Online cursus maken? Dit leer je gratis bij Soofos!

Heb je kennis die je graag wilt delen, dan kan je een online cursus maken. Nu is het online scholingsaanbod al aardig groot, dus wil je mensen iets bieden, moet je wel met een goed plan komen. Wat maakt jouw online cursus beter dan die van je concurrenten? Is jouw kennis op een bepaald vakgebied groot, dan werkt dat in je voordeel. Wanneer er op dit vakgebied weinig of geen cursussen worden aangeboden, is het slim om een eigen e-learning programma te ontwikkelen.

Maar heb je nog helemaal geen idee qua onderwerp en hoe je een online cursus kunt maken? Geen punt, daar is dit artikel voor bedoeld! Bij het maken van een online cursus komen veel aspecten kijken. Wil je daarom goed van start en van experts leren hoe je hiermee geld kunt verdienen? Ik zou zeggen, lees even verder… Momenteel kan je namelijk geheel gratis een traject volgen waarin je leert hoe je een professionele online cursus maakt. Hoe dat precies zit, ga ik allemaal uitleggen!

Gratis online cursus maken, hoe zit dat?

Via Soofos, een platform voor nieuwsgierige cursisten en enthousiaste instructeurs, kan je leren hoe je een online cursus maakt. Gratis welteverstaan! Sinds 2022 heeft de overheid het STAP-budget geïntroduceerd. Met het STAP-budget kunnen werkenden en werkzoekenden gratis een cursus of training volgen.

Alleen cursussen en trainingen etc. die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen mogen worden afgenomen met het STAP-budget. Het STAP-subsidie bedraagt maximaal €1.000 voor iedere cursist per jaar. Onderwijsinstelling Soofos is één van die aanbieders die aan deze strenge regels voldoet.

Zij bieden een aantal trajecten aan waarin je gratis een cursus kunt volgen met het STAP-budget. In één van deze trajecten kun je dus leren hoe je een online cursus kunt maken en verkopen. Soofos beschikt over het NRTO-keurmerk, het keurmerk dat nodig is om een traject als dit, met subsidie te kunnen aanbieden.

Wil je dus een online cursus maken, dan kan je geheel gratis leren hoe dit in z’n werk gaat! Het totale STAP-budget dat de overheid beschikbaar stelt in 2023 wordt verdeeld over vijf vaste aanvraagrondes. Je kan alvast een voorregistratie doen, deze bevestig je dan op een officieel aanvraagmoment bijvoorbeeld 1 mei. Via Soofos kun je dat eenvoudig doen.

Hoe werkt Soofos?

Soofos is dus een Nederlands platform voor mensen die een cursus willen volgen, maar ook een platform waarop docenten of instructeurs hun online cursus kunnen plaatsen. Soofos is behoorlijk streng als het gaat om het plaatsen van cursussen. Bij Soofos vinden ze dat een cursus voornamelijk moet bestaan uit video’s en geen saaie voorlees modules.

Zij zetten daarom ook de beste technologie in zodat experts hun kennis met passie kunnen delen. Bij Soofos werken ze dagelijks aan een platform dat kennis toegankelijk maakt, zowel het krijgen als het delen ervan. Bij Soofos leer je op een leuke manier!

Online programma maken – voordelen

Een e-learning maken of een online programma maken is hetzelfde als een online cursus of training maken. Via een online programma geef je cursisten via het internet les. Een groot voordeel van een online programma maken is dat je een groot publiek kunt bereiken. Er zit in principe geen maximum aan het aantal cursisten die je tegelijkertijd les kunt geven. Geef je een cursus op locatie, dan kan je een x-aantal mensen uitnodigen.

Toch dien je wel rekening te houden met de eventuele begeleiding en coaching die je gaat geven. Bij veel online programma’s krijg je ondersteuning van allerlei experts. Als de groep te groot wordt en je bent alleen, dan lukt het je misschien niet goed meer om jouw cursisten de beste hulp te bieden. Dat is dus wel een belangrijk punt. Een online programma maken doen mensen om verschillende redenen, maar een belangrijke is natuurlijk een stukje inkomen of om er een volledig salaris mee te verdienen.

Een online programma maken kost natuurlijk geld, maar wanneer de cursus eenmaal staat, kan deze keer op keer door cursisten worden gekocht. Met een eigen online cursus kan je dus een passief inkomen genereren. Ook zijn de kosten van een online programma minder in vergelijking met de kosten op locatie. Denk hierbij aan reiskosten en het huren van een accommodatie. Daarnaast kan een online cursus heel makkelijk updates doorvoeren wat uiteraard ten goede komt van de kwaliteit van het programma.

Zelf e-learning ontwikkelen

Hoe maak je een online cursus? Wel, in de eerste stap ga je het onderwerp van jouw cursus bepalen en wordt er goed gekeken hoe en of dit aanslaat bij jouw doelgroep. Is er dus überhaupt voldoende vraag naar hetgeen jij wilt onderwijzen?

Vervolgens wordt er een opzet gemaakt die de basis van jouw cursus vormt. Het leuke is dat je al vrij snel praktisch aan de slag gaat met het maken van de inhoud en video’s voor jouw cursus.

Via het gratis traject bij Soofos ga je leren hoe je jouw kennis en expertise kan vertalen naar een online cursus. In grote lijnen betekent dit van het bepalen van een cursus onderwerp in combinatie met je doelgroep, tot het maken van professionele video’s. Uiteindelijk moet de cursus natuurlijk worden verkocht, dus ook de marketing is een belangrijk onderdeel.

Een e-learning maken heeft wel wat voeten in de aarde, maar in het traject bij Soofos wordt je begeleidt door echte experts en krijg je alle kennis die nodig is om een eigen online cursus te maken. Ook wordt je lid van een speciale groep met andere cursisten. Normaal gesproken kost dit traject bij Soofos €995, maar door de €1.000 STAP-subsidie nu geheel gratis te volgen!

Voor wie is dit traject geschikt?

Misschien ben je al overtuigd van het feit dat je dit traject graag wilt volgen, maar voor degenen die nog twijfelen, check vooral even of jij je in de volgende punten herkent. Wil jij…

 • Jouw skills en kennis op een leuke en toegankelijke manier delen?

 • Wil je weten hoe je professionele video’s maakt?

 • Wil je beschikken over de beste tools om een online cursus te maken?

 • Kortom, wil je leren hoe je een online cursus kunt maken én verkopen?

 • Jij wilt geld verdienen met je eigen online cursus!

 • Je wilt een passief inkomen verdienen

 • Je wilt meer vrijheid in het leven!

Online cursus maken – wat heb je nodig?

Wil je jouw eigen online programma maken dan heb je het volgende nodig:

 • Een computer of laptop met internetverbinding
 • Telefoon die in HD kan filmen
 • Een expertise of passie waar je enthousiast over kunt vertellen

Meer is er in principe niet nodig. Je hoeft geen ervaring te hebben met het maken of bewerken van video’s, lesgeven of marketing. En om een online training te maken heb je gelukkig ook geen gigantisch budget nodig.

Een online cursus maken en verkopen hoeft niet moeilijk te zijn. Soofos is niet alleen een leeromgeving, maar ook een systeem wat je kunt gebruiken om in les te geven. Dit vind ik een groot pluspunt! Het betekent namelijk dat je zelf geen website hoeft te bouwen of te laten maken, maar toegang krijgt tot een makkelijk te gebruiken systeem. Jij hoeft dus alleen jouw lesmateriaal erin te plaatsen en Soofos zorgt voor de rest, zoals de techniek, beveiliging en betalingen.

Welke onderdelen bevat dit traject?

In totaal bestaat het traject uit negen modules. Bij elkaar is dat ongeveer acht uur aan cursusmateriaal, voornamelijk video’s. Daarnaast zijn er meerdere online live sessies om vragen te stellen en om de juiste begeleiding te krijgen. Voor het hele traject staat zes maanden en de totale studiebelasting wordt geschat op 70 à 80 uur.

Na afloop krijg je een certificaat. Om je traject af te ronden en het certificaat ook daadwerkelijk te krijgen, dien je een eindopdracht af te ronden. Hierin wordt duidelijk of je de kennis die je hebt opgedaan, in de praktijk kunt toepassen. Mocht jouw eindopdracht in eerste instantie niet voldoende zijn, krijg je de mogelijkheid om deze te herkansen.

De eindopdracht ziet er ongeveer zo uit: Je gaat je eerste online programma maken. Jouw online cursus bevat de opzet van alle lessen, inclusief twee opgenomen lessen, de prijs van de cursus plus jouw motivatie. Daarnaast moet jouw cursus ook voorzien zijn van promotieteksten, een cursus afbeelding en een script voor de promotie video.

Bron: Soofos (module 1 t/m 3)
 • Module 4 Filmen & opnemen. In deze module leer je alles over het maken van video’s voor jouw cursus. Of je nu opnames maakt van je scherm of zelf in beeld komt, het komt allemaal aan bod. Maar ook hoe je het beste een videocursus inspreekt door op de juiste manier oogcontact te maken en hoe je een band opbouwt met je cursisten.
 • Module 5 Bewerken & exporteren. Na het opnemen van de video’s ga je deze bewerken en plaatsen in jouw cursus. Door middel van handige programma’s en tips leer je hoe je video’s kunt bewerken.
 • Module 6 De cursus publiceren. Eenmaal een mooi cursus neergezet wil je deze natuurlijk aan zoveel mogelijk cursisten verkopen. In deze module krijg je verschillende mogelijkheden aangereikt over hoe en waar je de cursus kunt aanbieden en voor welke prijs je jouw cursus het beste kunt verkopen.
 • Module 7 Promotiematerialen. Om je cursus succesvol te promoten zijn er een aantal elementen essentieel. Denk aan een promotie video, een mooie afbeelding voor je cursus, maar hoe je converterende teksten schrijft.
 • Module 8 Feedback. Gedurende het hele traject (zes maanden) kun je om feedback vragen. Voor algemene vragen over het traject kan men terecht in de speciale groep. Inhoudelijk vragen over videolessen kunnen in de les zelf worden gesteld. De experts zitten klaar om jou te helpen. Daarnaast zijn er live sessies om vragen te stellen en waar er dieper wordt ingegaan op bepaalde onderwerpen.
 • Module 9 Klanten aantrekken. Een online cursus maken is één, verkopen is een tweede. In deze module leer je alles over klanten aantrekken. Je krijgt alle kennis omtrent het maken van verkoopfunnels, landingspagina’s en weggevers

Hoe registreer ik mij met STAP?

Het is heel eenvoudig om je te registreren. Wil je leren om een online cursus te maken en verkopen? Registreer je dan direct via Soofos! Belangrijk is om te weten dat je geen €1.000 krijgt overgemaakt. Het UWV betaalt jouw cursus. Volg alvast deze twee stappen!

Stap 1: Registreer je voor dit traject bij Soofos.

Stap 2: In deze stap bevestig je jouw aanmelding bij het UWV. Via Soofos krijg je een unieke aanmeldcode. Dit doe je vóór 28 februari. Op 28 februari om 10:00 is de eerste aanvraagronde en dien je officieel je aanvraag in. Let op: dit betekent dat je op tijd klaar moet zitten (9:15) en bent ingelogd. Tegelijkertijd zitten namelijk, samen met jou, duizenden andere Nederlanders klaar die hun STAP-budget willen claimen.

Kom je er niet doorheen, dan is het STAP-budget voor die ronde waarschijnlijk op. Je hoeft dan niets te doen, maar je kan je wel alvast opnieuw aanmelden voor de nieuwe ronde in april 2023.

Online cursus maken en verkopen

Heb je altijd al een online cursus willen maken en verkopen, dan is dit dé kans om het leren. Via Soofos kan je nu gratis het traject volgen. Naast een online cursus maken, biedt Soofos nog een paar andere trajecten aan die gratis zijn te volgen met het STAP-budget. Misschien vind je online marketing ook leuk of wil je graag leren programmeren? Ook bieden zij bijvoorbeeld trajecten aan waarin je leert grafisch vormgeven.

Wil je zien welke trajecten Soofos nog meer aanbiedt? Bekijk dan het aanbod hieronder. Misschien ken je mensen in je omgeving die graag iets nieuws willen leren. Ik zou zeggen, deel gerust dit artikel met ze!

Een andere cursus die je met het STAP-budget kunt volgen is de Bol.com Kickstart Cursus. Dit is de enige kwalitatieve cursus waarin je leert verkopen via bol.com.

 

E-commerce is nog steeds een groeiende markt, dus hier liggen kansen genoeg! Een groot voordeel is dat je kunt verkopen via bol.com zonder dat je een eigen website hoeft te maken. Dit is vergelijkbaar met Soofos. Zowel bij bol.com als Soofos maak je gebruik van hun systemen.

 

Wil je meer weten over de cursus verkopen via bol.com?

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *