Ontwerpen voor geld: 7 creatieve online beroepen

Ontwerpen voor geld: 7 creatieve online beroepen

Er zijn tegenwoordig steeds meer beroepen waarbij je online kan ontwerpen voor geld. Het groeiende aantal creatieve online beroepen heeft te maken met de digitalisering.

In de afgelopen decennia zijn er veel nieuwe banen ontstaan die volledig afhankelijk zijn van digitale technologieën, zoals webontwikkelaars, SEO-specialisten, social media-managers en contentmarketeers. Ook zijn er veel traditionele beroepen die nu meer online worden uitgevoerd, zoals administratief medewerkers, boekhouders en verkoopmedewerkers.

De term “ontwerpen voor geld ” is natuurlijk vrij breed. Er zijn veel creatieve beroepen, maar dit artikel gaat puur en alleen over online beroepen. Met de creatieve online beroepen die we in dit artikel bespreken kun je ook een goed salaris verdienen. Zou jij graag online willen ontwerpen voor geld door middel van een creatief beroep? Misschien dat je iets aan dit artikel hebt!

Om een nieuwe vaardigheid te leren kun je het beste een opleiding of cursus volgen. Mocht je geïnteresseerd zijn in één van de volgende beroepen, dan heb ik een fantastische tip! In dit artikel – ontwerpen voor geld, leg ik 7 creatieve online beroepen uit. Voor elk beroep kan je namelijk een gratis traject volgen op kosten van de overheid. Deze trajecten duren ongeveer 6 maanden en zijn gratis te volgen met het STAP-budget. Hoe dat precies zit leg ik allemaal uit. Liever meteen de gratis projecten doorspitten?

Creatief designer

De online beroepen in dit artikel behoren tot de beroepsgroep Creatief & Design. Het woord creatieve designer gebruiken we dan ook maar als een soort verzamelnaam voor al deze beroepen.

Maar hoe kunnen we een creatief designer dan zo kort en krachtig mogelijk omschrijven? Ik doe een poging… Een creatief designer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van visuele communicatie, zoals logo’s, brochures, websites en ander marketingmateriaal. Ze werken met klanten om hun visuele identiteit te creëren en te onderhouden. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van concepten en ideeën die de boodschap van de klant overbrengen.

Creatieve designers gebruiken verschillende technieken, waaronder typografie, illustratie, fotografie en animatie om hun visuele communicatie te creëren. Ze moeten ook op de hoogte blijven van trends in design en technologie om hun werk up-to-date te houden.

Gratis traject (STAP-budget)

Voordat we de beroepen één voor één uitlichten geef ik graag eerst nog even een korte uitleg over de gratis trajecten. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van het STAP-budget. Het STAP-budget is een initiatief van de overheid waarmee scholing wordt gestimuleerd. Het STAP-subsidie bedraagt €1.000 en daarmee heb je de mogelijkheid om sommige opleidingen of cursussen gratis te volgen.

Ik zeg sommige omdat er strenge kwaliteitseisen aan verbonden zitten. Alleen opleidingen en cursussen die voldoen aan de eisen van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) worden toegevoegd aan het scholingsregister en kunnen dus worden afgenomen met het STAP-budget. De verschillende trajecten waarin de creatieve beroepen worden besproken kunnen allemaal gratis worden gevolgd met subsidie. Dit betekent dat de trajecten inhoudelijk sterk in elkaar zitten en dat je wordt begeleidt door echte experts.

Het STAP-budget voor 2023 wordt verdeeld over 5 aanvraagrondes. Om je aan te melden doe je eerst een voorregistratie, dat kan nu al. Met jouw aanmeldbewijs dien je dan officieel je aanvraag in op een vast aanvraagmoment. Belangrijk is dan om op tijd klaar te zitten en te zijn ingelogd, het liefst rond 09:15. Aanmelden voor een traject is overigens heel simpel, maar dat leg ik zo nog even uit.

Ontwerpen voor geld: 7 creatieve online beroepen

Creatieve online beroepen vereisen vaak een combinatie van technische en artistieke vaardigheden. Professionals moeten vaak allerlei technische vaardigheden inzetten om de beste creaties te kunnen produceren, zoals het gebruik van softwareprogramma’s voor grafisch ontwerp of bij het opnemen van video’s met professionele apparatuur. Daarnaast moet de professional ook artistieke vaardigheden hebben om hun ideeën visueel uit te drukken of muzikaal te interpreteren.

Wil je ook ontwerpen voor geld en succesvol worden, besef dan wel dat dit soort vaardigheden leren best veel tijd en energie vereisen. Maar heb je je eenmaal gespecialiseerd en komen je talenten en kwaliteiten goed naar voren, dan kan je een goede boterham verdienen. Het voordeel is dat je met dit soort beroepen ook op freelance basis kunt werken.

1) Grafisch vormgever/designer

Het eerste beroep wat we bespreken is vrij bekend. Mensen die ontwerpen voor geld doen doen dat vaak als grafisch vormgever.

Wat is een grafisch vormgever? Een grafisch vormgever is een creatieve professional die verantwoordelijk is voor het creëren van visuele oplossingen voor communicatieproblemen. Ze werken met verschillende media, zoals typografie, illustratie, fotografie en animatie om hun ideeën te visualiseren.

Grafisch ontwerpers kunnen werken in verschillende industrieën, waaronder reclame, marketing, uitgeverijen en webontwerp. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van concepten en het uitvoeren van deze concepten op een visueel aantrekkelijke manier. Ze moeten ook goed kunnen samenwerken met andere professionals om hun projecten te voltooien.

Wat verdient een grafisch vormgever? Het salaris van een grafisch vormgever hangt af van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding, locatie en werkgever. In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een grafisch vormgever tussen de €2.000 en €3.500 bruto per maand. Dit is echter slechts een richtlijn; sommige grafisch vormgevers verdienen meer of minder dan dit bedrag.

Grafisch vormgever opleiding: Lijkt het jou leuk om bijvoorbeeld grafische concepten om te zetten in realiteit of om eigen designs te bedenken en vorm te geven? Dan kun je bij Soofos een opleiding grafische vormgeving volgen. Het is een traject van 6 maanden en na afronding krijg je een officieel certificaat.

2) Ontwerpen met Adobe Illustrator

Online cursus grafisch design

Wil je ontwerpen voor geld, dan zijn er verschillende design programma’s en tools die je kunt gebruiken. Een bekend computerprogramma is Adobe Illustrator. Wil je leren ontwerpen met Adobe Illustrator, dan zou dat best eens een goede stap kunnen zijn. Vooral in de marketing, communicatie, PR en events sector is er namelijk een grote vraag naar experts.

Maar wat doet een creatief designer met Adobe Illustrator precies? Een creatief designer gebruikt Adobe Illustrator voor verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan vectorafbeeldingen maken, logo’s ontwerpen, illustraties tekenen, typografie bewerken, patronen maken en meer. Met Adobe Illustrator kun je ook 3D-objecten maken en animaties creëren.

Het programma heeft ook een breed scala aan gereedschappen waarmee je afbeeldingen kunt bewerken, zoals lagen, selecties, maskers en filters. Je kunt ook verschillende effecten toepassen op afbeeldingen om ze te verfraaien.

Adobe Illustrator heeft ook een aantal geavanceerde functies waarmee je afbeeldingen kunt bewerken en aanpassen. Deze functies omvatten onder meer het vervormen van afbeeldingen met behulp van de Pen-tool, het toevoegen van schaduwen en glanseffecten met behulp van de Layer Styles-functie en het maken van complexe illustraties met behulp van de Vector Shape Builder-tool.

Wat kun je verdienen met Adobe Illustrator? Het salaris dat je met Adobe Illustrator kunt verdienen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je ervaring, de locatie waar je werkt en het bedrijf waarvoor je werkt. In het algemeen kunnen grafisch ontwerpers die met Adobe Illustrator werken, een jaarsalaris verwachten tussen de €30.000 en €80.000 bruto.

Cursus Adobe illustrator: Wil jij leren ontwerpen met Adobe Illustrator, volg dan gratis bij Soofos een traject waarin je in 6 maanden de gehele basis leert. Na afloop van de cursus Adobe Illustrator kan je jouw eigen ideeën omzetten naar digitale illustraties en ben je een meerwaarde voor het bedrijf waarvoor je werkt. Met design programma’s als Adobe Illustrator kan je uiteraard ook op freelance basis werken (of als ZPP’er), wat een zeer populaire manier is onder professionals. Bekijk hieronder hoe je de cursus Adobe Illustrator gratis kunt volgen!

3) Ontwerpen voor geld als Video Creator

Is video’s maken meer jouw ding? Dan kun je er ook voor kiezen om online geld te verdienen als video creator. Als video creator kun je geld verdienen op verschillende manieren. De meest voorkomende manier is door het verkopen van video’s aan bedrijven en organisaties.

Je kunt ook geld verdienen door het maken van video’s voor websites, blogs en sociale media-accounts. Je kunt ook betaald worden om video’s te maken voor YouTube-kanalen of andere online platforms.

Ook kun je als video creator geld verdienen door het promoten van producten of diensten in je video’s. Dit kan worden gedaan door het plaatsen van affiliate links in je video’s of door het maken van advertenties voor bedrijven.

Een andere manier om geld te verdienen als video creator is door het aanbieden van consultancydiensten aan bedrijven die op zoek zijn naar professionele videoproducties. Je kunt ook betaald worden om workshops te geven over videoproductie of om lezingen te houden over de technische aspecten ervan.

Wat verdient een video creator? Net als bij alle creatieve designers hangt ook het salaris van een video creator af van verschillende factoren. Ervaring, het type video’s dat ze maken en de klanten waarmee ze werken spelen allemaal een rol. Een beginnende video creator kan verwachten tussen de €15 en €25 per uur te verdienen, terwijl een meer ervaren video creator gemiddeld tussen de €25 en €50 per uur kan verdienen. Video creators die voor grote bedrijven werken of hun eigen bedrijf hebben, kunnen veel meer verdienen. Ze kunnen ook extra geld verdienen door royalty’s te ontvangen voor hun werk.

Cursus Professionele Video’s maken met After Effects: In dit traject leer je alles over het ontwerpen van animaties, flitsende overgangen maken, animeren in 3D, special effects toevoegen aan je video en karakteranimatie met Adobe After Effects. Wil je meer weten over dit traject?

4) Ontwerpen voor geld als Webdesigner

Wil je webdesigner worden, dan kun je bij Soofos ook een gratis cursus webdesign volgen. Zoals je weet zijn er veel manieren waarbij je kan ontwerpen voor geld. En misschien is het creatieve beroep webdesigner wel één van de bekendste. Maar, voor degenen die het niet weten, wat doet een webdesigner precies?

Een webdesigner is een persoon die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van websites. Ze werken met verschillende technologieën, waaronder HTML, CSS, JavaScript en andere webontwikkelingsprogramma’s om websites te maken die er professioneel uitzien en goed functioneren.

Webdesigners kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het schrijven van content voor websites, het ontwerpen van grafische elementen zoals afbeeldingen en logo’s en het testen van websites om ervoor te zorgen dat ze goed werken op verschillende browsers. Kortom, als webdesigner kan je een uitgebreid takenpakket hebben.

Wat verdient een webdesigner? Volgens PayScale komt een webdesigner salaris in Nederland gemiddeld uit op €2.845 per maand. De meest ervaren webdesigners kunnen echter veel meer verdienen, met salarissen die oplopen tot €5.000 of meer per maand. Ook spelen factoren als ervaring, locatie en de grootte van het bedrijf een rol bij de hoogte van het salaris.

Cursus Webdesign: Wil jij graag leren hoe je een WordPress website opzet voor jezelf en voor klanten? En leren hoe je landingspagina’s kunt opzetten en vormgeven? Dan is de gratis cursus webdesigner wellicht iets voor jou. In het traject bij Soofos ga je ook leren werken met Elementor en wordt uiteraard de basis van HTML & CSS uitgelegd. Het is een zeer praktische cursus die bestaat uit ruim 30 uur video materiaal. Wil je meer weten over dit traject?

5) Interieur designer

Onder de creatief designers behoren natuurlijk ook interieur designers. Wil je interieur designer worden, dan kun je bij Soofos, in een interieur design cursus, de basistechnieken leren. Het programma waarmee je aan de slag gaat heet Vectorworks en hierin ga je leren tekenen in 2D en 3D.

Leren tekenen in 2D en 3D is een vaardigheid die veel mensen willen beheersen. Het is een kunstvorm die veel tijd en oefening vergt om goed te worden. 2D-tekenen is het creëren van tweedimensionale afbeeldingen, zoals schilderijen, tekeningen, illustraties en cartoons. 3D-tekenen is het creëren van driedimensionale afbeeldingen, zoals sculpturen, animaties en computergraphics.

Om te leren tekenen in 2D en 3D moet je eerst de basisprincipes begrijpen. Dit omvat het begrijpen van de verschillende lijnen, vormen, kleuren en texturen die je kunt gebruiken om je afbeelding tot leven te brengen. Je moet ook de verschillende technieken leren die je kunt gebruiken om je afbeelding realistisch te maken.

Een andere belangrijke stap bij het leren tekenen in 2D en 3D is het ontwikkelen van een goed oog voor detail. Je moet leren hoe je licht en schaduw kunt toepassen op je afbeelding om ervoor te zorgen dat het er realistisch uitziet. Ook moet je leren hoe je verschillende materialen kunt gebruiken om verschillende effecten toe te voegen aan je afbeelding.

Wat verdient een interieurdesigner? Een interieurdesigner salaris ligt gemiddeld tussen €30.000 en €80.000 bruto per jaar. Sommige interieurdesigners kunnen meer verdienen, afhankelijk van hun specialisaties en de projecten waaraan ze werken. Interieurdesigners die voor zichzelf werken, kunnen ook meer verdienen, afhankelijk van hun klantenbestand en de tarieven die ze in rekening brengen.

Opleiding interieur design: Wil je ontwerpen voor geld als professioneel interieur designer, bekijk dan eens of dit gratis traject jou aanspreekt. In 6 maanden leer je de basis van Vectorworks en leer je er snel en efficiënt mee werken. Daarnaast weet je eigen ideeen om te zetten naar digitale ontwerpen en op levendige manier te presenteren aan je klanten.

6) Application designer

De eerste app ooit is al van wat langer geleden, maar sinds 2013 groeit het aantal apps pas echt hard. Ondertussen vind je in Android en in de App Store miljoenen apps. Wil je zelf een app ontwikkelen, dan dien je wel enige voorkennis van programmeren te hebben. Wil je een cursus app ontwikkelen volgen, dan is deze voorkennis volgens Soofos noodzakelijk.

Maar wat is en doet een app ontwikkelaar nu precies? Een app-ontwikkelaar is iemand die software ontwikkelt voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, coderen, testen en implementeren van apps.

App-ontwikkelaars werken meestal met verschillende programmeertalen, waaronder Java, Objective-C en C++. Ze moeten ook bekend zijn met de technologieën die worden gebruikt om apps te maken, zoals HTML5, CSS3 en JavaScript. App-ontwikkelaars moeten ook goed op de hoogte zijn van de verschillende besturingssystemen die worden gebruikt op mobiele apparaten, zoals iOS en Android.

Wat verdient een application designer? Het salaris van een app ontwikkelaar ligt in Nederland tussen de €2.500 en €4.500 bruto per jaar. Uiteraard spelen factoren zoals ervaring en het type app wat wordt ontwikkeld een rol bij de hoogte van het salaris. Ook bieden sommige bedrijven bonussen aan waardoor het salaris hoger kan uitpakken.

Cursus app ontwikkelen: In het gratis traject bij Soofos leer je hoe je applicaties kunt maken in React. React is één van de meest gebruikte frameworks ter wereld. React is bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van Facebook, Netflix en Airbnb. Naast het leren van de modernste versie van React, krijg je ook les over TypeScript, een superset van JavaScript waarin onder andere bugs sneller uit de code worden gevist. Zie je jij jezelf al ontwerpen voor geld middels het maken van apps? Onderzoek dan wat dit traject nog meer te bieden heeft!

7) Ontwerpen voor geld als programmeur

Geld verdienen met programmeren

Leren programmeren is een vak. Bij Soofos kan je leren programmeren voor beginners met JavaScript. Het is één van de meest gebruikte programmeertalen van de wereld. Na afloop van het gratis traject ken je de basis van programmeren in JavaScript. Ook weet je hoe je websites interactiever en gebruiksvriendelijker weet te maken met JavaScript.

Wat moet een goede programmeur uiteindelijk kunnen? Programmeren is een kunst die veel aandacht verdient. Het is een manier om je eigen wensen en ideeën uit te voeren, door middel van het programmeren van computersystemen. Je kunt programmeren in verschillende vormen: als softwareprogrammeur, webprogrammeur of applicatieprogrammeur.

Als softwareprogrammeur maak je softwareprogramma’s. Dit zijn bestanden die bestaan uit instructies voor het computersysteem. Je ontwerpt deze instructies, bouwt ze samen en legt ze in een bestand op het computersysteem. Daarna moet het bestand worden geïnstalleerd op het computersysteem.

Als webprogrammeur maak je websites. Websites zijn online diensten die gebruik maken van html code om te communiceren met de bezoeker. Je ontwerpt de html code, bouwt hem samen en legt hem op de website. Daarna moet de website worden geïnstalleerd op het internet.

Als applicatieprogrammeur maak je applicaties. Applicaties zijn softwareprogramma’s die specifieke doeleinden vervullen. Je ontwerpt de applicatie, bouwt hem samen en legt hem op een computer of mobiel apparaat. Daarna moet de applicatie worden geïnstalleerd op het apparaat.

Wil je meer weten over het vak programmeren? Ik heb hier een speciaal artikel over geschreven. Namelijk: Geld verdienen met programmeren.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

De meeste Nederlanders, hebben recht op het STAP-budget. Ben je 18 jaar en ontvang je geen AOW of studiefinanciering, dan zit je waarschijnlijk goed. Of je nu wilt ontwerpen voor geld door het volgen van een grafisch vormgeven cursus of kiest voor een cursus app ontwikkelen? In alle gevallen start je met een voorregistratie.

Dit doe je door je aan te melden voor één van de gratis trajecten bij Soofos. Na het invullen van jouw gegevens krijg je van Soofos direct een bevestiging met een uniek aanmeldbewijs. Met dit aanmeldbewijs log je in bij het UWV en bevestig je jouw aanvraag. Op een officieel aanvraagmoment (2023: 1 mei, 3 juli, 4 september en 1 november) dien je dan officieel jouw aanvraag in. Ben je er doorheen, dan kan je binnenkort snel starten met jouw gratis traject.

Het volgende is nog even belangrijk om te weten:

 

Het UWV betaalt jouw cursus, de €1.000 krijg je dus niet overgemaakt op je rekening. Wanneer jouw aanvraag om wat voor reden dan ook niet lukt, krijg je niet achteraf een rekening of zoiets. Wel kan je je direct weer aanmelden voor de volgende officiële aanvraagronde.

 

Daarnaast stelt de overheid één belangrijke voorwaarde, namelijk dat je het traject ook daadwerkelijk volgt. Haal je het traject niet? Dan kan het zijn dat het UWV de subsidie bij jou terugvraagt. Deze regeling is dus enkel bedoeld voor mensen die zich echt willen ontwikkelen.

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *