Gratis studeren met STAP-budget | €1.000 subsidie | Zo werkt het!

Ontvang ook een gratis studie van de overheid!

Gratis studeren met STAP-budget

Je leest het goed, de titel is echt geen grap. Integendeel, dit is een fantastisch initiatief van de overheid. De regering heeft vanaf 1 maart 2022 het STAP-budget in het leven geroepen. Met het STAP-budget kan je een jaar gratis studeren.

Wil je jezelf ontwikkelen en heb je een studie in gedachten die je graag zou willen volgen? Dan is dit een uitgelezen kans! Door gebruik te maken van deze STAP-budget aanbieding, kan je gratis een opleiding, training of cursus volgen.

Hoe dit precies in z’n werk gaat leg ik allemaal aan je uit. Uiteraard bekijken we ook welke STAP-opleidingen je kunt volgen. Het STAP-budget geldt namelijk alleen voor erkende opleiders of trainingen met een keurmerk. Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget gelden er wel een aantal voorwaarden. Ook deze nemen we rustig door zodat je direct weet of jij ook recht hebt op STAP-subsidie.

Laten we snel, maar vooral stap voor STAP deze nieuwe regeling eens doornemen! Zo weet je direct hoe je met het STAP-budget een gratis studie kunt volgen.

Waarom STAP-budget?

Het STAP-budget staat voor STimulering van de ArbeidsmarktPositie. Met dit initiatief stimuleert de overheid om jezelf te blijven ontwikkelen. Door het STAP-budget kunnen nu meer mensen makkelijker een opleiding volgen. Hoge opleidingskosten vormen vaak een drempel om te starten met een studie. Gelukkig wordt deze drempel met de STAP-subsidie weggenomen en kan je jouw gewenste studie helemaal gratis volgen, mits de opleiding natuurlijk niet duurder is dan €1.000.

Met scholing is de kans groter dat je je baan behoudt, maar wil je liever switchen van werk, dan helpt scholing uiteraard ook bij het vinden van een nieuwe baan. Misschien moet je binnenkort op je werk bijscholen om je baan te behouden of heb je juist jarenlang zwaar zwerk gedaan en wil je je omscholen. Dan is het aantrekkelijk om dat nu te doen en STAP-subsidie aan te vragen.

Het STAP-budget is een bedrag wat de overheid elk jaar vaststelt. Voor 2022 is dat in totaal €160 miljoen. De pot geld wordt verdeeld over vijf aanvraagrondes. De laatste aanvraagrondes voor dit jaar vinden plaats op 1 september en 1 november (10:00).

Is er nog STAP-budget over?

Om STAP-subsidie te krijgen meld je je aan voor één van de STAP-budget opleidingen of cursussen etc. Vervolgens dien je jouw STAP-aanvraag in bij het UWV. Hoe dit precies in z’n werk gaat leg ik zo nog even uit. Het begint in ieder geval met een voorregistratie. Omdat de overheid voor elke ronde een vast budget heeft vastgesteld en om iedereen een gelijke kans te geven, vinden de officiële aanvragen op vaste momenten plaats.

De laatste vaste momenten voor dit jaar zijn dus 1 september en 1 november om 10:00. Dat betekent dat je om 09:45 moet klaar zitten zodat je als één van de eerste je officiële aanvraag kunt indienen. Ben je te laat met indienen, dan kan de gereserveerde pot geld voor die ronde op zijn. Je kunt je dan opnieuw aanmelden voor de volgende ronde. Het STAP-budget is meestal binnen een paar uur uitverkocht, dus je moet zorgen je alles goed voorbereidt hebt en op tijd klaar zit.

Voor wie is STAP-budget? [Voorwaarden]

Voordat we verder gaan is het wel handig om de voorwaarden erbij te pakken. Want wie krijgt er nu eigenlijk STAP-budget en wie niet?

Wel, ontvang je momenteel studiefinanciering, dan heb je helaas géén recht op het STAP-budget. Ontvang je geen studiefinanciering en voldoe je aan de volgende voorwaarden? Dan kan jij STAP-subsidie aanvragen.

  • Je woont in Nederland en bent een EU-burger.
  • Je bent tussen 18 en 67 jaar.
  • Je hebt werk of je zoekt werk. Ontvang je momenteel een uitkering? Ook dan mag je STAP-subsidie aanvragen.
  • Je hebt de afgelopen 27 maanden 6 maanden in Nederland gewoond.
  • De opleiding of cursus etc. moet in het STAP-scholingsregister staan.

Hoe en wanneer STAP-budget aanvragen?

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen? Nou, dit kan op elk moment! Zoals ik net al noemde doe je dit door te beginnen met een voorregistratie zodat je klaar staat voor de aankomende aanvraagronde.

De voorregistratie gaat volgt:

1. Kies een studie

Wil je gratis studeren met STAP-budget en weet je al welke opleiding of training je wilt volgen, dan kan je je op de desbetreffende website aanmelden. Heb je nog geen idee, informeer dan bijvoorbeeld bij de LOI of de NHA. Deze twee bekende opleiders vallen ook onder de STAP-budget opleidingen. Je kunt kiezen uit meer dan 1000 verschillende studies. Deze cursussen en opleidingen zijn als thuisstudie te volgen en soms ook klassikaal.

Een andere mogelijkheid is de TalentFirst Academy. Uiteraard bezit TalentFirst ook het NRTO-keurmerk dat nodig is om STAP-budget te krijgen. De Academy heeft een ruim aanbod, namelijk meer dan 400 verschillende leermodules inclusief coaching. Denk aan Management & Organsiatie, HR, Psychologie & Coaching,Communicatie en ICT.

Wil je liever een leertraject volgen over hoe je je eigen bedrijf start of hoe je jezelf en je talenten kunt ontwikkelen? Ook daar zijn allerlei mogelijkheden voor!

Maar,…

Heb je juist geen idee welke richting je op wilt en vind je het ook zonde om de STAP-aanbieding aan je voorbij te laten gaan?

 

Wel, het STAP-budget geldt bijvoorbeeld ook voor een loopbaantraining. Via het uitgebreide Carrièreboost Zelfonderzoek, volg je een loopbaantrainingstraject. Hierin versterk je je leervermogen waarin zelfvertrouwen en zelfkennis groeien door goed te kijken naar wat jouw talenten en drijfveren zijn.

 

Deze kennis leidt altijd tot nieuwe inzichten en groei en zorgt ervoor dat je je volgende carrière stap helder krijgt.

2. STAP UWV

Bij stap twee ga je bij het UWV, het STAP-budget aanvragen. De kosten voor een studie, cursus of wat voor soort scholing dan ook, wordt betaald door het UWV. Uiteindelijk betaalt de overheid jouw opleidingskosten, maar controleert het UWV jouw STAP-budget aanvraag.

Met DigiD kan je op het STAP-portaal van UWV, het STAP-budget aanvragen. Zodra je je hebt aangemeld bij een erkende opleider ontvang je van hen een bewijs. Dit bewijs heb je nodig om het STAP-budget aan te vragen. Is je STAP door UWV goedgekeurd, dan is het wachten op 1 september of 1 november.

3. Dien je officiële aanvraag in

Je hebt dus een opleiding of cursus gekozen die onder het STAP-budget valt. Vervolgens wordt jouw STAP-aanvraag door het UWV goedgekeurd en ontvang je €1.000 STAP-subsidie. De officiële aanvraag kan worden ingediend op de toegewezen data, bijvoorbeeld 1 september of 1 november. Ook in 2023 (en zelfs in 2024 en 2025) komt er weer STAP-budget vrij.

Wel moet je er rekening mee houden dat een aanvraag minimaal vier weken voor de start van de opleiding aangevraagd moet worden. Daarnaast moet de opleiding, cursus of training binnen drie maanden starten nadat je STAP-subsidie hebt aangevraagd.

Welke opleiding past bij mij?

Leren verkopen via bol.com gratis cursus e-commerce

Er zijn dus genoeg STAP-opleidingen die je kunt volgen. En om te laten zien hoe divers de mogelijkheden zijn, lijkt het me toch leuk om er een aantal STAP-opleidingen uit te pikken.

Wacht dat je van leren geld verdienen via bol.com? E-commerce is nog altijd groeiende en de verwachting is dat het aantal online aankopen blijft groeien. Dat betekent dat er nog steeds genoeg mogelijkheden zijn om geld te verdienen via bol.com. Dé cursus waar je leert verkopen op bol.com, is de Bol.com Kickstart cursus.

In de cursus ga je leren hoe je succesvol producten kunt verkopen op bol.com. Als je bedenkt dat bol.com dagelijks meer dan 2 miljoen bezoekers trekt, dan kun je nagaan dat er veel potentiele kopers zijn. Bij het starten van jouw e-commerce bedrijf maak je enkel gebruik van het bol.com-platform. Je hoeft zelf dus geen website te maken of bepaalde kennis te hebben. Ben je benieuwd naar de inhoud van de cursus?

Welke STAP-subsidie opleidingen zijn er nog meer? Zomaar een greep uit de mogelijkheden…

Opleiding huidtherapie

De opleiding voor huidtherapie is een Hbo-opleiding en duurt vier jaar. Deze opleiding heb je bijvoorbeeld nodig om als huidtherapeut aan de slag te gaan. Je leert allerlei verschillende huidziektes kennen. Met de opleiding kun je huidziektes signaleren, onderzoeken en behandelen.

Opleiding brandweer

Bij de brandweer kan je fulltime werken als beroepsbrandweer of als vrijwilliger. Om de opleiding brandweer te kunnen volgen dien je een minimale opleiding te hebben afgerond op vmbo-niveau. Maar er zijn behoorlijk veel functies bij de brandweer. Zo kan je bijvoorbeeld hoofdofficier worden of brandwacht. Voor hoofdofficier moet je overigens wel hbo-niveau hebben gevolgd.

Voordat je start met een opleiding brandweer train je eerst drie maanden mee met het korps. In deze periode wordt duidelijk of dit werk bij je past en of je überhaupt geschikt bent voor het vak. Afhankelijk van de functie duurt een opleiding brandweer tussen de één en twee jaar.

Opleiding werkvoorbereider

Houd je van rekenen, plannen, tekenen en organiseren? Misschien is de opleiding werkvoorbereider dan wel iets voor jou. Je gaat dan bijvoorbeeld werken in de bouwsector. Jij als werkvoorbereider hebt dan de taak om een planning en begroting te maken. Als werkvoorbereider leer je berekenen hoeveel mensen, producten en machines je nodig hebt voor een bepaalde klus.

De opleiding werkvoorbereider duurt in principe zes maanden, maar deze thuisstudie kan je geheel in eigen tempo volgen. Je ontvangt het lespakket zowel op papier als online. Uiteraard krijg je ook persoonlijke begeleiding van een deskundige docent. Het voordeel van NHA is dat je 3 jaar lang gebruik kan maken van begeleiding. Dit geldt overigens voor elke opleiding die je bij NHA volgt en deze service is uniek in Nederland.

Opleiding met dieren

Ben je gek met katten en honden? Wat dacht je van een cursus of opleiding met dieren? Ook op dit vlak kan je meerdere kanten op. Denk aan de opleiding dierenverzorging, dierenartsassistent of zelfs hondentrimmer. Ook in deze richting biedt de NHA verschillende opleidingen aan en zijn geheel gratis te volgen met het STAP-budget.

Dit is een uitgelezen kans om jezelf te ontwikkelen zonder opleidingskosten te hoeven betalen. Nu is de STAP-subsidie natuurlijk mooi meegenomen, maar je zult ook gemotiveerd moeten zijn. Kies dus niet zomaar een opleiding omwille van het gebruikmaken van het budget, maar besteedt het goed.

Twijfel je namelijk over welke richting je op wilt of weet je het eigenlijk helemaal niet? Gebruik dan het STAP-budget om je droombaan te vinden. Dan zit je straks in ieder geval op de goede weg!

STAP-budget subsidie

Opleiding e-commerce

We kopen online steeds meer en dat zorgt voor kansen, maar ook voor problemen. Zo missen bedrijven bijvoorbeeld bepaalde kennis over goede online marketing strategieën. Dit zijn vaak fysieke bedrijven die ook online willen verkopen, maar weinig verstand hebben van online marketing. En omdat de meeste bedrijven toch niet zonder website kunnen, is er een enorme vraag naar e-commerce specialisten.

Daarom kan je nu bijvoorbeeld bij Plazatalk de E-commerce Mastery cursus volgen. Dit programma staat in het teken van het omscholen tot e-commerce expert. Naast dat je met deze kennis anderen bedrijven kunt adviseren, leert het programma ook hoe je een eigen merk opbouwt. Denk aan het opzetten van een winstgevende business.

De cursus kost €1.997 en normaal gesproken betaal je de rest zelf bij. De STAP-subsidie is namelijk maximaal €1.000. Maar Plazatalk zelf, geeft ook nog eens korting van 50% waardoor je de E-commerce Mastery gratis kunt volgen.

Word ook E-commerce specialist via de Mastery cursus!

Leer van échte experts! Meld je nu aan, want het aantal plekken voor deze cursus is beperkt!

Bekijk de opleiding

Welk opleiding of cursus ga jij volgen?

Nu je weet dat je gratis kunt studeren met het STAP-budget en ook weet dat er heel veel mogelijkheden zijn, is dit waarschijnlijk een ideale kans om jezelf om te scholen of bij te leren. Er zijn genoeg STAP-opleidingen die je kunt volgen. Mocht je nog geen idee hebben, vraag jezelf dan goed af; Welke opleiding past bij mij?

Meld je niet overhaast aan voor een opleiding. Hoewel STAP-subsidie veel wordt gebruikt en de pot geld snel op is, kun je je beter aanmelden wanneer je weet wat je wilt. Heb je geen idee wat bij je past, volg dan de training “vind jouw droombaan“. Deze training kan je dan met STAP-subsidie in 2022 bijvoorbeeld gratis volgen. Vervolgens kan je in 2023, wanneer je weet wat je wilt, starten met een opleiding. Ook deze opleiding kan je dan gratis volgen door het STAP-budget aan te vragen.

Dus, investeer ook in jezelf en vraag snel STAP-subsidie aan! Succes!

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *