Bitvavo staking – hoe werkt dat en wat levert het op?

Bitvavo staking

Op dit moment zijn er wereldwijd veel mensen geïnteresseerd in het kopen van crypto. En ja, we weten allemaal waarom. Naast dat je met het handelen in crypto veel geld kunt verdienen, kan je met crypto ook op andere manieren rendement behalen. Een van die manieren is door middel van staking. Zo biedt ook Nederlands bekendste exchange Bitvavo, staking diensten aan.

De cryptomarkt is nog jong en verandert snel en er duiken dan ook geregeld nieuwe termen op. Staking is dan niet perse nieuw, maar wel de moeite waard om te weten hoe het werkt. Wil je gaan beleggen in crypto, dan wil je natuurlijk weten hoe je het maximale er uithaalt. Ik zal je alvast verklappen dat staken bij Bitvavo heel makkelijk is. Misschien ben je al in het bezit van crypto bij Bitvavo, maar loop je inkomsten mis omdat je de staking dienst niet aan hebt staan.

Best zonde, want veel hoef je hier niet voor te doen. Goed, tijd om het begrip staking verder toe te lichten! Benieuwd hoe staking bij Bitvavo werkt en wat het oplevert? Lees dan even door!

Wil je ook extra inkomsten? Begin dan met Bitvavo staking! Sluit je aan bij het goedkoopste en veiligste crypto platform van Nederland? Meld je hieronder gratis aan. Je ontvangt dan ook direct je welkomstbonus! Dat houdt in dat je de eerste €1.000 commissievrij kan beleggen. Een goed begin is het halve werk!

Wat is staking crypto Bitvavo?

In het kort betekent staking het vasthouden van cryptomunten in ruil voor een vergoeding. De beloning is een rentepercentage die je ontvangt wanneer je jouw cryptomunten laat staan op de exchange. Alleen Proof of Stake cryptomunten kan je staken. Zoals je vast weet wordt crypto opgeslagen op de blockchain. En om de blockchain veilig en soepel te laten werken is er een bepaald consensus algoritme nodig. Proof of Stake is zo’n algoritme. Er zijn ook cryptomunten die werken op basis van Proof of Work.

Het verschil is dat Proof of Work energie slurpend is. Bij deze techniek zijn zware en kostbare computers nodig om cryptomunten te minen. Het minen kun je zien als extreem moeilijke rekensommen oplossen. Ook transacties controleren en verifiëren is duur en vergt veel energie. Bij Proof of Stake is dat nauwelijks het geval. Het proces van transacties toevoegen en verwerken in blokken op de blockchain gebeurt op basis van het inzetten van cryptomunten. De munten kunnen dus worden ingezet om de sommen op te lossen en om een nieuwe blokken te vinden.

Zo kan je jouw cryptomunten dus beschikbaar stellen in ruil voor een vergoeding. Net zoals veel andere platformen, biedt ook Bitvavo stakingdiensten aan. Stakingdiensten kunnen we verdelen in off-chain en on-chain. Bij Bitvavo gaat het voornamelijk om de off-chain stakingdiensten.

Verschil tussen off-chain en on-chain stakingdienst

De off-chain dienst bij Bitvavo houdt in, dat wanneer jij Proof of Stake cryptomunten koopt, je automatisch een vergoeding ontvangt. Je hoeft dan alleen bij “instellingen” staking in te schakelen. Welke munten je kan staken, hangt af van het aanbod Proof of Stake cryptomunten dat Bitvavo aanbiedt. De vergoedingen lopen uiteen. Dit kunnen percentages zijn van slechts 0,49%, maar ook meer (7,5%).

Je kan de off-chain en de on-chain zien als betalingen die worden uitgevoerd op of de blockchain (on-chain) of op een tweede laag daarboven (off-chain). Om hier verder niet een heel technisch verhaal van te maken, wil ik nog wel duidelijk stellen dat er andere voorwaarden gelden voor on-chain stakingdiensten. Zo moet je bijvoorbeeld over een minimaal aantal munten beschikken en deze voor een bepaalde periode vastzetten. De vergoeding bij een on-chain stakingdienst is daarom ook hoger.

Zo is Ethereum bezig om te switchen van Proof of work naar Proof of Stake. Wil je bijvoorbeeld Ethereum gaan staken (on-chain), zal je minimaal over 32 Ether moeten beschikken. Die 32 Ether kan je dan staken zodat ze worden gebruikt om transacties te bevestigen, met natuurlijk een mooie beloning als gevolg. Tevens draagt het staken bij aan het verbeteren van de blockchain.

Helaas is het voor weinig mensen weggelegd om 32 Ether aan te schaffen, gezien de huidige prijs. Waren we er maar wat eerder bij. Ter illustratie: In 2016 betaalde je slechts €320 voor hetzelfde aantal Ethers.

Bitvavo staking percentages

Koop je bij Bitvavo Proof of Stake cryptomunten dan ontvang je van Bitvavo een staking vergoeding. Dat je een munt kunt staken bij Bitvavo betekent niet dat je dat automatisch ook bij een andere exchange of broker kunt doen. Wil je bijvoorbeeld investeren in Polkadot en tegelijkertijd de cryptomunt staken, dan zou je een ander platform moeten zoeken. Bij Bitvavo kan je Polkadot wel kopen, maar niet staken. Dit kan wel bij Binance of Bitcoin Meester.

Bitvavo staking vergoedingen worden in percentages aangegeven. De vergoedingen worden berekend aan de hand van twee factoren. Enerzijds door het huidige percentage wat wordt aangeven in je account en anderzijds door te kijken naar de hoeveelheid digitale cryptomunten met de daarbij horende waarde.

Hieronder zie je de Bitvavo staking percentages. Momenteel kan je bij Bitvavo 17 crypto’s staken. Het hoogste staking percentage van alle crypto’s krijg je bij ICON. Wat je ook ziet, is dat jammer genoeg vooral de stablecoins bij Bitvavo een hoog rendement geven. Stablecoins, de naam zegt het al, zijn munten waarbij de koersen nauwelijks schommelen. En volatiliteit is juist hetgeen wat we graag zien. Maar stablecoins zijn er natuurlijk niet voor niets. Stablecoins zijn altijd gelinkt aan een bepaalde valuta en kan juist ook als strategie worden gebruikt om koersschommelingen in te dekken.

Bitvavo staking percentages

Opmerking: Misschien is een enkeling het opgevallen dat Bitcoin ook in de lijst staat met de wetenschap dat Bitcoin helemaal geen Proof of Stake munt is. Scherp van je, maar natuurlijk wel een beetje verwarrend. Dit heeft te maken met de off-chain stakingdienst. Bitvavo geeft gewoon een kleine vergoeding voor je Bitcoins die in je wallet staan. Op die manier hebben zij meer liquiditeit en verdienen zij geld doordat ze bijvoorbeeld ook leningen kunnen uitgeven. Vandaar een vergoeding voor ons als gebruiker.

Hoe werkt Bitvavo staking?

Om te beginnen moet je uiteraard een account aanmaken. Vervolgens ga je bij “instellingen” naar “accountinstellingen” om staking aan te zetten. Het kan ook zo zijn dat Bitvavo de stakingdienst sinds kort automatisch op “aan” zet. Om in aanmerking te komen voor een Bitvavo staking vergoeding, zal je dus minimaal één cryptomunt moeten kopen die in de lijst (zie afbeelding) voorkomt.

Het is goed om te weten dat de lijst af en toe wordt aangepast door Bitvavo. De percentages kunnen eens in de zoveel tijd veranderen en er kunnen nieuwe Proof of Stake munten aan de lijst worden toegevoegd. Als je wilt investeren in crypto zou ik zelf niet op zoek gaan naar munten die een hoog staking percentage hebben, maar zou ik als ik jou was, je vooral richten op hoe waardevol een cryptomunt is en hoe hoog deze in potentie kan groeien.

Kan je de gekochte munten waarin je hebt geïnvesteerd toevallig ook staken, dan is dat mooi meegenomen. Kijk, stel je investeert een jaar lang elke maand €50 in Cardano. Dan heb je na een jaar €600 + €30. Die €30 of 5% is dan jouw staking vergoeding. Het eventuele rendement op de koers van Cardano is in deze berekening niet meegenomen. Koop je bijvoorbeeld elke maand ongeveer 25 Cardano (voor €2 per stuk) en is de koers na 12 maanden met 50% gegroeid, dan zijn jouw 300 munten niet €600 waard, maar €900. De mega koersstijgingen die een cryptomunt kan doormaken kunnen we dan ook niet vergelijken met staking percentages.

De stakingdienst bij Bitvavo kan je altijd weer aan- of uitzetten. Ook kan je ten aller tijden bij je munten wanneer je ze wilt verkopen. In de afbeelding hieronder zie je mijn account. Mijn portfolio bestaat voornamelijk uit Ether. En omdat de staking vergoeding voor Ether vrij laag is, zie je dat mijn jaarlijkse rendement daarom ook niet veel hoger is. Elke maandag keert Bitvavo staking vergoedingen uit en worden deze automatisch bijgeschreven op je account.

Bitvavo staking vergoeding

Wat zijn de voordelen?

 • Door te staken genereer je passieve inkomsten.

 • Doordat het beschikbaar stellen van je cryptomunten, help je het netwerk beter en veiliger te maken.

 • Win-win situatie. Extra rendement via staken én een betere blockchain. Ontwikkeld de blockchain zich goed, dan heeft dat vaak een positief effect op de prijs.

Bitvavo staking nadelen

 • Ben je meer van het snelle handelen, dan is staking niet geschikt voor jou.

 • Staken heeft alleen zin wanneer je cryptomunten voor langere tijd laat staan.

 • Bij on-chain staking dienst ben je niet flexibel. Je kan voor een bepaalde tijd niet bij je cryptomunten en je wil wel reageren bij veranderingen in de markt.

Conclusie

Bitvavo staking kun je zien als een mooi extraatje. Geloof je dat crypto toekomst heeft en vind je het geen probleem om de munten wat langer weg te zetten? Profiteer dan van Bitvavo staking! Doordat je Proof of Stake cryptomunten koopt en voor langere tijd wegzet, groeit je vermogen. Mits je natuurlijk verlies maakt omdat je timing bij het kopen en verkopen niet al te best is.

Het advies is meestal wel om geen grote hoeveelheden cryptomunten op een exchange of broker te laten staan. Wanneer je gaat staken doe je dat in wezen wel. De veiligste manier is dan ook om een wallet te gebruiken en dan met name een externe wallet.

Deze wallets hebben vaak wel moeilijke en lange wachtwoorden, daar moet je dus zorgvuldig mee omgaan. Raak je je wachtwoorden kwijt, dan heb je een serieus probleem. Het grote voordeel van zo’n externe wallet is dat het afgesloten is van het internet en alleen jij de beheerder bent. Een hack is daarmee zo goed als uitgesloten.

Maar maak je geen zorgen over Bitvavo. De bekende Nederlandse exchange is super veilig is en nog nooit gehackt. Daarnaast maakt Bitvavo gebruik van de zogenaamde “cold wallets”. De cryptovaluta die klanten op de exchange laten staan, worden door Bitvavo veilig en op meerdere locaties opgeslagen. Daar is goed over nagedacht. Wil je toch eerst meer over Bitvavo? Lees dan mijn Bitvavo review. Hierin bespreek ik alle aspecten van de beste crypto exchange van Nederland!

Crypto kopen Bitvavo

Crypto kopen bij Bitvavo?

Beleg veilig en voordelig in crypto! Open gratis een account en ontvang een welkomstbonus (€1000 gratis handelen)

GA DIRECT NAAR BITVAVO!

4 reacties op “Bitvavo staking – hoe werkt dat en wat levert het op?

 1. Goedemiddag,

  Voor hoelang blijft het stakingspercentage van bijvoorbeeld vast staan? Blijft dit ook bestaan wanneer alle icon munten zijn uitgegeven (wanneer de totale supply van ICON 100% is).

  Vriendelijke groet,

  Levi

  1. Hoi Levi, je ontvangt een stakingvergoeding zolang je de munten behoudt. Verkoop je bijvoorbeeld de helft, dan ontvang je nog steeds een percentage over jouw resterende munten. Ook wanneer alle ICON munten zouden zijn uitgegeven (als dat al gaat gebeuren) blijf je een vergoeding ontvangen zolang je de munten niet verkoopt.

   Groet, Jesse

  1. Hoi Roy, nee naar mijn weten zit er geen maximum aan. Zet je bijvoorbeeld €5.000 om in USD Coin, dan krijg je daar netjes 6% rente voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *