderingen. Sommige partijen hebben namelijk een vrijstelling m.b.t. een vergunningsplicht en prospectusplicht.

De beheerder van de vastgoedfondsen, SynVest asset Management, heeft een AFM-vergunning en staat onder toezicht. In grote lijnen betekent dit dat de AFM beoordeeld of SynVest betrouwbaar is, deskundige mensen in dienst heeft en een integer te werk gaat.

Op 18 Oktober 2006 heeft SynVest Fund Management B.V. de AFM-vergunning verkregen. Klik hier voor de officiële doucmentatie.


SynVest review & ervaringen

Zoveel mensen zoveel verschillende meningen. Wanneer we naar de SynVest ervaringen kijken, zien we een vergelijkbaar beeld. De ruim 14.000 beleggers, die allemaal een bepaalde verwachting hebben, zullen natuurlijk nooit allemaal eensgezind zijn. Desalniettemin krijgt SynVest 3,6 sterren of Trustpilot op basis van 379 beoordelingen.

Of je nu begint met beleggen of juist al veel ervaring hebt, een vastgoedbelegging doe je voor de lange termijn. Belangrijk is dan dat je een vastgoedfonds kiest dat vertrouwen uitstraalt. Dat SynVest betrouwbaar is moge duidelijk zijn en dat je kan rekenen op een redelijk rendement, laten de cijfers ook zien. SynVest wordt als zeer professioneel ervaren en is stabiel vastgoedfonds.

Het rendement bij SynVest is dan misschien lager dan dat je zou hopen, maar bekijk het over een langere termijn. Door je dividend te herbeleggen ontstaat er een rente-op-rente effect waardoor je belegging snel kan groeien. Die 7% is dan nog niet zo gek, vergeleken met de rente op een spaarrekening.

Synvest ervaringen
Bron: Officiële website SynVest.

Voordelen

 • Investeren in vastgoed met weinig geld

 • Betrouwbaar en stabiel vastgoedfonds

 • Gediversifieerde vastgoedportefeuille

 • Solvabele huurders

 • Relatief laag risico

Nadelen

 • Hoge uitstapkosten (voornamelijk in de eerste drie jaar)

 • Geen mega hoog rendement

 • Veel geduld hebben vanwege de lange termijn


Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met mijn geld op mijn SynVest rekening bij een eventueel faillissement?

Je geld is veilig. Wanneer je geld overmaakt naar SynVest, dan wordt dit bedrag gestort op de bankrekening van STAK (Stichting Administratiekantoor SynVest Beleggingsfondsen). STAK staat dus los van SynVest waardoor je inleg geen gevaar loopt.

Wat gebeurt er met mijn belegging als ik kom te overlijden?

De erfgenamen kunnen de belegging zonder kosten overnemen zodra SynVest de noodzakelijke documenten heeft ontvangen. De belegging kan ook worden verkocht aan SynVest. De kosten hiervoor bedragen 2,5% van de waarde van de belegging.

Is de ingehouden dividendbelasting verrekenbaar?

Een beleggingsinstelling als SynVest is verplicht om 15% dividendbelasting in te houden op uitgekeerd dividend en dit af te dragen aan de fiscus. Als inwoner van Nederland kan je deze ingehouden belasting verrekenen met de verschuldigde inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Waarom keert SynVest dividend uit bij een negatief jaarrendement?

Als beleggingsfonds heeft SynVest de FBI (Fiscale Beleggingsinstelling) status. Daarmee heeft SynVest de verplichting om fiscale winst uit te keren als dividend. De fiscale winst wordt bepaald door de inkomsten minus de kosten van het fonds.


SynVest review – Totaalplaatje

In deze SynVest review heb ik alle belangrijke aspecten besproken zodat je een compleet beeld hebt over dit vastgoedfonds. Op deze manier kan je een goede overwogen beslissing maken. Welke soort belegging je ook doet, je moet weten waar je aan toe bent en of een belegging bij jou past en in lijn is met de kennis die je op dat moment hebt.

Wil je bij SynVest beleggen in vastgoedfondsen, dan zit je met het Nederlandse en Duitse fonds redelijk safe. Geen mega hoog rendement, maar wel een betrouwbaar fonds voor de lange termijn. Nu de vastgoedmarkt aan het afkoelen is, zullen de prestaties van de portefeuilles het komende jaar misschien ietwat tegenvallen, maar nogmaals; vastgoed is een lange termijn belegging.

De gewonnen awards geven toch ook aan dat beleggers tevreden zijn met Synvest en die ervaring deel ik. En ook al is bijvoorbeeld het rendement van SynVest (7%) laag, vergeleken met een vastgoedaandeel als Wereldhave (14,6%). Met SynVest heb je meer spreiding. Over spreiding gesproken… Het is niet verkeerd om op meerdere paarden te wedden, sterker nog, dit is juist aan te raden. Reinvest24 is daarnaast een interessante optie, maar zoek je liever een vastgoedfonds in Nederland? Vergelijk dan de beste vastgoedfondsen van Nederland.

Vergelijk de beste vastgoedfondsen van Nederland >>.


SynVest Dutch RealEstate Fund

Nog twijfels over SynVest?

Bezoek de officiële website van SynVest voor meer informatie of neem direct contact op!

GA DIRECT NAAR SYNVEST
Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *