Degene die al wat langer in crypto zitten kennen de klappen van de zweep. Geen één koers gaat in een rechte lijn omhoog, ook Ethereum niet. Op het moment van schrijven (25 januari 2022) heeft de cryptomarkt het moeilijk, er heerst namelijk veel angst in de markt.
Inmiddels heeft de Ethereum koers en de rest van de cryptomarkt zich een beetje hersteld, maar heel overtuigend is het nog niet. Hoewel correcties, zoals die van de afgelopen tijd, er gewoon bij horen, zijn we toch op een belangrijk punt aangekomen. En ja, moet je dan Ethereum kopen of niet?
Ook al zal de Ethereum koers nog verder zakken, experts zijn het er over eens dat het vertrouwen en de interesse in Ethereum over een tijdje wel weer gaan toenemen. Tot die tijd zullen veel nieuwe beleggers zich afvragen of zij Ethereum moeten kopen of niet. Wil je investeren in crypto en zit je met diezelfde vraag? Begrijpelijk, maar daar is dit artikel nu juist voor bedoeld. Zo direct weet je precies of Ethereum kopen verstandig is en begrijp je ook waarom beleggers Ethereum kopen.
De Ethereum verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Hoogste tijd dus om te beginnen met het beantwoorden van deze vraag: Ethereum kopen of niet?
Zoek je nog een goed platform waar je cryptocurrency kan kopen?
Een betrouwbare en veilige plek om bijvoorbeeld Ethereum te kopen is via het Bitvavo-platform. Bitvavo is de grootste en bekendste exchange van Nederland. Bitvavo is ook nog eens de goedkoopste! (Meld je je via de groene knop aan? Dan betaal je over de eerste €1000 geen handelskosten). Een ander platform dat ik je kan aanraden is eToro. Naast aandelen en ETF’s etc. biedt eToro ook de mogelijkheid om in crypto te beleggen.
Wat is Ethereum?
Ethereum is op de eerste plaats de bekendste cryptomunt na Bitcoin. Op Bitcoin na heeft Ethereum ook de grootste marktwaarde. Beide cryptomunten hebben een eigen blockchain. Een blockchain is “open source”, wat betekent dat alle programmeurs bij elkaar onder de motorkap kunnen kijken.
Wanneer een bedrijf een programma of besturingssysteem heeft wat open source is, kunnen andere programmeurs de broncode afkijken en precies zien hoe hun programma werkt. Zo mag een andere programmeur deze code gebruiken en zelfs aanpassen, mits de ontwikkelaars het over eens zijn dat de aanpassing ook daadwerkelijk een verbetering is.
Het Ethereum-netwerk kun je dan ook zien als een online platform waar programmeurs decentrale applicaties op kunnen bouwen, deze worden ook wel Dapps genoemd. Andere cryptocurrencies maken juist gebruik van de blockchain van Ethereum omdat ze zelf geen eigen blockchain kunnen of willen ontwikkelen. Doordat het bouwen van Dapps open source plaatsvindt is het vertrouwen onder de mensen die hiermee werken groot. Wordt er iets gesaboteerd (wat eigenlijk heel moeilijk is), dan valt het meteen op, want iedereen kan dit zien. Dit maakt de open source blockchain zo enorm veilig en dus uniek.
Net zoals dat we Bitcoin naar elkaar over kunnen maken, kunnen we dat ook met Ethereum. Om meteen even een goed onderscheid te maken: we maken geen Ethereum naar elkaar over (Ethereum is het netwerk), maar we doen dit met Ethers. Ether is dus de token die de waarde van Ethereum vertegenwoordigt. Zo hebben bijvoorbeeld miners natuurlijk ook recht op een beloning voor het werk wat zij doen. Als vergoeding krijgen zij dus betaald in de vorm van Ether.
Verschil tussen de blockchain van Ethereum en Bitcoin
De blockchain van Bitcoin is puur ingericht om op een decentrale manier waarde naar elkaar over te maken. Dit werkt ook precies zoals de anonieme bedenker(s) dit had(den) bedacht. Een systeem waarbij jij en ik waarde naar elkaar over kunnen maken zonder dat daar een andere partij tussen zit. Ook benieuwd naar de Bitcoin verwachtingen? Dit heb ik in een ander artikel beschreven, namelijk “Bitcoin & Crypto verwachtingen 2021 – 2025“.
De blockchain van Ethereum heeft net als Bitcoin dezelfde functie, waarbij waarde onderling kan worden overgemaakt. Alleen heeft het netwerk daarnaast misschien nog wel een belangrijkere functie, namelijk dat programmeurs op de open source software applicaties kunnen bouwen.
De meeste Dapps, werken op basis van “smart contracts”. Slimme contracten zijn geprogrammeerde contracten die zijn vastgelegd op de blockchain en zijn bedoeld om bijvoorbeeld bezittingen naar elkaar over te maken. Dapps kun je dan het beste zien als de software die nodig is voor de overdracht en het slimme contract als het digitale contract.
In dit digitale contract staat dat bijvoorbeeld meneer A zijn huis verkoopt aan meneer B. Meneer A geeft aan voor welk bedrag meneer B zijn huis mag kopen. De twee partijen kunnen verdere afspraken in het contract vastleggen en wanneer beiden partijen elkaars voorwaarden accepteren kan er automatisch een deal plaatsvinden, zelfs ook wanneer beide partijen elkaar niet vertrouwen. Zijn de voorwaarden eenmaal vastgelegd en geaccepteerd, dan kan hier niet meer mee gesjoemeld worden. Meneer B kan op deze manier de nieuwe eigenaar van het huis worden zonder dat er een notaris, hypotheker of bank tussenkomt.
Wordt Ethereum onderschat?
Uit mijn verhaal hierboven kan je opmaken dat het Ethereum-netwerk vergeleken met dat van Bitcoin veel meer functies heeft. Daarbij moet je ook beseffen dat de open source blockchain technologie vrij nieuw is. Hoewel de technologie al gebruikt wordt, wordt er vooral heel veel mee geëxperimenteerd.
Horen we het woord blockchain? Dan zullen de meesten dit koppelen aan cryptovaluta. Maar de blockchain is niet alleen bedoeld om transacties te verwerken en op te slaan. Nee, de blockchain kan ook heel nuttig zijn voor elk bedrijf, sector of overheid voor het vastleggen en verwerken van data en eigendommen. Daarom wordt de blockchain ook wel het “nieuwe internet” genoemd.
Gaat deze nieuwe manier van dataopslag het huidige systeem veranderen, (wat volgens kenners een kwestie van tijd is) dan biedt het Ethereum-netwerk daar alleen al met de “slimme contracten” oneindig veel mogelijkheden voor. Toen het internet opkwam, ontwikkelde het internet zich als dé plek om aan informatie te komen en om dit met elkaar te delen. Nu we totaal geen weet hebben van wie onze gegevens hebben en we ook niet weten waar de gegevens zijn opgeslagen of rondslingeren, is het niet gek dat we vinden dat daar verandering in moet komen.
In mijn ogen gaat dit absoluut veranderen (en dit gebeurt dus ook al) en doordat de blockchain steeds belangrijker wordt is het natuurlijk heel goed mogelijk dat dit een positief effect op de prijs van Ethereum zal hebben.
DeFi
Bij de term DeFi (Decentralized Finance) komt wederom de naam Ethereum als eerste naar voren. Ethereum is het belangrijkste platform voor het decentraliseren van financiële producten. Je kan hier denken aan een vorm van sparen, lenen en uitlenen of beleggen. Bij DeFi draait het in vergelijking met een bank niet om het lenen van geld, maar om het lenen van cryptocurrencies. Zo kan iemand 100 Ether uitlenen aan iemand anders. De lening wordt vervolgens in een Smart Contract vastgelegd en ligt uiteraard opgeslagen in de blockchain.
Er zijn verschillende DeFi-projecten, maar de bekendste zijn misschien wel de leen- en uitleenplatformen, zoals in het voorbeeld hierboven. Tegen een vergoeding (rente) kan je via een smart contract je eigen cryptocurrencies uitlenen aan iemand anders zonder tussenkomst van een bank of een andere partij. Door deze partij buitenspel te zetten, zal de opbrengst voor een kredietverstrekker hoger zijn.
De bekendste Lending-platformen zijn:
- Maker
- Aave
- Uniswap
- Nexo
NFT’s op Ethereum-netwerk
Non Fungible tokens braken in 2021 door. NFT’s kun je zien als een nieuw concept van eigendom. Digitale creaties worden omgezet naar een NFT en bevatten een eigendomscertificaat. Een NFT vertegenwoordigt iets unieks, er is namelijk altijd maar één exemplaar van. Een NFT kan digitale kunst zijn, maar bijvoorbeeld ook een stukje muziekgeschiedenis. Zo wil de zoon van John Lennon (The Beatles) een aantal bezittingen van zijn vader digitaliseren en verkopen als NFT.
Om een NFT te maken of te kopen heb je de Ethereum blockchain nodig. Wederom een bevestiging hoe belangrijk de blockchain van Ethereum is.
Momenteel zijn er wel een aantal blockchains bijgekomen die ook instaat zijn om NFT’s op te slaan. De bekendste concurrent is Flow. Op de Flow blockchain kunnen ontwikkelaars naast het bouwen van apps, ook games en digitale bezittingen bouwen.
Wil je meer lezen over Non Fungible Tokens? Lees dan Wat zijn NFT’s? en hoe kan je er geld mee verdienen.
Kritiek op Ethereum
Een groot punt van kritiek en misschien ook wel zorg is het schaalbaarheidsprobleem. Dit is overigens niet alleen het probleem bij Ethereum, ook Bitcoin en andere digitale munten kampen met dit probleem. De blockchain van Ethereum is de meest gebruikte en omdat het steeds drukker wordt op dit netwerk zal de verwerking van data sneller moeten.
Hoewel Ethereum hieraan werkt, gaat het volgens oprichter Vitalik Buterin nog een tijd duren voordat dit probleem is opgelost. Volgens experts kan het gevaar ook liggen in dat Ethereum zich niet genoeg focust op één toepassing om in uit te blinken (bijvoorbeeld schaalbaarheid). Doordat Ethereum teveel andere gebruikers op het netwerk toelaat zal het netwerk, zonder verbeteringen, trager worden. Aan de andere kant gaan de ontwikkelingen ook wel weer snel en zou het mij niet verbazen als ze toch eerder met een oplossing komen.
Een ander punt van kritiek is de enorme hoeveelheid energie die nodig is bij het minen van cryptocurrencies. Maar ook Bitcoin kent dit probleem. Zo had het er alle schijn van dat Elon Musk met zijn tweets, de onvermijdelijke koerskentering in gang zette. Hij maakte bekend dat een Tesla kopen met Bitcoins niet meer mogelijk is, dit omdat de CO2-uitstoot voor het minen van de munt voor hem veel te hoog is en niet zou passen bij het merk Tesla. Inmiddels heeft Tesla op 14 juni 2021 aangegeven dat men Bitcoin weer gaat accepteren, wanneer de digitale munt voor meer dan helft op groene stroom draait.
Verbeteringen Ethereum
Het minen van Bitcoin, maar ook van Ether gebeurt op basis van Proof-of-Work. Enorme computers verwerken transacties om blokken te creëren. De kritiek zit hem dus in de hoeveelheid computerkracht (of energie) die nodig is voor het minen. Nu zijn niet alle cryptomunten vervuilend, maar voor diegene die dat wel zijn moet er een oplossing voor worden gevonden.
Er zijn gelukkig al wel blockchains die zich hier volledig op richten, maar tot die tijd zal Ethereum het moeten doen met Proof-of-work en Proof-of-stake. Een van de verbeteringen voor Ethereum is de upgrade naar Ethereum 2.0. Deze upgrade is van start gegaan op 1 december 2020 en bestaat uit drie fases.
De upgrade houdt in dat de schaalbaarheid op het netwerk wordt vergroot en daardoor sneller wordt en tevens duurzamer. Proof-of-stake is onderdeel van een van deze drie fases en zal naar verwachting dit jaar Proof-of-work nog vervangen. Bij Proof-of-stake worden er ook transacties gevalideerd en blokken toegevoegd, alleen doet niet elke computer mee en gebeurt dit niet op basis van rekenkracht, maar op basis van wie de meeste tokens bezit.
De energie die hiervoor nodig is, is dus maar afkomstig van één computer. Vergelijk dit met de huidige manier waarbij 10.000 computers ongeveer allemaal dezelfde energie leveren om een blok toe te voegen. Maar alleen de computer die dit het snelst lukt zal worden beloond. De overige energie die door de 9.999 andere computers is gebruikt, is dus verloren energie.
Conclusie
Je hebt het een en ander kunnen lezen over Ethereum en hopelijk begrijp je nu goed het verschil tussen de blockchain van Bitcoin en die van Ethereum. Het netwerk van Ethereum biedt enorm veel mogelijkheden, maar heeft dus ook zo zijn beperkingen. Dit jaar nog zal fase twee van Ethereum 2.0 worden afgerond en als alles soepel verloopt zal fase drie eind 2022 zijn doorlopen.
Ethereum zal hierdoor sneller en duurzamer worden. Investeren in Ethereum lijkt dan een verstandige keus, maar bepaal vooral zelf door ook je eigen onderzoek te doen, waarom jij Ethereum wilt kopen. Door het Ethereum nieuws te volgen, ben je misschien beter in staat om de juiste beslissingen te nemen.
Nog even het volgende: wist je dat je ook indirect in Ethereum of Bitcoin kunt beleggen? Sommige mensen beleggen liever niet direct in crypto zoals bij een Bitvavo. Bij Bitvavo moet je namelijk zelf je cryptomunten kopen en beheren. Niet dat dat perse moeilijk is, maar niet iedereen voelt zich hier comfortabel bij.
Je kan dus ook op een indirecte manier beleggen in Ethereum of Bitcoin. Bij DEGIRO (Nederlands grootste en bekendste handelsplatform) kan je beleggen in zogenaamde cryptotrackers. Deze ETF’s of ETN’s worden net zoals aandelen gewoon verhandeld op de beurs. Voor mensen die geen ervaring hebben met een cryptowallet en bang zijn om hun wachtwoorden te verliezen, kan DEGIRO een uitkomst zijn!
Crypto kopen bij Bitvavo?
Beleg veilig en voordelig in crypto! Open gratis een account en ontvang een welkomstbonus (€1000 gratis handelen)
Veilig beleggen bij DEGIRO?
Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)
Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.