Bitvavo Review

Bitvavo is de goedkoopste, veiligste en betrouwbaarste exchange én tevens marktleider in Nederland! Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen?

Bitvavo review

Sta je op het punt om je eerste cryptomunten te kopen of overweeg je om te gaan switchen van platform? Bij het zoeken naar een (Nederlandse) crypto exchange kom je al gauw uit bij Bitvavo. Brokers, exchanges, er zijn er genoeg van, maar Nederland telt momenteel slechts één exchange en dat is Bitvavo!

Deze Nederlandse crypto exchange is inmiddels uitgegroeid tot een enorm platform met veel aanbod. Zelf beleg ik al sinds 2019 in crypto en gebruik ik de Bitvavo exchange nog dagelijks.

Er zijn momenteel ontzettend veel brokers en exchanges waar je crypto kunt kopen en verhandelen. Als beginnende belegger is een platformkeuze dan ook niet eenvoudig. Als alle platformen nu even betrouwbaar en voordelig waren, maakte het allemaal niet zoveel uit. Maar ja, je voelt hem aankomen – er zitten hier en daar nogal wat verschillen tussen.

Omdat ik de Bitvavo exchange zelf al jarenlang gebruik, weet ik alle ins en outs en ik kan haarfijn uitleggen hoe Bitvavo werkt en waar een goede exchange aan moet voldoen. In deze Bitvavo review neem ik je daarom mee in een aantal belangrijke aspecten. Zo bespreken we aspecten als veiligheid en gebruiksvriendelijkheid, maar duiken we ook wat dieper in de mogelijkheden en functies. Uiteraard komen Bitvavo’s kosten en ervaringen aanbod en zullen we de voor- en nadelen bespreken.

Op deze manier kan je voor jezelf goed beoordelen hoe eerlijk en betrouwbaar Bitvavo is en of deze crypto exchange uit Nederland bij jou wensen past. Voordat we de Bitvavo review starten, nodig ik je alvast uit om mee te kijken! Dan heb je meteen een idee waar ik over praat. Wil je liever ook direct een account aanmaken? Dat kan, aanmelden is overigens helemaal gratis. Je ontvangt notabene een mooie welkomstbonus, namelijk €1.000 transactietegoed.

Verschil broker en exchange

In de inleiding liet ik de woorden broker en exchange al even vallen, maar ik kom er graag nog even op terug. Misschien weet je het verschil wel of ben je juist in de veronderstelling dat ze dezelfde betekenis hebben… Voor de duidelijkheid: een broker is een tussenhandelaar en een exchange een beurs

Bij een exchange koop je direct cryptovaluta. Een exchange is eigenlijk een soort marktplaats waar kopers en verkopers samenkomen. Koop je bij een broker, dan koop je dus indirect cryptovaluta. Dat komt omdat er een partij tussen zit. Een broker zoals Bitcoin Meester werkt samen met één of meerdere crypto exchanges. Koop je bijvoorbeeld Bitcoin bij deze broker, dan plaatst Bitcoin Meester de order door naar een exchange waarmee wordt samengewerkt.

Een exchange kan dus rechtstreeks aan de klant leveren en een broker niet. Doorgaans betekent dit dat een broker hogere kosten rekent. En in dit geval is dat ook zo. De Bitvavo exchange is beduidend goedkoper dan bijvoorbeeld Bitcoin Meester. Nu we dit helder hebben, kunnen we door naar het volgende deel van deze Bitavo review.

Bitvavo review – stukje geschiedenis

Hoe is het allemaal begonnen bij Bitvavo? Het platform werd gelanceerd in 2018 en is gevestigd in Amsterdam. Het is een vrij jong team. Jelle de Boer en Tim Baardse zijn de eigenaren.

Grappig weetje: Bitvavo is destijds opgericht als broker, maar heeft zich omgevormd naar een exchange. Een broker kenmerkt zich over het algemeen door gebruiksgemak, eenvoud en hoge transactiekosten

Een exchange daarentegen, is meer voor de actieve en ervaren handelaar, is goedkoper en heeft vaak een groter aanbod van cryptovaluta. Ook de wat kleinere onbekende munten vind je eerder op een crypto exchange.

Maar het mooie aan Bitvavo is dat na het switchen van broker naar exchange, het gebruiksgemak intact is gebleven en ze de kosten tegelijkertijd laag hebben kunnen houden. Zo bieden zij een combinatie van voordelen aan hun gebruikers die je bij geen andere broker of exchange tegenkomt. Bij Bitvavo hebben zij goed nagedacht hoe zij net wat meer aan haar klanten konden bieden dan de rest. Bitvavo heeft dan ook de ambitie om marktleider van Europa te worden.

Ik kan je vertellen dat dit inmiddels is gelukt. Bitvavo is Europese marktleider met een enorm groot aanbod cryptovaluta en meer dan 1 miljoen actieve gebruikers.

Bitvavo’s missie:

“Wij streven ernaar om digitale valuta voor iedereen toegankelijk te maken. Dit doen we door transparante kosten, een breed assortiment aan digitale valuta’s en een gebruiksvriendelijk platform te bieden”

Registratie van Bitvavo bij de Nederlandse bank

Beleggen in crypto is op zichzelf al risicovol en helemaal wanneer je met een onbetrouwbare partij in zee gaat. Maar geen zorgen, Ik kan je meteen vertellen; Bitvavo is veilig en betrouwbaar. Niet alleen omdat dit mijn eigen ervaring is. Nee, überhaupt is het voor bedrijven die cryptodiensten aanbieden, volgens de wet verplicht zich te laten registreren bij de Nederlandse bank (DNB).

Deze wet is nog niet zolang geleden herzien en bedoeld om ons als belegger te beschermen. Het gaat om de antiwitwaswet die op 21 mei 2020 is aangepast. De wet is aangepast waardoor een ieder die zich bezig houdt met het aanbieden van diensten of digitale valuta’s en niet-contant geld, verplicht is zich in te schrijven bij de Nederlandse bank.

Door deze wetswijziging zijn veel kleine bitcoinbedrijven in moeilijkheden geraakt en hebben zij hun activiteiten moeten stoppen. De kosten die de regelgeving met zich mee brengt zijn namelijk torenhoog, waardoor een hoop kleinere bedrijven niet in staat zijn deze kosten te kunnen betalen.

Bitvavo voorzag dat deze wet- en regelgeving er aan zat te komen en dat dit pas het begin zou zijn. Vanaf de oprichting streven zij al om zo goed mogelijk te voldoen aan deze wet- en regelgeving. Dat resulteerde in het feit dat Bitvavo als eerste bedrijf in Nederland een registratie kreeg. De registratie verliep overigens snel en Bitvavo staat officieel vanaf 11 november 2020 ingeschreven als digitale vermogensbeurs.

Met zekerheid kunnen we zeggen dat Bitvavo veilig is! Is Bitvavo dan ook automatisch betrouwbaar? Nou, in principe niet. Een crypto handelsplatform kan alsnog sjoemelen met vage- of verborgen kosten en zo de klant een oor aan naaien. Maar gelukkig houdt de AFM (Autoriteit Financiële Markten) een oogje in het zeil en is Bitvavo transparant. Bitvavo is dus ook zeker betrouwbaar!

Over veiligheid gesproken

Qua registratie is Bitvavo veilig, máár gebruikers moeten het platform natuurlijk ook veilig kunnen gebruiken. Ook dat hebben ze goed voor elkaar. Bitvavo biedt meerdere opties om tegoeden en accounts te beveiligen. In het dashboard of in je account wordt je daar regelmatig op gewezen.

Op deze manier helpen ze jou, om je account zo goed mogelijk te beschermen. Zo heb je onder andere de 2fa op Bitvavo, dat is de twee-factor authenticatie. De Bitvavo 2fa, is een app en dient als extra beveiligingsstap alvorens je kunt inloggen. Naast de 2fa bieden ze de volgende beveiligingsopties aan:

  • Apparaat & IP management
  • Veiligheidsnotificaties
  • Opname whitelist
  • Anti-phishing beveiliging

Om de veiligheid van je tegoeden te vergroten raadt men altijd aan om cryptovaluta te bewaren in een wallet. Er zijn meerdere typen wallets. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een externe wallet of een online wallet. Wanneer je dus cryptovaluta bij een broker of exchange koopt, kun je deze voor extra veiligheid overhevelen naar een aparte wallet.

Een voordeel is dat dit bij Bitvavo niet hoeft, je account is tegelijkertijd ook je wallet. De Bitvavo wallet is een “cold wallet” De Bitvavo wallet is eigenlijk een ingebouwde wallet. Dat betekent dat alle tegoeden van klanten, automatisch en veilig offline worden opgeslagen. Uiteraard ben je hiervoor verzekerd.

Tegoeden worden opgeslagen in kluizen van bank-niveau en 24/7 gemonitord. Deze kluizen vallen onder de strenge categorie 4+ eisen, de hoogste veiligheidscategorie in Nederland. Je cryptocurrencies liever zelf in eigen beheer? Geen probleem, dat is aan jou.

Bitvavo koersen: Zoals je inmiddels weet is een exchange goedkoper. Dat kan je bijvoorbeeld ook zien aan de Bitcoin koers op Bitvavo. De koers van Bitcoin op Bitvavo zal altijd lager liggen dan bij een willekeurige broker. Het verschil is al gauw 1% of zelfs meer.

Bitvavo coins

Bij Bitvavo heb je een keuze uit ongeveer 175 verschillende cryptovaluta. Van de top-20 grootste cryptovaluta, biedt Bitvavo er momenteel 18 aan. Ook kun je hier een paar kleine onbekende munten kopen zoals, Nebulas die op 1327 staat en StormX op plek 326. De ranking van een cryptovaluta wordt bepaald door de marktwaarde. Bitcoin heeft de hoogste marktwaarde en staat daarom op één, gevolgd door Ethereum, enz enz.

Geregeld komen er ook nieuwe crypto op Bitvavo. Deze nieuwe crypto projecten worden door Bitvavo toegevoegd omdat er veel vraag naar is. Een aantal nieuwe coins die Bitvavo in 2022 heeft toegevoegd zijn, ApeCoin, The Sandbox en Internet Computer.

Belangrijk: Veilig crypto kopen is regel één. En daarom is het ook goed dat je deze Bitvavo review leest. Alleen de vervolgstap is welke crypto kopen? Misschien dat je nog heel weinig afweet van crypto en niet weet in welke munten je moet investeren. Ik zou zeggen lees dan even aandachtig het volgende artikel door: Welke nieuwe crypto kopen?

Bitvavo staking

Van de ruim 175 soorten zijn er ook 17 cryptomunten die je bij Bitvavo kan ‘staken’. Staking betekent, het voor langere tijd vasthouden van cryptomunten. Het is een beetje vergelijkbaar als rente op je spaarrekening. Elke week of elke maand krijg je netjes een percentages in je account gestort van de munten die je staket.

De percentages per munt verschillen nogal. Bij Icon krijg je bijvoorbeeld een rendement van wel 7,5%. Hoeveel het rendement oplevert, hangt af meerdere factoren. Uiteraard hangt dit af van de hoogte van het percentage, de hoeveelheid cryptomunten die je wilt staken, maar ook hoe lang je de munten wilt staken.

Beleg je in crypto voor de lange termijn en laat je de munten dus voor langere tijd in je wallet, dan is het slim om staking aan te zetten bij. Alleen niet alle munten kan je staken. Klik in je account op je naam en op staking en je ziet een lijst met munten die je kan staken. Wil je trouwens meer weten over – hoe werkt staking bij Bitvavo? Lees dan: Bitvavo staking.

Het is goed om te weten dat Bitvavo staking percentages soms veranderen. Zo kreeg je met ICON bijvoorbeeld eerst 10%, maar hebben andere munten het staking percentage juist weer verhoogd. Het aanpassen gebeurt overigens zelden, maar de percentages kunnen dus soms veranderen. Ook kan het zijn dat de percentages per platform verschillen.

Bitvavo review
Crypto koersen 21 april 2022

Voor wie is Bitvavo geschikt?

Eigenlijk kan elke doelgroep of leeftijdsklasse zich aangesproken voelen. Bitvavo’s missie is immers – digitale valuta’s voor een ieder toegankelijk maken. Maar het starten met crypto kan een beetje onwennig voelen. Het is dan ook op z’n minst de taak van Bitvavo, conform de richtlijnen, om een simpele aanmeldingsprocedure aan te bieden. Dat is gelukt! Het aanmeldingsproces is zeer eenvoudig en na het verificatieproces kan je direct via iDEAL geld op je Bitvavo account storten.

Of je grote bedragen moet storten? Welnee, ja kan zelfs al Bitcoin kopen vanaf 10 euro. Wil je af en toe wat geld investeren in crypto of ben je meer van het actieve traden? Voor beiden is Bitvavo geschikt.

Bij een exchange en dus ook bij Bitvavo, kan men gebruik maken van de BitBroker Trade. Dit is een Nederlandse software die je kan koppelen aan je account en is ideaal voor traders. Maar Bitvavo heeft zelf ook een geavanceerde interface. Dit is een scherm waarin live koersen kunnen worden gevolgd en verschillende orders worden geplaatst.

Bitvavo aanmelden (stappen)

  1. Aanmelden
  2. Geld storten
  3. Handelen

1) In de eerste stap vul je je gegevens in en maak je een wachtwoord aan. Vervolgens krijg je een email van Bitvavo om deze te verifiëren. Dan zijn er 2 documenten die nodig zijn om te verifiëren dat jij jij bent.

  1. Een afbeelding van je identiteitsbewijs, bijvoorbeeld je paspoort.
  2. Een afbeelding van een document zoals je zorgverzekering of energiecontract. Daar staat als het goed is je naam en adres op.

Beide afbeeldingen kun je vanaf bureaublad uploaden. Het verificatieproces verloopt snel. Rest alleen nog verificatie met je bankrekening.

2) Als het goed is kan je nu bij Bitvavo inloggen en kom je in je account. Je kan nu geld overmaken! Dat kan op één van de 8 betaalmogelijkheden. De makkelijkste en snelste manier is natuurlijk met iDEAL. Op het moment dat je geld overmaakt naar je Bitvavo account, vindt er de laatste verificatie plaats. Binnen enkel tellen staat het overgemaakte bedrag op je account.

3) Het moment is daar. Je kan beginnen met crypto kopen, bewaren of verkopen. Bepaal welke crypto je wilt kopen en voer het bedrag in.

Heb je nog geen account? Hieronder kan je gratis een Bitvavo account aanmaken via de button. (Actie: in de eerste 7 dagen is het handelen tot 1000 euro gratis)

Bitvavo kosten

Een belangrijk onderdeel van deze Bitvavo review zijn Bitvavo kosten. Lage kosten, daar staan ze weliswaar om bekend. Hoe zit dan precies? Eigenlijk heb je bij Bitvavo niet alleen lage kosten, maar ook heel weinig. Bij Bitvavo zijn de kosten vooral transparant en erg aantrekkelijk voor actieve handelaren. Bitvavo transactiekosten en de andere kosten heb ik even overzichtelijk in een tabelletje gezet.

Typen kostenBitvavao kosten
Transactiekosten “taker fee” (normale order)0,25%
Transactiekosten “maker fee”
( bij een ingevoerde order zoals een limitorder)
0,.15%
Stortingskosten iDEAL€0,00
Opname kosten (verzenden naar een ander adres)Verschilt per munt en hangt af van de capaciteit en drukte
van de blockchain

Al met al heeft Bitvavo lage kosten. Het percentage handelskosten kan zelfs nog zakken. Dit gebeurt op basis van je handelsvolume over de laatste 30 dagen. Echter komen alleen de grote jongens voor zo’n korting in aanmerking. De korting telt namelijk pas wanneer je voor meer dan een ton per maand verhandeld. Dit zijn bedragen waar ik van achter over val, maar dit soort handelaren maken ook gewoon gebruik van Bitvavo.

Bitvavo beste crypto exchange

Nog niet zo lang geleden, namelijk eind maart 2022, is Bitvavo uitgeroepen tot de beste crypto exchange van Nederland. Bitvavo won de IEX’s Golden Bull Award. Deze prijs wordt al sinds 2007 uitgereikt en bepaald eigenlijk welk bedrijf de beste financiële producten en diensten aanbiedt. Andere bekende winnaars waren bijvoorbeeld Saxo Bank en ABN AMRO.

Bitvavo review – ervaringen

Zoals ik aan het begin vertelde ben ik zelf ook één van de gebruikers van de Bitvavo exchange. Het snelle aanmeldingsproces, super overzichtelijk dashboard en het met iDEAL snel geld op je account kunnen storten zijn enorme pluspunten. Daarnaast misschien nog wel belangrijker, besteed Bitvavo veel aandacht aan veiligheid en betrouwbaarheid.

Op Trustpilot geven gebruikers een hoge score. Van de ruim 12.700 reacties beoordeeld 59% Bitvavo als uitstekend en 26% met goed. Je ziet ook dat er zich continu nieuwe gebruikers aanmelden bij Bitvavo en ook reviews plaatsen op Trustpilot over hun ervaringen. Voor Bitvavo is het alleen maar goed dat mensen hun eerlijke mening geven. Zo krijgen zij een goed beeld op welke punten gebruikers tevreden zijn en welke punten om verbetering vragen. Ervaringen van anderen lezen kan je over een drempel tillen en is tegenwoordig in een online wereld ontzettend waardevol.

Hieronder heb ik twee Bitvavo recensies er uitgepikt..

Biitvavo koers Bitcoin

De hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en vooral de lage kosten vind je bij geen andere exchange. In de begin jaren was het nog heel omslachtig om cryptovaluta te kopen. Sommige exchanges zijn nog steeds niet heel gebruiksvriendelijk en kan je overdonderd raken door alle informatie. Bij Bitvavo is dat gelukkig niet aan de orde, misschien is het dashboard zelfs wel een tikkie saai. In de afbeelding hieronder zie je een screenshot van mijn dashboard op Bitvavo.

Cryptocurrencies moeten voor iedereen toegankelijk zijn. De mensen met wie ik over crypto praat, kennen Bitvavo allemaal en benoemen ook altijd de lage kosten en het gebruiksgemak. Dit geeft aan dat Bitvavo veel aandacht heeft besteedt om een heel gebruiksvriendelijk platform te ontwikkelen. Bitvavo is marktleider en is dan ook de beste Nederlandse crypto exchange op dit moment.

Screenshot Bitvavo dashboard portfolio van Jesse

Bitvavo is het afgelopen jaar ook niet onopgemerkt gebleven bij institutionele partijen. Door de registratie bij de Nederlandse bank, zoals ik al eerder noemde en door de snel ontwikkelde regelgevingskader rondom digitale valuta’s, hebben beiden voor veel interesse gezorgd bij institutionele partijen.

Conclusie

In mijn Bitvavo review heb ik je hopelijk een goed beeld kunnen geven over het beste crypto platform van Nederland. Ik vind Bitvavo een ideaal crypto handelsplatform. In al die jaren heb ik geen problemen ondervonden en de klantenservice niet hoeven raadplegen. Het fijne aan Bitvavo is niet alleen de lage kosten, maar ook dat ze het aanbod cryptovaluta blijven uitbreiden.

Nog niet zolang geleden kon je slechts in 40 cryptomunten beleggen en nu al in ruim 175. Ik wil niet zeggen dat ze allemaal goed zijn, maar het is in ieder geval leuk om de keus te hebben.

De Bitvavo exchange kan ik je zeker aanraden, maar ik heb nog een andere suggestie voor je, namelijk eToro. eToro is een handelsplatform waar je kan beleggen in aandelen, ETF’s, goud en meer, maar dus ook in cryptomunten. Sommigen hebben namelijk liever al hun beleggingen onder één dak. Meer weten over eToro? Lees dan mijn eToro review.

Crypto kopen Bitvavo

Crypto kopen bij Bitvavo?

Beleg veilig en voordelig in crypto! Open gratis een account en ontvang een welkomstbonus (€1000 gratis handelen)

GA DIRECT NAAR BITVAVO!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *