Geld verdienen met geld uitlenen

Geld verdienen vanuit huis

Als we denken aan online geld verdienen, denken we niet snel aan geld uitlenen. Een meer voor de hand liggende manier is beleggen. En dat is geen gek idee, want kies je de juiste beleggingsproducten en is je timing goed dan kan je daarmee makkelijk geld verdienen. Kijken we bijvoorbeeld naar crypto, dan kun je daarmee in korte tijd gemakkelijk €100 winst pakken. Dat kan omdat de koersen van cryptomunten gedurende de dag enorm kunnen schommelen.

Alleen naast dat dit een risicovolle manier is, staan de financiële markten er momenteel slecht voor. Ik kan mij dus goed voorstellen dat wanneer je geld wilt verdienen, nu even niet aan beleggen denkt. Je kan daarom ook kiezen voor een veilige manier zoals geld verdienen met geld uitlenen. Er zijn genoeg bedrijven en particulieren die geld nodig hebben en die dat niet bij een bank willen of kunnen lenen.

Heb je daarom geld over wat je kunt missen, dan kan je dat geld uitlenen aan een bedrijf of particulier. Hoe dat precies werkt en waar je dat het beste kunt doen bespreken we in dit artikel. Uiteraard kijken we ook naar het rendement bij geld verdienen met geld uitlenen en welke risico’s er zijn.

Aan wie leen je geld uit?

Wilde je vroeger geld lenen, dan kon je alleen aankloppen bij een bank. Sinds het begin van deze eeuw zijn er alternatieven manieren bijgekomen om geld te lenen. Misschien ken je de term peer-to-peer lenen wel, ook wel p2p-lending genoemd. De peer-to-peer betekenis in deze context heeft betrekking op geld lenen via een platform.

Bedrijven en particulieren kunnen dan zowel geld lenen als uitlenen zonder een bank. Er zijn verschillende platformen in Nederland die deze diensten aanbieden. Eigenlijk kun je het vergelijken met crowdfunding of crowdlending. Bij crowdfunding haal je geld op bij het grote publiek en bij crowdlending is er sprake van geld uitlenen aan een bedrijf of particulier.

De peer-to-peer lending markt in Nederland is behoorlijk groot. Jaarlijks wordt er in Nederland voor zo’n 8 miljard euro aan leningen verstrekt. De belangrijkste reden dat mensen geld lenen zonder bank is omdat de kosten veel lager zijn. Maar ook het proces waarin de lening wordt verstrekt gaat meestal snel en eenvoudig. Uiteraard kan niet iedereen zomaar een lening afsluiten, men zal immers moeten voldoen aan bepaalde eisen.

Geld verdienen vanuit huis

Een lening bij een bank aanvragen kan soms lang duren en als je pech hebt wordt de aanvraag ook nog eens afgewezen. Mensen maken daarom steeds vaker gebruik van p2p-lending. Het aanvragen van een lening via een p2p-platform of kredietvertrekker gaat super snel.

Mensen kunnen bijvoorbeeld voor een grote uitgave zoals het kopen van een nieuwe auto of een verbouwing van een huis en zelfs voor het oversluiten van een doorlopend krediet, terecht bij een p2p-platform. Ook is het mogelijk om geld te lenen voor je bedrijf. In deze tijden hebben sommige ondernemers het best zwaar. Hierdoor zijn meer mensen genoodzaakt geld te lenen en kan jij daar op in spelen. Je kan in een paar stappen investeren door geld uit te lenen, waardoor je eenvoudig wat geld kunt bijverdienen.

Waar kan ik het beste mijn geld uitlenen?

Geld uitlenen bij Lender en Spender

Wil je geld uitlenen aan een bedrijf of particulier, dan kan je terecht bij Lender en Spender. Lender & Spender is momenteel de best beoordeelde kredietverstrekker van Nederland. Het bedrijf bestaat sinds 2016 en is gevestigd in Amsterdam. Alle leningen worden rechtstreeks gefinancierd door personen of bedrijven zonder tussenkomst van een bank.

Omdat er geen bank tussen zit, scheelt dat een hoop kosten waardoor geldnemers een lage vaste rente betalen en jij als geldschieter of investeerder een mooi rendement kan behalen. Belangrijk is natuurlijk wel dat de mensen die geld lenen een hoge kredietwaardigheid hebben. In ander woorden, Lender & Spender bekijkt goed of iemand in staat is om een lening terug te kunnen betalen.

In principe komen de geldnemers ook in aanmerking voor een lening bij een bank, maar kiezen zij juist voor Lender en Spender vanwege de lage kosten, het gemak en de uitstekende service.

Hoe werkt geld uitlenen bij Lender & Spender?

Bij Lender en Spender kun je dus geld uitlenen tegen rente. Wel is het zo dat mensen enkel een persoonlijke lening kunnen afsluiten en geen doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet is de rente van de lening meestal hoger en kan je tussentijds geld blijven opnemen. Het risico daarvan is dat het moeilijker wordt om de lening af te lossen. Bij een persoonlijke lening daarentegen, staat de rente en looptijd vast en kan je niet extra geld opnemen. Wel kan je bij Lender en Spender boetevrij extra geld aflossen.

Zowel geldnemers als kredietverstrekkers hebben de voorkeur voor een persoonlijke lening. De manier waarop jij kunt investeren in leningen is simpel. Je meld je aan en kiest een bedrag wat je wilt investeren. Jouw investering wordt direct gespreid over een groot aantal leningen. Dit doet Lender en Spender om reden dat een eventueel verlies dan wordt gedeeld met andere investeerders. Lender en Spender heeft momenteel al ruim 4400 actieve investeerders op haar platform.

Wil je dus geld uitlenen aan een bedrijf of particulier, dan kan je bij Lender en Spender investeren in leningen. Kennis heb je niet nodig en moeilijk is het ook niet. Bekijk anders onderstaande video waarin zij het proces in hun eigen woorden uitleggen.

Geld uitlenen tegen rente

Natuurlijk wil je weten op welk rendement je kan rekenen. Wanneer je geld gaat uitlenen op een platform als Lender & spender dan kan je rekenen op zo’n 4% rendement. Het is niet mega hoog, maar wel heel veilig. Uiteindelijk is geld uitlenen ook een manier van investeren, maar bij Lender en Spender loop je nauwelijks risico.

Zoals ik al eerder noemde worden alle geldnemers goed gescreend en worden er geen leningen verstrekt aan mensen die in het verleden betalingsproblemen hebben gehad. Mensen die wel een lening mogen afsluiten moeten de lening binnen 10 jaar hebben afgelost. De looptijd varieert van 12 tot 120 maanden.

Als investeerder kan je dus geld uitlenen tegen rente. Het minimale investeringsbedrag bij het beste geld uitlenen platform van Nederland is €100.

Is Lender en Spender veilig en betrouwbaar?

Peer-to-peer lending is nooit geheel risicoloos. Je bent namelijk altijd afhankelijk van de geldnemers die hun leningen moeten afbetalen. Maar als we kijken naar Lender en Spender ervaringen, dan lezen we vooral positieve berichten. Dat er een keer een geldnemer is die z’n lening niet kan aflossen is nooit helemaal uit te sluiten. Het bedrijf doet er alles aan om dit voorkomen. Op de website geven zij aan waarom het risico op wanbetaling ben hen zo laag is.

  • Lender & Spender verstrekt alleen leningen aan mensen met een vast dienstverband.
  • Er wordt een inkomenstoets uitgevoerd met dezelfde normen als de Nederlandse banken.
  • Alleen mensen die in het verleden géén betalingsproblemen hebben gehad, komen in aanmerking voor een lening.
  • Er geldt in Nederland strikte wetgeving voor consumentenleningen. Wanbetalers komen niet zomaar weg omdat er beslag kan worden gelegd op loon of bezittingen.
  • Peer-top-peer lenen zonder BKR is bij Lender & Spender niet mogelijk. Alle leningen worden bij het BKR geregistreerd.

Als we kijken naar de veiligheid en betrouwbaarheid van het bedrijf zelf, dan komt als eerste de AFM-vergunning naar voren. Elke kredietverstrekker in Nederland heeft deze vergunning nodig. De Autoriteit Financiële Diensten houdt toezicht op de financiële markten zodat zowel, het bedrijfsleven, de overheid en vooral het grote publiek vertrouwen heeft in dit soort bedrijven.

Een ander belangrijk punt dat aangeeft dat het bedrijf haar zaakjes op orde heeft, is de Stichting Derdengelden. Lender en Spender moet er voor zorgen dat alle betalingen via een onafhankelijke stichting verlopen. Door deze structuur ben je als investeerder altijd beschermd mocht het bedrijf bijvoorbeeld failliet gaan.

Veilig geld bijverdienen

Nu alles duurder wordt en sparen niks oplevert, zoeken steeds meer mensen naar manieren om extra vermogen op te bouwen. Het nadeel is natuurlijk wel dat er bij veel van dit soort manieren, kennis is vereist. Maar bij geld verdienen met geld uitlenen is dat niet het geval. Het enige wat belangrijk is, is dat je alleen geld uitleent aan de juiste mensen. Je hebt kunnen lezen dat je bij Lender en Spender goed zit. Sterker nog, zij zijn het beste peer-to-peer lending platform van Nederland en zijn dus ook…

Geld verdienen met geld uitlenen
Geld verdienen met geld uitlenen

Toch ben ik ook buiten Nederland gaan kijken omdat er wereldwijd veel leningen worden verstrekt. En aangezien ik ook verhalen ken van rendementen die hoger zijn dan 4%, kwam ik uit bij het volgende peer-to-peer lenenplatform, namelijk Bondora. Bondora is te vergelijken met Lender & Spender. De werkwijze is identiek. Het grote verschil is alleen dat Bondora een bedrijf uit Estland is. Het gemiddelde netto rendement is 7,4% en dus een stukje hoger. Een ander groot verschil tussen deze twee platformen is de liquiditeit. Die is van Bondora vele malen hoger. In de regel betekent hoe hoger de liquiditeit, des te veiliger een bedrijf is. Waar Lender en Spender ruim 4400 investeerders heeft, heeft Bondora wereldwijd meer dan 200.000 investeerders die geld uitlenen.

De reden dat ik Bondora noem heeft ook te maken met de goede reviews. Op Trustpilot bijvoorbeeld geeft 78% van de ruim 7.500 beoordelingen aan, een uitstekende ervaring te hebben gehad. Dat zegt dus wel iets!

Geld uitlenen aan bedrijven

Ook voor bedrijven die geld willen verdienen met geld uitlenen zijn er mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld bij BridgeFund investeren vanaf €100.000. Je leent dan als bedrijf geld uit en ontvangt daar een vaste rente voor van 5,25%. BridgeFund verstrekt vervolgens met dit geld weer leningen aan andere bedrijven die moeten investeren. Wil je meer informatie over BridgeFund? Lees daarvoor: BridgeFund review.

Een andere manier om geld te verdienen met geld uitlenen is door middel van vastgoed obligaties. Met een vastgoed obligatie beleg je indirect (maar soms ook direct) in vastgoed. Je leent geld uit aan een vastgoedinstelling dat zelf in vastgoed investeert. Voor het uitlenen ontvang je een vaste rente en aan het einde van de looptijd ontvang je het ingelegde bedrag weer terug. Meer weten hierover? Lees daarvoor het artikel Vastgoed Obligaties, heldere uitleg.

Jesse
Met (financiële) vrijheid als doelstelling ben ik mij jaren geleden volledig gaan verdiepen in geldzaken. Ik geniet hier enorm van, want het werkt en bovendien leer ik dagelijks bij. Via geldoogsten.nl deel ik graag mijn ervaringen. Goed omgaan met geld geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *