Review Bitpanda + Ervaringen

Is Bitpanda een goede en veilige broker om cryptocurrencies bij te kopen?

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
Bitpanda logozwarte letters

Waarschijnlijk overweeg jij net als vele anderen nu ook een investering in cryptocurrencies, ofwel crypto. Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in en aan het nadenken over hoe je een vermogen kan opbouwen? Dan kan ik niet anders zeggen dan dat dit heel verstandig is!

Cryptocurrencies worden steeds bekender en hoewel deze markt nog vrij jong is wordt het kopen en bewaren van cryptocurrencies volgens kenners de laatste maanden steeds belangrijker. Met andere woorden, crypto wordt meer en meer gezien als een ‘store of value’, ook wel oppotmiddel in het Nederlands. Het aantal mensen wat een account aanmaakt groeit dagelijks.

Met dit gegeven zien ook platformen zoals brokers hun kansen om hier geld aan te verdienen. Als gevolg is er tegenwoordig een breed scala aan brokers beschikbaar voor de consument.

En ja, wat is dan een veilige en betrouwbare broker die tevens ook nog eens prettig in het gebruik is en waar men goede ervaringen mee heeft?

Een tijdje geleden ben ik ook begonnen met investeren. Ook volg ik wekelijks het nieuws rondom cryptocurrencies. Over Bitpanda hoorde ik hier en daar al vaker positieve berichten. Daarom leek het mij een goed idee om me daar eens in te verdiepen en hier een review over te schrijven. Wil je je allereerste crypto kopen? Of heb je dit al lang geleden gedaan maar wil je graag weten of je er verstandig aan doet om dit in het vervolg bij Bitpanda te doen? Dan zit hier je goed!

Dit ga ik je hier allemaal uitleggen.

Liever meteen een gratis account aanmaken? Dat kan via de knop hieronder.

Achtergrond Bitpanda

Inhoudsopgave

Bitpanda is opgericht in 2014 en is gevestigd in Wenen (Oostenrijk). Het team bestaat inmiddels uit ruim 250 werknemers. Met meer dan 1,2 miljoen gebruikers in Europa is Bitpanda uitgegroeid tot een zeer populair handelsplatform voor zowel beginners als experts.

Bij Bitpanda geloven ze heilig in de kracht van cryptocurrencies, gedigitaliseerde activa en blockchain- technologie. Het team is gepassioneerd en ambitieus en doet er alles aan om hun positie als Europa’s toonaangevende platform voor digitale activa te versterken.

Sinds cryptocurrencies steeds meer aandacht krijgen en meer mensen instappen, zie je dat platformen inspelen op gebruiksgemak. Er wordt dus veel aan gedaan om het voor iedereen mogelijk te maken om zonder moeilijke en lange verificatieprocessen direct je eerste Bitcoin te kopen. Bitpanda is hier een mooi voorbeeld van. Met een snel en veilig verificatieproces, een overzichtelijk dashboard en vele betalingsmogelijkheden jaag je volgens Bitpanda nieuwe gebruikers of klanten niet weg.

Verderop in dit artikel leg ik in een apart hoofdstuk uit hoe makkelijk het is om je eerste cryptocurrencies te kopen.

Wat kan je bij Bitpanda kopen?

Het totale aanbod bestaat uit meer dan 50 verschillende digitale activa.

Om maar meteen een belangrijk aspect te benoemen waarmee Bitpanda zich onderscheidt: Het is bij deze broker namelijk mogelijk om naast cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum ook edelmetaal, aandelen en ETF’s te kopen.

Zo kun je bijvoorbeeld goud- en zilverbaren kopen van pro aurum en philoro, de twee partners van Bitpanda. De baren zijn veilig opgeborgen in een beveiligde kluis in Zwitserland. Het goud krijg je dus niet fysiek in je bezit. Tot 20 gram worden er geen verzekerings- en opslagpremies gerekend. Koop je een aandeel goud, dan betaal je 0,5% premie en wil je ditzelfde aandeel verkopen dan betaal je 1% premie. Wel ben je voor deze metalen natuurlijk 100% verzekerd tegen diefstal.

Wat ik zelf leuk en super handig vind, is dat je naast cryptocurrencies ook een mandje met verschillende aandelen kan kopen in de vorm van een ETF. Wil je liever zelf een aandeel uitkiezen, dan kan dat ook.

Crypto-index, zwart met ronde cirkel met verschillende kleuren

Een andere nieuwe dienst die tevens door Bitpanda is bedacht, is de crypto-index. Zie dit als een pakket waarin je gemakkelijk en geheel geautomatiseerd investeert in het grootste gedeelte van de crypto markt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een pakket van de top 5, 10 of 25 cryptocurrencies op basis van marktwaarde en liquiditeit.

Automatisch zorgt de crypto-index er maandelijks voor dat je portefeuille zich aanpast aan de veranderingen in de markt. Door de veranderende marktwaardes kan de pakketsamenstelling wisselen omdat jouw pakket altijd zoals gezegd de 5,10 of 25 grootste cryptocurrencies aanhoudt.

Welke diensten bieden zij o.a. aan?

 • Bitpanda – Swap
 • Bitpanda – Ecosysteemtoken
 • Bitpanda – Besparingen (spaarplan)
 • Bitpanda – Pro

Bitpanda – Swap

digitale munten

Vaak moet je bij een broker of exchange eerst Bitcoins in bezit hebben voordat je over kan gaan tot het kopen van kleinere cryptocurrencies. Bij Bitpanda hoeft dit niet. Naast dat je makkelijk en snel crypto kan kopen met iDEAL, kan je met de door jouw overgemaakte euro’s of een andere valuta direct de crypto kopen die jij wilt.

Dit is dus al een voordeel vergeleken met andere brokers. Een ander voordeel is dat je jouw aangekochte crypto’s direct kunt inwisselen voor een ander soort.

Je hebt bijvoorbeeld voor 500 euro aan Ripple in je portemonnee, maar je wilt dit bedrag graag ruilen voor Ethereum. Normaal gesproken zou je dan eerst je Ripples moeten verkopen. De waarde hiervan krijg jij dan teruggestort in euro’s. Daarna kan je pas met diezelfde euro’s Ethereums kopen. Bij de Swap-functie van Bitpanda echter, vul je slechts in dat je Ethereum voor je Ripples terug wilt en ben je met één handeling klaar.

Bitpanda – Ecosysteemtoken

Best in zwarte letters

Bitpanda heeft een eigen token, genaamd ‘BEST’. De token wordt op dit moment verhandeld voor ongeveer 0,26 eurocent. Een token is geen cryptocurrency of coin. Wat de verschillen tussen deze twee zijn, wordt in dit artikel duidelijk uitgelegd. Deze token is als het ware jouw sleutel om het meeste voordeel en de hoogste korting uit Bitpanda te halen.

Voordelen van deze token:

 • Koop je de Bitpanda token BEST en houdt je deze in je portemonnee, dan neemt de waarde van jouw BEST tokens jaarlijks met ruim 12% toe. Het enige wat je daarvoor moet doen is dus de token BEST in je portemonnee bewaren én maandelijks één transactie uitvoeren. Daarnaast kan je korting nog verder oplopen, dit is weer afhankelijk van hoeveel je per maand handelt.
 • Een ander voordeel is de 20% korting die je krijgt op handelspremies. Bij elke broker betaal je handelskosten. Bij Bitpanda zijn deze handelskosten 1,49%, wat helaas vrij hoog is. Ben je dus in bezit van BEST, dan krijg je hier wel weer een mooie korting op van 20%.
 • Nog een voordeel is, BESTE VIP – stemmen. Ben je in bezit van minstens 5.000 BEST, dan krijg je toegang tot VIP – stemmen. Dit betekent dat je inspraak krijgt in strategische beslissingen die binnen het Bitpanda platform worden genomen, zoals welke digitale activa er worden toegevoegd aan Bitpanda.
 • Bitpanda ontwikkelt geregeld nieuwe functies. Wanneer er een nieuwe functie uitkomt zal de gebruiker die BEST in zijn portefeuille heeft hier direct gebruik van kunnen maken. Automatisch gelden alle nieuwe functies voor BEST gebruikers om zo te profiteren van allerlei voordelen.

Bitpanda – Besparingen (spaarplan)

klein spaarvarkentje

Je kan kiezen om één of meerdere spaarplannen in te stellen. Zodra je een spaarplan hebt gemaakt, wordt er automatisch gekocht op het ingestelde tijdstip dat jij hebt aangegeven. Op deze manier profiteer je van gespreid beleggen. Koop je bijvoorbeeld wekelijks Bitcoin en of andere digitale activa, dan ben je minder afhankelijk van prijsschommelingen op korte termijn.

De spaarplannen kan je op elk moment stopzetten en weer hervatten mocht je dit willen. Het voordeel van een spaarplan is dat je geen stress hebt en niet veel tijd kwijt bent aan het timen van de markt. Dit gebeurt dus automatisch en zorgt ervoor dat jouw risico’s worden verlaagt.

Voor alle digitale activa kan je een spaarplan instellen. Ook kan je zelfs voor één en dezelfde activa meerdere spaarplannen instellen.

Bitpanda – Pro

Bitpanda pro zwarte achtergrond en witte letters

De pro-versie is een exchange waar (ervaren) traders kunnen handelen. De standaardversie is meer bedoeld om digitale activa te kopen en voor langere tijd vast te zetten. De pro-versie wordt eerder gebruikt door handelaren die dagelijks of geregeld digitale activa kopen en verkopen.

Eerder noemde ik al dat de handelskosten bij de standaardversie van Bitpanda op 1,49% liggen. Omdat traders veel handelen en dus te maken hebben met meer transactiekosten, worden er bij de pro-versie altijd lagere transactiekosten gehanteerd. Deze kosten kunnen weer verschillen per exchange.

Deze kosten worden de maker- en taker-vergoedingen genoemd. Bij Bitpanda zijn deze relatief gunstig, namelijk 0,1% voor een maker tegenover 0,15 % voor een taker. Bij een maker wordt er een order geplaatst en komt deze in de wacht te staan totdat er een match gevonden is. Er vindt pas een match plaats op het moment dat een taker zich aanbiedt die bereid is om de order te kopen voor de prijs die daar voor geldt.

Bij een taker is er een directe match met een order uit het orderboek nadat deze is geplaatst. Er stond als het ware al iemand te wachten die de geplaatste order voor die prijs wilde kopen. Heb je BEST in je portefeuille? Dan heb je nog eens recht op een korting van 20% over de maker- en taker-vergoedingen.

Heb je je eenmaal aangemeld bij Bitpanda, dan hoef je niet opnieuw een apart account aan te maken wanneer je van de pro-versie gebruik wilt maken.

Bitpanda kosten

In de alinea hierboven las je net al dat Bitpanda 1,49% handelskosten rekent. Dit geldt alleen wanneer je digitale activa koopt. Hoewel meerdere platformen deze percentages rekenen, vindt ik het toch wat aan de hoge kant. Wanneer je af en toe wat belegt in cryptocurrencies en of edelmetaal, dan maken deze kosten niet heel veel uit.

Ben je van plan om actief te gaan handelen, dan kan je dus ook gebruik maken van Bitpanda Pro. Hier betaal je maar tussen de 0,1%en 0,15% handelskosten. De Pro-versie heeft vergeleken met de gewone versie een andere interface. Deze is ontworpen voor ervaren beleggers, waardoor dit voor een onervaren belegger juist moeilijk kan zijn om mee te werken.

Voor de opslag van edelmetaal worden er ook kosten gerekend. Zo betaal je bijvoorbeeld voor goud, wekelijks 0,0125%. Wil je alleen wat beleggen in cryptocurrencies en niet in andere activa? Dan is Bitvavo ( de grootste én goedkoopste exchange van Nederland) ook een uitstekende keus!

Bitpanda ervaringen

Het aantal van 1,2 miljoen gebruikers van Bitpanda, zowel bezitters van crypto als het aantal traders geven aan dat dit een populair platform is. Op Trustpilot vind je ruim 3200 reviews van gebruikers. Als je gaat zoeken vind je weliswaar een aantal negatieve reacties die o.a. gaan over het traag reageren van de klantenservice, maar gelukkig geeft 79% ook aan dat zij juist een uitstekende ervaring hebben gehad. Bitpanda heeft op 91% van de negatieve reacties gereageerd. Zij reageren heel netjes en zijn oplossingsgericht.

Een tijdje geleden heb ik zelf ook een account aangemaakt en had ik contact gezocht met de klantenservice. Het duurde bij mij best lang voordat ik antwoord kreeg. Zij boden hun excuses aan en gaven aan dat zij door de enorme toegenomen interesse op korte termijn alle vragen en e-mails op dit moment moeilijk aankunnen.

Interface met vier digitale activa in verschillende kleuren

Hierboven zie je een gedeelte van het Bitpanda dashboard. Het ziet er kleurrijk en strak uit en het navigeert heel eenvoudig. Dit is ook de bedoeling van Bitpanda, zodat beginnende crypto kopers niet schrikken van een vage interface, maar heel duidelijk zien hoe je digitale activa kunt kopen.

Oké, hoe werkt dit dan? Hoe kan je snel en veilig digitale activa kopen?

Stappenplan, hoe koop je digitale activa?

1) Ga naar aanmelden en maak een account. Hier vragen ze naar je naam, emailadres en een wachtwoord. Nadat je dit hebt gedaan krijg je meteen een email terug om jouw account te bevestigen.

2) Vervolgens volgt er een verificatieproces. Dit is een procedure waarbij de echtheid van nieuwe gebruikers wordt gecheckt. Er wordt gevraagd om een bestand te uploaden van een kopie van je paspoort of identiteitskaart. Voor elke broker is dit een wettelijke verplichting. Er worden nog een aantal vragen gesteld, bijvoorbeeld over het werk wat je doet. Is je kopie van je paspoort duidelijk en zijn alle gegevens ingevuld dan is dit verificatieproces binnen enkele minuten klaar.

Gelukt?

3) Nu kan je gaan inloggen op Bitpanda en kun je ook cryptocurrencies gaan kopen. De makkelijkste manier is, om met iDEAL geld over te maken naar je account. Het geld staat er binnen een paar seconden op. Klik dan de crypto aan die jij graag in je portefeuille wilt en druk op kopen.

Veiligheid

Welke reputatie een broker heeft hangt voor een groot gedeelte af van de veiligheid. Bitpanda is tot op heden nooit gehackt. Zij hechten veel waarde aan veiligheid. Ze gebruiken de modernste technologie om ervoor te zorgen dat alles voor 100% veilig is. Bitpanda slaat tegoeden van gebruikers op in offline portefeuilles.

Zo voldoen zij aan de AML5-richtlijn. Dit is een EU-richtlijn ter voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering. Alle illegale praktijken worden zo buiten de deur gehouden.

Daarnaast is Bitpanda in bezit van de PSD2-licentie. Dit is een nieuwe Europese wet (richtlijn) voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven.

In je account kun je ook gebruik maken van de 2FA (tweefactor authenticatie). Een extra code die moet worden ingevoerd om in te loggen. Verder geven zij aan beschermd te zijn tegen DDOS-aanvallen en SSL-coderingen. Een SSL-codering is een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser.

Voor- en nadelen van Bitpanda

 • Zeer gebruiksvriendelijk.
 • 100% veilig kopen en verkopen.
 • Meerdere betalingsmogelijkheden.
 • Naast crypto kun je ook beleggen in goud&zilver, aandelen en ETF's.
 • Gratis versturen van digitale activa naar andere gebruikers.
 • Naast de euro ondersteunt Bitpanda nog vijf andere valuta's.
 • Gratis gebruik kunnen maken van extra diensten.
 • Hoge transactie kosten (1,49%).
 • Geen Nederlandse klantenservice.

Conclusie

Als je mij vraagt of Bitpanda een goede keus is, dan zeg ik zeker ja! Bitpanda is vooral interessant voor beleggers die niet alleen willen beleggen in cryptocurrencies, maar graag willen spreiden. Zo heb je dus én spreiding over meerdere financiële producten én alles onder één dak.

Ik volg al wat langer verschillende platformen waar je cryptocurrencies of andere digitale activa kan kopen en weinig van deze platformen scoren echt hoog als het gaat om gebruikerservaringen. Zo scoren bijvoorbeeld twee grote exchanges Binance en Coinbase een stuk minder. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar ik zie graag een hoog percentage aan tevreden klanten.

Review bitpanda met 4,5 sterren

Bitpanda daarentegen scoort behoorlijk goed. Zelf vind ik dat best belangrijk. Wat ik ook graag zie en dat doet Bitpanda zeker, is reageren op klachten van gebruikers. Vaak zie je dat andere brokers of exchanges hier weinig aandacht aan besteden. Bitpanda reageert snel op klachten en probeert te zoeken naar een oplossing.

Eerder vertelde ik al dat ik lang moest wachten op een antwoord van hen, maar uiteindelijk heb ik wel netjes een antwoord gekregen. In principe heb je de klantenservice nooit nodig. Je koopt je gewenste activa en bewaart deze totdat je het weer wilt verkopen.

Zowel Bitpanda (geschikt voor de beginnende crypto-koper) als de pro-versie (voor ervaren traders) zijn beide aan te raden. Bitpanda is een super gebruiksvriendelijke, veilige en betrouwbare broker om digitale activa te kopen. Ben je van plan om geregeld te handelen dan vind ik de hoge transactiekosten wel een nadeel. Zoals ik al eerder had benoemd kan je deze kosten wel iets verlagen door Bitpanda’s token BEST te kopen.

Zoek je een goedkoper alternatief? Dan raad ik je dus Bitvavo aan. Bitvavo is een Nederlandse exchange met ook een goede naam en uitstekende klantervaringen én zij rekenen extreem lage transactie kosten, namelijk 0,25%. Over deze grootste en goedkoopste exchange van Nederland heb ik ook een review geschreven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van cookies. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close