Hoe creëer je een positieve money mindset?

Money mindset fixed

Misschien heb je vroeger vanuit huis meegekregen dat sparen verstandig is. Je hebt geleerd dat je wat geld achter de hand moet hebben om bijvoorbeeld onvoorziene kosten te kunnen dekken. En misschien leg je, tot op de dag van vandaag, nog steevast elke maand wat geld opzij, maar ben je niet tevreden met je huidige financiële situatie.

Hoe ziet jouw ideale financiële situatie er trouwens uit, ongeacht of het haalbaar is? In werkelijkheid is jouw doel, hoe onrealistisch het dan ook lijkt, misschien toch makkelijker te realiseren dan je denkt. Ik zeg dit om je bewust te maken van jouw opvatting over geld. In wezen is dit de essentie van een money mindset – bewust met geld omgaan of de kijk op geld.

De manier waarop je naar geld kijkt heeft overigens niks te maken met goed of fout, het is slecht jouw opvatting die door de jaren heen is gevormd. Dat geldt ook voor alle andere opvattingen en waarden. Deze worden namelijk ook gevormd door alles wat je meemaakt en door de mensen om je heen. Maar een overtuiging die is gevormd, kan je gelukkig ook weer veranderen. Dat vraagt wel om een zekere zelfreflectie en het kunnen loslaten van overtuigingen.

Wil je je financiële situatie verbeteren door je money mindset te veranderen? Goede stap, ik denk namelijk dat door een positieve money mindset te creëren, er nieuwe deuren zullen opengaan. Maar hoe creëer je dan een positieve money mindset en wat moet je daar allemaal voor doen? Ik zou zeggen lees verder en ontdek wat je kunt doen zodat je meer geld zult aantrekken.

Money mindset betekenis

Wat is een money of geld mindset nu eigenlijk? Het woord mindset wordt de laatste jaren veelvuldig gebruikt en kan misschien wel het beste worden omschreven als gemoedstoestand, de manier van denken of hoe je naar iets kijkt. Een money mindset heeft dus alles te maken met hoe je naar geld kijkt en erop reageert.

Iemand met een positieve money mindset ziet geld niet als een obstakel, maar meer als middel om doelen te bereiken. Met een positieve money mindset ben je er van overtuigd dat geld goed is en dat geld ook voor je kan werken. Maar iemand uit een arm gezin, ziet geld misschien puur als iets waar hard voor moet worden gewerkt.

Stel dat je ouders of je opa en oma vroeger moeite hadden om rond te komen, terwijl ze snoeihard werkten. Dan is het niet gek dat je gelooft dat je alleen veel geld kunt verdienen door hard te werken. Je hebt gezien dat rondkomen lastig is, ook al wordt er hard gewerkt. Een topsalaris zie jij jezelf niet snel verdienen. Is de negatieve kijk op geld een terugkerend onderwerp binnen jullie gezin, dan zal dat je overtuiging alleen maar versterken.

Money mindset veranderen

Is je kijk op geld niet al te positief en wordt deze overtuiging ook continu bevestigd omdat je maandelijks geld te kort komt? Of lukt het maar niet om te sparen voor een rekening voor je pasgeboren zoon of dochter? Dan wordt het misschien tijd om je money mindset te veranderen. Nu noem ik zomaar twee voorbeelden, maar door je money mindset te veranderen, is het mogelijk om meer geld over te houden en te verdienen.

Dat begint in de eerste plaats met een stukje bewustwording. Dus ga voor jezelf na hoe jij geld ziet. Misschien ontdek je al snel bij jezelf dat jouw visie op geld, best wel beperkt is. En dat is niet erg, het is alleen maar goed om er bewust van te worden. Vervolgens is het wel van belang om te geloven dat je jouw visie kunt veranderen. Mensen die vast zitten in hun opvatting over geld, hebben zoals dat heet, een fixed money mindset.

Omgaan met geld

Money mIndset veranderen

Een money mindset fixed, zorgt er eigenlijk voor dat je denkt vanuit tekorten, in plaats van dat je denkt in overvloed. En we weten allemaal hoe moeilijk het is om ingeslepen denkpatronen te veranderen. Vanuit onze opvoeding worden ons, goedschiks of kwaadschiks, allerlei lessen geleerd en één daarvan is toch wel het leren omgaan met geld. Alhoewel, sommigen hebben deze les helaas nooit meegekregen.

Mensen die vanaf jongs af aan al leren omgaan met geld, komen minder snel in financiële problemen. Er is geleerd om niet meer geld uit te geven dan dat er is. Omdat inzichtelijk te krijgen heeft men geleerd om de in- en uitgaven netjes bij te houden. Daarbij is het overigens ook prima om af en toe een keer een fout te maken. Wat voor gevoel en consequenties brengen deze fouten met zich mee? Fouten maken betekent immers leren.

Goed omgaan met geld is de basis, maar iemand die heeft geleerd om te gaan met geld, hoeft overigens niet per definitie ook een positieve money mindset te hebben. Zo’n iemand kan nog steeds de overtuiging hebben nooit rijk te zullen worden.

Hoe creëer je een positieve money mindset?

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je een positieve money mindset krijgt? Wel, een paar alinea’s terug, gaf ik al aan dat dit proces begint met een stukje bewustwording. Dus, hoe zie jij geld en binnen welke kaders denk je? Schrijf je bevindingen ook vooral op. Als je echt iets wil veranderen, dan moet er iets in gang worden gezet. Iets in je systeem veranderen vraagt uiteraard om geduld, geef jezelf die tijd.

Mijn ervaring is dat boeken lezen en podcasts luisteren, enorm kunnen helpen. Door kennis op te doen over hetgeen wat je graag zou willen verbeteren, wordt de kwestie duidelijker en zal dit het veranderproces alleen maar ten goede komen.

Eén van de beste en meest gelezen (money) mindset boeken is “Master Your Mindset“. Dit boek, maar vooral ook de persoon die het heeft geschreven, hebben mij geïnspireerd. Het boek is een combinatie van inzicht krijgen in je denkwijze, persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van (zakelijk) succes.

Naast lezen of luisteren, is het ook goed om er over te praten. Probeer eens in je omgeving te peilen hoe jouw collega’s en vrienden denken over geld. Hoe staan zij erin en is er iets wat je van hen kan leren?

“Rijke mensen hebben grote boekenkasten en kleine tv’s. Arme mensen daarentegen hebben vaak grote tv’s en kleine boekenkasten” (Zig Ziglar)

Visualiseer hoe je er financieel voor wilt staan

In de inleiding vroeg ik al even hoe jouw ideale financiële situatie eruit ziet. Er even vanuit gaande dat je een realistisch doel stelt, helpt het je wanneer je jouw nieuwe situatie visualiseert. In werkelijkheid is het zo dat mensen, die weinig geld hebben en hierdoor stress ervaren, niet persé een totaal ander leven willen. Nee, men wil vaak gewoon rustig kunnen genieten van het leven, zonder dat er geldzorgen zijn.

Het gaat normaal gesproken dan ook niet om bedragen van een miljoen of een paar ton die nodig zijn om uit de problemen te blijven. Vaak, even los van hoe groot een gezin is, is er gewoon behoefte aan wat extra inkomen. En dat beetje extra geld is goed te realiseren. De kunst is alleen om positief te zijn over geld en het te omarmen, zonder daadwerkelijk gierig en hebberig te worden.

Het visualiseren alleen is natuurlijk niet voldoende, maar het helpt wel om uit die money mindset fixed te komen en de mindset te veranderen in een positieve energie. Misschien vind je het ietwat zweverig klinken, maar dit is wel de basis van het creëren van een positieve money mindset.

Help, het lukt niet om die eerste stappen te zetten!

Vind je het toch lastig om jouw gedachten omtrent geld te analyseren, laat staan te veranderen? Dat snap ik, want dat vraagt om enige zelfreflectie en daar is ook wel wat doorzettingsvermogen voor nodig. Weet bijvoorbeeld ook dat wanneer je je money mindset wilt veranderen, er ook op andere vlakken veranderingen kunnen plaatsvinden. Jouw positieve money mindset kan er voor zorgen dat ook andere gedachten veranderen.

Dat je wilt groeien en dus ook wilt veranderen is juist mooi, maar niet iedereen staat hier voor open. Wellicht herken je dat en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken. Wanneer je dit lastig vindt, is het misschien verstandig om er meer over te weten te komen. Uiteindelijk wekt een verandering vaak weerstand op. En de vraag is dan altijd hoe graag men wil veranderen en wat men er voor over heeft.

Zoek je wat hulp om je mindset te veranderen? Misschien dat een mindset training dan een goede eerste stap voor je is. Een mindset training die al jaren op het programma staat en al veel mensen heeft geholpen, is de Mindset Meester Training van 365succesvol. De mindset coaching is een online training waarin je leert naar gedachten te kijken en hoe je deze omzet in een positieve mindset.

Om kennis te maken met deze mindset training, geven de oprichters en mindset coaches David de Kock en Arjan Vergeer, een gratis Masterclass weg over het creëren van een positieve mindset.

Hoe lang duurt het om een positieve money mindset te creëren?

Money mindset betekenis

Dat zal per persoon verschillen. Iemand die gemotiveerd is, zal waarschijnlijk makkelijker en sneller in een positieve geld mindset komen. Maar aan de andere kant zijn positieve gedachten alleen, natuurlijk niet voldoende. Want ook al heb je zulke positieve gedachten, zonder het gedrag te veranderen, gebeurt er waarschijnlijk alsnog niks.

Voeg je de daad bij het woord, dan gaat er wel het één en ander veranderen in je systeem. Het leuke is dat je dan ook resultaten gaat zien. Deze resultaten kunnen bijvoorbeeld ook vrij simpel ontstaan omdat je je financiën goed in kaart brengt. Misschien beoordeel je een aantal uitgaven van jezelf als onnodig en kan je daar dus op besparen.

Dit soort dingen kunnen motiverend werken en wanneer je ook het één en ander leert over het creëren van een positieve money mindset, ga je vast en zeker meer mogelijkheden zien. Vanuit een fixed mindset denk je bijvoorbeeld – “ik heb maar één inkomstenbron in de vorm van salaris” . Maar is de mindset groeiende en positiever, dan ga je meer mogelijkheden zien zodat je financiën verbeteren.

Wat zijn de mogelijkheden?

Door het creëren van een positieve money mindset zal je steeds beter in staat zijn om de dingen te doen die je graag wilt. Omdat je gemotiveerd en geïnteresseerd bent, ga je zelf ook mogelijkheden ontdekken. Misschien dat je bijvoorbeeld voorheen dacht, dat investeren in vastgoed alleen was weggelegd voor hele rijke mensen, maar inmiddels beter weet en erachter bent gekomen dat je ook in vastgoed kunt investeren met weinig geld.

Zo zijn allerlei manieren om zowel op korte termijn als op lange termijn voor extra inkomsten te zorgen. Hoe je dat het beste kunt doen beschrijf ik in de volgende artikelen: Financiële doelen bereiken en Snel geld verdienen online.

Conclusie

Nu je dit artikel zo gelezen hebt, weet je misschien ook wel waar je staat. Is er eerst nog wat werk te verrichten om meer inzichten te krijgen zodat je een positievere money mindset krijgt? Of ga je al aan de slag met het onderzoeken van de mogelijkheden om je financiën te verbeteren?

Werken aan positieve money mindset is fantastisch, maar besef dat iets wat jarenlang is gevormd, je niet zomaar aan de kant schuift. Geef jezelf de tijd! Zolang de wil er is en er aan de mindset wordt gewerkt, zal de positieve money mindset er vanzelf komen. En, met als doel, meer geld jouw kant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *