Hogere rente op spaarrekening: in 3 stappen

Hogere rente op spaarrekening: in 3 stappen

Niet tevreden met je huidige spaarrente? Dat snap ik, toch kan je in een mum van tijd een hogere rente op je spaarrekening ontvangen.

Opvallend genoeg nemen veel Nederlandse spaarders geen actie. Zo spaart de helft van Nederland op een betaalrekening bij één van de 3 grootbanken (ABN Amro, ING en de Rabobank) en lopen daarmee veel rente mis.

Terwijl er momenteel bij andere banken aantrekkelijke rentes worden aangeboden! Niet gek dus om eens verder te kijken.

Gezien het verschil in rente is het altijd slim om rentes op spaarrekeningen te vergelijken en loont het om over te stappen! We zullen daarom wat dieper ingaan op de verschillende spaarvormen en bespreken we de banken met de hoogste spaarrentes van Europa.

Liever meteen naar de bank met de hoogste rente op spaarrekening? Bezoek dan alvast Raisin. Raisin is een Duitse financiële instelling en hét spaarplatform van Europa.

Gelukkig zijn er ook spaarders die al actie hebben ondernemen. Wekelijks hevelen Nederlanders miljoenen aan spaargeld over naar buitenlandse banken via Raisin.

Waarom spaarrente hoger in het buitenland?

Voordat we wat dieper ingaan op Raisin en de hogere rentes, even kort wat info over de vraag waarom je in het buitenland hogere spaarrentes ontvangt? Wel, op het moment is de Nederlandse spaarmarkt verzadigd en is er in andere landen meer vraag naar (Nederlands) spaargeld. En omdat spaargeld voor buitenlandse banken meer waard is, bieden zij spaarders eerder een hogere rente.

Toch zou je momenteel ook in Nederland een hogere spaarrente verwachten, aangezien de hypotheekrente en leenrente flink stijgen. Maar niets is minder waar. De banken maken zelfs mega veel winst doordat ze de spaarrente laag houden. Dat mogen ze in principe zelf weten, maar ik stap toch liever over.

Helemaal als je bedenkt dat de banken juist bewust de spaarrente laaghouden, omdat ze toch weten dat het grootste gros blijft zitten waar die zit. Heb je daarom (veel) spaargeld en staat het maar te staan, waarom dan niet kiezen voor een hogere rente op je spaarrekening?

Wat is Raisin?

Zoals ik net al kort noemde is Raisin een financiële instelling in Duitsland. Misschien ben je al bekend met het spaarplatform en weet je dus ook dat je via Raisin de hoogste rente op een spaarrekening ontvangt. Maar heb je nog nooit gehoord over dit platform, dan kan ik mij voorstellen dat je eerst het één ander wilt weten.

Laten we vooropstellen: de Raisin Bank is zeker geen kleintje, het platform is namelijk al in 1973 opgericht en telt 40 jaar aan ervaring en innovatie. Via het Raisin platform krijg je toegang tot verschillende spaarproducten uit heel de EU en, uiteraard toegang tot de hoogste spaarrentes van Europa.

Het fijne aan Raisin is dat je gratis met één account kan sparen bij verschillende banken in Europa. Je opent gewoon één Raisin-rekening en beheert vanuit jouw account alle spaarproducten die je graag wilt. Perfect voor als je je spaargeld wilt spreiden.

Spaargeld op de bank verdampt in een rap tempo!

Om dit te voorkomen zal je je vermogen moeten structuren. Sparen met een hogere rente is alvast een goed begin!

Verschillende spaarvormen

Ben je op zoek naar een hogere rente op je spaarrekening, dan kom je dus al snel uit bij de Raisin Bank. Nederlandse spaarders kunnen via Raisin sparen bij 25 verschillende Europese banken zoals de Zweeds Klarna Bank en de Renault Bank uit Frankrijk.

In principe heb je keus uit 2 verschillende spaarvormen:

 • Vrij opneembare spaarrekening (flexibele rekening)
 • Deposito sparen

Laten we deze 2 verschillende spaarvormen eerst vergelijken.

Sparen op een vrij opneembare spaarrekening

De vrij opneembare spaarrekening is te vergelijken met de betaalrekening. Je kunt geld storten en opnemen wanneer je wilt. Het verschil is alleen dat je met deze flexibele spaarrekening van Raisin geen rekeningen betaalt, maar… en daar is het natuurlijk allemaal voor te doen. → wel meer rendement maakt!

De kenmerken van een vrij opneembare spaarrekening bij Raisin:

 • Hoge rente op spaarrekening ( variabele rentes momenteel tot 2,75% per jaar)

 • Je kunt altijd bij je geld

 • Volledig online sparen

 • Sparen vanaf €1

 • Automatisch sparen mogelijk

 • Geen kosten

Deposito sparen

De tweede spaarvorm is een Raisin deposito. Bij deposito sparen stel je voor een bepaalde termijn je geld ter beschikking in ruil voor een vaste rente. Via een depositorekening, ook wel spaardeposito of termijndeposito genoemd, krijg je een hogere rente vergeleken met de gewone en flexibele spaarrekening.

De kenmerken van een deposito spaarrekening bij Raisin:

 • Hoogste rente voor sparen – de rente staat vast (momenteel 4,35%)

 • Je kunt tussentijds geen bedragen opnemen

 • Looptijden van 3 maanden t/m 10 jaar

 • Minimale inleg €500

 • Automatisch verlengen

 • Geen kosten

Hoogste spaarrente Europa

De banken met de hoogste spaarrentes van Europa werken dus samen met Raisin. Nu is het zo dat de spaarrentes gedurende het jaar kunnen veranderen. Op het moment van schrijven vind je de hoogste spaarrente van Europa bij de Letse Rietumu Bank, maar door de wijzigingen die landen en banken doorvoeren, kan het een paar weken later ook een andere bank zijn, bijvoorbeeld de Franse Orange Bank, al zullen de verschillen minimaal zijn.

Rietumu Bank – Depositorekening

Aangezien de Rietumu Bank momenteel de hoogste spaarrente van Europa geeft, wil ik de bank toch graag even kort bespreken. De Letse Bank behoort tot de meest winstgevende financiële instellingen van het land en geven spaarders momenteel 4,35% rente op deposito sparen.

Dit is op basis van een looptijd van 3 jaar en een minimale storting van €10.000. Je ontvangt gedurende de looptijd dus een vaste deposito rente van 4,35% per jaar en je kan de rekening na het verstrijken van de looptijd online verlengen, mocht je dat willen. Verder geldt het depositogarantiestelsel waarbij elke rekeninghouder tot €100.000 is gegarandeerd.

Wil je graag een hogere rente op je spaarrekening, maar is een looptijd van 3 jaar en een minimale inleg van €10.000 niet mogelijk? Geen punt, bij sommige banken kan je ook al deposito sparen vanaf €500 met een looptijd van 1 jaar zoals bij de LHV Bank en de Klarna Bank.

Renault Bank – Vrij opneembare spaarrekening

Niks voor jou, dat deposito sparen omdat je simpelweg altijd bij je geld wilt? Begrijpelijk, in dat geval kun je beter kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening. Bij Raisin heb je keus uit meerdere spaarrekeningen zoals de Renault Bank. Bij de Renault Bank, maar bijvoorbeeld ook bij de Zweedse Nordax Bank, ontvang je momenteel de hoogste rente op een spaarrekening → 2,75% rente.

De rente is variabel en kan dus stijgen of dalen en wordt elk kwartaal op de spaarrekening bijgeschreven. Daarnaast kun je onbeperkt geld storten en opnemen. Een ideale rekening dus voor als je niet zeker weet of je je spaargeld nodig hebt, maar een hogere rente op je spaarrekening wel belangrijk vindt!

>> Rentes spaarrekeningen vergelijken

Raisin

Flexibel sparen bij Renault Bank tegen toprentes van 2,75% p.j.

Spaarrekening zonder voorwaarden!

Begin nu met sparen →

Sparen met een depositoladder

Het moge duidelijk zijn: de hoogste rente voor sparen ontvang je dus op een Raisin deposito. Alleen, aangezien de rentestanden wisselen, wil je niet al je geld zomaar voor meerdere jaren vastzetten. Iemand die €50.000 heeft vastgezet voor 10 jaar, tegen een rente van 2%, zal waarschijnlijk balen omdat deze persoon nu ook 4,35% rente kan krijgen.

Om dit te voorkomen kan je sparen met een depositoladder. Met een depositoladder zet je niet al je geld voor een langere periode vast op één rekening, maar verspreidt je het spaargeld over verschillende rekeningen. Vandaar dat je gemakkelijk via je Raisin-rekening meerdere rekeningen kunt openen.

Die €50.000 kan bijvoorbeeld beter worden verdeeld over 5 verschillende depositorekeningen. Bij elke rekening kies je vervolgens een andere looptijd (1 jaar, 2 jaar, 3 jaar enz.) zodat er elk jaar geld vrijkomt. Met een depositoladder kun je flexibeler reageren op rentewijzigingen. Stijgt de rente? Dan kun je daar snel op inspelen omdat er elk jaar een depositotermijn afloopt.

Sparen voor kind

Zijn er kinderen in het spel en spaar je voor hen op een aparte rekening, dan schiet dat qua rente bij de Nederlandse grootbanken natuurlijk niet heel erg op. Vroeger, in de jaren tachtig en negentig, spaarde mijn ouders voor mij en dat betekende dat het geld jarenlang op een aparte spaarrekening stond. De rente was destijds behoorlijk, namelijk zo tussen de 4% en 8%.

Heb je ook kinderen en spaar je momenteel al voor hen? Hoeveel rente ontvang je dan jaarlijks? Wanneer je spaart of wilt gaan sparen voor een kind, dan is de kans groot dat je niet aan dat geld komt. De bedoeling is natuurlijk dat dat potje groeit doordat je inlegt en vooral met rust laat zodat het rente-op-rente effect z’n werk kan doen.

Nu is het zo dat je bij Raisin niet kunt sparen op naam van je kind, maar wel gewoon een Raisin deposito kunt openen met een lange looptijd. In dit geval kun je ook de depositoladder als strategie gebruiken omdat je het geld voor langere tijd wegzet. Tja, en ontvang je dan jaarlijks 3 of 4% meer, dan is de keuze niet zo moeilijk.

Hogere rente op spaarrekening → in 3 stappen

Om te kunnen sparen bij de partnerbanken van Raisin heb je een gratis Raisin-rekening nodig. Die kun je in 3 simpele stappen openen. Het identificeren en het openen van een rekening hoef je maar één keer te doen. Vervolgens kun je kiezen uit zoveel mogelijk spaardeposito’s en spaarrekeningen zonder je opnieuw te moeten registreren.

Wil je via Raisin deposito sparen of gewoon sparen op een vrij opneembare spaarrekening, hieronder zie je hoe je gemakkelijk een rekening opent!

Hogere rente op spaarrekening: in 3 stappen

Hoogste rente op spaarrekening [Nederland]

Zoek je de hoogste rente voor sparen, maar wil je je spaargeld niet verplaatsen naar het buitenland? Wellicht dat de Nederlandse bunq bank een optie voor je is. De hoogste spaarrente van Nederland vind je momenteel namelijk bij deze bank, zij geven 2,46% rente.

Hoewel je bij alle aangesloten partnerbanken via Raisin gedekt bent door het depositogarantiestelsel, kiezen sommige spaarders toch liever voor een bank dichtbij huis. Wanneer je enkel een flexibele of gewone spaarrekening wilt openen, maakt de keus tussen bunq en Raisin in werkelijkheid niet zoveel uit, het renteverschil is namelijk klein (bunq 2,46% en Renault Bank 2,75%).

Kies je voor bunq, dan krijg je in ieder geval een hogere rente op je spaarrekening vergeleken met bijvoorbeeld de ING. Maar wat zijn nog meer de voordelen van bunq?

Voordelen bunq

De bunq bank noemt zichzelf de bank of The Free en staat voor duurzaam, solide en veilig. Zij bieden betaalrekeningen aan voor particuliere en zakelijke klanten. Bunq is een online bank die in combinatie met een handige en toffe app mobiel bankieren leuk en aantrekkelijk maakt. Wat dat betreft is bunq erg vernieuwend!

Een aantal voordelen van bunq:

 • Hoogste rente voor sparen

 • Bij bunq bepaal je zelf waar jouw tegoeden in worden geïnvesteerd

 • Betalen in vreemde valuta’s mogelijk zonder extra kosten

 • Meerdere gratis rekeningen openen

 • Fijne en handige app

 • ‘ Werelds eerste open bank API

 • Abonnement op elk moment aanpassen of opzeggen

Nadelen bunq

Wanneer we de rentes op spaarrekeningen vergelijken, dan komt bunq als beste uit de bus, althans qua rente. Maar, ook al krijg je de hoogste spaarrente in Nederland bij bunq, het heeft ook enkele nadelen.

 • Geen fysiek kantoor, al is de vraag hoe erg dat is

 • Beperkt aantal keer geld opnemen (afhankelijk van het abonnement)

 • Over het algemeen prijzig, met uitzondering van het gratis abonnement

Hoogste rente op spaarrekening

Alternatief voor sparen

Aangezien je in het buitenland een veel hogere spaarrente krijgt, kun je ervoor kiezen om je spaargeld, of een deel ervan, over te zetten naar een ander bank. Sterker nog: wil je aan een stukje vermogensbescherming doen, dan zal je wel moeten. Als je beseft dat ons fiatgeld (zoals de euro en de dollar) steeds minder waard wordt, dan moet je opzoek naar een alternatief.

Vergeet niet dat de euro, sinds de invoering in 2002, ruim 35% in waarde is gedaald. Zo kun je op inflatiecalculator.nl eenvoudig laten berekenen hoeveel een euro nu waard is vergeleken met de invoering. Om je koopkracht te beschermen mag je vermogen dus niet alleen uit fiatgeld bestaan, je zult een alternatief moeten vinden.

Een goed alternatief is dus alvast om te kiezen voor de hoogste rente op een spaarrekening. Maar wil je je volledige koopkracht beschermen of nog beter, je vermogen laten groeien? Dan zal je ook moeten kijken naar beleggen, met beleggen kun je immers sneller en meer rendement behalen. Wil je meer weten over beleggen en hoe je op een veilige en verstandige manier kunt starten?

Lees daarvoor het artikel: Wat te doen met spaargeld?

Hogere rente op spaarrekening – Conclusie

Gelukkig levert sparen momenteel weer geld op! Of je nu weinig of veel spaargeld hebt, overstappen heeft zin omdat je gemakkelijk 3% meer rente kunt ontvangen via Raisin. In Nederland ligt de gemiddelde spaarrente op dit moment zo rond de 1,5%. Niet echt een percentage om opgewonden van te raken en daarom kiezen veel spaarders voor een hogere spaarrente in het buitenland.

Blijf je liever dichtbij huis, maar wil je sowieso een hogere spaarrente? Bekijk dan eens bunq, hier vind je namelijk de hoogste spaarrente van Nederland! Maar voor echte toprentes moet je bij Raisin zijn! Voor een vrij opneembare spaarrekening ontvang je op het moment van schrijven al 2,75% p.j. Wil je een hogere rente en kun je een deel van je geld missen? Kies dan voor deposito sparen!

Met deposito sparen heb je gegarandeerd een hoge rente. Via de Renault Bank of Klarna Bank krijg je al ruim 4%, terwijl de spaarrente verwachting voor 2024 ook nog eens goed is. Maar voor een volledige koopkrachtbescherming is er meer nodig. Bekijk daarom goed of beleggen bij je past en kies altijd een belegging die in lijn is met de kennis die je hebt!

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *